Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 14

1 În al doilea an al lui Ioas, fiul lui Ioahaz, împăratul lui Israel, a început să domnească Amaţia, fiul lui Ioas, împăratul lui Iuda. 1 In anul al doilea al lui Ioas, fiul lui Ioahaz, regele lui Israel, s-a facut rege in Iuda, Amasia, fiul lui Ioas, regele Iudei.
2 Avea douăzeci şi cinci de ani când s-a făcut împărat şi a domnit douăzeci şi nouă de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Ioadan, din Ierusalim. 2 Amasia era de douazeci si cinci de arii cand a fost facut rege si a domnit in Ierusalim douazeci si noua de ani. Numele mamei sale era Ioadin si era din Ierusalim.
3 El a făcut ce este plăcut înaintea Domnului, totuşi nu ca tatăl său David; ci a lucrat în totul cum lucrase tatăl său, Ioas. 3 Acesta a facut fapte placute in ochii Domnului, dar nu ca stramosul sau David; s-a purtat insa in toate ca tatal sau Ioas.
4 Numai că înălţimile nu le-a stricat; poporul tot mai aducea jertfe şi tămâie pe înălţimi. 4 Numai inaltimile n-au fost inlaturate, caci poporul tot mai savarsea jertfe si tamaieri pe inaltimi.
5 Când s-a întărit împărăţia în mâinile lui, a lovit pe slujitorii săi care uciseseră pe tatăl său împăratul. 5 Cand a pus bine mana pe domnie, Amasia a ucis slugile sale care ucisesera pe tatal sau;
6 Dar n-a omorât pe fiii ucigaşilor, căci aşa este scris în cartea Legii lui Moise, unde Domnul dă următoarea poruncă: "Să nu se omoare părinţii pentru copii, şi să nu se omoare copiii pentru părinţi; ci fiecare să fie omorât pentru păcatul lui." 6 Dar pe copiii ucigasilor nu i-a ucis, de vreme ce in cartea legii lui Moise, prin care porunceste Domnul, este scris: "Parintii nu trebuie sa fie pedepsiti cu moarte pentru copii, nici copiii nu trebuie sa fie pedepsiti cu moarte pentru parinti, ci fiecare pentru vina sa trebuie sa fie pedepsit cu moarte!"
7 A bătut zece mii de edomiţi în Valea Sării. Şi, în tot timpul războiului, a luat Sela şi a numit-o Iocteel, nume pe care l-a păstrat până în ziua de azi. 7 Tot el a batut zece mii de Edomiti in Valea Sarata si a luat Silo prin lupta si i-a pus numele Iocteel, pe care-l poarta pana in ziua de astazi.
8 Atunci Amaţia a trimis nişte soli la Ioas, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, împăratul lui Israel, să-i spună: "Vino să ne vedem faţa!" 8 Atunci a trimis Amasia soli la Ioas, regele lui Israel, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, zicand: "Vino sa ne vedem la fata".
9 Şi Ioas, împăratul lui Israel, a trimis să spună lui Amaţia, împăratul lui Iuda: "Spinul din Liban a trimis să spună cedrului din Liban: "Dă pe fiica ta de nevastă fiului meu!" Şi fiarele sălbatice din Liban au trecut şi au călcat spinul în picioare. 9 Iar Ioas, regele lui Israel, a trimis la Amasia, regele Iudei, sa i se zica: "Spanul cel din Liban a trimis la cedrul Libanului sa-i zica: Da-ti fata dupa fiul meu! Si trecand fiarele salbatice din Liban au calcat spinul.
10 Ai bătut pe edomiţi, şi a început să ţi se înalţe inima. Bucură-te mai bine de slava ta şi stai acasă. Pentru ce să stârneşti un rău care ar aduce căderea ta şi a lui Iuda?" 10 Tu ai batut pe Edomiti si s-a inaltat inima ta! Bucura-te de biruinta, dar sezi acasa la tine! De ce sa te certi spre raul tau? Vei cadea si cu tine va cadea Iuda!"
11 Dar Amaţia nu l-a ascultat. Şi Ioas, împăratul lui Israel, s-a suit; şi şi-au văzut faţa, el şi Amaţia, împăratul lui Iuda, la Bet-Şemeşul lui Iuda. 11 Amasia insa n-a ascultat. Atunci s-a sculat Ioas, regele lui Israel, si s-a vazut fata catre fata, el si Amasia, regele lui Iuda, la Bet-Semes in Iuda.
12 Iuda a fost bătut de Israel şi a fugit fiecare în cortul său. 12 Dar au fost batuti Iudeii de Israeliti si au fugit in corturile lor.
13 Ioas, împăratul lui Israel, a prins la Bet-Şemeş pe Amaţia, împăratul lui Iuda, fiul lui Ioas, fiul lui Ahazia. Apoi a venit la Ierusalim şi a făcut o spărtură de patru sute de coţi în zidul Ierusalimului, de la poarta lui Efraim până la poarta unghiului. 13 Iar pe Amasia, regele Iudei, fiul lui Ioas, fiul lui Ohozia, l-a prins Ioas, regele lui Israel, in Bet-Semes si s-a dus Ioas la Ierusalim si a stricat zidul Ierusalimului de la portile lui Efraim pana la portile din colt, pe o intindere de patru sute de coji.
