Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 29

1 Un om care se împotriveşte tuturor mustrărilor va fi zdrobit deodată şi fără leac. - 1 Un om pedepsit indelung si tare la cerbice va fi intr-o clipa zdrobit si fara vindecare.
2 Când se înmulţesc cei buni, poporul se bucură, dar când stăpâneşte cel rău, poporul geme. - 2 Cand dreptii domnesc se bucura poporul si, cand stapanesc cei fara de lege, suspina.
3 Cine iubeşte înţelepciunea înveseleşte pe tatăl său, dar cine umblă cu curvele risipeşte averea. - 3 Cine iubeste intelepciunea bucura pe tatal sau, iar cine umbla cu desfranatele isi prapadeste averea.
4 Un împărat întăreşte ţara prin dreptate, dar cine ia mită, o nimiceşte. - 4 Un conducator prin dreptate face sa propaseasca tara, iar cel ce pune dari grele o ruineaza.
5 Cine linguşeşte pe aproapele său îi întinde un laţ sub paşii lui. - 5 Omul care linguseste pe prietenul sau intinde cursa pasilor lui.
6 În păcatul omului rău este o cursă, dar cel bun biruie şi se bucură. - 6 Pe calea celui rau este intins un lat, dar dreptul trebuie sa fuga si sa salte de bucurie.
7 Cel bun pricepe pricina săracilor, dar cel rău nu poate s-o priceapă. - 7 Omul drept se ingrijeste de pricina celor sarmani; celui fara de lege nu-i pasa de ei.
8 Cei uşuratici aprind focul în cetate, dar înţelepţii potolesc mânia. - 8 Batjocoritorii rascoala cetatea, iar cei intelepti potolesc mania.
9 Când se ceartă un înţelept cu un nebun, să se tot supere sau să tot râdă, căci pace nu se face. - 9 Cand un intelept se cearta cu un nebun, fie ca se supara, fie ca rade, nu-si pierde cumpatul.
10 Oamenii setoşi de sânge urăsc pe omul fără prihană, dar oamenii fără prihană îi ocrotesc viaţa. - 10 Oamenii setosi de sange urasc pe cel fara prihana, iar cei drepti ocrotesc viata lui.
11 Nebunul îşi arată toată patima, dar înţeleptul o stăpâneşte. - 11 Nebunul face sa izbucneasca pornirea lui patimasa, iar inteleptul isi infraneaza mania.
12 Când cel ce stăpâneşte dă ascultare cuvintelor mincinoase, toţi slujitorii lui sunt nişte răi. - 12 Cand un conducator asculta de cuvinte mincinoase, toti slujitorii sai sunt rai.
13 Săracul şi asupritorul se întâlnesc, dar Domnul le luminează ochii la amândoi. 13 Saracul si cu cel ce asupreste pe cei saraci se intalnesc; Cel ce lumineaza ochii amandurora este Domnul.
14 Un împărat care judecă pe săraci după adevăr, îşi va avea scaunul de domnie întărit pe vecie. - 14 Un conducator care judeca cu dreptate pe cei saraci isi intareste scaunul lui pe veci.
15 Nuiaua şi certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale. - 15 Varga si certarea aduc intelepciune, iar tanarul care este lasat (in voia apucaturilor lui) face rusine maicii sale.
16 Când se înmulţesc cei răi, se înmulţeşte şi păcatul, dar cei buni le vor vedea căderea. - 16 Cand cei fara de lege domnesc se inmultesc rautatile, iar dreptii vor vedea (cu bucurie) prabusirea lor.
17 Pedepseşte-ţi fiul, şi el îţi va da odihnă şi îţi va aduce desfătare sufletului. - 17 Mustra pe fiul tau si el iti va fi odihna si iti va face placere sufletului tau.
18 Când nu este nicio descoperire dumnezeiască, poporul este fără frâu; dar ferice de poporul care păzeşte Legea! - 18 Fara vedenie de prooroc poporul e fara stapan, dar fericit este cel care pazeste legea!
19 Nu prin vorbe se pedepseşte un rob, căci chiar dacă pricepe, n-ascultă. - 19 Sluga nu se indreapta numai cu povete, fiindca, desi pricepe, insa nu asculta.
20 Dacă vezi un om care vorbeşte nechibzuit, poţi să nădăjduieşti mai mult de la un nebun decât de la el. - 20 Daca vezi un om care se zoreste la vorba, atunci pentru un nebun e mai multa nadejde decat pentru el.
21 Slujitorul pe care-l răsfeţi din copilărie, la urmă ajunge de se crede fiu. - 21 Daca (vreun stapan) dezmiarda din copilarie pe robul sau, acesta ajunge la sfarsit sa se creada fiu.
22 Un om mânios stârneşte certuri, şi un înfuriat face multe păcate. - 22 Un om manios atata cearta si cel aprig savarseste multe pacate.
23 Mândria unui om îl coboară, dar cine este smerit cu duhul capătă cinste. - 23 Mandria umileste pe om, iar de cinste are parte cel smerit.
24 Cine împarte cu un hoţ îşi urăşte viaţa, aude blestemul şi nu spune nimic. - 24 Cel ce imparte cu hotul isi uraste sufletul lui, fiindca aude blestemul, dar nu zice nimic.
25 Frica de oameni este o cursă, dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă. - 25 Teama de oameni duce la caderea in cursa, dar cel ce nadajduieste in Domnul sta la adapost.
26 Mulţi umblă după bunăvoinţa celui ce stăpâneşte, dar Domnul este acela care face dreptate fiecăruia. 26 Multi cauta fata stapanitorului, dar dreptatea omului vine de la Domnul.
27 Omul nelegiuit este o scârbă înaintea celor neprihăniţi, dar cel ce umblă fără prihană este o scârbă înaintea celor răi. 27 Omul nedrept este uraciune pentru cei drepti, iar cel drept este o uraciune pentru cei rai.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***