Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 12

1 Roboam s-a dus la Sihem, căci tot Israelul venise la Sihem să-l facă împărat. 1 Atunci s-a dus Roboam la Sichem, caci la Sichem venisera toti Israelitii, ca sa-l faca rege.
2 Când a auzit lucrul acesta, Ieroboam, fiul lui Nebat, era tot în Egipt, unde fugise de împăratul Solomon, şi în Egipt locuia. 2 Si a auzit si Ieroboam, fiul lui Nabat, de aceasta, pe cand se afla inca in Egipt, unde fugise de regele Solomon, si a venit Ieroboam din Egipt, caci au trimis unii dupa el si l-au chemat.
3 Au trimis să-l cheme. Atunci Ieroboam şi toată adunarea lui Israel au venit la Roboam şi i-au vorbit aşa: 3 Atunci Ieroboam si toata adunarea Israelitilor au venit de i-au grait regelui Roboam si i-au zis:
4 "Tatăl tău ne-a îngreuiat jugul; acum tu uşurează această aspră robie şi jugul greu pe care l-a pus peste noi tatăl tău. Şi îţi vom sluji." 4 "Tatal tau a pus jug greu pe noi; insa usureaza-ne munca cea grea a tatalui tau si jugul cel greu care l-a pus el pe noi, si iti vom sluji!"
5 El le-a zis: "Duceţi-vă şi întoarceţi-vă la mine peste trei zile." Şi poporul a plecat. 5 Si a zis el catre ei: "Duceti-va si sa veniti poimaine la mine!" Si a plecat poporul.
6 Împăratul Roboam s-a sfătuit cu bătrânii care fuseseră pe lângă tatăl său, Solomon, în timpul vieţii lui, şi a zis: "Ce mă sfătuiţi să răspund poporului acestuia?" 6 Atunci regele Roboam a intrebat pe batranii care fusesera sfetnici pe langa Solomon, tatal lui, pe cand traia el, si le-a zis: "Cum ma sfatuiti sa raspund poporului la cererea aceasta?"
7 Şi iată ce i-au zis ei: "Dacă vei îndatora astăzi pe poporul acesta, dacă le faci ce cer şi dacă le vei răspunde cu vorbe binevoitoare, îţi vor sluji pe vecie." 7 Grait-au lui aceia si au zis: "Daca tu vei fi sluga astazi poporului acestuia si-i vei sluji, daca le vei face gustul lor si le vei vorbi cu blandete, atunci ei iti vor fi robi in toate zilele!
8 Dar Roboam a lăsat sfatul pe care i-l dădeau bătrânii şi s-a sfătuit cu tinerii care crescuseră cu el şi care erau împrejurul lui. 8 Insa el n-a tinut seama de sfatul batranilor pe care i l-au dat, si a facut sfat cu cei tineri, crescuti odata cu el, si care erau sfetnicii lui si le-a zis:
9 El a zis: "Ce mă sfătuiţi să răspund poporului acestuia, care-mi vorbeşte aşa: "Uşurează-ne jugul pe care l-a pus peste noi tatăl tău"?" 9 "Ce ma sfatuiti sa raspund poporului care mi-a zis: Usureaza jugul pe care l-a pus tatal tau pe noi?"
10 Şi iată ce i-au zis tinerii care crescuseră cu el: "Să spui aşa poporului acestuia care ţi-a vorbit astfel: "Tatăl tău ne-a îngreuiat jugul, tu uşurează-ni-l!" Să le vorbeşti aşa: "Degetul meu cel mic va fi mai gros decât coapsele tatălui meu. 10 Si i-au grait oamenii cei tineri, care crescusera odata cu el si erau acum sfetnicii lui, si i-au zis: "Asa sa spui poporului acestuia care ti-a grait si ti-a zis: Tatal tau a pus jug greu pe noi; tu insa usureaza-l de pe noi; asa spune-le: Degetul meu cel mic este mai gros decat mijlocul tatalui meu.
11 Acum, tatăl meu a pus peste voi un jug greu, dar eu vi-l voi face şi mai greu; tatăl meu v-a bătut cu bice, dar eu vă voi bate cu scorpioni." 11 Deci daca tatal meu v-a impovarat cu jug greu, eu si mai greu voi face jugul vostru; tatal meu v-a pedepsit cu bice, iar eu va voi pedepsi cu scorpioane!
