Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 9

1 Înţelepciunea şi-a zidit casa, şi-a tăiat cei şapte stâlpi. 1 Intelepciunea si-a zidit casa rezemata pe sapte stalpi,
2 Şi-a înjunghiat vitele, şi-a amestecat vinul, şi-a pus masa. 2 A injunghiat vite pentru ospat, a pregatit vinul cu mirodenii si a intins masa sa.
3 Şi-a trimis slujnicele şi strigă, de pe vârful înălţimilor cetăţii: 3 Ea a trimis slujnicele sale sa strige pe varfurile dealurilor cetatii:
4 "Cine este prost, să vină încoace!" Celor lipsiţi de pricepere le zice: 4 "Cine este neintelept sa intre la mine!" Si celor lipsiti de buna-chibzuiala le zice:
5 "Veniţi de mâncaţi din pâinea mea şi beţi din vinul pe care l-am amestecat! 5 "Veniti si mancati din painea mea si beti din vinul pe care eu l-am amestecat cu mirodenii.
6 Lăsaţi prostia şi veţi trăi, şi umblaţi pe calea priceperii!" 6 Parasiti neintelepciunea ca sa ramaneti cu viata si umblati pe calea cea dreapta a priceperii!"
7 Cel ce mustră pe un batjocoritor îşi trage dispreţ şi cel ce caută să îndrepte pe cel rău se alege cu ocară. 7 Cel ce cearta pe batjocoritor isi atrage dispretul, si cel ce dojeneste pe cel fara de lege isi atrage ocara.
8 Nu mustra pe cel batjocoritor, ca să nu te urască; mustră pe cel înţelept, şi el te va iubi! 8 Nu certa pe cel batjocoritor ca sa nu te urasca; dojeneste pe cel intelept, si el te va iubi.
9 Dă înţeleptului, şi se va face şi mai înţelept; învaţă pe cel neprihănit, şi va învăţa şi mai mult! 9 Da sfat celui intelept, si el se va face si mai intelept; invata pe cel drept, si el isi va spori stiinta lui.
10 Începutul înţelepciunii este frica de Domnul; şi ştiinţa sfinţilor este priceperea. 10 Inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu si priceperea este stiinta Celui Sfant.
11 Prin mine ţi se vor înmulţi zilele şi ţi se vor mări anii vieţii tale. 11 Caci prin Domnul se vor inmulti zilele tale si se vor adauga tie ani de viata.
12 Dacă eşti înţelept, pentru tine eşti înţelept; dacă eşti batjocoritor, tu singur vei suferi. 12 Daca tu esti intelept, esti intelept pentru tine, si daca esti batjocoritor, singur vei purta ponosul.
13 Nebunia este o femeie gălăgioasă, proastă şi care nu ştie nimic. 13 Nebunia este o femeie galagioasa, proasta si care nu stie nimic.
14 Ea şade totuşi la uşa casei sale, pe un scaun, pe înălţimile cetăţii, 14 Ea sta la usa casei sale, pe un scaun inalt si striga,
15 ca să strige la trecătorii care merg pe calea cea dreaptă: 15 Ca sa pofteasca pe cei ce trec pe drum si pe cei ce merg pe calea lor fara sa se abata:
16 "Cine este prost, să vină aici!" Iar celui fără minte îi zice: 16 "Cine este neintelept sa intre la mine!" Si celui lipsit de buna-chibzuiala ii zice:
17 "Apele furate sunt dulci, şi pâinea luată pe ascuns este plăcută!" 17 "Apa furata e mai placuta si painea mancata pe furis are gust mai bun".
18 El nu ştie că acolo sunt morţii şi că oaspeţii ei sunt în văile Locuinţei morţilor. 18 Si omul nu stie ca acolo sunt numai umbre, iar cei pe care ii pofteste nebunia se afla de mult in adancurile seolului (locuinta mortilor).
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***