Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 12

1 Ioas s-a făcut împărat în al şaptelea an al lui Iehu şi a domnit patruzeci de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Ţibia, din Beer-Şeba. 1 Astfel s-a facut Ioas rege in anul al saptelea al lui Iehu si a domnit in Ierusalim patruzeci de ani.
2 Ioas a făcut ce este plăcut înaintea Domnului, în tot timpul cât a urmat îndrumările preotului Iehoiada. 2 Ioas a facut fapte placute in ochii Domnului in toate zilele sale, cat l-a povatuit preotul Iehoiada;
3 Numai că înălţimile n-au încetat; poporul tot mai aducea jertfe şi tămâie pe înălţimi. 3 Numai inaltimile nu le-a desfiintat, caci poporul tot mai aducea jertfe si tamaieri pe inaltimi.
4 Ioas a zis preoţilor: "Tot argintul închinat şi adus în Casa Domnului, argintul ieşit la numărătoare, şi anume argintul pentru răscumpărarea oamenilor, după preţuirea făcută, şi tot argintul pe care-i spune cuiva inima să-l aducă la Casa Domnului, 4 Deci a zis Ioas catre preoti: "Tot argintul daruit, care se aduce in templul Domnului: argintul de la trecatori, argintul adus pentru rascumpararea sufletului, dupa pretuirea hotarata, si tot argintul cat il lasa pe cineva inima sa-l aduca in templul Domnului,
5 preoţii să-l ia fiecare de la cei pe care-i cunoaşte şi să-l întrebuinţeze la dregerea Casei, oriunde se va găsi ceva de dres." 5 Sa-l ia preotii pentru ei, fiecare de la cunoscutul sau, si sa repare stricaciunile casei oriunde s-ar afla".
6 Dar s-a întâmplat că, în al douăzeci şi treilea an al împăratului Ioas, preoţii încă nu dreseseră stricăciunile Casei. 6 Insa pana la anul al douazeci si treilea al regelui Ioas preotii n-au reparat stricaciunile templului Domnului.
7 Împăratul Ioas a chemat pe preotul Iehoiada şi pe ceilalţi preoţi şi le-a zis: "Pentru ce n-aţi dres stricăciunile Casei? Acum, să nu mai luaţi argint de la cunoscuţii voştri, ci să-l daţi pentru dregerea stricăciunilor Casei." 7 De aceea regele Ioas a chemat pe preotul Iehoiada si pe ceilalti preoti si le-a zis: "De ce nu reparati stricaciunile templului Domnului? Deci sa nu mai luati de acum argintul de la cunoscutii vostri, ci sa-l dati pentru repararea stricaciunilor templului Domnului".
8 Preoţii s-au învoit să nu mai ia argint de la popor şi să nu mai fie însărcinaţi cu dregerea stricăciunilor Casei. 8 Si s-au invoit preotii sa nu mai ia argintul pe care-l va da poporul pentru repararea stricaciunilor templului Domnului.
9 Atunci preotul Iehoiada a luat o ladă, i-a făcut o gaură în capac şi a pus-o lângă altar, la dreapta, în drumul pe unde se intra în Casa Domnului. Preoţii care păzeau pragul puneau în ea tot argintul care se aducea în Casa Domnului. 9 Atunci a luat preotul Iehoiada o lada, i-a facut o deschizatura in partea ei de deasupra sa a pus-o langa jertfelnic, in partea dreapta, pe unde intra poporul in templul Domnului. Si preotii care stateau de paza la prag puneau acolo tot argintul ce se aducea in templul Domnului.
10 Când vedeau că este mult argint în ladă, se suia logofătul împăratului cu marele preot, şi strângeau şi numărau argintul care se afla în Casa Domnului. 10 Si cand vedeau ca s-a strans argint mult in lada, venea vistiernicul regelui si arhiereul si scoteau argintul gasit in templul Domnului si-l legau in saci.
