Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

2 Imparati (2 Regi) 1

1 Moab s-a răzvrătit împotriva lui Israel, după moartea lui Ahab. 1 Dupa moartea lui Ahab, Moabul s-a razvratit impotriva lui Israel.
2 Ahazia a căzut prin zăbrelele odăii lui de sus, în Samaria, şi s-a îmbolnăvit. A trimis nişte soli şi le-a zis: "Duceţi-vă şi întrebaţi pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului, ca să ştiu dacă mă voi vindeca de boala aceasta." 2 Iar Ohozia, cazand printre gratiile foisorului sau cel din Samaria, s-a imbolnavit si a trimis soli si le-a zis: "Duceti-va si intrebati pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului: Ma voi insanatosi eu oare din boala aceasta?" Si acestia s-au dus sa intrebe.
3 Dar îngerul Domnului a zis lui Ilie, tişbitul: "Scoală-te, suie-te înaintea solilor împăratului Samariei şi spune-le: "Oare nu este Dumnezeu în Israel, de vă duceţi să întrebaţi pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului? 3 Atunci ingerul Domnului a zis catre Ilie Tesviteanul: "Scoala si iesi inaintea trimisilor regelui Samariei si le spune: Au doara in Israel nu este Dumnezeu, de va duceti sa intrebati pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului?
4 De aceea, aşa vorbeşte Domnul: "Nu te vei mai da jos din patul în care te-ai suit, ci vei muri." Şi Ilie a plecat. 4 De aceea asa zice Domnul: Din patul in care te-ai suit, nu te vei mai cobori, ci vei muri". Si s-a dus Ilie si le-a spus.
5 Solii s-au întors la Ahazia. Şi el le-a zis: "Pentru ce v-aţi întors?" 5 Atunci s-au intors solii la Ohozia si acesta le-a zis: "De ce v-ati intors?"
6 Ei i-au răspuns: "Un om s-a suit înaintea noastră şi ne-a zis: "Întoarceţi-vă la împăratul care v-a trimis şi spuneţi-i: "Aşa vorbeşte Domnul: "Oare nu este Dumnezeu în Israel, de trimiteţi să întrebe pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului? De aceea, nu te vei mai da jos din patul în care te-ai suit, ci vei muri." 6 Iar ei i-au raspuns: "Ne-a iesit inainte un om si ne-a zis: Intoarceti-va si va duceti la regele care v-a trimis si-i spuneti: Asa zice Domnul: Au doar nu este in Israel Dumnezeu, de trimiti sa intrebe pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului? De aceea nu te vei mai cobori din patul in care te-ai suit, ci vei muri".
7 Ahazia le-a zis: "Ce înfăţişare avea omul acela care s-a suit înaintea voastră şi v-a spus aceste cuvinte?" 7 Iar regele le-a zis: "Ce infatisare avea omul acela care v-a iesit inainte si v-a grait cuvintele acestea?"
8 Ei au răspuns: "Era un om îmbrăcat cu o manta de păr şi încins cu o curea la mijloc." Şi Ahazia a zis: "Este Ilie, tişbitul." 8 Si ei i-au raspuns: "Omul acela este paros peste tot si incins peste mijloc cu o cingatoare de curea". A zis regele: "Acela este Ilie Tesviteanul".
9 A trimis la el pe o căpetenie de cincizeci cu cei cincizeci de oameni ai lui. Căpetenia aceasta s-a suit la Ilie, care şedea pe vârful muntelui, şi i-a zis: "Omule al lui Dumnezeu, împăratul a zis: "Coboară-te!" 9 Atunci regele a trimis la el o capetenie peste cincizeci cu cei cincizeci ai lui; si acesta a venit la el, cand Ilie sta pe varful muntelui si i-a zis: "Omul lui Dumnezeu, regele iti zice: "Coboara-te!"
10 Ilie a răspuns căpeteniei peste cincizeci: "Dacă sunt un om al lui Dumnezeu, să se coboare foc din cer şi să te mistuie, pe tine şi pe cei cincizeci de oameni ai tăi!" Şi s-a coborât foc din cer şi l-a mistuit pe el şi pe cei cincizeci de oameni ai lui. 10 Iar Ilie a raspuns: "De sunt omul lui Dumnezeu, sa se coboare foc din cer si sa te arda pe tine si pe cei cincizeci ai tai!" Si s-a coborat foc din cer si l-a mistuit pe el si pe cei cincizeci ai lui.
