Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 15

1 În al optsprezecelea an al domniei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a început să împărăţească peste Iuda, Abiam. 1 Abia s-a facut rege peste Iuda, in anul al optsprezecelea al domniei lui Ieroboam, fiul lui Nabat.
2 A împărăţit trei ani la Ierusalim. Mama sa se chema Maaca, fata lui Abisalom. 2 Si a domnit trei ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Maaca si era fiica lui Abesalom.
3 El s-a dedat la toate păcatele pe care le făcuse tatăl său înaintea lui; şi inima lui n-a fost întreagă a Domnului Dumnezeului său, cum fusese inima tatălui său David. 3 Acesta a umblat in toate pacatele tatalui sau, pe care tatal sau le facuse mai inainte, si inima lui nu i-a fost intreaga la Domnul Dumnezeul lui, cum a fost inima lui David, stramosul sau.
4 Dar din pricina lui David, Domnul Dumnezeul lui i-a dat o lumină la Ierusalim, punând pe fiul lui după el şi lăsând Ierusalimul în picioare. 4 Dar din dragostea catre David, Domnul Dumnezeul lui i-a dat o lumina in Ierusalim, caci a inaltat dupa el pe fiul sau si a intarit Ierusalimul,
5 Căci David făcuse ce este plăcut înaintea Domnului şi nu se abătuse de la niciuna din poruncile Lui în tot timpul vieţii lui, afară de întâmplarea cu Urie, hetitul. 5 Pentru ca David a facut tot ce a fost placut inaintea ochilor Domnului si nu s-a abatut in toate zilele vietii lui de la poruncile pe care El i le-a dat, afara de fapta cu Urie Heteul.
6 Între Roboam şi Ieroboam a fost război tot timpul cât a trăit Roboam. 6 Si a fost razboi intre Roboam si Ieroboam in toate zilele vietii lor.
7 Celelalte fapte ale lui Abiam şi tot ce a făcut el, nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? Între Abiam şi Ieroboam a fost război. 7 Celelalte fapte ale lui Abia si tot ce a facut el sunt scrise in cartea cronicilor regilor lui Iuda. Si a fost razboi intre Abia si Ieroboam.
8 Abiam a adormit cu părinţii lui şi l-au îngropat în cetatea lui David. Şi în locul lui a domnit fiul său Asa. 8 Apoi a trecut Abia la parintii lui si l-au inmormantat in cetatea lui David. si s-a facut rege Asa, fiul sau.
9 În al douăzecilea an al lui Ieroboam, împăratul lui Israel, a început să domnească peste Iuda Asa. 9 Asa a inceput sa domneasca peste Iuda in al douazecilea an al domniei lui Ieroboam, regele lui Israel.
10 El a domnit patruzeci şi unu de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Maaca, fata lui Abisalom. 10 Si a domnit patruzeci si unu de ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Ana, din neamul lui Abesalom.
11 Asa a făcut ce este plăcut înaintea Domnului, ca tatăl său David. 11 Asa a facut lucruri placute inaintea ochilor Domnului, ca David, stramosul lui;
12 A scos din ţară pe sodomiţi şi a îndepărtat toţi idolii pe care-i făcuseră părinţii lui. 12 Caci a izgonit pe desfranati din tara si a indepartat toti idolii pe care ii facusera parintii lui;
13 Şi chiar pe mama sa, Maaca, n-a mai lăsat-o să fie împărăteasă, pentru că făcuse un idol Astarteii. Asa i-a sfărâmat idolul şi l-a ars în pârâul Chedron. 13 Ba a lipsit chiar pe mama lui, Ana, de numele de regina, pentru ca ea facuse un chip turnat Astartei. Asa a sfaramat Asa chipul cel turnat al Astartei arzandu-l pe prundul paraului Chedron.
14 Dar înălţimile n-au pierit, măcar că inima lui Asa a fost în totul a Domnului în tot timpul vieţii lui. 14 Dar inaltimile nu le-a stricat. Insa inima lui Asa i-a fost intreaga la Domnul in toate zilele vietii sale.