14 A luat tot aurul şi argintul şi toate vasele care se aflau în Casa Domnului şi în vistieriile casei împăratului; a luat şi ostatici şi s-a întors în Samaria. 14 Si au luat tot aurul si argintul si toate vasele cate s-au gasit la templul Domnului si in vistieria casei regelui si ostateci si s-au intors in Samaria.
15 Celelalte fapte ale lui Ioas, ce a făcut el, isprăvile lui şi războiul pe care l-a avut cu Amaţia, împăratul lui Iuda, nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 15 Celelalte stiri despre Ioas, faptele si vitejiile lui si cum s-a luptat el cu Amasia, regele Iudei, sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
16 Ioas a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat la Samaria cu împăraţii lui Israel. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Ieroboam. 16 In urma a adormit Ioas cu parintii sai si a fost ingropat in Samaria cu regii lui Israel; iar in locul lui a fost facut rege Ieroboam, fiul sau.
17 Amaţia, fiul lui Ioas, împăratul lui Iuda, a trăit cincisprezece ani după moartea lui Ioas, fiul lui Ioahaz, împăratul lui Israel. 17 Amasia, fiul lui Ioas, regele Iudei, a trait cincisprezece ani dupa moartea lui Ioas, fiul lui Ioahaz, regele lui Israel.
18 Celelalte fapte ale lui Amaţia nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? 18 Celelalte fapte ale lui Amasia sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Iuda.
19 Împotriva lui s-a făcut o uneltire la Ierusalim. El a fugit la Lachis, dar l-au urmărit şi la Lachis, unde l-au omorât. 19 Facandu-se insa la Ierusalim rasvratire impotriva lui, a fugit in Lachis, si s-a trimis dupa el in Lachis si l-au ucis acolo,
20 L-au dus pe cai, şi a fost îngropat la Ierusalim cu părinţii săi, în cetatea lui David. 20 Si l-au adus pe cai si l-au ingropat in Ierusalim, cu parintii sai, in cetatea lui David.
21 Şi tot poporul lui Iuda a luat pe Azaria, în vârstă de şaisprezece ani, şi l-a pus împărat în locul tatălui său, Amaţia. 21 Dupa aceea tot poporul iudeu a luat pe Azaria, care era atunci numai de saisprezece ani, si l-a facut rege in locul tatalui sau Amasia.
22 Azaria a zidit iarăşi Elatul şi l-a adus din nou sub stăpânirea lui Iuda, după ce a adormit împăratul cu părinţii săi. 22 El a zidit Elatul si l-a intors la Iuda, dupa ce regele raposase cu parintii sai.
23 În al cincisprezecelea an al lui Amaţia, fiul lui Ioas, împăratul lui Iuda, a început să domnească la Samaria, Ieroboam, fiul lui Ioas, împăratul lui Israel. A domnit patruzeci şi unu de ani. 23 In anul al cincisprezecelea al lui Amasia, fiul lui Ioas, regele Iudei, a fost facut rege in Samaria Ieroboam, fiul lui Ioas, regele lui Israel.
24 El a făcut ce este rău înaintea Domnului; nu s-a abătut de la niciunul din păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care făcuse pe Israel să păcătuiască. 24 Si a domnit patruzeci si unu de ani si a facut fapte netrebnice in ochii Domnului; neabatandu-se de la toate pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel in ispita.
25 A luat înapoi hotarele lui Israel, de la intrarea Hamatului până la marea câmpiei, după cuvântul pe care-l rostise Domnul Dumnezeul lui Israel prin robul Său Iona, prorocul, fiul lui Amitai, din Gat-Hefer. 25 Acesta a asezat din nou vechiul hotar al lui Israel de la intrarea in Hamat pana la marea Araba, dupa cuvantul Domnului Dumnezeului lui Israel, rostit prin robul Sau Iona, fiul lui Amitai, proorocul cel din Gat-Hefer,
26 Căci Domnul a văzut că necazul lui Israel ajunsese prea mare, a văzut şi strâmtorarea în care se aflau, şi robii şi oamenii slobozi, fără să fie cineva care să vină în ajutorul lui Israel. 26 Ca Domnul vazuse necazul foarte amar al lui Israel cel stramtorat, lipsit si parasit si nu era cine sa-l ajute.
27 Domnul nu hotărâse să şteargă numele lui Israel de sub ceruri, şi i-a izbăvit prin Ieroboam, fiul lui Ioas. 27 Si n-a vrut Domnul sa starpeasca numele Israelitilor de sub cer, ci i-a izbavit prin mana lui Ieroboam, fiul lui Ioas.
28 Celelalte fapte ale lui Ieroboam, tot ce a făcut el, isprăvile lui la război şi cum a adus iarăşi sub stăpânirea lui Israel Damascul şi Hamatul, care fuseseră ale lui Iuda, nu sunt scrise oare toate acestea în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 28 Celelalte stiri despre Ieroboam, despre toate cele ce a facut el, si cum a intors Damascul si Hamatul lui Iuda in Israel sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
29 Ieroboam a adormit cu părinţii săi, cu împăraţii lui Israel. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Zaharia. 29 Apoi a adormit Ieroboam, cu parintii sai, cu regii lui Israel, iar in locul lui a fost facut rege Zaharia, fiul sau.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***