Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 16

1 Cuvântul Domnului a vorbit astfel lui Iehu, fiul lui Hanani, împotriva lui Baeşa: 1 Atunci a fost cuvantul Domnului catre Iehu, fiul lui Hanani, pentru Baesa, zicand:
2 "Eu te-am ridicat din ţărână şi te-am pus mai mare peste poporul Meu, Israel; dar pentru că ai umblat pe calea lui Ieroboam şi ai făcut pe poporul Meu, Israel, să păcătuiască, pentru ca să Mă mânii prin păcatele lor, 2 "Pentru ca Eu te-am scuturat de tarana si te-am facut domn peste poporul Meu Israel, iar tu ai umblat pe drumul lui Ieroboam si ai dus pe poporul Meu Israelit la pacat, ca sa Ma manii cu pacatele lor,
3 iată că voi mătura pe Baeşa şi casa lui, şi casa ta o voi face ca şi casa lui Ieroboam, fiul lui Nebat. 3 Iata, Eu voi darama de tot casa lui Baesa si casa urmasilor lui si voi face cu casa ta ce am facut cu casa lui Ieroboam, fiul lui Nabat;
4 Cine va muri în cetate din casa lui Baeşa, va fi mâncat de câini, şi cine va muri pe câmp dintre ai lui, va fi mâncat de păsările cerului." 4 Cine va muri din neamul lui Baesa in cetate, pe acela cainii il vor manca, iar cine va muri in camp, pe acela pasarile cerului il vor manca".
5 Celelalte fapte ale lui Baeşa, ce a făcut el şi isprăvile lui, nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 5 Celelalte fapte ale lui Baesa, tot ce a facut el si razboaiele lui, sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
6 Baeşa a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat la Tirţa. Şi în locul lui a domnit fiul său Ela. 6 Si a adormit cu parintii sai si a fost inmormantat Baesa in Tiria. In locul lui s-a facut rege Ela, fiul sau.
7 Cuvântul Domnului vorbise prin prorocul Iehu, fiul lui Hanani, împotriva lui Baeşa şi împotriva casei lui, pe de o parte pentru tot răul pe care-l făcuse sub ochii Domnului, mâniindu-L prin lucrul mâinilor lui şi ajungând ca şi casa lui Ieroboam, iar pe de alta pentru că lovise casa lui Ieroboam. 7 Dar despre Baesa, despre casa lui si despre tot raul ce l-a facut inaintea ochilor Domnului, maniindu-L cu faptele mainilor sale si urmand casei lui Ieroboam, pentru care acesta a si fost starpit, fusese cuvantul Domnului prin Iehu, fiul lui Hanani.
8 În al douăzeci şi şaselea an al lui Asa, împăratul lui Iuda, a început să domnească Ela, fiul lui Baeşa. El a domnit peste Israel la Tirţa. A domnit doi ani. 8 Ela, fiul lui Baesa, a inceput sa domneasca peste Israel in Tirta, in anul al douazeci si saselea al lui Asa, regele Iudei, si a domnit doi ani.
9 Slujitorul său Zimri, care era mai mare peste jumătate din carele lui, a uneltit împotriva lui. Ela era la Tirţa, chefuind şi îmbătându-se în casa lui Arţa, căpetenia casei împăratului, la Tirţa. 9 Impotriva lui a uneltit robul sau Zimri, care era mai mare peste jumatate din carele de razboi.
10 Zimri a intrat, l-a lovit şi l-a ucis, în al douăzeci şi şaptelea an al lui Asa, împăratul lui Iuda. Şi a domnit el în locul lui. 10 Cand a baut acesta de s-a imbatat la Tirta, in casa lui Arta, mai marele curtii din Tirta, atunci a intrat Zimri, l-a lovit si l-a omorat, in anul al douazeci si saptelea al lui Asa, regele Iudei, si s-a facut rege in locul lui.
11 Când s-a făcut împărat şi a şezut pe scaunul lui de domnie, a omorât toată casa lui Baeşa, n-a lăsat să scape nimeni din ai lui: nici rudă, nici prieten. 11 Acesta, cum s-a facut rege si s-a asezat pe tronul lui, a starpit toata casa lui Baesa, nelasand nici picior de barbat, nici din rudele lui, nici din prietenii lui.