11 Încredinţau argintul cântărit în mâinile celor însărcinaţi cu facerea lucrărilor în Casa Domnului. Şi dădeau argintul acesta teslarilor şi lucrătorilor care lucrau la Casa Domnului, 11 Argintul asa socotit il dadeau in primirea celor randuiti sa faca lucrarile la templul Domnului, iar acestia il cheltuiau cu dulgherii si mestesugarii care lucrau la templul Domnului,
12 zidarilor şi cioplitorilor de pietre, pentru cumpărarea lemnelor şi pietrelor cioplite trebuitoare la dregerea stricăciunilor Casei Domnului şi pentru toate cheltuielile privitoare la stricăciunile Casei. 12 Cu zidarii si pietrarii, precum si cu cumpararea lemnului si a pietrelor de cioplit, cu repararea stricaciunilor la templul Domnului si cu tot ce trebuia pentru intretinerea templului Domnului.
13 Dar, cu argintul care se aducea în Casa Domnului, n-au făcut pentru Casa Domnului nici lighene de argint, nici mucări, nici potire, nici trâmbiţe, niciun vas de aur sau de argint: 13 Dar din argintul adus in templul Domnului nu s-au facut pentru templul Domnului vase de argint, cutite, cupe pentru turnare, trambite, nici tot felul de vase de aur si de argint.
14 ci îl dădeau celor ce făceau lucrarea, ca să-l întrebuinţeze pentru dregerea Casei Domnului. 14 Ci argintul care intra in templul Domnului se dadea lucratorilor ca sa savarseasca lucrul si sa-l intrebuinteze la repararea templului Domnului.
15 Nu se cerea socoteală oamenilor în mâinile cărora dădeau argintul ca să-l împartă lucrătorilor, căci lucrau cinstit. 15 Si nu se cerea socoteala de la oamenii carora li se incredinta argintul ca sa-l imparta celor ce faceau lucrarile, pentru ca acestia se purtau cinstit.
16 Argintul jertfelor pentru vină şi al jertfelor de ispăşire nu era adus în Casa Domnului: ci era pentru preoţi. 16 Insa argintul ce se platea pe jertfa pentru vina si argintul ce se platea pe jertfa pentru pacat nu se ducea in templul Domnului, ci acesta era al preotilor.
17 Atunci Hazael, împăratul Siriei, s-a suit şi s-a bătut împotriva Gatului şi l-a cucerit. Hazael avea de gând să se suie împotriva Ierusalimului. 17 Atunci s-a ridicat Hazael, regele Siriei, si a pornit cu razboi impotriva cetatii Gat si a luat-o. Si si-a pus Hazael in gand sa mearga si asupra Ierusalimului.
18 Ioas, împăratul lui Iuda, a luat toate lucrurile închinate Domnului, şi anume ce fusese închinat Domnului de Iosafat, de Ioram şi de Ahazia, părinţii săi, împăraţii lui Iuda, ce închinase el însuşi şi tot aurul care se găsea în vistieriile Casei Domnului şi casei împăratului. Şi a trimis totul lui Hazael, împăratul Siriei, care nu s-a suit împotriva Ierusalimului. 18 Insa Ioas, regele Iudei, a luat toate lucrurile daruite, pe care le daruisera templului Domnului Iosafat, Ioram si Ohozia, parintii lui, regii Iudei, precum si cele ce erau daruite de el si tot aurul ce s-a gasit in vistieria templului Domnului si a casei regesti si le-a trimis lui Hazael, regele Siriei, si acesta s-a retras din Ierusalim.
19 Celelalte fapte ale lui Ioas şi tot ce a făcut el nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? 19 Celelalte despre Ioas si despre toate cele ce a facut el sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Iuda.
20 Slujitorii lui s-au răsculat, au făcut o uneltire şi au lovit pe Ioas în casa Milo, care este la coborâşul de la Sila. 20 In urma s-au sculat slugile lui si au facut razvratire impotriva lui si au ucis pe Ioas, in casa Milo, pe calea spre Sela.
21 Iozacar, fiul lui Şimeat, şi Iozabad, fiul lui Şomer, slujitorii lui, l-au lovit, şi a murit. Apoi l-au îngropat cu părinţii săi, în cetatea lui David. Şi în locul lui a domnit fiul său Amaţia. 21 Si l-au ucis slugile sale Iozacar, fiul lui Simeat, si Iozabad, fiul lui Somer. Si el a murit si l-au ingropat cu parintii lui in cetatea lui David. Si in locul lui s-a facut rege Amasia, fiul sau.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***