Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 31

1 Cuvintele împăratului Lemuel. Învăţătura pe care i-o dădea mama sa. 1 Cuvintele lui Lemuel, regele din Massa, cu care mama sa il invata:
2 Ce să-ţi spun, fiule? Ce să-ţi spun fiul trupului meu? Ce să-ţi spun, fiule, rodul juruinţelor mele? 2 Fiul meu, rodul pantecelui meu, feciorul fagaduintelor mele, cu ce pot eu sa te indemn?
3 Nu-ţi da femeilor vlaga, şi dezmierdările tale celor ce pierd pe împăraţi. 3 Nu da puterea ta femeilor si caile taie celor care pierd pe regi.
4 Nu se cade împăraţilor, Lemuele, nu se cade împăraţilor să bea vin, nici voievozilor să umble după băuturi tari; 4 Nu se cuvine regilor, o, Lemuel, nu se cuvine regilor sa bea vin si conducatorii bauturi imbatatoare,
5 ca nu cumva, bând, să uite Legea şi să calce drepturile tuturor celor nenorociţi. 5 Ca nu cumva band sa uite legea si sa judece stramb pe toti sarmanii.
6 Daţi băuturi tari celui ce piere, şi vin, celui cu sufletul amărât; 6 Dati bautura imbatatoare celui ce este gata sa piara si vin celui cu amaraciune in suflet,
7 ca să bea să-şi uite sărăcia şi să nu-şi mai aducă aminte de necazurile lui. - 7 Ca sa bea si sa uite saracia si sa nu-si mai aduca aminte de chinul lui.
8 Deschide-ţi gura pentru cel mut, pentru pricina tuturor celor părăsiţi! 8 Deschide gura ta pentru cel mut si pentru pricina tuturor parasitilor.
9 Deschide-ţi gura, judecă cu dreptate şi apără pe cel nenorocit şi pe cel lipsit. 9 Deschide gura ta, judeca drept si fa dreptate celui sarac si napastuit.
10 Cine poate găsi o femeie cinstită? Ea este mai de preţ decât mărgăritarele. 10 Cine poate gasi o femeie virtuoasa? Pretul ei intrece margeanul.
11 Inima bărbatului se încrede în ea, şi nu duce lipsă de venituri. 11 Intr-insa se increde inima sotului ei, iar castigul nu-i va lipsi niciodata.
12 Ea îi face bine, şi nu rău, în toate zilele vieţii sale. 12 Ea ii face bine si nu rau in tot timpul vietii sale:
13 Ea face rost de lână şi de in şi lucrează cu mâini harnice. 13 Ea cauta lana si canepa si lucreaza voios cu mana sa.
14 Ea este ca o corabie de negoţ; de departe îşi aduce pâinea. 14 Ea se aseamana cu corabia unui negutator care de departe aduce hrana ei.
15 Ea se scoală când este încă noapte şi dă hrană casei sale şi împarte lucrul de peste zi slujnicelor sale. 15 Ea se scoala dis-de-dimineata si imparte hrana in casa ei si da porunci slujnicelor.
16 Se gândeşte la un ogor şi-l cumpără; din rodul muncii ei sădeşte o vie. - 16 Gandeste sa cumpere o tarina si o dobandeste; din osteneala palmelor sale sadeste vie.
17 Ea îşi încinge mijlocul cu putere şi îşi oţeleşte braţele. 17 Ea isi incinge cu putere coapsele sale si isi intareste bratele sale.
18 Vede că munca îi merge bine, lumina ei nu se stinge noaptea. 18 Ea simte ca bun e castigul ei; sfesnicul ei nu se stinge nici noaptea.
19 Ea pune mâna pe furcă, şi degetele ei ţin fusul. 19 Ea pune mana pe furca si cu degetele sale apuca fusul.
20 Ea îşi întinde mâna către cel nenorocit, îşi întinde braţul către cel lipsit. 20 Ea intinde mana spre cel sarman si bratul ei spre cel necajit.
21 Nu se teme de zăpadă pentru casa ei, căci toată casa ei este îmbrăcată cu cărămiziu. 21 N-are teama pentru cei ai casei sale in vreme de iarna, caci toti din casa sunt imbracati in haine stacojii.
22 Ea îşi face învelitori, are haine de in subţire şi purpură. 22 Ea isi face scoarte; hainele ei sunt de vison si de porfira.
23 Bărbatul ei este bine văzut la porţi, când şade cu bătrânii ţării. 23 Cinstit este barbatul ei la portile cetatii, cand sta la sfat cu batranii tarii.
24 Ea face cămăşi şi le vinde şi dă cingători negustorului. 24 Ea face camasi si le vinde, si braie da negutatorilor.
25 Ea este îmbrăcată cu tărie şi slavă şi râde de ziua de mâine. 25 Tarie si farmec este haina ei si ea rade zilei de maine.
26 Ea deschide gura cu înţelepciune, şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă. 26 Gura si-o deschide cu intelepciune si sfaturi pline de dragoste sunt pe limba ei.
27 Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei, şi nu mănâncă pâinea lenevirii. 27 Ea vegheaza la propasirea casei sale si paine, fara sa lucreze; ea nu mananca.
28 Fiii ei se scoală şi o numesc fericită; bărbatul ei se scoală şi-i aduce laude zicând: 28 Feciorii sai vin si o fericesc, iar sotul ei o lauda:
29 "Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate." 29 "Multe fete s-au dovedit harnice, dar tu le-ai intrecut pe toate!"
30 Dezmierdările sunt înşelătoare, şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată. 30 Inselator este farmecul si desarta este frumusetea; femeia care se teme de Domnul trebuie laudata!
31 Răsplătiţi-o cu rodul muncii ei, şi faptele ei s-o laude la porţile cetăţii. 31 Sa se bucure de rodul mainilor sale, si la portile cetatii harnicia ei sa fie data ca pilda!
Capitolul precedent
pixel
***