Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Psalmii 37

1 (Un psalm al lui David.) Nu te mânia pe cei răi şi nu te uita cu jind la cei ce fac răul; 1 (Un psalm al lui David.) Nu ravni la cei ce viclenesc, nici nu urma pe cei ce fac faradelegea.
2 căci sunt cosiţi iute ca iarba şi se veştejesc ca verdeaţa. 2 Caci ca iarba curand se vor usca si ca verdeata ierbii degrab se vor trece.
3 Încrede-te în Domnul şi fă binele; locuieşte în ţară şi umblă în credincioşie. 3 Nadajduieste in Domnul si fa bunatate si locuieste pamantul si hraneste-te cu bogatia lui.
4 Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima. 4 Desfateaza-te in Domnul si iti va implini tie cererile inimii tale.
5 Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, încrede-te în El, şi El va lucra, 5 Descopera Domnului calea ta si nadajduieste in El si El va implini.
6 El va face să strălucească dreptatea ta ca lumina, şi dreptul tău ca soarele la amiază. 6 Si va scoate ca lumina dreptatea ta si judecata ca lumina de amiaza.
7 Taci înaintea Domnului şi nădăjduieşte în El. Nu te mânia pe cel ce izbuteşte în umbletele lui, pe omul care îşi vede împlinirea planurilor lui rele. 7 Supune-te Domnului si roaga-L pe El; nu ravni dupa cel ce sporeste in calea sa, dupa omul care face nelegiuirea.
8 Lasă mânia, părăseşte iuţimea; nu te supăra, căci supărarea duce numai la rău. 8 Paraseste mania si lasa iutimea; nu cauta sa viclenesti.
9 Fiindcă cei răi vor fi nimiciţi, iar cei ce nădăjduiesc în Domnul vor stăpâni ţara. 9 Ca cei ce viclenesc de tot vor pieri; iar cei ce asteapta pe Domnul vor mosteni pamantul.
10 Încă puţină vreme, şi cel rău nu va mai fi; te vei uita la locul unde era, şi nu va mai fi. 10 Si inca putin si nu va mai fi pacatosul si vei cauta locul lui si nu-l vei afla.
11 Cei blânzi moştenesc ţara şi au belşug de pace. 11 Iar cei blanzi vor mosteni pamantul si se vor desfata de multimea pacii.
12 Cel rău face la planuri împotriva celui neprihănit şi scrâşneşte din dinţi împotriva lui. 12 Pandi-va pacatosul pe cel drept si va scrasni asupra lui, cu dintii sai.
13 Domnul râde de cel rău, căci vede că-i vine şi lui ziua. 13 Iar Domnul va rade de el, ca mai inainte vede ca va veni ziua lui.
14 Cei răi trag sabia şi îşi încordează arcul, ca să doboare pe cel nenorocit şi sărac, ca să înjunghie pe cei cu inima neprihănită. 14 Sabia au scos pacatosii, intins-au arcul lor ca sa doboare pe sarac si pe sarman, ca sa junghie pe cei drepti la inima.
15 Dar sabia lor intră în însăşi inima lor, şi li se sfărâmă arcurile. 15 Sabia lor sa intre in inima lor si arcurile lor sa se franga.
16 Mai mult face puţinul celui neprihănit decât belşugul multor răi. 16 Mai bun este putinul celui drept, decat bogatia multa a pacatosilor.
17 Căci braţele celui rău vor fi zdrobite, dar Domnul sprijină pe cei neprihăniţi. 17 Ca bratele pacatosilor se vor zdrobi, iar Domnul intareste pe cei drepti.
18 Domnul cunoaşte zilele oamenilor cinstiţi; şi moştenirea lor ţine pe vecie. 18 Cunoaste Domnul caile celor fara prihana si mostenirea lor in veac va fi.
19 Ei nu rămân de ruşine în ziua nenorocirii, ci au de ajuns în zilele de foamete. 19 Nu se vor rusina in vremea cea rea si in zilele de foamete se vor satura.
20 Dar cei răi pier, şi vrăjmaşii Domnului sunt ca cele mai frumoase păşuni: pier, pier ca fumul. 20 Ca pacatosii vor pieri, iar vrajmasii Domnului, indata ce s-au marit si s-au inaltat, s-au stins, ca fumul au pierit.
21 Cel rău ia cu împrumut, şi nu dă înapoi; dar cel neprihănit este milos şi dă. 21 Imprumuta pacatosul si nu da inapoi, iar dreptul se indura si da.
