Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 11

1 Atalia, mama lui Ahazia, văzând că fiul ei a murit, s-a sculat şi a omorât pe toţi cei de neam împărătesc. 1 Atalia, mama lui Ohozia, vazand ca fiul sau a murit, s-a sculat si a starpit tot neamul regesc.
2 Dar Ioşeba, fata împăratului Ioram, sora lui Ahazia, a luat pe Ioas, fiul lui Ahazia, şi l-a ridicat din mijlocul fiilor împăratului, când i-au omorât: l-a pus împreună cu doica lui în odaia paturilor. Astfel a fost ascuns de privirile Ataliei şi n-a fost omorât. 2 Dar Ioseba, fiica regelui Ioram, sora lui Ohozia, a furat pe Ioas, fiul lui Ohozia, dintre fii regelui care trebuiau ucisi si l-a dus pe ascuns in odaia de dormit, impreuna cu doica lui, si l-a ascuns de Atalia si n-a fost ucis.
3 A stat şase ani ascuns cu Ioşeba în Casa Domnului. Şi în ţară domnea Atalia. 3 Acesta a stat ascuns impreuna cu ea in templul Domnului sase ani, in care timp a domnit peste tara Atalia.
4 În anul al şaptelea, Iehoiada a trimis şi a luat pe sutaşii cheretiţilor şi alergătorilor şi i-a adus la el în Casa Domnului. A făcut legământ cu ei, i-a pus să jure în Casa Domnului şi le-a arătat pe fiul împăratului. 4 Iar in anul al saptelea a trimis Iehoiada de au luat sutasi din garda si din ostire si i-au adus la el in casa Domnului. Aici a facut cu ei legamant , luand de la ei juramant in templul Domnului si apoi le-a aratat pe fiul regelui,
5 Apoi le-a poruncit astfel: "Iată ce aveţi să faceţi. O treime din voi, care intră de slujbă în ziua Sabatului, să facă de strajă la casa împăratului, 5 Si le-a dat ordin, zicand: "Iata ce sa faceti! A treia parte din voi, din cei ce veniti in ziua de odihna, veti face straja la casa domneasca,
6 o treime la poarta Sur, şi o treime la poarta dinapoia alergătorilor: să păziţi bine casa, aşa încât să nu lăsaţi pe nimeni să intre. 6 A treia parte la poarta Sur si a treia parte la poarta garzii, strajuind casa, ca sa nu fie vreo vatamare;
7 Celelalte două cete ale voastre, toţi cei ce ies din slujbă în ziua Sabatului, vor păzi Casa Domnului de lângă împărat; 7 Iar doua parti din voi, din cei plecati in ziua de odihna, veti face straja la templul Domnului pentru rege.
8 să înconjuraţi pe împărat din toate părţile, fiecare cu armele în mână, şi să omorâţi pe oricine va intra în şirurile voastre; să fiţi lângă împărat când va ieşi şi când va intra." 8 Si veti inconjura pe rege din toate partile, avand fiecare arma sa in mana; cine va intra in randuri, acela sa fie ucis; si veti fi pe langa rege si cand va iesi si cand va intra".
9 Sutaşii au îndeplinit toate poruncile pe care le dăduse preotul Iehoiada. Şi-au luat fiecare oamenii, pe cei ce intrau în slujbă şi pe cei ce ieşeau din slujbă în ziua Sabatului, şi s-au dus la preotul Iehoiada. 9 Si au facut ostasii tot ce le-a poruncit preotul Iehoiada. A luat fiecare pe oamenii sai cei ce intrau de servici si cei ce ieseau din servici in ziua de odihna si au venit la preotul Iehoiada.
10 Preotul a dat sutaşilor suliţele şi scuturile care veneau de la împăratul David şi care se aflau în Casa Domnului. 10 Iar preotul a impartit sutasilor sulitele si scuturile regelui David care erau in templul Domnului.
11 Alergătorii, fiecare cu armele în mână, au înconjurat pe împărat, aşezându-se de la latura dreaptă până la latura stângă a casei, lângă altar şi lângă casă. 11 Si s-au asezat ostenii, fiecare cu arma in mana, imprejurul regelui, de la dreapta templului pana la stanga lui si pana la jertfelnic.
