Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Psalmii 105

1 Lăudaţi pe Domnul, chemaţi Numele Lui! Faceţi cunoscut printre popoare isprăvile Lui! 1 Aliluia! Laudati pe Domnul si chemati numele Lui; vestiti intre neamuri lucrurile Lui.
2 Cântaţi, cântaţi în cinstea Lui! Vorbiţi despre toate minunile Lui! 2 Cantati-I si-L laudati pe El; spuneti toate minunile Lui.
3 Făliţi-vă cu Numele Lui cel sfânt! Să se bucure inima celor ce caută pe Domnul! 3 Laudati-va cu numele cel sfant al Lui; veseleasca-se inima celor ce cauta pe Domnul.
4 Alergaţi la Domnul şi la sprijinul Lui, căutaţi necurmat faţa Lui! 4 Cautati pe Domnul si va intariti; cautati fala Lui, pururea.
5 Aduceţi-vă aminte de semnele minunate pe care le-a făcut, de minunile şi de judecăţile rostite de gura Lui, 5 Aduceti-va aminte de minunile Lui, pe care le-a facut; de minunile Lui si de judecatile gurii Lui.
6 sămânţă a robului Său Avraam, copii ai lui Iacov, aleşii Săi! 6 Semintia lui Avraam, robii Lui, fiii lui Iacob, alesii Lui.
7 Domnul este Dumnezeul nostru: judecăţile Lui se aduc la îndeplinire pe tot pământul. 7 Acesta este Domnul Dumnezeul nostru, in tot pamantul judecatile Lui.
8 El Îşi aduce aminte totdeauna de legământul Lui, de făgăduinţele Lui făcute pentru o mie de neamuri de om, 8 Adusu-si-a aminte in veac de legamantul Lui, de cuvantul pe care l-a poruncit intr-o mie de neamuri,
9 de legământul pe care l-a încheiat cu Avraam şi de jurământul pe care l-a făcut lui Isaac; 9 Pe care l-a incheiat cu Avraam si de juramantul Sau lui Isaac.
10 El l-a făcut lege pentru Iacov, legământ veşnic pentru Israel, 10 Si l-a pus pe el lui Iacob, spre porunca, si lui Israel legatura vesnica,
11 zicând: "Ţie îţi voi da ţara Canaanului ca moştenire care v-a căzut la sorţi." 11 Zicand: "Tie iti voi da pamantul Canaan, partea mostenirii tale".
12 Pe atunci ei erau puţini la număr, foarte puţini la număr, şi străini în ţară; 12 Atunci cand erau ei putini la numar si straini in pamantul lor
13 mergeau de la un neam la altul şi de la o împărăţie la un alt popor; 13 Si au trecut de la un neam la altul, de la o imparatie la un alt popor,
14 dar n-a dat voie nimănui să-i asuprească şi a pedepsit împăraţi din pricina lor. 14 N-a lasat om sa le faca strambatate si a certat pentru ei pe imparati, zicandu-le:
15 "Nu vă atingeţi de unşii Mei - a zis El - şi nu faceţi rău prorocilor Mei!" 15 "Nu va atingeti de unsii Mei si nu vicleniti impotriva profetilor Mei".
16 A chemat foametea asupra ţării şi a tăiat orice mijloc de trai. 16 Si a chemat foamete pe pamant si a sfaramat paiul de grau.
17 Le-a trimis înainte pe un om; Iosif a fost vândut ca rob. 17 Trimis-a inaintea lor om; rob a fost randuit Iosif.
18 I-au strâns picioarele în lanţuri, l-au pus în fiare, 18 Smeritu-l-au, punand in obezi picioarele lui; prin fier a trecut sufletul lui,
19 până la vremea când s-a întâmplat ce vestise el şi până când l-a încercat cuvântul Domnului. 19 Pana ce a venit cuvantul Lui. Cuvantul Domnului l-a aprins pe el;
20 Atunci împăratul a trimis să-i scoată lanţurile, şi stăpânitorul popoarelor l-a izbăvit. 20 Trimis-a imparatul si l-a slobozit, capetenia poporului si l-a liberat pe el.
21 L-a pus domn peste casa lui şi dregătorul tuturor averilor lui, 21 Pusu-l-a pe el domn casei lui si capetenie peste toata avutia lui,
22 ca să lege după plac pe domnitorii lui şi să înveţe pe bătrânii lui înţelepciunea. 22 Ca sa invete pe capeteniile lui, ca pe sine insusi si pe batranii lui sa-i intelepteasca.
