Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 20

1 Ben-Hadad, împăratul Siriei, şi-a strâns toată oştirea: avea cu el treizeci şi doi de împăraţi, cai şi care. S-a suit, a împresurat Samaria şi a început lupta împotriva ei. 1 Benhadad, regele Siriei, si-a adunat ostirea sa; si s-au insotit cu el treizeci si doi de regi, cu cai si care de razboi. Si s-a dus si a impresurat Samaria si s-a razboit impotriva ei.
2 A trimis în cetate soli la Ahab, împăratul lui Israel, să-i spună: "Aşa vorbeşte Ben-Hadad: 2 Atunci a trimis soli la Ahab, regele lui Israel, in cetate si a zis:
3 "Argintul şi aurul tău sunt ale mele, nevestele şi cei mai frumoşi copii ai tăi sunt tot ai mei." 3 "Asa zice Benhadad: Argintul tau si aurul tau este al meu, femeile tale si fiii tai cei frumosi sunt ai mei!"
4 Împăratul lui Israel a răspuns: "Împărate, domnul meu, fie cum zici! Sunt al tău cu tot ce am." 4 Iar regele lui Israel a raspuns si a zis: "Dupa cuvantul tau sa fie, domnul meu rege. Eu si toate ale mele ale tale sa fie!"
5 Solii s-au întors şi au zis: "Aşa vorbeşte Ben-Hadad: "Am trimis să-ţi spună: "Să-mi dai argintul şi aurul tău, nevestele şi copiii tăi." 5 Si s-au intors solii si au zis: "Asa zice Benhadad: Am trimis la tine ca sa-ti spuna: Argintul si aurul tau, femeile si fiii tai sa mi le dai!
6 De aceea, voi trimite mâine, la ceasul acesta, pe slujitorii mei la tine. Ei îţi vor scormoni casa ta şi casele slujitorilor tăi, vor pune mâna pe tot ce ai mai scump şi vor lua." 6 De aceea maine, pe vremea aceasta, voi trimite robii mei la tine, iar ei iti vor scotoci casa ta si casele slugilor tale si pe tot ce este mai scump in ochii tai vor pune mana si vor lua!"
7 Împăratul lui Israel a chemat pe toţi bătrânii ţării şi a zis: "Vedeţi bine şi înţelegeţi că omul acesta ne vrea răul; căci a trimis să-mi ceară nevestele şi copiii, argintul şi aurul, şi n-am zis că nu i le dau!" 7 Atunci a chemat regele lui Israel pe toti batranii tarii si a zis: "Luati seama si vedeti ca imi cauta mereu pricina; cand a trimis la mine pentru femeile mele si pentru fiii mei si pentru argintul meu si pentru aurul meu, eu nu l-am respins!"
8 Toţi bătrânii şi tot poporul au zis lui Ahab: "Nu-l asculta şi nu te învoi." 8 Si au zis toti batranii si tot poporul: "Sa nu-l asculti, nici sa nu te invoiesti!"
9 Şi el a zis solilor lui Ben-Hadad: "Spuneţi domnului meu, împăratul: "Voi face tot ce ai trimis să ceri robului tău întâia dată; dar lucrul acesta nu-l pot face." Solii au plecat şi i-au dus răspunsul. 9 Si a zis el solilor lui Benhadad: "Spuneti domnului meu, regele: Toate lucrurile pentru care ai trimis la robul tau ia inceput sunt gata sa le fac; dar acest lucru nu pot sa-l fac!" Si au plecat solii si au dus raspunsul.
10 Ben-Hadad a trimis să spună lui Ahab: "Să mă pedepsească zeii cu toată asprimea lor, de va ajunge praful Samariei să umple mâna întregului popor care mă urmează!" 10 Si a trimis Benhadad la el, ca sa-i spuna: "Asta si asta sa-mi faca mie dumnezeii si asa sa ma pedepseasca, daca tarana Samariei are sa ajunga sa umple pumnii tuturor oamenilor care au sa vina cu mine!"
11 Şi împăratul lui Israel a răspuns: "Cine încinge armele să nu se laude ca cel ce le pune jos!" 11 si a raspuns regele lui Israel si a zis: "Spuneti sa nu se laude cel ce se incinge ca cel ce se descinge".
12 Când a primit Ben-Hadad răspunsul acesta, stătea la băut cu împăraţii în corturi şi a zis slujitorilor lui: "Pregătiţi-vă!" Şi ei s-au pregătit de năvală împotriva cetăţii. 12 Cand a primit acest raspuns, Benhadad era la ospat in corturi, cu ceilalti regi. Si a zis robilor sai: "Impresurati cetatea!" Si au impresurat-o.