12 Zimri a nimicit toată casa lui Baeşa, după cuvântul pe care-l spusese Domnul împotriva lui Baeşa prin prorocul Iehu, 12 Si a starpit Zimri toata casa lui Baesa, dupa cuvantul Domnului grait pentru Baesa, prin Iehu proorocul,
13 din pricina tuturor păcatelor pe care le săvârşise Baeşa şi fiul său Ela, şi în care târâseră şi pe Israel, mâniind prin idolii lor pe Domnul Dumnezeul lui Israel. 13 Pentru toate faradelegile lui Baesa si pentru cele ale lui Ela, fiul sau, pe care le-a savarsit, facand pe Israel sa pacatuiasca, si maniind cu idolii lor pe Domnul Dumnezeul lui Israel.
14 Celelalte fapte ale lui Ela şi tot ce a făcut el nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 14 Celelalte fapte ale lui Ela, tot ce a facut el sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
15 În al douăzeci şi şaptelea an al lui Asa, împăratul lui Iuda, Zimri a domnit şapte zile la Tirţa. Poporul tăbăra împotriva Ghibetonului, care era al filistenilor. 15 Zimri s-a facut rege in anul al douazeci si saptelea al lui Asa, regele Iudei, si a domnit sapte zile in Tiria, cand poporul se gasea in tabere la Ghibeton, cetatea Filistenilor.
16 Şi poporul a auzit în tabără vestea aceasta: "Zimri a uneltit şi chiar a ucis pe împărat!" Şi în ziua aceea, tot Israelul a pus, în tabără, ca împărat al lui Israel pe Omri, căpetenia oştirii. 16 Cand poporul care se gasea in tabere a auzit ca Zimri a uneltit si a omorat pe rege, toti Israelitii au ales si ei rege pe Omri, mai-marele ostirii lui Israel, tot in aceeasi zi, in tabara.
17 Omri şi tot Israelul cu el au pornit din Ghibeton şi au împresurat Tirţa. 17 Si a plecat Omri cu toti Israelitii de la Ghibeton, impresurand Tiria.
18 Zimri, văzând că cetatea este luată a intrat în cetăţuia casei împăratului, şi a dat foc casei împăratului peste el. Astfel a murit el, 18 Cand a auzit Zimri ca cetatea este luata, s-a dus in odaia din fund a casei domnesti si a dat foc casei domnesti, in care era, si a pierit
19 din pricina păcatelor pe care le săvârşise, făcând ce este rău înaintea Domnului, umblând pe calea lui Ieroboam, săvârşind păcatele pe care le făcuse Ieroboam şi făcând şi pe Israel să păcătuiască. 19 In pacatele sale, caci savarsise fapte rele inaintea ochilor Domnului, umbland pe calea lui Ieroboam si in faradelegile lui, pe care acela le faptuise si cu care a dus pe Israel la pacat.
20 Celelalte fapte ale lui Zimri şi uneltirea pe care a făcut-o el nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 20 Celelalte fapte ale lui Zimri si uneltirile lui pe care le-a urzit sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
21 Atunci poporul lui Israel s-a dezbinat în două părţi; jumătate din popor voia să facă împărat pe Tibni, fiul lui Ghinat, şi jumătate era pentru Omri. 21 Atunci s-a impartit poporul lui Israel in doua: jumatate de popor era pentru Tibni, fiul lui Ghinat, ca sa-l faca rege si jumatate pentru Omri.
22 Cei ce urmau pe Omri au biruit pe cei ce urmau pe Tibni, fiul lui Ghinat. Tibni a murit, şi Omri a domnit. 22 Si cei care urmau pe Omri au biruit pe cei care urmau pe Tibni, fiul lui Ghinat. Si a murit Tibni si Ioram, fratele lui, tot in acel timp; in locul lui Tibni s-a facut rege Omri.
23 În al treizeci şi unulea an al lui Asa, împăratul lui Iuda, a început să domnească peste Israel Omri. A domnit doisprezece ani. După ce a domnit şase ani la Tirţa, 23 Omri a inceput sa domneasca peste Israel in anul treizeci si unu al lui Asa, regele Iudei; si a domnit doisprezece ani. Sase ani a stat in Tirta.