12 Ieroboam şi tot poporul au venit la Roboam a treia zi, după cum zisese împăratul: "Întoarceţi-vă la mine peste trei zile!" 12 Atunci a venit Ieroboam si tot poporul la Roboam a treia zi, dupa cum poruncise regele, cand a zis: "Sa veniti la mine poimaine!"
13 Împăratul a răspuns aspru poporului. A lăsat sfatul pe care i-l dăduseră bătrânii 13 Si a raspuns regele poporului cu asprime si n-a tinut seama de sfatul care i-l dadusera batranii,
14 şi le-a vorbit astfel, după sfatul tinerilor: "Tatăl meu v-a îngreuiat jugul, dar eu vi-l voi face şi mai greu; tatăl meu v-a bătut cu bice, dar eu vă voi bate cu scorpioni." 14 Ci a grait catre el dupa sfatul celor tineri si a zis: "Tatal meu a pus jug greu peste voi; eu insa si mai greu voi face jugul vostru; tatal meu v-a pedepsit cu bice, eu insa va voi pedepsi cu scorpioane!"
15 Astfel împăratul n-a ascultat pe popor; căci lucrul acesta a fost cârmuit de Domnul, în vederea împlinirii cuvântului pe care-l spusese Domnul prin Ahia din Silo lui Ieroboam, fiul lui Nebat. 15 Si n-a ascultat regele de popor, caci asa fusese randuit de Domnul ca sa se implineasca cuvantul Lui pe care l-a grait Domnul prin Ahia din Silo catre Ieroboam, fiul lui Nabat.
16 Când a văzut tot Israelul că împăratul nu-l ascultă, poporul a răspuns împăratului: "Ce parte avem noi cu David? Noi n-avem moştenire cu fiul lui Isai! La corturile tale, Israele! Acum vezi-ţi de casă, Davide!" Şi Israel s-a dus în corturile lui. 16 Iar cand toti Israelitii au vazut ca regele n-a vrut sa-i asculte, a raspuns si poporul regelui si i-a zis: "Ce parte avem noi cu David? Nici o mostenire nu avem noi cu fiul lui Iesei. Pleaca, dar, la corturile tale, Israele! Si tu, Davide, cunoaste-ti acum casa ta! Si s-a imprastiat Israel la corturile lui.
17 Copiii lui Israel care locuiau în cetăţile lui Iuda au fost singurii peste care a domnit Roboam. 17 Acum Roboam domnea numai peste fiii lui Israel care locuiau in cetatile lui Iuda.
18 Atunci împăratul Roboam a trimis la ei pe Adoram, care era mai mare peste biruri. Dar Adoram a fost ucis cu pietre de tot Israelul, şi a murit. Şi împăratul Roboam s-a grăbit să se suie într-un car, ca să fugă la Ierusalim. 18 Si a trimis regele Roboam pe Adoniram, capetenia cea peste dari, in contra lor; insa toti Israelitii au aruncat cu pietre asupra lui si el a murit; iar regele Roboam s-a suit repede intr-un car, ca sa fuga la Ierusalim.
19 Astfel s-a dezlipit Israel de casa lui David până în ziua de azi. 19 Si astfel s-a rupt Israelul de casa lui David pana in ziua de astazi.
20 Tot Israelul, auzind că Ieroboam s-a întors, au trimis să-l cheme în adunare şi l-au făcut împărat peste tot Israelul. Seminţia lui Iuda a fost singura care a mers după casa lui David. 20 Cand ton Israelitii au auzit ca Ieroboam s-a intors din Egipt, au trimis si l-au chemat la adunare Si l-au facut rege peste toti Israelitii. Cu casa lui David n-a ramas nimeni, decat semintia lui Iuda.
21 Roboam ajungând la Ierusalim, a strâns toată casa lui Iuda şi seminţia lui Beniamin, o sută optzeci de mii de oameni aleşi, buni pentru război, ca să lupte împotriva casei lui Israel şi s-o aducă înapoi sub stăpânirea lui Roboam, fiul lui Solomon. 21 Roboam, venind la Ierusalim, a adunat din toata casa lui Iuda si din semintia lui Veniamin o suta si optzeci de mii de ostasi, pregatiti pentru razboi, ca sa se lupte cu casa lui Israel si sa intoarca regatul iarasi sub stapanirea lui Roboam, fiul lui Solomon.