11 Ahazia a trimis din nou la el altă căpetenie peste cincizeci cu cei cincizeci de oameni ai lui. Căpetenia aceasta a luat cuvântul şi a zis lui Ilie: "Omule al lui Dumnezeu, aşa a zis împăratul: "Grăbeşte-te de te coboară!" 11 Apoi a trimis regele la el alta capetenie cu alti cincizeci. Acesta i-a zis: "Omul lui Dumnezeu, asa a zis regele: Coboara-te degraba!"
12 Ilie le-a răspuns: "Dacă sunt un om al lui Dumnezeu, să se coboare foc din cer şi să te mistuie, pe tine şi pe cei cincizeci de oameni ai tăi!" Şi s-a coborât for din cer şi l-a mistuit, pe el şi pe cei cincizeci de oameni ai lui. 12 Si raspunzand, Ilie i-a zis: "De sunt omul lui Dumnezeu, sa se coboare foc din cer si sa te arda pe tine si pe cei cincizeci ai tai!" Si s-a coborat focul lui Dumnezeu din cer si l-a ars pe el si pe cei cincizeci ai lui.
13 Ahazia a trimis din nou o a treia căpetenie peste cincizeci, împreună cu cei cincizeci de oameni ai săi. Această a treia căpetenie peste cincizeci s-a suit; şi, la sosire, şi-a plecat genunchii înaintea lui Ilie şi i-a zis, rugându-l: "Omule al lui Dumnezeu, te rog, viaţa mea şi viaţa acestor cincizeci de oameni, slujitorii tăi, să fie scumpă înaintea ta! 13 Si a mai trimis regele a treia oara o capetenie cu cincizeci. Dar a treia capetenie, venind si cazand in genunchi inaintea lui Ilie, l-a rugat, zicand: "Omul lui Dumnezeu, sa nu fie trecut cu vederea de ochii tai sufletul meu si sufletul acestor cincizeci de robi ai tai!
14 Iată, s-a coborât foc din cer şi a mistuit pe cele dintâi două căpetenii peste cincizeci şi pe cei cincizeci de oameni ai lor: dar acum, viaţa mea să fie scumpă înaintea ta!" 14 Iata s-a coborat foc din cer si a mistuit pe cele doua capetenii peste cincizeci si pe oamenii lor; acum insa sa nu fie sufletul meu trecut cu vederea de ochii tai!"
15 Îngerul Domnului a zis lui Ilie: "Coboară-te împreună cu el, n-ai nicio frică de el." Ilie s-a sculat şi s-a coborât cu el la împăratul. 15 Atunci ingerul Domnului a zis catre Ilie: "Du-te cu el si nu te teme de el!" Si s-a sculat Ilie si s-a dus cu el la rege.
16 El i-a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Pentru că ai trimis soli să întrebe pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului, ca şi cum n-ar fi în Israel Dumnezeu al cărui cuvânt să-l poţi întreba, nu te vei mai da jos din patul în care te-ai suit, ci vei muri." 16 Si a zis catre el: "Asa zice Domnul: De vreme ce tu ai trimis soli sa intrebe pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului, ca si cum in Israel n-ar fi Dumnezeu, ca sa-I ceri cuvantul, de aceea din patul in care te-ai suit nu te vei mai cobori, ci vei muri".
17 Ahazia a murit, după cuvântul Domnului, rostit prin Ilie. Şi în locul lui, a început să domnească Ioram, în al doilea an al lui Ioram, fiul lui Iosafat, împăratul lui Iuda; căci n-avea fiu. 17 Si apoi a murit Ohozia, dupa cuvantul Domnului pe care l-a rostit Ilie. Si in locul lui s-a facut rege Ioram, fratele lui Ohozia, in anul al doilea al lui Ioram, fiul lui Iosafat, regele Iudei, caci Ohozia nu avea fecior.
18 Celelalte fapte ale lui Ahazia şi ce a făcut el nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 18 Celelalte fapte pe care le-a facut Ohozia sunt scrise in cartea cronicilor regilor lui Israel.
Capitolul urmator
pixel
***