Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Psalmii 78

1 (O cântare a lui Asaf.) Ascultă, poporul meu, învăţăturile mele! Luaţi aminte la cuvintele gurii mele! 1 (Un psalm al lui Asaf. Al intelegerii.) Luati aminte, poporul meu, la legea mea, plecati urechile voastre spre graiurile gurii mele.
2 Îmi deschid gura şi vorbesc în pilde, vestesc înţelepciunea vremurilor străvechi. 2 Deschide-voi in pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru inceput,
3 Ce am auzit, ce ştim, ce ne-au povestit părinţii noştri, 3 Cate am auzit si am cunoscut si cate parintii nostri ne-au invatat.
4 nu vom ascunde de copiii lor; ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui şi minunile pe care le-a făcut. 4 Nu s-au ascuns de la fiii lor, din neam in neam, vestind laudele Domnului si puterile Lui si minunile pe care le-a facut.
5 El a pus o mărturie în Iacov, a dat o Lege în Israel şi a poruncit părinţilor noştri să-şi înveţe în ea copiii, 5 Si a ridicat marturie in Iacob si lege a pus in Israel. Cate a poruncit parintilor nostri ca sa le arate pe ele fiilor lor, ca sa le cunoasca neamul ce va sa vina,
6 ca să fie cunoscută de cei ce vor veni după ei, de copiii care se vor naşte şi care, când se vor face mari, să vorbească despre ea copiilor lor; 6 Fiii ce se vor naste si se vor ridica, si le vor vesti fiilor lor,
7 pentru ca aceştia să-şi pună încrederea în Dumnezeu, să nu uite lucrările lui Dumnezeu, şi să păzească poruncile Lui. 7 Ca sa-si puna in Dumnezeu nadejdea lor si sa nu uite binefacerile lui Dumnezeu si poruncile Lui sa le tina,
8 Să nu fie, ca părinţii lor, un neam neascultător şi răzvrătit, un neam care n-avea o inimă tare şi al cărui duh nu era credincios lui Dumnezeu! 8 Ca sa nu fie ca parintii lor neam indaratnic si razvratit, neam care nu si-a indreptat inima sa si nu si-a incredintat lui Dumnezeu duhul sau.
9 Fiii lui Efraim, înarmaţi şi trăgând cu arcul, au dat dosul în ziua luptei, 9 Fiii lui Efraim, arcasi inarmati, intors-au spatele, in zi de razboi.
10 pentru că n-au ţinut legământul lui Dumnezeu şi n-au voit să umble întocmai după Legea Lui. 10 N-au pazit legamantul lui Dumnezeu si in legea Lui n-au vrut sa umble.
11 Au dat uitării lucrările Lui, minunile Lui pe care li le arătase. 11 Si au uitat facerile Lui de bine si minunile Lui, pe care le-a aratat lor,
12 Înaintea părinţilor lor, El făcuse minuni în ţara Egiptului, în câmpia Ţoan. 12 Minunile pe care le-a facut inaintea parintilor lor, in pamantul Egiptului, in campia Taneos.
13 A despărţit marea şi le-a deschis un drum prin ea, ridicând apele ca un zid. 13 Despicat-a marea si i-a trecut pe ei; statut-au apele ca un zid;
14 I-a călăuzit ziua cu un nor, şi toată noaptea cu lumina unui foc strălucitor. 14 Povatuitu-i-a pe ei cu nor ziua si toata noaptea cu lumina de foc;
15 A despicat stânci în pustiu şi le-a dat să bea ca din nişte valuri cu ape multe. 15 Despicat-a piatra in pustie si i-a adapat pe ei cu bogatie de apa.
16 A făcut să ţâşnească izvoare din stânci şi să curgă ape ca nişte râuri. 16 Scos-a apa din piatra si au curs apele ca niste rauri.
17 Dar ei tot n-au încetat să păcătuiască împotriva Lui, n-au încetat să se răzvrătească împotriva Celui Preaînalt în pustiu. 17 Dar ei inca au gresit inaintea Lui, amarat-au pe Cel Preainalt, in loc fara de apa.