22 Dar cuvântul lui Dumnezeu a vorbit astfel lui Şemaia, omul lui Dumnezeu: 22 Si a fost cuvantul Domnului catre Semaia, omul lui Dumnezeu, si i-a zis:
23 "Vorbeşte lui Roboam, fiul lui Solomon, împăratul lui Iuda, şi întregii case a lui Iuda şi a lui Beniamin şi celuilalt popor şi spune-le: 23 "Spune-i lui Roboam, fiul lui Solomon, regele lui Iuda, si la toata casa lui Iuda si a lui Veniamin si la celalalt popor:
24 "Aşa vorbeşte Domnul: "Nu vă suiţi şi nu faceţi război împotriva fraţilor voştri, copiii lui Israel! Fiecare din voi să se întoarcă acasă, căci de la Mine s-a întâmplat lucrul acesta." Ei au ascultat de cuvântul Domnului şi s-au întors acasă, după cuvântul Domnului. 24 Asa zice Domnul: Sa nu mergeti, nici sa nu incepeti razboi cu fratii vostri, fiii lui Israel. Sa va intoarceti fiecare la casele voastre, caci de la Mine a fost aceasta! Si au ascultat ei de cuvantul Domnului si s-au intors inapoi dupa cuvantul Domnului. Si a raposat regele Solomon cu parintii lui si a fost inmormantat la un loc cu parintii lui in cetatea lui David, tatal sau; iar in locul lui in Ierusalim s-a facut rege Roboam, fiul sau. Roboam era de patruzeci si unu de ani cand s-a facut rege si saptesprezece ani a domnit el in Ierusalim. Pe mama lui o chema Naama si a fost fiica lui Ana, fiul lui Nahas, regele fiilor Amonitilor. Si a facut fapte ce nu erau placute inaintea ochilor Domnului si nici n-a umblat pe caile lui David, stramosul sau. Solomon insa avusese un rob, un om din muntele lui Efraim, pe care-l chema Ieroboam, iar pe mama lui o chema Terua, femeie desfranata. Si l-a pus Solomon intre dregatorii cei peste lucratorii de corvoada ai casei lui Iosif. Si a zidit lui Solomon cetatea Tirta, din muntele lui Efraim. Si avea sub el trei sute de care cu cai. El a zidit Milo cu lucratorii de corvoada ai casei lui Efraim; tot el a reparat si stricaciunile de la cetatea lui David si a fost conducator peste regat. Si a cautat Solomon sa-l omoare. si s-a temut Ieroboam si a fugit la; Sisac, regele Egiptului. si a fost la Sisac pana a murit Solomon. si a auzit Ieroboam, pe cand se afla inca in Egipt, ca a murit Solomon. A soptit el la urechile lui Sisac, regele Egiptului, zicand: "Da-mi drumul, ca sa ma duc in tara mea". Ti i-a zis Sisac: Cere ce doresti si iti voi da. Si Sisac i-a dat lui Ieroboam de femeie pe Ano, sora cea mai mare a Tafnesei, femeia lui. Aceasta era cea mai mare intre fiicele regelui, si i-a nascut lui Ieroboam pe Abia, fiul lui. Si a zis Ieroboam lui Sisac: "De buna seama, da-mi drumul, ca am sa ma duc". Si a plecat Ieroboam din Egipt si a venit in pamantul Tirta, din muntele Efraim. Si s-a adunat acolo toata semintia lui Efraim. Si a zidit Ieroboam acolo tabere. Si i s-a imbolnavit copilul lui de o boala foarte grea. Si s-a dus Ieroboam sa intrebe pentru copil. Si a zis catre Ano, femeia lui: "Scoala-te si du-te de intreaba pe un om al lui Dumnezeu pentru copil daca el are sa scape cu viata din boala lui". Si era un om in Silo, pe care-l chema Ahia. Acesta era un barbat ca de saizeci de ani si cuvantul Domnului era cu el. Si a zis Ieroboam catre femeia lui: "Scoala-te si ia in mana ta pentru omul lui Dumnezeu paini si turte pentru copiii lui si struguri si un ulcior cu miere". si s-a sculat femeia si a luat in mana ei paini si doua turte, struguri si un ulcior cu miere pentru Ahia. Si omul acesta era batran si nu putea sa vada, caci ochii lui i se uscasera de batranete. Si s-a sculat si a plecat din Tirta. Si, pe cand venea ea in cetate la Ahia Silonitul, a zis Ahia catre fiul lui: "Iesi pentru intampinarea Anoei, femeia lui