Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 18

1 Au trecut multe zile, şi cuvântul Domnului a vorbit astfel lui Ilie, în al treilea an: "Du-te şi înfăţişează-te înaintea lui Ahab, ca să dau ploaie pe faţa pământului." 1 Dupa trecere de mai multe zile, a fost cuvantul Domnului catre Ilie in anul al treilea, zicand: "Du-te si te arata lui Ahab si Eu voi da ploaie pe pamant!"
2 Şi Ilie s-a dus să se înfăţişeze înaintea lui Ahab. Era mare foamete în Samaria. 2 Si a plecat Ilie sa se arate lui Ahab, in Samaria fiind foamete mare.
3 Şi Ahab a trimis să cheme pe Obadia, mai marele casei lui. - Obadia se temea mult de Domnul. 3 Atunci a chemat Ahab pe Obadia, mai-marele curtii si Obadia era un om foarte temator de Dumnezeu;
4 De aceea, când a nimicit Izabela pe prorocii Domnului, Obadia a luat o sută de proroci, i-a ascuns câte cincizeci într-o peşteră şi i-a hrănit cu pâine şi cu apă. - 4 Caci cand Izabela a ucis pe proorocii Domnului, Obadia a luat o suta de prooroci si i-a ascuns: cincizeci intr-o pestera si cincizeci in alta si i-a hranit cu paine si cu apa.
5 Ahab a zis lui Obadia: "Haidem prin ţară pe la toate izvoarele de apă şi pe la toate pâraiele; poate că vom găsi iarbă ca să păstrăm viaţa cailor şi catârilor, şi să n-avem nevoie să omorâm vitele." 5 Si a zis Ahab catre Obadia: "Du-te prin tara la toate izvoarele de apa si pe la toate paraiele, poate sa gasim undeva iarba, ca sa ne hranim caii, catarii si sa nu prapadim vitele".
6 Şi-au împărţit ţara s-o cutreiere. Ahab a plecat singur pe un drum, şi Obadia a plecat singur pe un alt drum. 6 Atunci si-au impartit intre ei tara ca s-o cutreiere: Ahab a apucat singur pe un drum, iar Obadia a apucat singur pe altul.
7 Pe când era Obadia pe drum, iată că l-a întâlnit Ilie. Obadia, cunoscându-l, a căzut cu faţa la pământ şi a zis: "Tu eşti, domnul meu Ilie?" 7 Cand Obadia mergea pe drum, iata i-a iesit inainte Ilie. Obadia l-a cunoscut si a cazut cu fata la pamant, zicand: "Oare tu esti domnul meu, Ilie?"
8 El i-a răspuns: "Eu sunt; du-te şi spune stăpânului tău: "Iată că a venit Ilie!" 8 Iar acela i-a zis: "Eu sunt; du-te si spune domnului tau: Ilie este aici!"
9 Şi Obadia a zis: "Ce păcat am săvârşit eu, ca să dai pe robul tău în mâinile lui Ahab, ca să mă omoare? 9 Obadia insa a zis: "Cu ce am gresit eu de dai pe robul tau pe mana lui Ahab, ca sa ma omoare?
10 Viu este Domnul, că n-a rămas popor sau împărăţie unde să nu fi trimis stăpânul meu să te caute; şi când se spunea că nu eşti acolo, punea pe împărăţia şi poporul acela să jure că nu te-a găsit. 10 Viu este Domnul Dumnezeul tau! Nu este popor si imparatie la care sa nu fi trimis domnul meu ca sa te caute. Si cand i s-a spus ca nu esti acolo, a pus pe acea imparatie si pe acel popor sa jure ca nu te-a gasit pe tine.
11 Şi acum zici: "Du-te şi spune stăpânului tău: "Iată că a venit Ilie!" 11 Iar acum zici: Du-te si spune domnului tau: Ilie este aici!
12 Şi apoi, când voi pleca de la tine, Duhul Domnului te va duce nu ştiu unde. Dacă m-aş duce să dau de ştire lui Ahab, şi nu te-ar găsi, mă va omorî. Şi totuşi robul tău se teme de Domnul din tinereţea lui. 12 Gand voi pleca de la tine, Duhul Domnului are sa te duca cine stie unde si daca ma voi duce si voi spune lui Ahab de tine si apoi el nu te va gasi, ma va ucide pe mine; iar robul tau este temator de Dumnezeu din tineretile mele.
