Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 10

1 În Samaria erau şaptezeci de fii ai lui Ahab. Iehu a scris scrisori şi le-a trimis la Samaria căpeteniilor din Izreel, bătrânilor şi îngrijitorilor copiilor lui Ahab. În ele zicea: 1 Ahab avea in Samaria saptezeci de fii. Si a scris Iehu scrisori si le-a trimis la Samaria capeteniilor cetatii, batranilor si celor ce cresteau pe copiii lui Ahab,
2 "Acum, când veţi primi scrisoarea aceasta - fiindcă aveţi cu voi pe fiii stăpânului vostru, carele şi caii, o cetate întărită şi arme - 2 Zicand: "Cand va ajunge scrisoarea aceasta la voi, la care se afla si fiii domnului vostru, precum si care si cai, cetatea intarita si arme,
3 vedeţi care din fiii stăpânului vostru este cel mai bun şi mai vrednic, puneţi-l pe scaunul de domnie al tatălui său şi luptaţi pentru casa stăpânului vostru!" 3 Sa alegeti pe cel mai bun si mai vrednic dintre fiii domnului vostru si sa-l puneti pe tronul tatalui sau si sa va luptati pentru casa domnului vostru".
4 Ei s-au temut foarte mult şi au zis: "Iată că doi împăraţi n-au putut să-i stea împotrivă; cum îi vom sta noi împotrivă?" 4 Acestia insa s-au speriat cumplit si au zis: "Iata, doi regi nu i-au putut sta inainte; cum dar vom sta noi?"
5 Şi căpetenia casei împărăteşti, căpetenia cetăţii, bătrânii şi îngrijitorii copiilor au trimis să spună lui Iehu: "Noi suntem slujitorii tăi şi vom face tot ce ne vei spune; nu vom pune pe nimeni împărat, fă ce vei crede." 5 Si capetenia casei domnesti, capeteniile cetatii, batranii si cei ce cresteau pe copiii regelui au trimis la Iehu sa-i spuna: "Noi suntem robii tai si ce ne vei zice, aceea vom face; nu vom pune pe nimeni rege, ci fa ceea ce-ti place".
6 Iehu le-a scris o a doua scrisoare în care spunea: "Dacă sunteţi ai mei şi dacă ascultaţi de glasul meu, luaţi capetele oamenilor acelora, fiii stăpânului vostru, şi veniţi la mine mâine la ceasul acesta, la Izreel." Şi cei şaptezeci de fii ai împăratului erau la mai marii cetăţii, care-i creşteau. 6 Si le-a scris Iehu scrisoare a doua oara si le-a zis: "De sunteti ai mei si de va supuneti cuvantului meu, atunci ridicati capetele fiilor domnului vostru si veniti la mine in Izreel, maine pe vremea aceasta". Fiii regelui erau in numar de saptezeci si-i cresteau oameni de vaza ai cetatii.
7 Când au primit scrisoarea, au luat pe fiii împăratului şi au tăiat pe aceşti şaptezeci de oameni; apoi le-au pus capetele în coşuri şi le-au trimis lui Iehu, la Izreel. 7 Cand a ajuns la ei scrisoarea, ei au luat pe fiii regelui si i-au junghiat pe toti cei saptezeci, au pus capetele in panere si le-au trimis la el in Izreel.
8 Solul a venit să-i spună, zicând: "Au adus capetele fiilor împăratului." Şi el a zis: "Faceţi-le două grămezi la intrarea porţii, până dimineaţă." 8 Si venind trimisul, i-a adus stire si a zis: "S-au adus capetele fiilor regelui". Iar el a zis: "Asezati-le pana dimineata in doua gramezi la poarta".
9 Dimineaţa a ieşit; şi, venind înaintea întregului popor, a zis: "Voi sunteţi fără vină! Eu am uneltit împotriva stăpânului meu şi l-am omorât; dar cine a lovit pe toţi aceştia? 9 Si iesind el dimineata a stat si a zis catre tot poporul: "Voi nu sunteti vinovati. Iata eu m-am sculat impotriva stapanului meu si l-am ucis.
10 Să ştiţi, dar, că nu va cădea nimic la pământ din cuvântul Domnului, din cuvântul pe care l-a rostit Domnul împotriva casei lui Ahab; Domnul împlineşte ce a spus prin robul Său Ilie." 10 Dar pe acestia cine i-a omorat? Sa stiti deci ca nimic din ceea ce a spus Domnul impotriva casei lui Ahab n-a ramas neimplinit. Domnul a facut ce zisese prin robul Sau Ilie".
11 Şi Iehu a lovit pe toţi cei ce mai rămăseseră din casa lui Ahab la Izreel, pe toţi mai marii lui, pe prietenii şi pe preoţii lui, şi n-a lăsat să scape niciunul. 11 Si a omorat Iehu pe toti cei ce ramasesera din casa lui Ahab in Izreel si pe toti cei mari ai lui si pe cei de aproape ai lui si pe preotii lui, incat n-a scapat nici unul.
