Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 6

1 În al patru sute optzecilea an după ieşirea copiilor lui Israel din ţara Egiptului, Solomon a zidit Casa Domnului, în al patrulea an al domniei lui peste Israel, în luna Ziv, care este luna a doua. 1 Iar in anul patru sute optzeci, dupa iesirea fiilor lui Israel din Egipt, in al patrulea an al domniei lui Solomon peste Israel, in luna Zif, care este a doua luna a anului, a inceput el sa zideasca templul Domnului.
2 Casa, pe care a zidit-o împăratul Solomon Domnului, era lungă de şaizeci de coţi, lată de douăzeci şi înaltă de treizeci. 2 Templul, pe care l-a zidit regele Solomon Domnului era lung de saizeci de coti, lat de douazeci si inalt de treizeci.
3 Pridvorul dinaintea Templului casei avea o lungime de douăzeci de coţi, în lăţimea casei, şi zece coţi lărgime în faţa casei. 3 Pridvorul de dinaintea templului era lung de douazeci de coti, raspunzand cu latimea templului, si lat de zece coti inaintea templului.
4 Împăratul a făcut Casei ferestre largi înăuntru şi strâmte afară. 4 Si a facut el la acele odai ferestre cu zabrele, largi inauntru si stramte in afara.
5 A zidit lipite de zidul Casei mai multe rânduri de odăi, unul peste altul, de jur împrejur, care înconjurau zidurile Casei, Templul şi Sfântul Locaş; şi a făcut astfel odăi lăturalnice de jur împrejur. 5 Si a mai facut o cladire langa zidul templului, cu trei caturi in jurul peretilor templului, in jurul Sfintei Sfintelor.
6 Catul de jos era lat de cinci coţi, cel de la mijloc de şase coţi, iar al treilea de şapte coţi; căci pe partea de afară a Casei a făcut arcade strâmte împrejur ca grinzile să nu fie prinse în zidurile Casei. 6 Catul de jos al cladirii era lat de cinci coti; cel din mijloc lat de sase coti, iar cel de al treilea, lat de sapte coti; caci imprejurul templului erau facute prichiciuri de zid, ca zidirea sa nu fie lipita de peretii templului.
7 Când s-a zidit Casa, s-au întrebuinţat pietre cioplite gata înainte de a fi aduse acolo, aşa că nici ciocan, nici secure, nicio unealtă de fier nu s-au auzit în Casă în timpul zidirii. 7 Cand era zidit templul, la zidirea lui au intrebuintat pietre cioplite, lucrate mai dinainte. Asa ca nici ciocan, nici topor, nici orice alta unealta de fier nu s-au auzit la zidirea lui.
8 Intrarea odăilor din catul de jos era în partea dreaptă a Casei; în catul de la mijloc te suiai pe o scară cotită, şi tot aşa de la catul de mijloc la al treilea. 8 Intrarea la catul de jos al cladirii era pe partea dreapta a templului. Pe scari in spirala se suiau la catul din mijloc, si de la catul din mijloc, la catul al treilea.
9 După ce a isprăvit de zidit Casa, Solomon a acoperit-o cu scânduri şi cu grinzi de cedru. 9 Si a zidit el templul si l-a terminat si a pardosit templul cu scanduri de cedru.
10 A făcut de cinci coţi de înalte fiecare din caturile dimprejurul întregii Case şi le-a legat de Casă prin lemne de cedru. 10 Odailor dimprejurul intregului templu le-a dat inaltime de cate cinci coti la fiecare cat si erau legate de templu prin grinzi de cedru.
11 Domnul a vorbit lui Solomon şi i-a zis: 11 Atunci a fost cuvantul Domnului catre Solomon si i-a zis:
12 "Tu zideşti Casa aceasta! Dacă vei umbla după legile Mele, dacă vei împlini orânduirile Mele, dacă vei păzi şi vei urma toate poruncile Mele, voi împlini faţă de tine făgăduinţa pe care am făcut-o tatălui tău, David, 12 "Iata, tu-Mi zidesti casa; daca te vei purta dupa legile Mele, si vei urma dupa hotararile Mele, si vei pazi toate poruncile Mele, lucrand dupa ele, atunci Imi voi implini si Eu cu tine cuvantul Meu pe care l-am grait catre David, tatal tau:
13 voi locui în mijlocul copiilor lui Israel şi nu voi părăsi pe poporul Meu, Israel." 13 Voi locui in mijlocul fiilor lui Israel si nu voi parasi pe poporul Meu Israel".