13 Nu s-a spus oare domnului meu ce am făcut când a ucis Izabela pe prorocii Domnului? Cum am ascuns o sută de proroci ai Domnului, câte cincizeci într-o peşteră, şi i-am hrănit cu pâine şi cu apă? 13 Oare nu ti s-a spus, domnul meu, ce am facut eu cand Izabela a ucis pe proorocii Domnului, in ce chip am ascuns o suta de oameni, prooroci ai Domnului: cincizeci de insi intr-o pestera si cincizeci de insi in alta si acolo i-am hranit cu paine si cu apa?
14 Şi acum tu zici: "Du-te şi spune stăpânului tău: "Iată că a venit Ilie!" El mă va ucide." 14 Tu zici: "Du-te, spune domnului tau: "Ilie este aici". "Vrei sa ma ucida?"
15 Dar Ilie a zis: "Viu este Domnul oştirilor al cărui slujitor sunt, că astăzi mă voi înfăţişa înaintea lui Ahab." 15 Si a zis Ilie: "Viu este Domnul Savaot Caruia Ii slujesc. Astazi ma voi arata lui Ahab!"
16 Obadia, ducându-se înaintea lui Ahab, l-a înştiinţat despre lucrul acesta. Şi Ahab s-a dus înaintea lui Ilie. 16 Si a plecat Obadia in intampinarea lui Ahab si i-a spus de aceasta. Si a venit Ahab in intampinarea lui Ilie.
17 Abia a zărit Ahab pe Ilie şi i-a zis: "Tu eşti acela care nenoroceşti pe Israel?" 17 Cand a vazut Ahab pe Ilie, i-a zis: "Tu esti oare cel ce aduci nenorociri peste Israel?"
18 Ilie a răspuns: "Nu eu nenorocesc pe Israel; ci tu şi casa tatălui tău, fiindcă aţi părăsit poruncile Domnului şi te-ai dus după Baali. 18 Iar Ilie a zis: "Nu eu sunt cel ce aduce nenorocire peste Israel; ci tu si casa tatalui tau, pentru ca ati parasit poruncile Domnului si mergeti dupa baali.
19 Strânge acum pe tot Israelul la mine, la muntele Carmel, pe cei patru sute cincizeci de proroci ai lui Baal şi pe cei patru sute de proroci ai Astarteii, care mănâncă la masa Izabelei." 19 Trimite dar acum si aduna la mine in muntele Carmel tot Israelul, dimpreuna cu cei patru sute cincizeci de prooroci ai lui Baal si cu cei patru sute de prooroci ai Aserei, care mananca la masa Izabelei".
20 Ahab a trimis soli la toţi copiii lui Israel şi a strâns pe proroci la muntele Carmel. 20 Si a trimis Ahab pe toti fiii lui Israel si a luat pe toti proorocii in muntele Carmel.
21 Atunci Ilie s-a apropiat de tot poporul şi a zis: "Până când vreţi să şchiopătaţi de amândouă picioarele? Dacă Domnul este Dumnezeu, mergeţi după El; iar dacă este Baal, mergeţi după Baal!" Poporul nu i-a răspuns nimic. 21 Atunci s-a apropiat Ilie de tot poporul si a zis: "Pana cand veti schiopata de amandoua picioarele? Daca Domnul este Dumnezeu, urmati Lui! Si daca este Baal, urmati aceluia". Poporul insa n-a raspuns nimic.
22 Şi Ilie a zis poporului: "Eu singur am rămas din prorocii Domnului, pe când proroci ai lui Baal sunt patru sute cincizeci. 22 Si a zis Ilie catre popor: "Prooroc al Domnului am ramas numai eu singur, iar prooroci ai lui Baal sunt patru sute cincizeci de oameni si prooroci ai Aserei patru sute.
23 Să ni se dea doi junci. Ei să-şi aleagă un junc, pe care să-l taie în bucăţi şi să-l pună pe lemne, fără să pună foc. Şi eu voi pregăti celălalt junc şi-l voi pune pe lemne, fără să pun foc. 23 Dati-ne doi vitei; el sa-si aleaga unul, sa-l taie bucati si sa-l puna pe lemne, dar foc sa nu faca, iar eu voi taia bucati pe celalalt vitel si-l voi pune pe lemne si foc nu voi face.
24 Apoi voi să chemaţi numele dumnezeului vostru; şi eu voi chema Numele Domnului. Dumnezeul care va răspunde prin foc, acela să fie adevăratul Dumnezeu. Şi tot poporul a răspuns şi a zis: "Bine!" 24 Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru, iar eu voi chema numele Domnului Dumnezeului meu. Si Dumnezeul Care va raspunde cu foc, Acela este Dumnezeu". Si a raspuns tot poporul: "Bine ai grait!"