18 Au ispitit pe Dumnezeu în inima lor, cerând mâncare după poftele lor. 18 Si au ispitit pe Dumnezeu in inimile lor, cerand mancare sufletelor lor.
19 Au vorbit împotriva lui Dumnezeu şi au zis: "Oare va putea Dumnezeu să pună o masă în pustiu? 19 Si au grait impotriva lui Dumnezeu si au zis: "Va putea, oare, Dumnezeu sa gateasca masa in pustiu?"
20 Iată că El a lovit stânca, de au curs ape şi s-au vărsat şiroaie. Dar va putea El să dea şi pâine sau să facă rost de carne poporului Său?" 20 - Pentru ca a lovit piatra si au curs ape si paraiele s-au umplut de apa. - "Oare, va putea da si paine, sau va putea intinde masa poporului Sau?"
21 Domnul a auzit şi S-a mâniat. Un foc s-a aprins împotriva lui Iacov, şi s-a stârnit împotriva lui Israel mânia Lui, 21 Pentru aceasta a auzit Domnul si S-a maniat si foc s-a aprins peste Iacob si manie s-a suit peste Israel.
22 pentru că n-au crezut în Dumnezeu, pentru că n-au avut încredere în ajutorul Lui. 22 Caci n-au crezut in Dumnezeu, nici n-au nadajduit in izbavirea Lui.
23 El a poruncit norilor de sus şi a deschis porţile cerurilor: 23 Si a poruncit norilor de deasupra si usile cerului le-a deschis
24 a plouat peste ei mană de mâncare şi le-a dat grâu din cer. 24 Si a plouat peste ei mana de mancare si paine cereasca le-a dat lor.
25 Au mâncat cu toţii pâinea celor mari, şi le-a trimis mâncare să se sature. 25 Paine ingereasca a mancat omul; bucate le-a trimis lor din destul.
26 A pus să sufle în ceruri vântul de răsărit şi a adus, prin puterea Lui, vântul de miazăzi. 26 Poruncit-a El, din cer, vant dinspre rasarit si a adus cu puterea Lui vant dinspre miazazi.
27 A plouat peste ei carne, ca pulberea, şi păsări înaripate, cât nisipul mării; 27 Si a plouat peste ei ca pulberea carnuri si ca nisipul marii pasari zburatoare.
28 le-a făcut să cadă în mijlocul taberei lor, de jur împrejurul locuinţelor lor. 28 Si au cazut in mijlocul taberei lor, imprejurul corturilor lor.
29 Ei au mâncat şi s-au săturat din destul: Dumnezeu le-a dat ce doriseră. 29 Si au mancat si s-au saturat foarte si pofta lor si-au implinit-o.
30 Dar n-apucaseră să-şi astâmpere bine pofta, mâncarea le era încă în gură, 30 Nimic nu le lipsea din cele ce pofteau si mancarea le era inca in gura lor,
31 când s-a stârnit mânia lui Dumnezeu împotriva lor, a lovit de moarte pe cei mai tari din ei şi a doborât pe tinerii lui Israel. 31 Cand mania lui Dumnezeu s-a ridicat peste ei si a ucis pe cei satui ai lor si pe cei alesi ai lui Israel i-a doborat.
32 Cu toate acestea, ei n-au încetat să păcătuiască şi n-au crezut în minunile Lui. 32 Cu toate acestea inca au mai pacatuit si n-au crezut in minunile Lui.
33 De aceea, El le-a curmat zilele ca o suflare, le-a curmat anii printr-un sfârşit năprasnic. 33 Si s-au stins in desertaciune zilele lor si anii lor degraba.
34 Când îi lovea de moarte, ei Îl căutau, se întorceau şi se îndreptau spre Dumnezeu; 34 Cand ii ucidea pe ei, Il cautau si se intorceau si reveneau la Dumnezeu.
35 îşi aduceau aminte că Dumnezeu este stânca lor şi că Dumnezeul atotputernic este izbăvitorul lor. 35 Si si-au adus aminte ca Dumnezeu este ajutorul lor si Dumnezeul Cel Preainalt este izbavitorul lor.
