Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 21

1 După aceste lucruri, iată ce s-a întâmplat: Nabot din Izreel avea o vie la Izreel, lângă casa lui Ahab, împăratul Samariei. 1 Iar dupa aceasta iata ce s-a mai intamplat: Nabot Izreeliteanul avea in Izreel o vie langa curtea lui Ahab, regele Samariei.
2 Şi Ahab a vorbit astfel lui Nabot: "Dă-mi mie via ta, să fac din ea o grădină de verdeţuri, căci este foarte aproape de casa mea. În locul ei îţi voi da o vie mai bună sau, dacă-ţi vine mai bine, îţi voi plăti preţul ei în argint." 2 Si a grait Ahab cu Nabot si a zis: "Sa-mi dai mie via ta, ca sa-mi fac din ea o gradina de verdeturi, caci e aproape de casa mea; iar in locul ei iti voi da o vie mai buna decat aceasta, sau daca iti convine mai bine, iti voi da argint cat pretuieste ea".
3 Dar Nabot a răspuns lui Ahab: "Să mă ferească Domnul să-ţi dau moştenirea părinţilor mei!" 3 Nabot insa a zis catre Ahab: "Sa ma fereasca Dumnezeu sa-ti dau eu mostenirea parintilor mei!"
4 Ahab a intrat în casă, trist şi mâniat, din pricina cuvintelor pe care i le spusese Nabot din Izreel: "Nu-ţi voi da moştenirea părinţilor mei!" Şi s-a culcat pe pat, şi-a întors faţa şi n-a mâncat nimic. 4 Si a venit Ahab acasa trist si manios pentru cuvantul care i-l spusese Nabot Izreeliteanul, zicand: Nu-ii dau mostenirea parintilor mei. Si cu duhul tulburat, s-a culcat in patul sau, s-a intors cu fata la perete si n-a mancat.
5 Nevasta sa, Izabela, a venit la el şi i-a zis: "Pentru ce îţi este tristă inima şi nu mănânci?" 5 Atunci a intrat Izabela, femeia lui la el si i-a zis: "De ce este intristat duhul tau si nu mananci?"
6 El i-a răspuns: "Am vorbit cu Nabot din Izreel şi i-am zis: "Dă-mi via ta pe preţ de argint; sau, dacă vrei, îţi voi da o altă vie în locul ei." Dar el a zis: "Nu pot să-ţi dau via mea!" 6 Iar el a zis: "Cand am vorbit cu Nabot Izreeliteanul si i-am zis: Da-mi via ta pe bani, sau daca vrei, sa-ii dau alta vie in locul ei, el a zis: Nu-ti dau via mea, ca este mostenirea parintilor mei".
7 Atunci Izabela, nevasta lui, i-a zis: "Oare nu domneşti tu acum peste Israel? Scoală-te, ia şi mănâncă şi fii cu inima veselă, căci eu îţi voi da via lui Nabot din Izreel!" 7 A zis Izabela, femeia lui: "Ce carmuire ar mai fi in Israel, daca tu ai face tot asa? Scoala, mananca si fii cu voie buna, ca via lui Nabot Izreeliteanul ti-o dau eu!"
8 Şi ea a scris nişte scrisori în numele lui Ahab, le-a pecetluit cu pecetea lui Ahab şi le-a trimis bătrânilor şi dregătorilor care locuiau cu Nabot în cetatea lui. 8 Apoi ea a scris scrisori in numele lui Ahab, le-a pecetluit cu inelul lui si a trimis aceste scrisori la batranii si la fruntasii din cetatea lui Nabot, care locuiau cu el acolo.
9 Iată ce a scris în aceste scrisori: "Vestiţi un post; puneţi pe Nabot în fruntea poporului 9 In scrisori insa ea scria asa: "Vestiti tuturor sa posteasca post si puneti pe Nabot inaintea poporului.
10 şi puneţi-i în faţă doi oameni de nimic, care să mărturisească astfel împotriva lui: "Tu ai blestemat pe Dumnezeu şi pe împăratul!" Apoi scoateţi-l afară, împroşcaţi-l cu pietre, şi să moară." 10 Si aduceti doi oameni netrebnici sa marturiseasca impotriva lui si sa spuna: Ai hulit pe Dumnezeu si pe rege; si apoi sa-l scoateti afara si sa-l ucideti cu pietre si asa sa moara".
11 Oamenii din cetatea lui Nabot, bătrânii şi dregătorii care locuiau în cetate au făcut cum le spusese Izabela, după cum era scris în scrisorile pe care li le trimisese ea. 11 Si au facut barbatii cetatii lui Nabot, batranii si fruntasii care locuiau cu el in cetate, asa cum le poruncise Izabela si cum era scris in scrisorile trimise de ea lor:
12 Au vestit un post şi au pus pe Nabot în fruntea poporului. 12 Au vestit post tuturor si au pus pe Nabot inaintea poporului.
13 Cei doi oameni de nimic au venit şi s-au aşezat în faţa lui; şi aceşti oameni răi au mărturisit aşa înaintea poporului, împotriva lui Nabot: "Nabot a blestemat pe Dumnezeu şi pe împăratul!" Apoi l-au scos afară din cetate, l-au împroşcat cu pietre, şi a murit. 13 Atunci au iesit doi oameni ticalosi. si au stat impotriva lui Nabot si au marturisit acesti oameni rai in fata poporului si au zis: "Nabot a hulit pe Dumnezeu si pe rege". Iar ei l-au scos afara din cetate si l-au batut cu pietre si a murit.
14 Şi au trimis să spună Izabelei: "Nabot a fost împroşcat cu pietre, şi a murit." 14 Apoi au trimis la Izabela sa-i spuna: "Nabot a fost omorat cu pietre".