25 Ilie a zis prorocilor lui Baal: "Alegeţi-vă un junc din cei doi, pregătiţi-l voi întâi, căci sunteţi mai mulţi, şi chemaţi numele dumnezeului vostru; dar să nu puneţi foc." 25 Si a zis Ilie proorocilor lui Baal: "Sa va alegeti un vitel si sa-l pregatiti voi inainte, caci sunteti mai multi si sa chemati numele dumnezeului vostru, dar foc sa nu faceti".
26 Ei au luat juncul pe care li l-au dat şi l-au pregătit. Şi au chemat numele lui Baal, de dimineaţă până la amiază, zicând: "Baale, auzi-ne!" Dar nu s-a auzit nici glas, nici răspuns. Şi săreau împrejurul altarului pe care-l făcuseră. 26 Si au luat ei vitelul care li s-a dat si l-au pregatit si au chemat numele lui Baal de dimineata pana la amiaza, zicand: "Baale, auzi-ne!" Dar n-a fost nici glas, nici raspuns. Si sareau imprejurul jertfelnicului pe care-l facusera.
27 La amiază, Ilie şi-a bătut joc de ei şi a zis: "Strigaţi tare, fiindcă este dumnezeu; se gândeşte la ceva, sau are treabă, sau este în călătorie, sau poate că doarme, şi se va trezi." 27 Iar pe la amiaza, Ilie a inceput sa rada de ei si zicea: "Strigati mai tare, caci doar este dumnezeu! Poate sta de vorba cu cineva, sau se indeletniceste cu ceva, sau este in calatorie, sau poate doarme; strigati tare sa se trezeasca!"
28 Ei au strigat tare şi, după obiceiul lor, şi-au făcut tăieturi cu săbiile şi cu suliţele, până ce a curs sânge pe ei. 28 Si ei strigau cu glas mai tare si se intepau dupa obiceiul lor cu sabii si cu lanci, pana ce curgea sange.
29 Când a trecut amiaza, au aiurit până în clipa când se aducea jertfa de seară. Dar nu s-a auzit nici glas, nici răspuns, nici semn de luare aminte. 29 Trecuse acum de amiaza si ei s-au zbuciumat mereu pana la timpul jertfei. Dar n-a fost nici glas, nici raspuns, nici auzire. Atunci a zis Ilie Tesviteanul catre proorocii lui Baal: "Dati-va acum la o parte, ca sa-mi savarsesc si eu jertfa mea!" si s-au dat la o parte.
30 Ilie a zis atunci întregului popor: "Apropiaţi-vă de mine!" Tot poporul s-a apropiat de el. Şi Ilie a dres altarul Domnului care fusese sfărâmat. 30 Atunci a zis Ilie catre popor: "Apropiati-va de mine!" Si s-a apropiat tot poporul de el. Si a facut jertfelnicul Domnului ce fusese daramat;
31 A luat douăsprezece pietre, după numărul seminţiilor fiilor lui Iacov, căruia Domnul îi zisese: "Israel îţi va fi numele" 31 A luat Ilie douasprezece pietre, dupa numarul semintiilor fiilor lui Iacov, catre care a zis Domnul: "Israel va fi numele tau!"
32 şi a zidit cu pietrele acestea un altar în Numele Domnului. A făcut împrejurul altarului un şanţ, în care încăpeau două măsuri de sămânţă. 32 Si a zidit din pietrele acelea jertfelnicul in numele Domnului, facand imprejurul jertfelnicului sunt in care incapeau doua masuri de samanta,
33 A aşezat apoi lemnele, a tăiat juncul în bucăţi şi l-a pus pe lemne. Apoi a zis: "Umpleţi patru vedre cu apă şi vărsaţi-le pe arderea de tot şi pe lemne." Şi au făcut aşa. 33 A asezat lemnele pe jertfelnic, a taiat vitelul bucati si le-a pus pe el.
34 Apoi a zis: "Mai faceţi lucrul acesta o dată." Şi l-au făcut încă o dată. Apoi a zis: "Mai faceţi-l şi a treia oară." Şi l-au făcut şi a treia oară. 34 Si a zis: "Umpleti patru cofe cu apa si le turnati peste jertfa arderii de tot si peste lemne!" Si au facut asa. Apoi a zis: "Faceti aceasta a doua oara!" Si au facut la fel a doua oara. Si a zis: "Faceti asa si a treia oara!"
