Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Psalmii 104

1 Binecuvântă, suflete, pe Domnul! Doamne Dumnezeule, Tu eşti nemărginit de mare! Tu eşti îmbrăcat cu strălucire şi măreţie! 1 (Un psalm al lui David.) Binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul! Doamne, Dumnezeul meu, maritu-Te-ai foarte.
2 Te înveleşti cu lumina ca şi cu o manta; întinzi cerurile ca un cort. 2 Intru stralucire si in mare podoaba Te-ai imbracat; Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina;
3 Cu apele Îţi întocmeşti vârful locuinţei Tale; din nori Îţi faci carul şi umbli pe aripile vântului. 3 Cel ce intinzi cerul ca un cort; Cel ce acoperi cu ape cele mai de deasupra ale lui; Cel ce pui norii suirea Ta; Cel ce umbli peste aripile vanturilor;
4 Din vânturi Îţi faci soli, şi din flăcări de foc, slujitori. 4 Cel ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc;
5 Tu ai aşezat pământul pe temeliile lui, şi niciodată nu se va clătina. 5 Cel ce ai intemeiat pamantul pe intarirea lui si nu se va clatina in veacul veacului.
6 Tu îl acoperiseşi cu Adâncul cum l-ai acoperi cu o haină; apele stăteau pe munţi, 6 Adancul ca o haina este imbracamintea lui; peste munti vor sta ape.
7 dar la ameninţarea Ta au fugit, la glasul tunetului Tău au luat-o la fugă, 7 De certarea Ta vor fugi, de glasul tunetului Tau se vor infricosa.
8 suindu-se pe munţi şi coborându-se în văi, până la locul pe care li-l hotărâseşi Tu. 8 Se suie munti si se coboara vai, in locul in care le-ai intemeiat pe ele.
9 Le-ai pus o margine pe care nu trebuie s-o treacă, pentru ca să nu se mai întoarcă să acopere pământul. 9 Hotar ai pus, pe care nu-l vor trece si nici nu se vor intoarce sa acopere pamantul.
10 Tu faci să ţâşnească izvoarele în văi, şi ele curg printre munţi. 10 Cel ce trimiti izvoare in vai, prin mijlocul muntilor vor trece ape;
11 Tu adăpi la ele toate fiarele câmpului; în ele îşi potolesc setea măgarii sălbatici. 11 Adapa-se-vor toate fiarele campului, asinii salbatici setea isi vor potoli.
12 Păsările cerului locuiesc pe marginile lor şi fac să le răsune glasul printre ramuri. 12 Peste acelea pasarile cerului vor locui; din mijlocul stancilor vor da glas.
13 Din locaşul Tău cel înalt Tu uzi munţii; şi se satură pământul de rodul lucrărilor Tale. 13 Cel ce adapi muntii din cele mai de deasupra ale Tale, din rodul lucrurilor Tale se va satura pamantul.
14 Tu faci să crească iarba pentru vite, şi verdeţuri, pentru nevoile omului, ca pământul să dea hrană: 14 Cel ce rasari iarba dobitoacelor si verdeata spre slujba oamenilor;
15 vin, care înveseleşte inima omului, untdelemn, care-i înfrumuseţează faţa, şi pâine, care-i întăreşte inima. 15 Ca sa scoata paine din pamant si vinul veseleste inima omului;
16 Se udă copacii Domnului, cedrii din Liban pe care i-a sădit El. 16 Ca sa veseleasca fata cu untdelemn si painea inima omului o intareste.
17 În ei îşi fac păsările cuiburi; iar cocostârcul îşi are locuinţa în chiparoşi; 17 Satura-se-vor copacii campului, cedrii Libanului pe care i-ai sadit; acolo pasarile isi vor face cuib.
18 munţii cei înalţi sunt pentru ţapii sălbatici, iar stâncile sunt adăpost pentru iepuri. 18 Locasul cocostarcului in chiparosi. Muntii cei inalti adapost cerbilor stancile scapare iepurilor.
19 El a făcut luna, ca să arate vremurile; soarele ştie când trebuie să apună. 19 Facut-ai luna spre vremi, soarele si-a cunoscut apusul sau.
20 Tu aduci întunericul, şi se face noapte: atunci toate fiarele pădurilor se pun în mişcare; 20 Pus-ai intuneric si s-a facut noapte, cand vor iesi toate fiarele padurii;
21 puii de lei mugesc după pradă şi îşi cer hrana de la Dumnezeu. 21 Puii leilor mugesc ca sa apuce si sa ceara de la Dumnezeu mancarea lor.
22 Când răsare soarele, ele fug înapoi şi se culcă în vizuinile lor. 22 Rasarit-a soarele si s-au adunat si in culcusurile lor se vor culca.
23 Dar omul iese la lucrul său şi la munca lui, până seara. 23 Iesi-va omul la lucrul sau si la lucrarea sa pana seara.
24 Cât de multe sunt lucrările Tale, Doamne! Tu pe toate le-ai făcut cu înţelepciune, şi pământul este plin de făpturile Tale. 24 Cat s-au marit lucrurile Tale, Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut! Umplutu-s-a pamantul de zidirea Ta.
25 Iată marea cea întinsă şi mare: în ea se mişcă nenumărate vieţuitoare mici şi mari. 25 Marea aceasta este mare si larga; acolo se gasesc taratoare, carora nu este numar, vietati mici si mari.
26 Acolo în ea umblă corăbiile, şi în ea este leviatanul acela pe care l-ai făcut să se joace în valurile ei. 26 Acolo corabiile umbla; balaurul acesta pe care l-ai zidit, ca sa se joace in ea.
27 Toate aceste vieţuitoare Te aşteaptă, ca să le dai hrana la vreme. 27 Toate catre Tine asteapta ca sa le dai lor hrana la buna vreme.
28 Le-o dai Tu, ele o primesc; Îţi deschizi Tu mâna, ele se satură de bunătăţile Tale. 28 Dandu-le Tu lor, vor aduna, deschizand Tu mana Ta, toate se vor umple de bunatati;
29 Îţi ascunzi Tu faţa, ele tremură; le iei Tu suflarea, ele mor şi se întorc în ţărâna lor. 29 Dar intorcandu-ti Tu fata Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor si se vor sfarsi si in tarana se vor intoarce.
30 Îţi trimiţi Tu suflarea, ele sunt zidite, şi înnoieşti astfel faţa pământului. 30 Trimite-vei duhul Tau si se vor zidi si vei innoi fata pamantului.
31 În veci să ţină slava Domnului! Să Se bucure Domnul de lucrările Lui! 31 Fie slava Domnului in veac! Veseli-se-va Domnul de lucrurile Sale.
32 El priveşte pământul, şi pământul se cutremură; atinge munţii, şi ei fumegă. 32 Cel ce cauta spre pamant si-l face pe el de se cutremura; Cel ce se atinge de munti si fumega.
33 Voi cânta Domnului cât voi trăi, voi lăuda pe Dumnezeul meu cât voi fi. 33 Canta-voi Domnului in viata mea, canta-voi Dumnezeului meu cat voi fi.
34 Fie plăcute Lui cuvintele mele! Mă bucur de Domnul. 34 Placute sa-I fie Lui cuvintele mele, iar eu ma voi veseli de Domnul.
35 Să piară păcătoşii de pe pământ, şi cei răi să nu mai fie! Binecuvântă, suflete, pe Domnul! Lăudaţi pe Domnul! 35 Piara pacatosii de pe pamant si cei fara de lege, ca sa nu mai fie. Binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***