Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 5

1 Fiule, ia aminte la înţelepciunea mea şi pleacă urechea la învăţătura mea, 1 Fiul meu, ia aminte la intelepciunea mea si la sfatul meu cel bun pleaca urechea ta,
2 ca să fii cu chibzuinţă, şi buzele tale să aibă cunoştinţă. 2 Ca sa-ti poti pastra judecata si ca buzele tale sa pazeasca stiinta.
3 Căci buzele femeii străine strecoară miere, şi cerul gurii ei este mai lunecos decât untdelemnul; 3 Nu te uita la femeia lingusitoare, caci buzele celei straine picura miere si cerul gurii sale e mai alunecator decat untdelemnul,
4 dar la urmă este amară ca pelinul, ascuţită ca o sabie cu două tăişuri. 4 Dar la sfarsit ea este mai amara decat pelinul, mai taioasa decat o sabie cu doua ascutisuri.
5 Picioarele ei coboară la moarte, paşii ei dau în Locuinţa morţilor. 5 Picioarele ei coboara catre moarte; pasii ei duc de-a dreptul in imparatia mortii.
6 Aşa că ea nu poate găsi calea vieţii, rătăceşte în căile ei şi nu ştie unde merge. 6 Ea nu ia seama la calea vietii, pasii ei merg in nestire, nici ea nu stie unde.
7 Şi acum, fiilor, ascultaţi-mă şi nu vă abateţi de la cuvintele gurii mele: 7 Si acum, fiul meu, asculta-ma si nu te indeparta de la cuvintele gurii mele.
8 depărtează-te de drumul care duce la ea şi nu te apropia de uşa casei ei, 8 Fereste-ti calea ta de ea si nu te apropia de usa casei ei,
9 ca nu cumva să-ţi dai altora vlaga ta, şi unui om fără milă anii tăi; 9 Ca sa nu dai vartutea ta altora si anii tai unuia fara de mila;
10 ca nu cumva nişte străini să se sature de averea ta, şi tu să te trudeşti pentru casa altuia; 10 Ca strainii sa nu se indestuleze de stradania ta si ostenelile tale sa nu treaca in casa altuia;
11 ca nu cumva să gemi, la urmă, când carnea şi trupul ţi se vor istovi, 11 Ca sa nu suspini la sfarsit, cand trupul tau si carnea ta vor fi fara de vlaga,
12 şi să zici: "Cum am putut eu să urăsc certarea şi cum a dispreţuit inima mea mustrarea? 12 Si sa zici: "Pentru ce am urat povata si de ce inima mea a urgisit certarea?
13 Cum am putut să n-ascult glasul învăţătorilor mei şi să nu iau aminte la cei ce mă învăţau? 13 De ce nu am ascultat de indemnul dascalilor mei si spre cei ce ma invatau n-am plecat urechea mea?
14 Cât pe ce să mă nenorocesc de tot în mijlocul poporului şi adunării!" 14 Putin a trebuit sa nu ma nenorocesc, in plina adunare si in mijlocul obstei".
15 Bea apă din fântâna ta şi din izvoarele puţului tău. 15 Bea apa din putul tau si din paraiasele care curg din izvorul tau.
16 Ce, vrei să ţi se verse izvoarele afară? Şi să-ţi curgă râurile pe pieţele de obşte? 16 Sa nu se risipeasca izvoarele tale pe ulita, nici paraiele tale prin piete.
17 Lasă-le să fie numai pentru tine, şi nu pentru străinii de lângă tine. 17 Sa fie numai pentru tine singur, iar nu pentru strainii care sunt cu tine!
18 Izvorul tău să fie binecuvântat, şi bucură-te de nevasta tinereţii tale. 18 Binecuvantat sa fie izvorul tau si sa te mangai cu femeia ta din tinerete.
19 Cerboaică iubită, căprioară plăcută: fii îmbătat tot timpul de drăgălăşiile ei, fii îndrăgostit necurmat de dragostea ei! 19 Cerboaica preaiubita si gazela plina de farmec sa-ti fie ea; dragostea de ea sa te imbete totdeauna si iubirea ei sa te desfateze.
20 Şi pentru ce, fiule, ai fi îndrăgostit de o străină şi ai îmbrăţişa sânul unei necunoscute? 20 Pentru ce, fiul meu, sa te momeasca femeie straina si tu sa imbratisezi sanul unei necunoscute?
21 Căci căile omului sunt lămurite înaintea ochilor Domnului şi El vede toate cărările lui. 21 Caci cararile omului sunt inaintea Domnului si El ia seama la toate caile lui.
22 Cel rău este prins în înseşi nelegiuirile lui şi este apucat de legăturile păcatului lui. 22 Cel fara de lege este prins in laturile faradelegilor lui si de funiile pacatelor lui este infasurat.
23 El va muri din lipsă de înfrânare, se va poticni din prea multa lui nebunie. 23 El va muri in pacatele lui si de multimea nebuniei lui va pieri.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***