35 Apa curgea în jurul altarului, şi au umplut cu apă şi şanţul. 35 Si umbla apa imprejurul jertfelnicului si santul se umpluse de apa.
36 În clipa când se aducea jertfa de seară, prorocul Ilie s-a apropiat şi a zis: "Doamne Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Israel! Fă să se ştie astăzi că Tu eşti Dumnezeu în Israel, că eu sunt slujitorul Tău şi că toate aceste lucruri le-am făcut după porunca Ta. 36 Iar la vremea jertfei de seara, s-a apropiat Ilie proorocul si a strigat la cer si a zis: "Doamne Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac si al lui Israel! Auzi-ma Doamne, auzi-ma acum cu foc, ca sa cunoasca astazi poporul acesta ca Tu singur esti Dumnezeu in Israel si ca eu sunt slujitorul Tau.
37 Ascultă-mă, Doamne, ascultă-mă, pentru ca să cunoască poporul acesta că Tu, Doamne, eşti adevăratul Dumnezeu, şi să le întorci astfel inima spre bine!" 37 Auzi-ma, Doamne, auzi-ma, ca sa cunoasca poporul acesta ca Tu Doamne esti Dumnezeu si ca Tu le intorci inima la Tine!"
38 Atunci a căzut foc de la Domnul şi a mistuit arderea de tot, lemnele, pietrele şi pământul, şi a supt şi apa care era în şanţ. 38 si s-a pogorat foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot si lemnele si pietrele si tarana si a mistuit si toata apa care era in sant.
39 Când a văzut tot poporul lucrul acesta, au căzut cu faţa la pământ şi au zis: "Domnul este adevăratul Dumnezeu! Domnul este adevăratul Dumnezeu!" 39 Si tot poporul, cand a vazut aceasta, a cazut cu fata la pamant si a zis "Domnul este Dumnezeu, Domnul este Dumnezeu!"
40 "Puneţi mâna pe prorocii lui Baal", le-a zis Ilie, "niciunul să nu scape!" Şi au pus mâna pe ei. Ilie i-a coborât la pârâul Chison şi i-a înjunghiat acolo. 40 Iar Ilie le-a zis: "Prindeti pe proorocii lui Baal, ca sa nu scape nici unul din ei!" Si i-au prins, si s-a dus Ilie la paraul Chisonului si i-a junghiat acolo.
41 Apoi Ilie a zis lui Ahab: "Suie-te de mănâncă şi bea; căci se aude vuiet de ploaie." 41 Apoi a zis Ilie catre Ahab: "Du-te de mananca si bea, caci se aude vuiet de ploaie!"
42 Ahab s-a suit să mănânce şi să bea. Dar Ilie s-a suit pe vârful Carmelului şi, plecându-se la pământ, s-a aşezat cu faţa între genunchi 42 Si a plocat Ahab sa manance si sa bea; iar Ilie s-a suit in varful Carmelului si s-a aplecat ta pamant pana a atins genunchii au fata sa.
43 şi a zis slujitorului său: "Suite-te şi uită-te înspre mare." Slujitorul s-a suit, s-a uitat şi a zis: "Nu este nimic!" Ilie a zis de şapte ori: "Du-te iarăşi." 43 Si a zis ucenicului sau: "Du-te si te uita spre mare!" Si s-a dus el si s-a uitat si a zis: "Nu vad nimic!" El i-a zis: "Du-te si fa aceasta de sapte ori".
44 A şaptea oară, slujitorul a zis: "Iată că se ridică un mic nor din mare, ca o palmă de om." Ilie a zis: "Suie-te şi spune lui Ahab: "Înhamă şi coboară-te, ca să nu te oprească ploaia." 44 Iar a saptea oara a zis: "Iata se ridica din mare un nor cat o palma". Iar Ilie a zis: "Du-te si spune lui Ahab: Inhama si fugi, ca sa nu te apuce ploaia!"
45 Peste câteva clipe, cerul s-a înnegrit de nori, a început vântul şi a venit o ploaie mare. Ahab s-a suit în car şi a plecat la Izreel. 45 Si pe cand grabea el, cerul s-a intunecat de nori si s-a pornit vijelie si ploaie mare. Iar Ahab, suindu-se in caruta, s-a dus la Izreel.
46 Şi mâna Domnului a venit peste Ilie, care şi-a încins mijlocul şi a alergat înaintea lui Ahab până la intrarea în Izreel. 46 Iar mana Domnului a fost peste Ilie, care, incingandu-si mijlocul, a alergat inaintea lui Ahab, pana la Izreel.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***