12 Preotul a adus înainte pe fiul împăratului şi i-a pus cununa împărătească şi mărturia. L-au pus împărat, l-au uns şi, bătând din palme, au zis: "Trăiască împăratul!" 12 Apoi au scos pe fiul regelui, au pus pe capul lui coroana si podoabele regesti si astfel l-au uns si l-au facut rege, batand din palme si strigand: "Traiasca regele!"
13 Atalia a auzit vuietul alergătorilor şi poporului şi a venit la popor în Casa Domnului. 13 Auzind Atalia glasul poporului ce striga, s-a dus in templul Domnului.
14 S-a uitat. Şi iată că împăratul stătea pe scaunul împărătesc, după datină. Căpeteniile şi trâmbiţele erau lângă împărat: tot poporul ţării se bucura şi sunau din trâmbiţe. Atalia şi-a sfâşiat hainele şi a strigat: "Vânzare! Vânzare!" 14 Pe cand se uita ea, iata regele statea la locul de sus, dupa obicei, iar langa rege stateau cantaretii si trambitasii si tot poporul tarii se veselea si suna din trambite. Atunci Atalia si-a rupt vesmintele sale si a strigat: "Vanzare, vanzare!"
15 Atunci preotul Iehoiada a dat următoarea poruncă sutaşilor care erau în fruntea oştirii: "Scoateţi-o afară din şiruri şi ucideţi cu sabia pe oricine va merge după ea." Căci preotul zisese: "Să nu fie omorâtă în Casa Domnului!" 15 Dar preotul Iehoiada a dat porunca sutasilor, care carmuiau ostirea, si le-a zis: "Scoateti-o din randuri si pe cel ce se va duce dupa ea ucideti-l cu sabia", caci preotul zisese: "Sa nu o ucideti in templul Domnului".
16 I-au făcut loc, şi s-a dus la casa împăratului pe drumul pe care intrau caii: acolo a fost omorâtă. 16 Deci i-au facut loc de a trecut pe poarta cailor, spre casa domneasca, si au ucis-o acolo.
17 Iehoiada a făcut un legământ între Domnul, împărat şi popor, prin care ei aveau să fie poporul Domnului; a încheiat şi un legământ între împărat şi popor. 17 Si a incheiat Iehoiada legamant intre Domnul si intre rege si popor, ca acesta sa fie poporul Domnului, precum si intre rege si popor.
18 Tot poporul ţării a intrat în templul lui Baal şi l-au dărâmat, i-au sfărâmat cu desăvârşire altarele şi icoanele, şi au ucis înaintea altarelor pe Matan, preotul lui Baal. Preotul Iehoiada a pus străjeri în Casa Domnului. 18 Si s-a dus tot poporul tarii in capistea lui Baal de a stricat jertfelnicele lui si chipurile lui le-au sfaramat cu totul, iar pe Matan, preotul lui Baal, l-a ucis inaintea jertfelnicului, si preotul Iehoada a asezat straja in templul Domnului.
19 A luat pe sutaşi, pe cheretiţi şi alergători şi pe tot poporul ţării, au coborât pe împărat din Casa Domnului şi au intrat în casa împăratului, pe drumul care duce la poarta alergătorilor. Şi Ioas a şezut pe scaunul de domnie al împăraţilor. 19 Apoi a luat pe sutasi cu garda si ostirea si tot poporul tarii si au petrecut pe rege din templul Domnului si au venit pe drumul ce trece pe poarta garzii, la casa regelui si s-a urcat pe tronul regesc.
20 Tot poporul ţării se bucura, şi cetatea era liniştită. Pe Atalia o omorâseră cu sabia în casa împăratului. 20 Apoi s-a vestit poporului tarii si cetatea s-a linistit. Pe Atalia au omorat-o cu sabia in casa domneasca.
21 Ioas avea şapte ani când a ajuns împărat. 21 Ioas era de sapte ani cand a fost facut rege.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***