14 După ce a isprăvit de zidit Casa, 14 Si a zidit Solomon templul si l-a terminat.
15 Solomon i-a îmbrăcat zidurile pe dinăuntru cu scânduri de cedru, de la pardoseală până la tavan; a îmbrăcat astfel în lemn partea dinăuntru şi a acoperit pardoseala Casei cu scânduri de chiparos. 15 Si a imbracat peretii templului pe dinauntru cu scanduri de cedru; de la pardoseala templului pana la tavan pe dinauntru l-a imbracat peste tot cu lemn de cedru; iar pardoseala templului a facut-o din scanduri de chiparos.
16 A îmbrăcat cu scânduri de cedru cei douăzeci de coţi ai fundului Casei de la pardoseală până în creştetul zidurilor şi a păstrat locul acesta ca să facă din el Sfânta Sfintelor, Locul Preasfânt. 16 Si a facut in partea din fund a templului o despartitura de douazeci de coti lungime si a imbracat peretii si tavanul casei acestei despartituri cu scanduri de cedru; si asa a facut despartitura pentru Sfanta Sfintelor.
17 Cei patruzeci de coţi de dinainte alcătuiau Casa, adică Templul. 17 De patruzeci de coti era despartitura intai a templului.
18 Lemnul de cedru dinăuntru avea săpături de colocinţi şi flori deschise; totul era de cedru, nu se vedea nicio piatră. 18 Pe scandurile de cedru dinauntru templului erau facute sculpturi in forma de castraveti si flori de trandafiri imbobociti; totul era acoperit cu cedru si piatra nu se vedea.
19 Solomon a pregătit Locul Preasfânt înăuntru în mijlocul Casei, ca să aşeze acolo chivotul legământului Domnului. 19 Iar despartitura din fundul templului el a pregatit-o, ca sa puna acolo chivotul cu legea Domnului.
20 Locul Preasfânt avea douăzeci de coţi lungime, douăzeci de coţi lăţime şi douăzeci de coţi înălţime. Solomon l-a căptuşit cu aur curat. A făcut înaintea Locului Preasfânt un altar de lemn de cedru şi l-a acoperit cu aur. 20 Si despartitura aceasta era lunga de douazeci de coti, lata de douazeci de coti si inalta de douazeci de coti; si a imbracat-o cu aur curat; asemenea a imbracat si jertfelnicul cel de cedru.
21 Partea dinăuntru a Casei a căptuşit-o cu aur şi a prins perdeaua dinăuntru în lănţişoare de aur înaintea Locului Preasfânt, pe care l-a acoperit cu aur. 21 Si a imbracat Solomon templul si pe dinauntru cu aur curat; si a intins lanturi de aur pe dinaintea catapetesmei si a imbracat-o cu aur.
22 A căptuşit toată Casa cu aur, Casa întreagă, şi a acoperit cu aur tot altarul care era înaintea Locului Preasfânt. 22 Tot templul l-a imbracat cu aur, tot templul pana la capat, si tot jertfelnicul care este dinaintea altarului l-a imbracat cu aur.
23 În Locul Preasfânt a făcut doi heruvimi de lemn de măslin sălbatic, înalţi de zece coţi. 23 Si a facut in Sfanta Sfintelor doi heruvimi de lemn de maslin, inalti de zece coti.
24 Fiecare din cele două aripi ale unuia din heruvimi avea cinci coţi, ceea ce făcea zece coţi de la capătul uneia din aripile lui până la capătul celeilalte. 24 O aripa a heruvimului era de cinci coti si cealalta aripa a heruvimului era tot de cinci coti. Zece coti erau de la un varf al aripilor lui pana la varful celeilalte aripi.