15 Când a auzit Izabela că Nabot fusese împroşcat cu pietre şi că murise, a zis lui Ahab: "Scoală-te şi ia în stăpânire via lui Nabot din Izreel, care n-a vrut să ţi-o dea pe preţ de argint; căci Nabot nu mai trăieşte, a murit." 15 Auzind Izabela ca Nabot a fost batut eu pietre si a murit, a zis catre Ahab: "Scoala si ia in stapanire via lui Nabot Izreeliteanul, care n-a vrut sa ti-o vanda cu bani; ca Nabot nu mai traieste, ci a murit!"
16 Ahab, auzind că a murit Nabot, s-a sculat să se coboare la via lui Nabot din Izreel ca s-o ia în stăpânire. 16 Cand a auzit Ahab ca Nabot Izreeliteanul a fost ucis, si-a rupt hainele sale, s-a imbracat cu sac, si apoi s-a sculat Ahab ca sa se duca la via lui Nabot Izreeliteanul si sa o ia in stapanire.
17 Atunci cuvântul Domnului a vorbit lui Ilie, tişbitul, astfel: 17 Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ilie Tesviteanul:
18 "Scoală-te şi coboară-te înaintea lui Ahab, împăratul lui Israel, la Samaria; iată-l este în via lui Nabot, unde s-a coborât s-o ia în stăpânire. 18 "Scoala si iesi in intampinarea lui Ahab, regele lui Israel, care este in Samaria, ca iata acum e la via lui Nabot, unde s-a dus ca sa o ia in stapanire,
19 Să-i spui: "Aşa vorbeşte Domnul: "Nu eşti tu un ucigaş şi un hoţ?" Şi să-i mai spui: "Aşa vorbeşte Domnul: "Chiar în locul unde au lins câinii sângele lui Nabot, vor linge câinii şi sângele tău." 19 Si spune-i: Asa graieste Domnul: Ai ucis si vrei inca sa intri in mostenire? Si sa-i mai spui: Asa zice Domnul: In locul unde au lins cainii sangele lui Nabot, acolo vor linge cainii si sangele tau!",
20 Ahab a zis lui Ilie: "M-ai găsit, vrăjmaşule?" Şi el a răspuns: "Te-am găsit, pentru că te-ai vândut ca să faci ce este rău înaintea Domnului. 20 Si a zis Ahab catre Ilie: "M-ai aflat, dusmanule, si aici!" Iar el a zis: "Te-am aflat, caci te-ai incumetat sa savarsesti fapte nelegiuite inaintea ochilor Domnului si sa-L minti.
21 Iată ce zice Domnul: "Voi aduce nenorocirea peste tine; te voi mătura, voi nimici pe oricine este al lui Ahab, fie rob, fie slobod în Israel, 21 Asa zice Domnul: "Iata voi aduce peste tine necazuri si te voi matura si voi starpi din ai lui Ahab pe cei de parte barbateasca, fie rob, fie slobod, in Israel;
22 şi voi face casei tale cum am făcut casei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, şi casei lui Baeşa, fiul lui Ahia, pentru că M-ai mâniat şi ai făcut pe Israel să păcătuiască." 22 Si voi face cu casa ta cum am facut cu casa lui Ieroboam, fiul lui Nabat, si cu casa lui Baesa, fiul lui Ahia, pentru faradelegea cu care M-ai maniat si ai dus pe Israel in pacat".
23 Domnul a vorbit şi despre Izabela şi a zis: "Câinii vor mânca pe Izabela lângă întăritura Izreelului. 23 Asemenea si pentru Izabela a grait Domnul: "Cainii vor manca pe Izabela pe zidul Izreelului.
24 Cine va muri în cetate din casa lui Ahab va fi mâncat de câini, iar cine va muri pe câmp va fi mâncat de păsările cerului." 24 Cine va muri din ai lui Ahab in cetate, pe acela cainii il vor manca, iar cine va muri in camp, pe acela pasarile cerului il vor manca;
25 N-a fost nimeni care să se fi vândut, pentru ca să facă ce este rău înaintea Domnului, ca Ahab, pe care nevasta sa, Izabela, îl aţâţa la aceasta. 25 Caci n-a fost inca nimeni ca Ahab, care sa se incumete a savarsi fapte urate inaintea ochilor Domnului, la care l-a impins Izabela sotia sa.
26 El a lucrat în chipul cel mai urâcios, mergând după idoli, cum făceau amoriţii, pe care-i izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel. 26 S-a purtat rau ca un ticalos, urmand dupa idoli, cum au facut Amoreii pe care Domnul i-a izgonit de la fata fiilor lui Israel".
27 După ce a auzit cuvintele lui Ilie, Ahab şi-a rupt hainele, şi-a pus un sac pe trup şi a postit: se culca cu sacul acesta şi mergea încet. 27 Cand a auzit Ahab toate cuvintele acestea, a inceput sa planga, si-a rupt hainele sale, s-a imbracat pesta trupul sau cu sac, a postit si a dormit in sac si a umblat trist.
28 Şi cuvântul Domnului a vorbit lui Ilie, tişbitul, astfel: 28 Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ilie Tesviteanul, pentru Ahab, si a zis Domnul:
29 "Ai văzut cum s-a smerit Ahab înaintea Mea? Pentru că s-a smerit înaintea Mea, nu voi aduce nenorocirea în timpul vieţii lui; ci în timpul vieţii fiului său voi aduce nenorocirea casei lui!" 29 "Vezi cum s-a smerit Ahab inaintea Mea? Fiindca s-a smerit inaintea Mea, de aceea nu voi aduce necazurile in zilele lui, ci in zilele fiului lui voi aduce necazurile peste casa lui!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***