36 Dar Îl înşelau cu gura şi-L minţeau cu limba. 36 Dar L-au inselat pe El, cu gura lor si cu limba lor L-au mintit.
37 Inima nu le era tare faţă de El, şi nu erau credincioşi legământului Său. 37 In inima lor n-au fost drepti cu El, nici n-au crezut in legamantul Lui.
38 Totuşi, în îndurarea Lui, El iartă nelegiuirea şi nu nimiceşte; Îşi opreşte de multe ori mânia şi nu dă drumul întregii Lui urgii. 38 Iar El este indurator, va curati pacatele si nu-i va nimici. Isi va intoarce de multe ori mania Lui si nu va aprinde toata urgia Lui.
39 El Şi-a adus deci aminte că ei nu erau decât carne, o suflare care trece şi nu se mai întoarce. 39 Si-a adus aminte ca trup sunt ei, suflare ce trece si nu se mai intoarce.
40 De câte ori s-au răzvrătit ei împotriva Lui în pustiu! De câte ori L-au mâniat ei în pustietate! 40 De cate ori L-au amarat in pustiu, L-au maniat in pamant fara de apa?
41 Da, n-au încetat să ispitească pe Dumnezeu şi să întărâte pe Sfântul lui Israel. 41 Si s-au intors si au ispitit pe Dumnezeu si pe Sfantul lui Israel L-au intaratat.
42 Nu şi-au mai adus aminte de puterea Lui, de ziua când i-a izbăvit de vrăjmaş, 42 Nu si-au adus aminte de bratul Lui, de ziua in care i-a izbavit pe ei din mana asupritorului.
43 de minunile pe care le-a făcut în Egipt şi de semnele Lui minunate din câmpia Ţoan. 43 Ca a facut in Egipt semnele Lui si minunile Lui in campia Taneos:
44 Cum le-a prefăcut râurile în sânge, şi n-au putut să bea din apele lor. 44 El a prefacut in sange raurile lor si apele lor, ca sa nu bea.
45 Cum a trimis împotriva lor nişte muşte otrăvitoare, care i-au mâncat, şi broaşte, care i-au nimicit. 45 El a trimis asupra lor tauni si i-a mancat pe ei; si broaste si i-a prapadit pe ei.
46 Cum le-a dat holdele pradă omizilor, rodul muncii lor pradă lăcustelor. 46 Dat-a stricaciunii rodul lor si ostenelile lor, lacustelor.
47 Cum le-a prăpădit viile, bătându-le cu piatră, şi smochinii din Egipt, cu grindină. 47 Batut-a cu grindina via lor si duzii lor cu piatra.
48 Cum le-a lăsat vitele pradă grindinei, şi turmele pradă focului cerului. 48 Dat-a grindinii dobitoacele lor si averea lor focului.
49 El Şi-a aruncat împotriva lor mânia Lui aprinsă, urgia, iuţimea şi necazul: o droaie de îngeri aducători de nenorociri. 49 Trimis-a asupra lor urgia maniei Lui; manie, urgie si necaz trimis-a prin ingeri nimicitori.
50 Cum Şi-a dat drum slobod mâniei, nu le-a scăpat sufletul de la moarte şi le-a dat viaţa pradă molimei; 50 Facut-a cale maniei Lui; n-a crutat de moarte sufletele lor si dobitoacele lor mortii le-a dat.
51 cum a lovit pe toţi întâii născuţi din Egipt, pârga puterii în corturile lui Ham. 51 Lovit-a pe toti cei intai-nascuti din Egipt, parga ostenelilor lor, in locasurile lui Ham.
52 Cum a pornit pe poporul Său ca pe nişte oi şi i-a povăţuit ca pe o turmă în pustiu. 52 Ridicat-a ca pe niste oi pe poporul Sau si i-a dus pe ei, ca pe o turma, in pustiu.
53 Cum i-a dus fără nicio grijă, ca să nu le fie frică, iar marea a acoperit pe vrăjmaşii lor. 53 Povatuitu-i-a pe ei cu nadejde si nu s-au infricosat si pe vrajmasii lor i-a acoperit marea.
54 Cum i-a adus spre hotarul Lui cel sfânt, spre muntele acesta pe care dreapta Lui l-a câştigat. 54 Dusu-i-a pe ei la hotarul sfinteniei Lui, muntele pe care l-a dobandit dreapta Lui.