24 a cumpărat de la Şemer muntele Samariei, cu doi talanţi de argint; a întărit muntele şi a pus cetăţii pe care a zidit-o numele Samaria, după numele lui Şemer, domnul muntelui. 24 Si a cumparat Omri muntele Samariei de la Semer, cu doi talanti de argint si a zidit pe acest munte o cetate si a numit cetatea pe care o zidise Samaria, dupa numele lui Semer, stapanul muntelui Samariei.
25 Omri a făcut ce este rău înaintea Domnului şi a lucrat mai rău decât toţi cei ce fuseseră înaintea lui. 25 Omri a savarsit fapte rele inaintea ochilor Domnului si a fost mai nelegiuit decat toti cei dinaintea lui.
26 A umblat în toată calea lui Ieroboam, fiul lui Nebat, şi s-a dedat la păcatele în care târâse Ieroboam pe Israel, mâniind prin idolii lor pe Domnul Dumnezeul lui Israel. 26 El a umblat in totul pe caile lui Ieroboam, fiul lui Nabat si intru faradelegile eu care acesta a dus pe Israel la pacat, maniind pe Domnul Dumnezeul lui Israel cu idolii lor.
27 Celelalte fapte ale lui Omri, ce a făcut el şi isprăvile lui, nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 27 Celelalte fapte ale lui Omri, pe care le-a facut si vitejia in razboaie sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
28 Omri a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat la Samaria. Şi în locul lui a domnit fiul său Ahab. 28 Si a adormit Omri cu parintii lui si a fost inmormantat in Samaria. In locul lui s-a facut rege Ahab, fiul sau.
29 Ahab, fiul lui Omri, a început să domnească peste Israel în al treizeci şi optulea an al lui Asa, împăratul lui Iuda. Ahab, fiul lui Omri, a domnit douăzeci şi doi de ani peste Israel la Samaria. 29 Ahab, fiul lui Omri, a inceput sa domneasca peste Israel in anul al treizeci si optulea al lui Asa, regele lui Iuda; si a domnit Ahab, fiul lui Omri, peste Israel in Samaria douazeci si doi de ani.
30 Ahab, fiul lui Omri, a făcut ce este rău înaintea Domnului, mai mult decât toţi cei ce fuseseră înaintea lui. 30 Si a savarsit Ahab, fiul lui Omri, fapte rele inaintea ochilor Domnului, mai mult decat toti cei ce au fost inaintea lui.
31 Şi, ca şi cum ar fi fost puţin lucru pentru el să se dedea la păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a mai luat de nevastă şi pe Izabela, fata lui Etbaal, împăratul sidonienilor, şi a slujit lui Baal şi s-a închinat înaintea lui. 31 Caci nu i-a fost de ajuns sa cada numai in pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat; ci daca si-a luat de femeie pe Izabela, fiica lui Etbaal, regele Sidonului, a inceput sa slujeasca lui Baal si sa i se inchine.
32 A ridicat un altar lui Baal în templul lui Baal pe care l-a zidit la Samaria 32 Si a ridicat pentru Baal un jertfelnic in templul lui Baal, pe care il zidise in Samaria.
33 şi a făcut un idol Astarteii. Ahab a făcut mai multe rele decât toţi împăraţii lui Israel care fuseseră înaintea lui, ca să mânie pe Domnul Dumnezeul lui Israel. 33 A facut Ahab si o Asera (stalp facut din lemn, sfintit in cinstea zeitei Astarte), incat Ahab, mai mult decat toti regii lui Israel, care au fost inaintea lui, a savarsit faradelegi, prin care a maniat pe Domnul Dumnezeul lui Israel si si-a pierdut suflatul sau.
34 Pe vremea lui, Hiel din Betel a zidit iarăşi Ierihonul; i-a pus temeliile cu preţul lui Abiram, întâiul lui născut, şi i-a pus porţile cu preţul lui Segub, cel mai tânăr fiu al lui, după cuvântul pe care-l spusese Domnul prin Iosua, fiul lui Nun. 34 In zilele lui, Hiel din Betel a zidit Ierihonul; temelia a pus-o pe mormantul lui Abiram, intaiul nascut al lui, iar portile le-a pus pe mormantul lui Segub, feciorul cel mai mic al lui, dupa cuvantul Domnului pe care-l graise prin Iosua, fiul lui Navi.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***