12 Apoi s-a sculat şi a plecat la Samaria. Când a ajuns la coliba de întâlnire a unor ciobani, pe drum, 12 Apoi sculandu-se, a plecat sa mearga la Samaria. Dar in drumul sau, ajungand la Bet-Eched, adica la Colibele Pastorilor,
13 Iehu a dat peste fraţii lui Ahazia, împăratul lui Iuda, şi a zis: "Cine sunteţi voi?" Ei au răspuns: "Suntem fraţii lui Ahazia şi ne coborâm să urăm de bine fiilor împăratului şi fiilor împărătesei." 13 Iehu a intalnit pe fratii lui Ohozia, regele Iudei, si le-a zis: "Cine sunteti voi?" Iar ei au raspuns: "Noi suntem fratii lui Ohozia si ne ducem sa aflam de sanatatea fiilor regelui si a fiilor reginei".
14 Iehu a zis: "Prindeţi-i de vii." Şi i-au prins de vii şi i-au tăiat în număr de patruzeci şi doi, la fântâna colibei de întâlnire. Iehu n-a lăsat să scape niciunul. 14 Si el a zis: "Prinde-ti-i de vii!" Si i-au prins de vii si i-au junghiat la fantana de langa Colibele Pastorilor. Aceia erau patruzeci si doi de oameni si n-a mai ramas nici unul din ei.
15 Plecând de acolo, a întâlnit pe Ionadab, fiul lui Recab, care venea înaintea lui. L-a întrebat de sănătate şi i-a zis: "Inima ta este tot aşa de curată, cum este inima mea faţă de a ta?" Şi Ionadab a răspuns: "Este." "Dacă este", a zis Iehu, "dă-mi mâna." Ionadab i-a dat mâna. Şi Iehu l-a suit la el în car 15 Apoi plecand de acolo, s-a intalnit cu Ionadab, fiul lui Recab, care venea in intampinarea lui, si l-a salutat si a zis: "Inima ta este ea oare cum este inima mea catre inima ta?" Iar Ionadab a zis: "Da". "De este asa, da-mi mana!" Si i-a dat mana si l-a ridicat la el in car,
16 şi a zis: "Vino cu mine şi vei vedea râvna mea pentru Domnul." L-a luat astfel în carul său. 16 Zicand: "Hai cu mine, ca sa vezi ravna mea pentru Domnul". Si l-a asezat in car.
17 Când a ajuns Iehu la Samaria, a ucis pe toţi cei rămaşi din Ahab în Samaria şi i-a nimicit cu desăvârşire, după cuvântul pe care-l spusese lui Ilie, Domnul. 17 Si ajungand in Samaria, a ucis pe toti cei ce ramasesera din ai lui Ahab in Samaria si asa a starpit neamul lui cu totul, dupa cuvantul Domnului ce-l rostise prin Ilie.
18 Apoi a strâns tot poporul şi le-a zis: "Ahab a slujit puţin lui Baal, Iehu însă îi va sluji mult. 18 Apoi a adunat Iehu tot poporul si a zis: "Ahab a slujit putin lui Baal; Iehu insa ii va sluji mai mult.
19 Acum, chemaţi la mine pe toţi prorocii lui Baal, pe toţi slujitorii lui şi pe toţi preoţii lui, fără să lipsească unul, căci vreau să aduc o mare jertfă lui Baal: oricine va lipsi va muri." Iehu lucra cu viclenie, ca să omoare pe toţi slujitorii lui Baal. 19 Deci chemati la mine pe toti proorocii lui Baal, pe toti slujitorii lui si pe toti preotii lui, si nimeni sa nu lipseasca, pentru ca am sa fac o jertfa mare lui Baal. Tot cel ce va lipsi nu va ramane cu viata". Iehu insa a facut aceasta cu gand viclean, ca sa starpeasca pe slujitorii lui Baal.
20 El a zis: "Vestiţi o sărbătoare în cinstea lui Baal!" Şi au vestit-o. 20 Si a zis Iehu: "Vestiti o zi de sarbatoare in cinstea lui Baal!"
21 A trimis soli în tot Israelul. Şi au venit toţi slujitorii lui Baal; n-a fost unul care să nu fi venit. Au intrat în templul lui Baal, aşa încât templul lui Baal s-a umplut de la un capăt până la celălalt. 21 Si au vestit, iar Iehu a trimis in tot Israelul de au venit toti slujitorii lui Baal si n-a ramas nici unul care sa nu fi venit. Dupa aceea au intrat in templul lui Baal si s-a umplut templul de la un capat la celalalt.
22 Iehu a zis celui ce păzea odaia cu veşmintele: "Scoate veşminte pentru toţi slujitorii lui Baal." Şi omul acela a scos veşminte pentru ei. 22 Atunci a zis Iehu catre pastratorul vesmintelor: "Adu vesminte pentru toti slujitorii lui Baal". Si acela le-a adus vesminte.