13 Dar iată că un proroc s-a apropiat de Ahab, împăratul lui Israel, şi a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Vezi toată această mulţime mare? O voi da astăzi în mâinile tale, ca să cunoşti că Eu sunt Domnul." 13 Dar iata un prooroc s-a apropiat de Ahab, regele lui Israel, si a zis: "Asa zice Domnul: Vezi toata multimea aceasta mare? Iata, Eu ti-o dau astazi in mana, ca sa cunosti ca Eu sunt Domnul.
14 Ahab a zis: "Prin cine?" Şi el a răspuns: "Aşa vorbeşte Domnul: "Prin slujitorii mai marilor peste ţinuturi." Ahab a zis: "Cine va începe lupta?" Şi el a răspuns: "Tu." 14 Iar Ahab a zis: "Prin cine?" Raspuns-a acela: "Asa zice Domnul: Prin slugile capeteniilor de peste tinuturi!" Si a zis Ahab: "Cine va incepe lupta?" Iar acela a zis: "Tu!"
15 Atunci Ahab a numărat slujitorii mai marilor peste ţinuturi şi s-au găsit două sute treizeci şi doi; şi după ei, a numărat tot poporul, pe toţi copiii lui Israel, şi erau şapte mii. 15 Atunci a numarat Ahab slugile capeteniilor de peste tinuturi, si s-au gasit doua sute treizeci si doua; dupa ei a numarat si tot poporul si toti fiii lui Israel au fost sapte mii.
16 Au făcut o ieşire pe la miazăzi. Ben-Hadad bea şi se îmbăta în corturile lui cu cei treizeci şi doi de împăraţi care-l ajutau. 16 Si au iesit la razboi pe la amiaza. Iar Benhadad bause pana se imbatase in corturi cu cei treizeci si doi de regi, care-i dadusera ajutor.
17 Slujitorii mai marilor peste ţinuturi au ieşit cei dintâi. Ben-Hadad a cercetat, şi i-au spus astfel: "Au ieşit nişte oameni din Samaria." 17 Si au iesit la razboi mai intai slugile capeteniilor de peste tinuturi. Si a trimis Benhadad pe unii din ai lui, si acestia i-au facut cunoscut ca oamenii din Samaria au iesit la razboi.
18 El a zis: "Dacă ies pentru pace, prindeţi-i vii; şi chiar dacă ies pentru luptă, prindeţi-i vii." 18 Iar el le-a zis: "Daca ei au venit pentru pace, sa-i prindeti de vii; iar daca au venit pentru razboi, tot de vii sa-i prindeti!"
19 Când au ieşit din cetate slujitorii mai marilor peste ţinuturi şi armata care-i urma, 19 Au iesit, asadar, la razboi slugile capeteniilor de peste tinuturi din cetate si ostirea oare era dupa ei si au lovit fiecare pe potrivnicul sau;
20 a lovit fiecare pe omul dinaintea lui, şi sirienii au luat-o la fugă. Israel i-a urmărit. Ben-Hadad, împăratul Siriei, a scăpat pe un cal, cu nişte călăreţi. 20 si au fugit Sirienii, iar Israelitii ii fugareau din urma; si Benhadad a scapat pe un cal cu calaretii sai.
21 Împăratul lui Israel a ieşit, a lovit caii şi carele şi a pricinuit sirienilor o mare înfrângere. 21 Atunci, iesind regele israelitean, a luat caii si carele si a facut macel mare in randul Sirienilor.
22 Atunci prorocul s-a apropiat de împăratul lui Israel şi i-a zis: "Du-te, întăreşte-te, cercetează şi vezi ce ai de făcut; căci, la anul viitor, împăratul Siriei se va sui din nou împotriva ta." 22 Si s-a apropiat proorocul de regele israelit si i-a zis: "Du-te de te intareste, ca sa stii sa bagi de seama ce ai de facut, pentru ca dupa un an regele Siriei are sa se scoale din nou impotriva ta!"
23 Slujitorii împăratului Siriei i-au zis: "Dumnezeul lor este un Dumnezeu al munţilor; de aceea au fost mai tari decât noi. Dar ia să ne luptăm cu ei în câmpie, şi se va vedea dacă nu vom fi mai tari decât ei. 23 Zis-au slugile regelui sirian catre el: "Dumnezeul lor este Dumnezeul muntilor, iar nu Dumnezeul vailor, pentru aceasta au fost ei mai tari decat noi; dar de ne vom bate cu ei in vale, vom fi noi mai tari decat ei.
