Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 3

1 Fiule, nu uita învăţăturile mele şi păstrează în inima ta sfaturile mele! 1 Fiul meu, nu uita invatatura mea si inima ta sa pazeasca sfaturile mele,
2 Căci ele îţi vor lungi zilele şi anii vieţii tale şi-ţi vor aduce multă pace. 2 Caci lungime de zile si ani de viata si propasire ii se vor adauga.
3 Să nu te părăsească bunătatea şi credincioşia: leagă-ţi-le la gât, scrie-le pe tăbliţa inimii tale. 3 Mila si adevarul sa nu te paraseasca; leaga-le imprejurul gatului tau, scrie-le pe tabla inimii tale;
4 Şi astfel vei căpăta trecere şi minte sănătoasă, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. 4 Atunci vei afla har si bunavointa inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor.
5 Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! 5 Pune-ti nadejdea in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta.
6 Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările. 6 Pe toate caile tale gandeste la Dansul si El iti va netezi toate cararile tale.
7 Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! 7 Nu fii intelept in ochii tai; teme-te de Dumnezeu si fugi de rau;
8 Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale. 8 Aceasta va fi sanatate pentru trupul tau si o inviorare pentru oasele tale.
9 Cinsteşte pe Domnul cu averile tale şi cu cele dintâi roade din tot venitul tău: 9 Cinsteste pe Domnul din averea ta si din parga tuturor roadelor tale.
10 căci atunci grânarele îţi vor fi pline de belşug, şi teascurile tale vor geme de must. 10 Atunci jitnitele tale se vor umple de grau si mustul va da afara din teascurile tale.
11 Fiule, nu dispreţui mustrarea Domnului şi nu te mâhni de pedepsele Lui. 11 Fiul meu, nu dispretui certarea Domnului si nu simti scarba pentru mustrarile Lui,
12 Căci Domnul mustră pe cine iubeşte, ca un părinte pe copilul pe care-l iubeşte! 12 Caci Domnul cearta pe cel pe care-l iubeste si ca un parinte pedepseste pe feciorul care ii este drag.
13 Ferice de omul care găseşte înţelepciunea şi de omul care capătă pricepere! 13 Fericit este omul care a aflat intelepciunea si barbatul care a dobandit pricepere,
14 Căci câştigul pe care-l aduce ea este mai bun decât al argintului, şi venitul adus de ea este mai de preţ decât aurul; 14 Caci dobandirea ei este mai scumpa decat argintul si pretul ei mai mare decat al celui mai curat aur.
15 ea este mai de preţ decât mărgăritarele, şi toate comorile tale nu se pot asemui cu ea. 15 Ea este mai pretioasa decat pietrele scumpe; nici un rau nu i se poate impotrivi si e bine-cunoscuta tuturor celor ce se apropie de ea; nimic din cele dorite de tine nu se aseamana cu ea.
16 În dreapta ei este o viaţă lungă; în stânga ei, bogăţie şi slavă. 16 Viata lunga este in dreapta ei, iar in stanga ei, bogatie si slava; din gura ei iese dreptatea; legea si mila pe limba le poarta.
17 Căile ei sunt nişte căi plăcute, şi toate cărările ei sunt nişte cărări paşnice. 17 Caile ei sunt placute si toate cararile ei sunt caile pacii.
18 Ea este un pom de viaţă pentru cei ce o apucă, şi cei ce o au sunt fericiţi. 18 Pom al vierii este ea pentru cei ce o stapanesc, iar cei care se sprijina pe ea sunt fericiti.
19 Prin înţelepciune a întemeiat Domnul pământul, şi prin pricepere a întărit El cerurile; 19 Prin intelepciune, Domnul a intemeiat pamantul, iar prin intelegere a intarit cerurile.
20 prin ştiinţa Lui s-au deschis adâncurile şi strecoară norii roua. 20 Prin stiinta Sa a deschis adancurile si norii picura roua.
21 Fiule, să nu se depărteze învăţăturile acestea de ochii tăi: păstrează înţelepciunea şi chibzuinţa! 21 Fiul meu, sa nu se departeze acestea dinaintea ochilor tai; pastreaza intelepciunea si buna chibzuiala,
22 Căci ele vor fi viaţa sufletului tău şi podoaba gâtului tău. 22 Caci ele sunt viata sufletului tau si podoaba pentru gatul tau.
23 Atunci vei merge cu încredere pe drumul tău, şi piciorul nu ţi se va poticni. 23 Atunci tu vei merge fara teama pe calea ta si piciorul tau nu se va poticni.
24 Când te vei culca, vei fi fără teamă, şi când vei dormi, somnul îţi va fi dulce. 24 De te culci, nu-ti va fi teama, iar de adormi, somnul tau va fi dulce.
25 Nu te teme nici de spaimă năprasnică, nici de o năvălire din partea celor răi; 25 Sa nu te temi de frica fara veste si nici de vreo navala a celor pacatosi,
26 căci Domnul va fi nădejdea ta, şi El îţi va păzi piciorul de cădere. 26 Ca Domnul este nadejdea ta si va feri piciorul tau de cursa.
27 Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, când poţi s-o faci. 27 Nu zabovi a face bine celui ce are nevoie, cand ai putinta sa-i ajuti.
28 Nu zice aproapelui tău: "Du-te şi vino iarăşi; îţi voi da mâine!" când ai de unde să dai. 28 Nu spune aproapelui tau: "Du-te si vino, maine iti voi da!", cand poti sa-i dai acum.
29 Nu gândi rău împotriva aproapelui tău, când locuieşte liniştit lângă tine. 29 Nu pune la cale raul impotriva aproapelui tau, cand el locuieste fara grija langa tine.
30 Nu te certa fără pricină cu cineva, când nu ţi-a făcut niciun rău. 30 Nu te certa cu nimeni fara pricina, de vreme ce nu ti-a facut nici un rau.
31 Nu pizmui pe omul asupritor şi nu alege niciuna din căile lui! 31 Nu ravni sa fii ca omul silnic si nu alege nici una din caile lui;
32 Căci Domnul urăşte pe oamenii stricaţi, dar este prieten cu cei fără prihană. 32 Caci omul cu gand rau este urat de Domnul, iar de cei drepti El este mai aproape.
33 Blestemul Domnului este în casa celui rău, dar locuinţa celor neprihăniţi o binecuvântă. 33 Domnul blesteama casa celui fara de lege si binecuvanteaza adaposturile celor drepti.
34 Când are a face cu cei batjocoritori, Îşi bate joc de ei, dar celor smeriţi le dă har. 34 De cei batjocoritori El rade, iar celor smeriti le da har.
35 Înţelepţii vor moşteni slava, dar partea celor nebuni este ruşinea. 35 Cei intelepti vor mosteni marirea, iar cei nebuni vor avea parte de ocara.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***