23 Atunci Iehu a venit în templul lui Baal cu Ionadab, fiul lui Recab, şi a zis slujitorilor lui Baal: "Căutaţi şi vedeţi să nu fie niciun slujitor al Domnului aici, ci să fie numai slujitori de ai lui Baal." 23 Apoi a intrat si Iehu cu Ionadab, fiul lui Recab, in templul lui Baal si a zis slujitorilor lui Baal: "Cautati si vedeti nu cumva se afla printre voi careva din slujitorii Domnului, pentru ca aici trebuie sa fie numai slujitorii lui Baal singuri".
24 Şi au intrat să aducă jertfe şi arderi de tot. Iehu pusese afară optzeci de oameni şi le zisese: "Cine va lăsa să scape vreunul din oamenii pe care-i dau pe mâna voastră va răspunde de viaţa lui cu a sa." 24 Apoi s-au apropiat ei sa faca jertfele si arderile de tot. Iar Iehu a pus afara optzeci de oameni si le-a zis: "Sufletul aceluia caruia ii va scapa careva din oamenii pe care vi-i voi da in maini, va fi in locul celui scapat".
25 Când au isprăvit de adus arderile de tot, Iehu a zis alergătorilor şi căpeteniilor: "Intraţi şi loviţi-i: unul să nu iasă." Şi i-au lovit cu ascuţişul sabiei. Alergătorii şi căpeteniile i-au aruncat acolo şi s-au dus până la odaia din fund a templului lui Baal. 25 Iar dupa ce s-a ispravit arderea de tot, Iehu a zis catre ostenii sai si catre capeteniile lor: "Duceti-va si-i ucideti si sa nu scape nici unul". Ostenii si capeteniile i-au lovit cu ascutisul sabiei si i-au aruncat acolo.
26 Au scos afară stâlpii Astarteii din casa lui Baal şi i-au ars. 26 Apoi s-au dus in cetate unde era capistea lui Baal, au scos idolii din capistea lui Baal si i-au ars;
27 Au sfărâmat stâlpul lui Baal, au dărâmat şi templul lui Baal şi l-au prefăcut într-o hazna de gunoi, care a rămas în picioare până în ziua de azi. 27 Si au sfaramat chipul cel cioplit al lui Baal si au daramat capistea lui Baal si au facut din ea loc de necuratenii pana in ziua de astazi.
28 Iehu a nimicit pe Baal din mijlocul lui Israel, 28 Astfel a starpit Iehu pe Baal din pamantul lui Israel;
29 dar nu s-a abătut de la păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care făcuse pe Israel să păcătuiască, n-a părăsit viţeii de aur din Betel şi Dan. 29 Iar in ce priveste pacatele lui Ieroboam, feciorul lui Nabat, care a dus pe Israel in ispita, de la acestea nu s-a departat nici Iehu; nu s-a lepadat de viteii de aur, din Betel si Dan.
30 Domnul a zis lui Iehu: "Pentru că ai adus bine la îndeplinire ce este plăcut înaintea Mea şi ai făcut casei lui Ahab tot ce era după voia Mea, fiii tăi până la al patrulea neam vor şedea pe scaunul de domnie al lui Israel." 30 Si a zis Domnul catre Iehu: "Pentru ca tu cu placere ai facut ceea ce era drept in ochii Mei si ai indeplinit impotriva casei lui Ahab tot ceea ce aveam la inima Mea, feciorii tai pana la al patrulea neam vor sedea pe tronul lui Israel".
31 Totuşi Iehu n-a luat seama să umble din toată inima lui în Legea Domnului Dumnezeului lui Israel; şi nu s-a abătut de la păcatele în care târâse Ieroboam pe Israel. 31 Dar Iehu nu s-a silit sa umble din toata inima dupa legea Domnului Dumnezeului lui Israel si nu s-a abatut de la pacatele lui Ieroboam, care a dus pe Israel in ispita.
32 Pe vremea aceea, Domnul a început să taie câte o bucată din ţinutul lui Israel; şi Hazael i-a bătut la toate hotarele lui Israel. 32 In zilele acelea a inceput Domnul sa taie parti din pamantul lui Israel si Hazael a lovit hotarele lui Israel,
33 De la Iordan, spre soare-răsare, a bătut toată ţara Galaadului, pe gadiţi, rubeniţi şi manasiţi, de la Aroer, care este pe pârâul Arnon, până la Galaad şi Basan. 33 Pustiind la rasarit de Iordan tot pamantul Galaadului, al lui Gad, al lui Ruben si al lui Manase, incepand de la Aroer, care vine langa Arnon, si Galaadul si Vasanul.
34 Celelalte fapte ale lui Iehu, tot ce a făcut el şi toate isprăvile lui nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 34 Celelalte fapte ale lui Iehu, tot ce a facut el, precum si vitejiile lui sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Israel.
35 Iehu a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat la Samaria. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Ioahaz. 35 Si a raposat Iehu cu parintii sai in Samaria, iar in locul lui s-a facut rege Ioahaz, fiul sau.
36 Iehu domnise douăzeci şi opt de ani peste Israel la Samaria. 36 Iar timpul domniei lui Iehu peste Israel, in Samaria, a fost de douazeci si opt de ani.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***