Ieroboam, si-i spune: Intra si nu sta, caci asa zice Domnul: Eu sunt trimis la tine ca sa-ti vestesc lucruri grozave! si a intrat Ano la omul lui Dumnezeu. Si i-a zis Ahia: Pentru ce mi-ai adus painile, strugurii si ulciorul cu miere? Asa zice Domnul: "Iata, tu vei pleca de la mine, si cand vei intra in Tirta, in cetate, iti vor iesi locuitorii in intampinare si iti vor spune: Copilul a murit. Caci asa zice Domnul: Iata, Eu voi pierde din ai lui Ieroboam pe tot sufletul de parte barbateasca. Cine va muri din ai lui Ieroboam in cetate, pe acela il vor linge cainii; iar cine va muri in camp, pe acela pasarile cerului il vor manca si copilul va fi mult jelit. Vai, Doamne, caci numai in el din casa lui Ieroboam s-a gasit ceva bun inaintea Domnului". Si a plecat inapoi femeia cand a auzit aceasta. si cand a intrat in Tirta, copilul a murit. Si i-a iesit in intampinare tipatul cel de jale. si s-a dus Ieroboam la Sichem, cetatea cea din muntele lui Efraim. Si s-au adunat acolo semintiile lui Israel. Si a mers acolo si Roboam, fiul lui Solomon. si cuvantul Domnului a fost catre Semaia Enlamitul, zicand: "Ia-ti o haina noua, care n-a fost spalata cu apa, si o rupe in douasprezece bucati si i le da lui Ieroboam si-i spune: "Asa zice Domnul: Ia-ti pentru tine zece bucati, ca sa te incingi". Si a luat Ieroboam, si a zis Semaia: "Asa zice Domnul: Sa fii peste cele zece semintii ale lui Israel!" si a zis poporul catre Roboam, fiul lui Solomon: "Tatal tau a pus jug greu pe noi si si-a ingreuiat bucatele mesei lui; tu insa acum usureaza-l de pe noi si-ti vom sluji tie!" Si a zis Roboam catre popor: "Pana in trei zile eu va voi da raspunsul". Si a zis Roboam: "Aduceti-mi pe cei batrani, ca sa ma sfatuiesc cu ei pentru cuvantul care voi raspunde poporului in ziua a treia". Si a grait Roboam la urechile lor pentru cuvantul care i-a trimis poporul la el. Si au zis batranii poporului pentru acel cuvant, care i-a grait poporul. si a lepadat Roboam sfatul lor, pentru ca nu se potrivea cu parerea lui. Si a trimis si a adunat pe cei ce crescusera impreuna cu el si le-a grait: "Acestea si acestea a trimis poporul la mine, ca sa-mi spuna". si au zis cei ce crescusera impreuna cu el: "Asa vei grai poporului: Degetul meu cel mic este mai gros decat mijlocul tatalui meu. Tatal meu v-a biciuit cu biciul, iar eu va voi bate cu scorpioane". Si i-a placut lui Roboam acest cuvant si a raspuns el poporului in felul cum l-au sfatuit cei ce crescusera si copilarisera impreuna cu el. Si a zis tot poporul, fiecare cu vecinul sau pana intr-un om, si au strigat toti cu glas mare si au zis: "Nici o parte n-avem noi cu David, nici o mostenire cu fiul lui Iesei! Fiecare la corturile sale, Israele! Caci omul acesta n-a fost nici capetenie si nici conducator peste regat". Si s-a imprastiat tot poporul de la Sichem si s-a dus fiecare la cortul lui. Iar Roboam, scapand cu fuga, s-a suit in una din carutele lui si a venit la Ierusalim. Si l-au urmat numai semintia lui Iuda si semintia lui Veniamin. Iar cand a fost inceputul anului, Roboam a adunat pe toti barbatii lui Iuda si ai lui Veniamin si a plecat ca sa se bata cu Ieroboam la Sichem. Si a fost cuvantul Domnului catre Semaia, omul lui Dumnezeu, zicand: "Spune-i lui Roboam, regele lui Iuda, si la toata casa lui Iuda si a lui Veniamin si la celalalt popor, zicand: Asa zice Domnul, sa nu mergeti, nici sa incepeti razboi cu fratii vostri, fiii lui Israel, ci sa va intoarceti fiecare la corturile voastre, ca de la Mine a fost aceasta!" Si au ascultat ei de cuvantul Domnului si s-au oprit de a mai incepe razboiul, dupa cuvantul Domnului.
