Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 16

1 În al şaptesprezecelea an al lui Pecah, fiul lui Remalia, a început să domnească Ahaz, fiul lui Iotam, împăratul lui Iuda. 1 In anul al saptesprezecelea al lui Pecah, fiul lui Remalia, a fost facut rege Ahaz, fiul lui Ioatam, regele lui Iuda.
2 Ahaz avea douăzeci de ani când a ajuns împărat, şi a domnit şaisprezece ani la Ierusalim. El n-a făcut ce este plăcut înaintea Domnului Dumnezeului său, cum făcuse tatăl său David. 2 Ahaz era de douazeci de ani cand s-a facut rege si a domnit in Ierusalim saisprezece ani, dar n-a facut fapte placute in ochii Domnului Dumnezeului sau, ca David, stramosul sau,
3 Ci a umblat în calea împăraţilor lui Israel; şi chiar a trecut pe fiul său prin foc, după urâciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel. 3 Ci a pasit pe urmele regilor lui Israel si chiar si pe fiul sau l-a trecut prin foc, urmand uraciunile popoarelor pe care le alungase Domnul de la fata fiilor lui Israel;
4 A adus jertfe şi tămâie pe înălţimi, pe dealuri şi sub toţi copacii verzi. 4 Si a adus jertfe si tamaieri pe inaltimi si dealuri si sub tot pomul umbros.
5 Atunci Reţin, împăratul Siriei, şi Pecah, fiul lui Remalia, împăratul lui Israel, s-au suit împotriva Ierusalimului, ca să lupte împotriva lui. Au împresurat pe Ahaz, dar n-au putut să-l biruie. 5 Atunci s-au dus Raton, regele Siriei, si Pecah, fiul lui Remalia, regele lui Israel, asupra Ierusalimului, ca sa-l cuprinda si au tinut pe Ahaz impresurat, dar nu l-au putut birui.
6 În acelaşi timp, Reţin, împăratul Siriei, a adus iarăşi Elatul sub stăpânirea sirienilor; a izgonit pe evrei din Elat, şi sirienii au venit la Elat, unde au locuit până în ziua de azi. 6 In vremea aceea Raton, regele Siriei, a intors Elatul la Siria si a izgonit pe Iudei din Elat; apoi au intrat in Elat Edomitii si traiesc acolo pana in ziua de astazi.
7 Ahaz a trimis soli lui Tiglat-Pileser, împăratul Asiriei, să-i spună: "Eu sunt robul tău şi fiul tău; suie-te şi izbăveşte-mă din mâna împăratului Siriei şi din mâna împăratului lui Israel, care se ridică împotriva mea." 7 Atunci a trimis Ahaz soli la Tiglatfalasar, regele Asiriei, sa-i spuna: "Robul tau si fiul tau sunt eu; vino si ma apara de mana regelui Siriei si de mana regelui lui Israel, care s-au ridicat impotriva mea!"
8 Şi Ahaz a luat argintul şi aurul din Casa Domnului şi din vistieriile casei împăratului şi l-a trimis ca dar împăratului Asiriei. 8 Cu acel prilej a luat Ahaz argintul si aurul care s-a gasit in templul Domnului si in vistieria casei domnesti si l-a trimis dar regelui Asiriei.
9 Împăratul Asiriei l-a ascultat. S-a suit împotriva Damascului, l-a luat, a dus pe locuitori în robie la Chir şi a omorât pe Reţin. 9 Deci l-a ascultat regele Asiriei si s-a dus regele Asiriei la Damasc, unde a prins pe Raton si pe locuitorii lui i-a stramutat in Chir, iar pe Raton l-a ucis.
10 Împăratul Ahaz s-a dus la Damasc înaintea lui Tiglat-Pileser, împăratul Asiriei. Şi, văzând altarul din Damasc, împăratul Ahaz a trimis preotului Urie chipul şi înfăţişarea acestui altar, întocmai cum era făcut. 10 Atunci a iesit regele Ahaz intru intampinarea lui Tiglatfalasar, regele Asiriei, la Damasc; si a vazut jertfelnicul cel din Damasc si a trimis regele Ahaz lui Urie preotul chipul jertfelnicului si planul alcatuirii lui.