55 Cum a izgonit neamurile dinaintea lor, le-a împărţit ţara în părţi de moştenire şi a pus seminţiile lui Israel să locuiască în corturile lor. 55 Izgonit-a dinaintea lor neamuri si le-a dat lor prin sorti pamantul de mostenire; si a asezat in corturile lor semintiile lui Israel.
56 Dar ei au ispitit pe Dumnezeul preaînalt, s-au răzvrătit împotriva Lui şi n-au ţinut poruncile Lui. 56 Dar ei au ispitit si au amarat pe Dumnezeul Cel Preainalt si poruncile Lui nu le-au pazit.
57 Ci s-au depărtat şi au fost necredincioşi ca şi părinţii lor, s-au abătut la o parte ca un arc înşelător, 57 Si s-au intors si au calcat legamantul ca si parintii lor, intorsu-s-au ca un arc stramb.
58 L-au supărat prin înălţimile lor şi I-au stârnit gelozia cu idolii lor. 58 Si L-au maniat pe El cu inaltimile lor si cu idolii lor L-au intaratat pe El.
59 Dumnezeu a auzit şi S-a mâniat, şi a urgisit rău de tot pe Israel. 59 Auzit-a Dumnezeu si S-a maniat si a urgisit foarte pe Israel.
60 A părăsit Locuinţa Lui din Silo, Cortul în care locuia între oameni. 60 A lepadat cortul Sau din Silo, locasul Lui, in care a locuit printre oameni.
61 Şi-a dat slava pradă robiei, şi măreţia Lui în mâinile vrăjmaşului. 61 Si a robit taria lor si frumusetea lor a dat-o in mainile vrajmasului.
62 A dat pradă sabiei pe poporul Lui şi S-a mâniat pe moştenirea Lui. 62 Si a dat sabiei pe poporul Sau si de mostenirea Lui n-a tinut seama.
63 Pe tinerii lui i-a ars focul, şi fecioarele lui n-au mai fost sărbătorite cu cântări de nuntă. 63 Pe tinerii lor i-a mistuit focul si fecioarele lor n-au fost inconjurate cu cinste.
64 Preoţii săi au căzut ucişi de sabie, şi văduvele lui nu s-au bocit. 64 Preotii lor de sabie au cazut si vaduvele lor nu vor plange.
65 Atunci Domnul S-a trezit, ca unul care a dormit, ca un viteaz îmbărbătat de vin, 65 Si S-a desteptat Domnul ca cel ce doarme, ca un viteaz ametit de vin,
66 şi a lovit pe potrivnicii Lui care fugeau, acoperindu-i cu veşnică ocară. 66 Si a lovit din spate pe vrajmasii Sai; ocara vesnica le-a dat lor.
67 Însă a lepădat cortul lui Iosif şi n-a ales seminţia lui Efraim; 67 Si a lepadat cortul lui Iosif si semintia lui Efraim n-a ales-o;
68 ci a ales seminţia lui Iuda, muntele Sionului, pe care-l iubeşte. 68 Ci a ales semintia lui Iuda, Muntele Sion, pe care l-a iubit.
69 Şi-a zidit Sfântul Locaş ca cerurile de înalt şi tare ca pământul pe care l-a întemeiat pe veci. 69 Si a zidit locasul Sau cel sfant, ca inaltimea cerului; pe pamant l-a intemeiat pe el in veac.
70 A ales pe robul Său David şi l-a luat de la staulele de oi. 70 Si a ales pe David robul Sau si l-a luat pe el de la turmele oilor.
71 L-a luat dinapoia oilor care alăptau, ca să pască pe poporul Său, Iacov, şi pe moştenirea Sa, Israel. 71 De langa oile ce nasc l-a luat pe el, ca sa pasca pe Iacob, poporul Sau, si pe Israel, mostenirea Sa.
72 Şi David i-a cârmuit cu o inimă neprihănită şi i-a povăţuit cu mâini pricepute. 72 Si i-a pascut pe ei intru nerautatea inimii lui si in priceperea mainii lui i-a povatuit pe ei.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***