25 Ieroboam a zidit Sihemul pe muntele lui Efraim şi a locuit acolo; apoi a ieşit de acolo şi a zidit Penuel. 25 Si a zidit Ieroboam Sichemul, pe muntele lui Efraim, si s-a asezat cu locuinta lui in el; si a plecat de acolo si a zidit Penuelul.
26 Ieroboam a zis în inima sa: "Împărăţia s-ar putea acum să se întoarcă la casa lui David. 26 Si a zis Ieroboam in sine: "Regatul poate sa treaca iar la casa lui David.
27 Dacă poporul acesta se va sui la Ierusalim să aducă jertfe în Casa Domnului, inima poporului acestuia se va întoarce la domnul său, la Roboam, împăratul lui Iuda, şi mă vor omorî şi se vor întoarce la Roboam, împăratul lui Iuda." 27 Daca poporul acesta va mai merge la Ierusalim pentru aducere de jertfa in templul Domnului, atunci inima poporului acestuia are sa se intoarca la domnul lor Roboam, regele lui Iuda; pe mine au sa ma ucida, iar ei au sa se intoarca iarasi sub stapanirea lui Roboam, regele lui Iuda".
28 După ce s-a sfătuit, împăratul a făcut doi viţei de aur şi a zis poporului: "Destul v-aţi suit la Ierusalim; Israele! Iată Dumnezeul tău care te-a scos din ţara Egiptului." 28 Si sfatuindu-se, regele a facut doi vitei de aur si a zis poporului: "Nu trebuie sa va mai duceti la Ierusalim; iata Israele dumnezeii tai, care te-au scos din pamantul Egiptului!"
29 A aşezat unul din aceşti viţei la Betel, iar pe celălalt l-a pus în Dan. 29 Si a pus unul in Betel, iar pe celalalt in Dan.
30 Şi fapta aceasta a fost un prilej de păcătuire. Poporul se ducea să se închine înaintea unuia din viţei până la Dan. 30 Insa fapta aceasta a dus la pacat, caci poporul a inceput sa mearga pentru a se inchina unuia din ei, pana la Dan, si a parasit templul Domnului.
31 Ieroboam a făcut o casă de înălţimi şi a pus preoţi luaţi din tot poporul, care nu făceau parte din fiii lui Levi. 31 Si a zidit el si capisti pe inaltimi si a facut preoti, luati din popor, care nu erau fii ai lui Levi.
32 A rânduit o sărbătoare în luna a opta, în ziua a cincisprezecea a lunii, ca sărbătoarea care se prăznuia în Iuda, şi a adus jertfe pe altar. Iată ce a făcut la Betel, ca să se aducă jertfe viţeilor pe care-i făcuse el. A pus în slujbă la Betel pe preoţii înălţimilor ridicate de el. 32 Si a asezat Ieroboam si o sarbatoare in luna a opta, in ziua a cincisprezecea a lunii, asemenea cu sarbatoarea care era in Iuda, si a adus jertfe pe jertfelnic. Tot asa a facut el si la Betel, ca sa aduca jertfe viteilor pe care-i facuse. Si a asezat la Betel preoti pentru inaltimile facute de el.
33 Şi a jertfit pe altarul pe care-l făcuse la Betel, în ziua a cincisprezecea a lunii a opta, lună pe care o alesese după bunul lui plac. A hotărât-o ca sărbătoare pentru copiii lui Israel şi s-a suit la altar să ardă tămâie. 33 Si a adus jertfe pe jertfelnicul pe care l-a facut la Betel in ziua a cincisprezecea din luna a opta, luna pe care si-o alesese el dupa placul lui pentru sarbatorire. Si a facut sarbatoare pentru fiii lui Israel si s-a apropiat de jertfelnic, ca sa savarseasca tamaiere.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***