23 Atunci Israel a venit în Egipt, şi Iacov a locuit în ţara lui Ham. 23 Si a intrat Israel in Egipt si Iacob a locuit ca strain, in pamantul lui Ham.
24 Domnul a înmulţit pe poporul Său foarte mult şi l-a făcut mai puternic decât potrivnicii lui. 24 Si a inmultit pe poporul lui foarte si l-a intarit pe el mai mult decat pe vrajmasii lui.
25 Acestora le-a schimbat inima, până acolo că au urât pe poporul Lui şi s-au purtat mişeleşte cu robii Săi. 25 Intors-a inima lor, ca sa urasca pe poporul Sau, ca sa vicleneasca impotriva robilor Sai.
26 A trimis pe robul Său Moise şi pe Aaron, pe care-l alesese. 26 Trimis-a pe Moise robul Sau, pe Aaron, pe care l-a ales.
27 Prin puterea Lui, ei au făcut semne minunate în mijlocul lor, au făcut minuni în ţara lui Ham. 27 Pus-a in ei cuvintele semnelor si minunilor Lui in pamantul lui Ham.
28 A trimis întuneric şi a adus negura, ca să nu fie neascultători la cuvântul Lui. 28 Trimis-a intuneric si i-a intunecat, caci au amarat cuvintele Lui;
29 Le-a prefăcut apele în sânge şi a făcut să le piară toţi peştii. 29 Prefacut-a apele lor in sange si a omorat pestii lor;
30 Ţara lor a forfotit de broaşte, până în odăile împăraţilor lor. 30 Scos-a pamantul lor broaste in camarile imparatilor lor.
31 El a zis, şi au venit muşte otrăvitoare, păduchi pe tot ţinutul lor. 31 Zis-a si a venit musca caineasca si multime de muste in toate hotarele lor.
32 În loc de ploaie le-a dat grindină şi flăcări de foc în ţara lor. 32 Pus-a in ploile lor grindina, foc arzator in pamantul lor;
33 Le-a bătut viile şi smochinii şi a sfărâmat copacii din ţinutul lor. 33 Si a batut viile lor si smochinii lor si a sfaramat pomii hotarelor lor.
34 El a zis şi au venit lăcuste, lăcuste fără număr, 34 Zis-a si a venit lacusta si omida fara numar.
35 care au mâncat toată iarba din ţară şi au mistuit roadele de pe câmpiile lor. 35 Si a mancat toata iarba in pamantul lor si a mancat rodul pamantului lor,
36 A lovit pe toţi întâii născuţi din ţara lor, toată pârga puterii lor. 36 Si a batut pe toti intai-nascutii din pamantul lor, parga intregii lor osteneli.
37 A scos pe poporul Său cu argint şi aur, şi niciunul n-a şovăit dintre seminţiile Lui. 37 Si i-a scos pe ei cu argint si cu aur si nu era in semintiile lor bolnav.
38 Egiptenii s-au bucurat de plecarea lor, căci îi apucase groaza de ei. 38 Veselitu-s-a Egiptul la iesirea lor, ca frica de ei ii cuprinsese.
39 A întins un nor, ca să-i acopere, şi focul, ca să lumineze noaptea. 39 Intins-a nor spre acoperirea lor si foc ca sa le lumineze noaptea.
40 La cererea lor, a trimis prepeliţe şi i-a săturat cu pâine din cer. 40 Cerut-au si au venit prepelite si cu paine cereasca i-a saturat pe ei.
41 A deschis stânca, şi au curs ape, care s-au vărsat ca un râu în locurile uscate. 41 Despicat-a piatra si au curs ape si au curs rauri in pamant fara de apa.
42 Căci Şi-a adus aminte de cuvântul Lui cel sfânt şi de robul Său Avraam. 42 Ca si-a adus aminte de cuvantul cel sfant al Lui, spus lui Avraam, robul Lui.
43 A scos pe poporul Său cu veselie, pe aleşii Săi în mijlocul strigătelor de bucurie. 43 Si a scos pe poporul Sau, intru bucurie si pe cei alesi ai Sai, intru veselie.
44 Le-a dat pământurile neamurilor, şi au pus stăpânire pe rodul muncii popoarelor, 44 Si le-a dat lor tarile neamurilor si ostenelile popoarelor au mostenit,
45 ca să păzească poruncile Lui şi să ţină legile Lui. Lăudaţi pe Domnul! 45 Ca sa pazeasca dreptatile Lui si legea Lui s-o tina.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***