15 El a pus în Casa Domnului lucrurile hărăzite de tatăl său şi de el însuşi: argint, aur şi vase. 15 Si a adus el in templul Domnului lucrurile afierosite de tatal lui si lucrurile afierosite de el: argint, aur si vase sfinte.
16 Între Asa şi Baeşa, împăratul lui Israel, a fost război în tot timpul vieţii lor. 16 Razboi a fost intre Asa si Baesa, regele lui Israel, in toate zilele lor.
17 Baeşa, împăratul lui Israel, s-a suit împotriva lui Iuda; şi a întărit Rama, ca să împiedice pe ai lui Asa, împăratul lui Iuda, să iasă şi să intre. 17 Caci Baesa, regele lui Israel, a venit in contra Iudei si a inceput sa zideasca Rama, pentru ca nimeni sa nu iasa sau sa intre la Asa, regele Iudei.
18 Asa a luat tot argintul şi tot aurul care rămăseseră în vistieriile Casei Domnului şi vistieriile casei împăratului şi le-a pus în mâinile slujitorilor lui, pe care i-a trimis la Ben-Hadad, fiul lui Tabrimon, fiul lui Hezion, împăratul Siriei, care locuia la Damasc. Împăratul Asa a trimis să-i spună: 18 Atunci Asa a luat tot argintul si aurul care se mai afla in vistieriile templului Domnului si in vistieriile casei regelui si le-a dat in mina slugilor lui; si i-a trimis regele Asa ca sa se duca cu ele la Benhadad, fiul lui Tabrimon, fiul lui Hezion, regele Siriei, care traia in Damasc, si a zis:
19 "Să fie un legământ între mine şi tine, cum a fost între tatăl meu şi tatăl tău. Iată, îţi trimit un dar în argint şi în aur. Du-te, rupe legământul tău cu Baeşa, împăratul lui Israel, ca să se depărteze de la mine." 19 "Legamant sa fie intre mine si tine, cum a fost intre tatal meu si tatal tau; iata, eu iti trimit ca dar argint si aur; si tu sa rupi legamantul tau care il ai cu Baesa, regele lui Israel, ca sa se retraga acela de la mine!"
20 Ben-Hadad a ascultat pe împăratul Asa; a trimis pe căpeteniile oştirii lui împotriva cetăţilor lui Israel, şi au pustiit Iionul, Dan, Abel-Bet-Maaca, tot Chinerotul şi toată ţara lui Neftali. 20 Si a ascultat Benhadad de regele Asa si a trimis pe mai-marii ostirii lui asupra cetatilor lui Israel, si a batut Ainul, Danul, Abel, Bet-Maaca si tot Chineretul, dimpreuna cu tot pamantul lui Neftali.
21 Când a auzit Baeşa lucrul acesta, a încetat să mai întărească Rama şi s-a întors la Tirţa. 21 Iar Baesa, cum a auzit de aceasta, a incetat sa mai zideasca Rama si s-a intors la Tirta.
22 Împăratul Asa a chemat pe tot Iuda, fără să lase la o parte pe cineva, şi au ridicat pietrele şi lemnul pe care-l întrebuinţa Baeşa la întărirea Ramei; şi împăratul Asa le-a întrebuinţat la întărirea Ghebei lui Beniamin şi Miţpei. 22 Atunci regele Asa a chemat pe toti Iudeii, fara sa scuteasca pe nimeni, si a carat cu ei pietraria si lemnaria din Rama, pe care Baesa le intrebuintase la zidire; si a zidit regele Asa cu ele Ghibeea lui Veniamin si Mitpa.
23 Toate celelalte fapte ale lui Asa, toate isprăvile lui şi tot ce a făcut şi cetăţile pe care le-a zidit nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? Totuşi, la bătrâneţe, a fost bolnav de picioare. 23 Toate celelalte fapte ale lui Asa, si toate ostenelile lui, si tot ce el a facut si cetatile pe care le-a zidit sunt scrise in cronica regilor lui Iuda, afara de faptul ca la batranetea lui s fost bolnav de picioare.