22 Căci cei binecuvântaţi de Domnul stăpânesc ţara, dar cei blestemaţi de El sunt nimiciţi. 22 Ca cei ce-L binecuvanteaza pe El vor mosteni pamantul, iar cei ce-L blesteama pe El, de tot vor pieri.
23 Domnul întăreşte paşii omului, când Îi place calea lui; 23 De la Domnul pasii omului se indrepteaza si calea lui o va voi foarte.
24 dacă se întâmplă să cadă, nu este doborât de tot, căci Domnul îl apucă de mână. 24 Cand va cadea, nu se va zdruncina, ca Domnul intareste mana lui.
25 Am fost tânăr, şi am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea. 25 Tanar am fost si am imbatranit si n-am vazut pe cel drept parasit, nici semintia lui cerand paine;
26 Ci el întotdeauna este milos şi dă cu împrumut; şi urmaşii lui sunt binecuvântaţi. 26 Toata ziua dreptul miluieste si imprumuta si semintia lui binecuvantata va fi.
27 Depărtează-te de rău, fă binele, şi vei dăinui pe vecie. 27 Fereste-te de rau si fa binele si vei trai in veacul veacului.
28 Căci Domnul iubeşte dreptatea şi nu părăseşte pe credincioşii Lui. Totdeauna ei sunt sub paza Lui, dar sămânţa celor răi este nimicită. 28 Ca Domnul iubeste judecata si nu va parasi pe cei cuviosi ai Sai; in veac vor fi paziti. Iar cei fara de lege vor fi izgoniti si semintia necredinciosilor va fi starpita.
29 Cei neprihăniţi vor stăpâni ţara şi vor locui în ea pe vecie. 29 Iar dreptii vor mosteni pamantul si vor locui in veacul veacului pe el.
30 Gura celui neprihănit vesteşte înţelepciunea, şi limba lui trâmbiţează dreptatea. 30 Gura dreptului va deprinde intelepciunea si limba lui va grai judecata.
31 Legea Dumnezeului său este în inima lui; şi nu i se clatină paşii. 31 Legea Dumnezeului sau in inima lui si nu se vor poticni pasii lui.
32 Cel rău pândeşte pe cel neprihănit şi caută să-l omoare. 32 Pandeste pacatosul pe cel drept si cauta sa-l omoare pe el;
33 Dar Domnul nu-l lasă în mâinile lui şi nu-l osândeşte când vine la judecată. 33 Iar Domnul nu-l va lasa pe el, in mainile lui, nici nu-l va osandi, cand se va judeca cu el.
34 Nădăjduieşte în Domnul, păzeşte calea Lui, şi El te va înălţa ca să stăpâneşti ţara: vei vedea pe cei răi nimiciţi. 34 Asteapta pe Domnul si pazeste calea Lui! Si te va invata pe tine ca sa mostenesti pamantul; cand vor pieri pacatosii vei vedea.
35 Am văzut pe cel rău în toată puterea lui; se întindea ca un copac verde. 35 Vazut-am pe cel necredincios falindu-se si inaltandu-se ca cedrii Libanului.
36 Dar, când am trecut a doua oară, nu mai era acolo; l-am căutat, dar nu l-am mai putut găsi. 36 Si am trecut si iata nu era si l-am cautat pe el si nu s-a aflat locul lui.
37 Uită-te bine la cel fără prihană şi priveşte pe cel fără vicleşug; căci omul de pace are parte de moştenitori. 37 Pazeste nerautatea si cauta dreptatea, ca urmasi are omul facator de pace.
38 Dar cei răzvrătiţi sunt nimiciţi cu toţii, sămânţa celor răi este prăpădită. 38 Iar cei fara de lege vor pieri deodata si urmasii necredinciosilor vor fi starpiti.
39 Scăparea celor neprihăniţi vine de la Domnul; El este ocrotitorul lor la vremea necazului. 39 Iar mantuirea dreptilor de la Domnul, ca aparatorul lor este in vreme de necaz.
40 Domnul îi ajută şi-i izbăveşte; îi izbăveşte de cei răi şi-i scapă, pentru că se încred în El. 40 Si-i va ajuta pe ei Domnul si-i va izbavi pe ei si-i va scoate pe ei din mana pacatosilor si-i va mantui pe ei ca au nadajduit in El.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***