24 Fă şi lucrul acesta: scoate pe fiecare din împăraţi de la locul lui şi înlocuieşte-i cu căpetenii; 24 Asadar, iata ce sa faci: Sa scoti pe fiecare rege de la locul lui, si sa-l inlocuiesti cu capeteniile din tinuturi.
25 şi fă-ţi o armată ca aceea pe care ai pierdut-o, cu tot atâţia cai şi tot atâtea care. Apoi să ne batem cu ei în câmpie, şi se va vedea dacă nu vom fi mai tari decât ei." El i-a ascultat şi a făcut aşa. 25 Si sa strangi atata ostire, cata ostire ai pierdut, si cai atatia, cati ai avut, si care atatea, cate ai avut, si sa ne batem cu ei si in vale; si atunci de buna seama vom fi mai tari decat ei". Si a ascultat el cuvantul lor si a facut asa.
26 În anul următor, Ben-Hadad a numărat pe sirieni şi s-a suit la Afec să lupte împotriva lui Israel. 26 Dupa trecerea anului, Benhadad a numarat pe Sirieni si a mers la Afec, ca sa se bata cu Israel.
27 Copiii lui Israel au fost număraţi şi ei; au primit merinde şi au ieşit în întâmpinarea sirienilor. Au tăbărât în faţa lor, ca două turme mici de capre, pe când sirienii umpleau ţara. 27 Fiii lui Israel insa erau si ei cu toate gata de lupta si au iesit in intampinarea lor. Fiii lui Israel si-au asezat tabara inaintea lor, ca doua turme mici de capre, iar Sirienii umpleau pamantul.
28 Omul lui Dumnezeu s-a apropiat şi a zis împăratului lui Israel: "Aşa vorbeşte Domnul: "Pentru că sirienii au zis: "Domnul este un Dumnezeu al munţilor, şi nu un Dumnezeu al văilor", voi da toată această mare mulţime în mâinile tale, şi veţi şti că Eu sunt Domnul." 28 Atunci s-a apropiat omul lui Dumnezeu si a zis regelui lui Israel: "Asa zice Domnul: Pentru ca Sirienii vorbesc: Domnul este Dumnezeul muntilor, iar nu Dumnezeul vailor, iata Eu iti voi da toata aceasta multime in mana ta, ca sa cunosti ca Eu sunt Domnul!"
29 Au stat tăbărâţi şapte zile unii în faţa altora. În ziua a şaptea au început lupta, şi copiii lui Israel au omorât sirienilor o sută de mii de oameni pedeştri într-o zi. 29 Si au stat taberele una in fata celeilalte sapte zile; iar in ziua a saptea s-a inceput batalia si fiii lui Israel au doborat intr-o singura zi o suta de mii de pedestrasi sirieni.
30 Ceilalţi au fugit în cetatea Afec, şi a căzut zidul cetăţii peste douăzeci şi şapte de mii de oameni care mai rămăseseră. Ben-Hadad fugise şi el în cetate şi umbla din odaie în odaie. 30 Ceilalti au fugit la Afec, in cetate; acolo a cazut zidul peste douazeci si sapte de mii de oameni, din cei ramasi. Iar Benhadad a fugit in cetate si a intrat la curtea domneasca intr-o camara dosnica.
31 Slujitorii lui i-au zis: "Iată, am auzit că împăraţii casei lui Israel sunt nişte împăraţi miloşi; să ne încingem deci coapsele cu saci, să ne punem funii pe capetele noastre şi să ieşim la împăratul lui Israel: poate că te va lăsa cu viaţă." 31 Slugile sale insa i-au zis: "Am auzit ca regii casei lui Israel sunt regi milostivi; da-ne voie sa punem sac peste coapsele noastre si peste capetele noastre funii, sa mergem la regele israelit; poate ne va cruta viata".
32 Şi-au pus saci împrejurul coapselor şi funii împrejurul capului, s-au dus la împăratul lui Israel şi au zis: "Robul tău Ben-Hadad a zis: "Lasă-mă cu viaţă!" Ahab a răspuns: "Mai este încă în viaţă? Este fratele meu!" 32 Si s-au incins ei peste coapsele lor cu sac si au venit la regele lui Israel si i-au zis: "Robul tau Benhadad zice: Cruta-mi viata!" Acela insa a zis: "De mai traieste inca, e fratele meu!"