25 Al doilea heruvim avea tot zece coţi. Măsura şi chipul erau aceleaşi pentru amândoi heruvimii. 25 Tot de zece coti era si celalalt heruvim; amandoi heruvimii aveau aceeasi masura si aceeasi infatisare.
26 Înălţimea fiecăruia din cei doi heruvimi era de zece coţi. 26 Inaltimea unui heruvim era de zece coti; la fel si celalalt heruvim.
27 Solomon a aşezat heruvimii în mijlocul Casei, în partea dinăuntru. Aripile lor erau întinse, aripa celui dintâi atingea un zid, şi aripa celui de al doilea atingea celălalt zid; iar celelalte aripi ale lor se întâlneau la capete, în mijlocul Casei. 27 Si a asezat el heruvimii la mijloc in partea de la fund a templului. Aripile heruvimilor erau insa intinse; si atingea aripa unuia un perete si aripa celuilalt heruvim atingea pe celalalt perete. Iar celelalte aripi ale lor se atingeau in mijlocul templului aripa de aripa.
28 Solomon a acoperit şi heruvimii cu aur. 28 Si a imbracat el heruvimii cu aur.
29 Pe toate zidurile Casei, de jur împrejur, în partea din fund şi în faţă, a pus să sape chipuri de heruvimi, de finici şi de flori deschise. 29 Pe toti peretii templului de jur imprejur, pe dinauntru si pe dinafara, a facut chipuri sapate de heruvimi, de copaci, de finici si de flori imbobocite.
30 A acoperit pardoseala Casei cu aur, în partea din fund şi în faţă. 30 Si a imbracat cu aur pardoseala in templu, in partea din fund si in partea din fata.
31 La intrarea Locului Preasfânt a făcut două uşi din lemn de măslin sălbatic; pragul de sus şi uşorii uşilor erau în cinci muchii. 31 Pentru intrat in Sfanta Sfintelor, a facut usi de lemn de maslin care se deschid in doua parti, cu usori in cinci muchii.
32 Cele două uşi erau făcute din lemn de măslin sălbatic. A pus să sape pe ele chipuri de heruvimi, de finici şi de flori deschise şi le-a acoperit cu aur, a întins aurul şi peste heruvimi şi peste finici. 32 Pe cele doua jumatati ale usilor de lemn de maslin, el a facut heruvimi sapati, finici si flori imbobocite; si le-a imbracat in aur si heruvimii si finicii.
33 A făcut de asemenea pentru poarta Templului, nişte uşori de lemn de măslin sălbatic, în patru muchii, 33 La intrarea in templu a facut usori din lemn de maslin in patru muchii
34 şi cu două uşi de lemn de chiparos; fiecare uşă era făcută din două scânduri despărţite. 34 Si doua usi din lemn de chiparos, fiecare cu cate doua canate. Amandoua jumatatile unei usi se invarteau intr-o parte si in alta si amandoua jumatatile celeilalte usi de asemenea se; invarteau intr-o parte si in alta.
35 A pus să sape pe ele chipuri de heruvimi, de finici şi de flori deschise şi le-a acoperit cu aur, pe care l-a întins pe săpătura de chipuri. 35 Si a sapat pe ele heruvimi, finici si flori imbobocite, si le-a imbracat cu aur peste sapatura.
36 A zidit şi curtea dinăuntru din trei rânduri de pietre cioplite şi dintr-un rând de grinzi de cedru. 36 Si a facut de asemenea curtea cea dinauntru din trei randuri de pietre cioplite si dintr-un rand de grinzi de cedru.
37 În anul al patrulea, în luna Ziv, s-au pus temeliile Casei Domnului; 37 In anul al patrulea, in luna Zif, care este a doua luna a anului, a pus el temelia casei Domnului.
38 şi în anul al unsprezecelea, în luna Bul, care este a opta lună, Casa a fost isprăvită în toate părţile ei şi aşa cum trebuia să fie. În timp de şapte ani a zidit-o Solomon. 38 Iar in anul al unsprezecelea, in luna Bul, care este luna a opta, a terminat el templul, cu toate partile lor si dupa toate randuielile lor; asa ca l-a zidit in sapte ani.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***