11 Preotul Urie a făcut un altar întocmai după chipul trimis din Damasc de împăratul Ahaz, şi preotul Urie l-a făcut mai înainte ca să se întoarcă împăratul Ahaz din Damasc. 11 Iar preotul Urie a facut un jertfelnic dupa planul ce i-l trimisese regele Ahaz din Damasc; asa a facut preotul Urie pana a venit regele de la Damasc.
12 La venirea lui din Damasc, împăratul a văzut altarul, s-a apropiat de el şi s-a suit pe el. 12 Iar daca a venit regele de la Damasc si a vazut jertfelnicul, s-a apropiat regele de jertfelnic,
13 A ars pe el arderea de tot şi darul de mâncare, a vărsat jertfele de bătură şi a stropit pe altar sângele jertfelor de mulţumire. 13 A adus jertfa pe el si a ars arderea de tot a sa cu darul de paine; a savarsit turnarea sa si l-a stropit cu sangele jertfei de impacare.
14 A îndepărtat dinaintea Casei altarul de aramă care era înaintea Domnului, ca să nu fie între noul altar şi Casa Domnului; l-a pus lângă noul altar, spre miazănoapte. 14 Iar jertfelnicul cel de arama, care era inaintea Domnului, l-a mutat din fata templului, dintre jertfelnicul cel nou si templul Domnului, si l-a pus in partea dinspre miazanoapte a acestuia.
15 Şi împăratul Ahaz a dat următoarea poruncă preotului Urie: "Să arzi pe altarul cel mare arderea de tot de dimineaţă şi darul de mâncare de seară, arderea de tot a împăratului şi darul lui de mâncare, arderile de tot ale întregului popor din ţară şi darurile lor de mâncare, să torni pe el jertfele lor de băutură şi să stropeşti pe el tot sângele arderilor de tot şi tot sângele jertfelor; cât despre altarul de aramă, nu-mi pasă de el." 15 Apoi regele Ahaz a dat porunca preotului Urie, zicand: "Pe jertfelnicul cel mare sa arzi arderea de tot cea de dimineata si darul de paine cel de seara, arderea de tot a regelui si darul lui de paine, arderea de tot din partea intregului popor al tarii si darul lui cel de paine, turnarea lui si cu tot sangele arderii de tot si cu tot sangele jertfei sa-l stropesti, iar jertfelnicul cel de arama va ramane pana voi vedea ce este de facut cu el".
16 Preotul Urie a făcut întocmai cum poruncise împăratul Ahaz. 16 Si a facut preotul Urie asa cum a poruncit regele Ahaz.
17 Şi împăratul Ahaz a sfărâmat tăbliile de la temelie şi a scos lighenele de pe ele. A dat jos marea de pe boii de aramă care erau sub ea şi a pus-o pe o pardoseală de piatră. 17 Dupa aceea a desprins regele Ahaz pervazurile postamentelor, a luat bazinele de pe ele si a luat si marea de pe boii cei de arama, care erau sub ea si a asezat-o pe o temelie de piatra;
18 De hatârul împăratului Asiriei, a schimbat în Casa Domnului pridvorul Sabatului care fusese zidit acolo, precum şi intrarea de afară a împăratului. 18 A desfiintat de asemenea pridvorul acoperit numit al zilei de odihna, care fusese facut la templul Domnului si pridvorul din afara al templului Domnului, care se numea al regelui, numai ca sa placa regelui Asiriei.
19 Celelalte fapte ale lui Ahaz şi tot ce a făcut el nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? 19 Celelalte stiri despre Ahaz si cele ce a facut el sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Iuda.
20 Ahaz a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat cu părinţii săi în cetatea lui David. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Ezechia. 20 Apoi a raposat Ahaz cu parintii sai in cetatea lui David; iar in locul lui a fost facut rege Iezechia, fiul sau.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***