33 Oamenii aceştia au luat lucrul acesta ca un semn bun şi s-au grăbit să-l ia pe cuvânt şi să zică: "Ben-Hadad este fratele tău!" Şi el a zis: "Duceţi-vă şi aduceţi-l!" Ben-Hadad a venit la el, şi Ahab l-a suit în carul lui. 33 Si oamenii acestia au luat aceasta ca semn bun si repede i-au apucat vorba din gura si au zis: "Fratele tau Benhadad traieste". Iar el a zis: "Duceti-va de-l aduceti". Si a venit Benhadad la el, si acesta l-a luat cu el in car.
34 Ben-Hadad i-a zis: "Îţi voi da înapoi cetăţile pe care le-a luat tatăl meu de la tatăl tău; şi-ţi vei face uliţe în Damasc, cum făcuse tatăl meu în Samaria." "Şi eu", a răspuns Ahab, "îţi voi da drumul, făcând un legământ." A făcut legământ cu el şi i-a dat drumul. 34 Si i-a zis Benhadad: "Cetatile care le-a luat tatal meu de la tatal tau, eu ti le intorc; si iti deschid targ de vanzare in Damasc, cum si-a deschis tatal meu in Samaria". Si a zis Ahab: "Cu acest legamant si eu iti voi da drumul!" Si incheind cu el legamant, i-a dat drumul.
35 Unul din fiii prorocilor a zis tovarăşului său, după porunca Domnului: "Loveşte-mă, te rog!" Dar omul acela n-a vrut să-l lovească. 35 Atunci un om din fiii proorocilor a zis catre un prieten al sau, dupa cuvantul Domnului: "Bate-ma!" Dar acesta nu s-a invoit sa-l bata.
36 Atunci el i-a zis: "Pentru că n-ai ascultat de glasul Domnului, iată, când vei pleca de la mine, te va omorî un leu. Şi când a plecat de la el, l-a întâlnit un leu şi l-a omorât. 36 Atunci i-a zis: "Pentru ca nu asculti de glasul Domnului, iata, cand vei pleca de langa mine, te va ucide un leu". Si plecand omul acela de la el, l-a intalnit un leu si l-a ucis pe dansul.
37 A găsit pe un alt om şi a zis: "Loveşte-mă, te rog!" Omul acela l-a lovit şi l-a rănit. 37 Iar cel din fiii proorocilor a gasit un alt om si i-a zis: "Loveste-ma!" Si acest om l-a lovit si l-a ranit.
38 Prorocul s-a dus şi s-a aşezat pe drumul împăratului şi s-a legat la ochi. 38 Si s-a dus proorocul in calea regelui, acoperindu-si ochii cu parul capului sau.
39 Când a trecut împăratul, prorocul a strigat şi i-a zis: "Robul tău era în mijlocul luptei; şi iată că un om se apropie şi-mi aduce pe un alt om, zicând: "Păzeşte pe omul acesta; dacă va fugi, viaţa ta va răspunde pentru viaţa lui sau vei plăti un talant de argint!" 39 Iar cand a trecut regele pe langa el, a strigat dupa rege si a zis: "Robul tau a fost la batalie, si iata un. om care statuse la o parte mi-a adus un alt om si mi-a zis: Pazeste pe omul acesta; de il vei scapa, vei raspunde cu sufletul tau pentru sufletul lui sau va trebui sa-l platiti cu un talant de argint.
40 Şi pe când robul tău făcea câte ceva încoace şi încolo, omul s-a făcut nevăzut." Împăratul lui Israel i-a zis: "Aceasta îţi este osânda; tu însuţi ai rostit-o." 40 Cand robul tau se indeletnicea cu unele treburi, acela a scapat". si i-a zis regele lui Israel: "Osanda ta singur ai spus-o".
41 Îndată prorocul şi-a scos legătura de la ochi, şi împăratul lui Israel l-a cunoscut că făcea parte din proroci. 41 Atunci el si-a dat la o parte parul de peste ochii lui si l-a cunoscut regele ca este unul din prooroci.
42 El a zis atunci împăratului: "Aşa vorbeşte Domnul: "Pentru că ai lăsat să-ţi scape din mâini omul pe care-l sortisem nimicirii, viaţa ta va răspunde pentru viaţa lui, şi poporul tău pentru poporul lui." 42 Si i-a zis: "Asa zice Domnul: Pentru ca ai dat drumul din mainile tale unui om blestemat de Mine, sufletul tau va fi in locul sufletului lui si poporul tau in locul poporului lui!"
43 Împăratul lui Israel s-a dus acasă, trist şi mânios, şi a ajuns la Samaria. 43 Si s-a dus regele lui Israel acasa, trist si aprins de manie si a venit in Samaria.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***