24 Asa a adormit cu părinţii lui şi a fost îngropat cu părinţii lui în cetatea tatălui său David. Şi în locul lui a domnit fiul său Iosafat. 24 Apoi a adormit cu parintii lui si a fost inmormantat Asa la un loc cu parintii lui in cetatea lui David, stramosul sau. Iar in locul lui s-a facut rege Iosafat, fiul sau.
25 Nadab, fiul lui Ieroboam, a început să domnească peste Israel în al doilea an al lui Asa, împăratul lui Iuda. El a domnit doi ani peste Israel. 25 Nadab insa, fiul lui Ieroboam a inceput sa domneasca peste Israeliti in anul al doilea al lui Asa, regele Iudei, si a domnit peste Israel doi ani.
26 El a făcut ce este rău înaintea Domnului şi a umblat pe calea tatălui său, săvârşind păcatele în care târâse tatăl său pe Israel. 26 Acesta a savarsit fapte neplacute inaintea ochilor Domnului, caci a umblat pe drumul tatalui sau, cum si in pacatele lui cu care a facut pe Israel sa pacatuiasca.
27 Baeşa, fiul lui Ahia, din casa lui Isahar, a uneltit împotriva lui şi Baeşa l-a omorât la Ghibeton, care era al filistenilor, pe când Nadab şi tot Israelul împresurau Ghibetonul. 27 Impotriva lui a uneltit Baesa, fiul lui Ahia, din casa lui Isahar; Baesa l-a omorat la Ghibeton, cetatea Filistenilor, pe cand Nadab si toti Israelitii impresurasera Ghibetonul.
28 Baeşa l-a omorât în al treilea an al lui Asa, împăratul lui Iuda, şi a domnit el în locul lui. 28 Baesa l-a omorat in anul al treilea al lui Asa, regele Iudei, si s-a facut rege in locul lui.
29 Când s-a făcut împărat, a ucis toată casa lui Ieroboam, n-a lăsat să scape nimeni cu viaţă, ci a nimicit totul, după cuvântul pe care-l spusese Domnul prin robul Său Ahia din Silo, 29 Acesta, cum s-a facut rege, a starpit toata casa lui Ieroboam si n-a lasat nici un suflet din neamul lui Ieroboam, pana ce nu l-a nimicit, dupa cuvantul Domnului, pe care-l graise prin robul Sau Ahia din Silo,
30 din pricina păcatelor pe care le făcuse Ieroboam şi în care târâse şi pe Israel, mâniind astfel pe Domnul Dumnezeul lui Israel. 30 Din pricina pacatelor pe care Ieroboam le facuse si cu care a facut pe Israel sa pacatuiasca si pentru faradelegea cu care el a maniat pe Domnul Dumnezeul lui Israel.
31 Celelalte fapte ale lui Nadab şi tot ce a făcut el, nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel? 31 Celelalte fapte ale lui Nadab si tot ce el a facut sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
32 Între Asa şi Baeşa, împăratul lui Israel, a fost război în tot timpul vieţii lor. 32 Intre Asa si Baesa, regele lui Israel, a fost razboi in toate zilele vietii lor.
33 În al treilea an al lui Asa, împăratul lui Iuda, a început să domnească peste tot Israelul la Tirţa, Baeşa, fiul lui Ahia. A domnit douăzeci şi patru de ani. 33 Baesa, fiul lui Ahia, a inceput sa domneasca peste toti Israelitii la Tirta, in anul al treilea al lui Asa, regele lui Iuda, si a domnit douazeci si patru de ani.
34 El a făcut ce este rău înaintea Domnului şi a umblat pe calea lui Ieroboam, săvârşind păcatele în care târâse Ieroboam pe Israel. 34 Acesta a savarsit fapte rele inaintea ochilor Domnului caci a umblat pe drumul lui Ieroboam si in pacatele lui, cu care acesta a dus pe Israel in pacat.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***