Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 6

1 Fiule, dacă te-ai pus chezaş pentru aproapele tău, dacă te-ai prins pentru altul, 1 Fiul meu, daca te-ai pus chezas pentru prietenul tau, daca ai dat mana pentru altul,
2 dacă eşti legat prin făgăduinţa gurii tale, dacă eşti prins de cuvintele gurii tale, 2 Atunci te-ai prins prin fagaduieli iesite din gura ta si te-ai legat prin cuvintele gurii tale.
3 fă totuşi lucrul acesta, fiule: dezleagă-te, căci ai căzut în mâna aproapelui tău! De aceea du-te, aruncă-te cu faţa la pământ şi stăruie de el. 3 Fa dar, fiul meu, aceasta: o, izbaveste-te. Si fiindca ai cazut in mainile aproapelui tau, du-te si cazi la picioarele aproapelui tau si-l roaga;
4 Nu da somn ochilor tăi, nici aţipire pleoapelor tale! 4 Nu da somn ochilor tai, nici dormitare genelor tale.
5 Scapă din mâna lui cum scapă căprioara din mâna vânătorului şi ca pasărea din mâna păsărarului… 5 Si te izbaveste ca o caprioara din mana vanatorului si ca o pasare din mana pasararului.
6 Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi înţelepţeşte-te! 6 Du-te, lenesule, la furnica si vezi munca ei si prinde minte!
7 Ea n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân; 7 Ea, care nu are nici mai-mare peste ea, nici indrumator, nici sfatuitor,
8 totuşi îşi pregăteşte hrana vara şi strânge de ale mâncării în timpul secerişului. 8 Isi pregateste de cu vara hrana ei si isi strange la seceris mancare. Sau mergi la albina si vezi cat e de harnica si ce lucrare iscusita savarseste. Munca ei o folosesc spre sanatate si regii si oamenii de rand. Ea e iubita si laudata de toti, desi e slaba in putere, dar e minunata cu iscusinta.
9 Până când vei sta culcat, leneşule? Când te vei scula din somnul tău? 9 Pana cand, lenesule, vei mai sta culcat? Cand te vei scula din somnul tau?
10 Să mai dormi puţin, să mai aţipeşti puţin, să mai încrucişezi puţin mâinile ca să dormi!… 10 "Putin somn, inca putina atipire, putin sa mai stau in pat cu mainile incrucisate!"
11 Şi sărăcia vine peste tine ca un hoţ, şi lipsa, ca un om înarmat. 11 Iata vine saracia ca un trecator si nevoia te prinde ca un talhar. Dar daca nu vei lenevi, atunci va veni secerisul tau ca un izvor, iar lipsa va fi departe de tine.
12 Omul de nimic, omul nelegiuit, umblă cu neadevărul în gură, 12 Omul de nimic, omul necinstit si viclean umbla cu minciuna pe buze.
13 clipeşte din ochi, dă din picior şi face semne cu degetele. 13 Face cu ochiul, da din picioare, face semne cu degetele.
14 Răutatea este în inima lui, urzeşte lucruri rele întruna şi stârneşte certuri. 14 in inima lui e viclesug, pururea se gandeste la rau si seamana galceava.
15 De aceea nimicirea îi va veni pe neaşteptate; va fi zdrobit deodată şi fără leac. 15 Pentru aceasta fara de veste va veni peste el prapadul, nimicit va fi dintr-o data si fara leac.
16 Şase lucruri urăşte Domnul şi chiar şapte Îi sunt urâte: 16 Sase sunt lucrurile pe care le uraste Domnul, ba chiar sapte de care se scarbeste cugetul Sau:
17 ochii trufaşi, limba mincinoasă, mâinile care varsă sânge nevinovat, 17 Ochii mandri, limba mincinoasa, mainile care varsa sange nevinovat,
18 inima care urzeşte planuri nelegiuite, picioarele care aleargă repede la rău, 18 Inima care planuieste ganduri viclene, picioare grabnice sa alerge spre rau,
19 martorul mincinos, care spune minciuni, şi cel ce stârneşte certuri între fraţi. 19 Martorul mincinos care spune minciuni si cel care seamana vrajba intre frati.
20 Fiule, păzeşte sfaturile tatălui tău şi nu lepăda învăţătura mamei tale: 20 Pazeste, fiule, povata tatalui tau si nu lepada indemnul maicii tale.
21 leagă-le necurmat la inimă, atârnă-le de gât. 21 Leaga-le la inima ta, pururea atarna-le de gatul tau.
22 Ele te vor însoţi în mersul tău, te vor păzi în pat şi îţi vor vorbi la deşteptare! 22 Ele te vor conduce cand vei vrea sa mergi; in vremea somnului te vor pazi, iar cand te vei destepta vor grai cu tine.
23 Căci sfatul este o candelă, învăţătura este o lumină, iar îndemnul şi mustrarea sunt calea vieţii. 23 Ca povata este un sfesnic bun si legea o lumina, iar indemnurile care dau invatatura sunt calea vietii.
24 Ele te vor feri de femeia stricată, de limba ademenitoare a celei străine. 24 Ele te vor pazi de femeia vicleana, de limba cea ademenitoare a celei straine.
25 N-o pofti în inima ta pentru frumuseţea ei şi nu te lăsa ademenit de pleoapele ei. 25 Nu dori frumusetea ei intru inima ta si sa nu te vaneze cu genele ei.
26 Căci pentru o femeie curvă, omul ajunge de nu mai rămâne decât cu o bucată de pâine, şi femeia măritată întinde o cursă unui suflet scump. 26 Ca femeia desfranata umbla dupa o bucata de paine, pe cand femeia-sotie doreste un suflet de mare pret.
27 Poate cineva să ia foc în sân, fără să i se aprindă hainele? 27 Oare poate pune cineva foc in sanul lui, fara ca vesmintele lui sa nu arda?
28 Sau poate merge cineva pe cărbuni aprinşi, fără să-i ardă picioarele? 28 Sau va merge cineva pe carbuni fara sa i se friga talpile?
29 Tot aşa este şi cu cel ce se duce la nevasta aproapelui său: oricine se atinge de ea nu va rămâne nepedepsit. 29 Asa este cu cel ce se duce la femeia aproapelui sau: nimeni din cei ce se ating de ea nu va ramane nepedepsit.
30 Hoţul nu este urgisit când fură ca să-şi potolească foamea, căci îi este foame; 30 Nimeni nu dispretuieste un hot pentru ca a furat ca sa-si astampere foamea;
31 şi dacă este prins, trebuie să dea înapoi înşeptit, să dea chiar tot ce are în casă. 31 Dar cand a fost prins, el da inapoi inseptit, intoarce tot ceea ce are in casa lui.
32 Dar cel ce preacurveşte cu o femeie este un om fără minte, singur îşi pierde viaţa cine face aşa. 32 Cel ce se desfraneaza insa cu o femeie este lipsit de minte, se pierde pe el insusi facand astfel;
33 Nu va avea decât rană şi ruşine, şi ocara nu i se va şterge. 33 El nu dobandeste decat bataie, iar ocara lui niciodata nu se sterge.
34 Căci gelozia înfurie pe un bărbat, şi n-are milă în ziua răzbunării; 34 Pizma trezeste mania omului defaimat si el este fara mila in ziua razbunarii;
35 nu se uită la niciun preţ de răscumpărare şi nu se lasă înduplecat nici chiar de cel mai mare dar. 35 El nu se uita la nici un pret de rascumparare, si chiar cand ii vei spori darurile, tot nu se imblanzeste.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***