Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 27

1 Nu te făli cu ziua de mâine, căci nu ştii ce poate aduce o zi. - 1 Nu te lauda cu ziua de maine, ca nu stii la ce poate da nastere.
2 Să te laude altul, nu gura ta, un străin, nu buzele tale. 2 Sa te laude altul si nu gura ta, un strain si nu buzele tale.
3 Piatra este grea şi nisipul este greu, dar supărarea pe care o pricinuieşte nebunul este mai grea decât amândouă. - 3 Piatra este grea si nisipul cu anevoie de ridicat; insa furia nebunului este mai grea decat amandoua.
4 Furia este fără milă şi mânia năvalnică, dar cine poate sta împotriva geloziei? - 4 Intaratarea este cruda si mania apriga, dar taria pizmei cine o va putea indura?
5 Mai bine o mustrare pe faţă, decât o prietenie ascunsă. - 5 Mai mult pretuieste o dojana pe fata decat o dragoste ascunsa.
6 Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui, dar sărutările unui vrăjmaş sunt mincinoase. - 6 De buna credinta sunt ranile pricinuite de un prieten, iar sarutarile celui ce te uraste sunt viclene.
7 Sătulul calcă în picioare fagurele de miere, dar pentru cel flămând toate amărăciunile sunt dulci. - 7 Satulul calca mierea in picioare, iar flamandului tot ce este amar (i se pare) dulce.
8 Ca pasărea plecată din cuibul ei, aşa este omul plecat din locul său. 8 Ca o pasare gonita din cuibul ei, asa este omul izgonit din casa sa.
9 Cum înveseleşte untdelemnul şi tămâia inima, aşa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten. - 9 Untdelemnul si miresmele inveselesc inima, dar tot asa de dulci sunt sfaturile unui prieten care pornesc din suflet.
10 Nu părăsi pe prietenul tău şi pe prietenul tatălui tău, dar nu intra în casa fratelui tău în ziua necazului tău: mai bine un vecin aproape decât un frate departe. - 10 Pe prietenul tau si pe prietenul tatalui tau nu-i parasi; in casa fratelui tau nu intra in ziua restristii tale. Mai bun e un vecin aproape de tine, decat un frate departe.
11 Fiule, fii înţelept şi înveseleşte-mi inima, şi atunci voi putea răspunde celui ce mă batjocoreşte. - 11 Fii intelept, fiul meu, si bucura inima mea, ca sa pot raspunde celui ce ma cleveteste.
12 Omul chibzuit vede răul şi se ascunde; dar proştii merg spre el şi sunt pedepsiţi. - 12 Inteleptul vede nenorocirea si se ascunde, cei prosti dau peste ea si indura necaz.
13 Ia-i haina, căci s-a pus chezaş pentru altul, ia-l zălog în locul unei străine. - 13 Ia-i haina caci s-a pus chezas pentru altul si cere-i zalog din pricina celor straini.
14 Binecuvântarea aproapelui cu glas tare dis-de-dimineaţă este privită ca un blestem. - 14 Celui ce binecuvanteaza pe prietenul sau cu glas mare dis-de-dimineata, i se socoteste ca un blestem.
15 O streaşină care picură necurmat într-o zi de ploaie, şi o nevastă gâlcevitoare sunt totuna. 15 Un jgheab care curge in vreme de ploaie si o femeie artagoasa sunt la fel;
16 Cine o opreşte, parcă opreşte vântul şi parcă ţine untdelemnul în mâna dreaptă. - 16 Cel care vrea s-o opreasca opreste vant si mana lui cea dreapta parca ar tine in ea untdelemn.
17 După cum fierul ascute fierul, tot aşa şi omul aţâţă mânia altui om. - 17 Fierul cu fier se ascute si un om ascute mania altui om.
18 Cine îngrijeşte de un smochin va mânca din rodul lui, şi cine-şi păzeşte stăpânul va fi preţuit. - 18 Cel ce pazeste un smochin mananca din rodul lui, iar cel ce pazeste pe stapanul sau va fi rasplatit cu cinste.
19 Cum răspunde în apă faţa la faţă, aşa răspunde inima omului inimii omului. - 19 Precum nu se aseamana fata cu fata, tot asa inima unui om cu inima altuia.
20 După cum Locuinţa morţilor şi adâncul nu se pot sătura, tot aşa nici ochii omului nu se pot sătura. - 20 Iadul si adancul nu se pot satura, tot asa si inima omului e de nesaturat.
21 Ce este tigaia pentru lămurirea argintului şi cuptorul pentru lămurirea aurului: aceea este bunul nume pentru un om. - 21 In topitoare se lamureste argintul si in cuptor aurul, iar omul se pretuieste dupa numele cel bun.
22 Pe nebun chiar dacă l-ai pisa cu pisălogul în piuă, în mijlocul grăunţelor, nebunia tot n-ar ieşi din el. - 22 Chiar daca vei pisa in piulita cu pilugul pe cel nebun, intocmai ca pe boabe, tot nu-l vei desparti de nebunia lui.
23 Îngrijeşte bine de oile tale şi ia seama la turmele tale. 23 Sarguieste-te sa-ti cunosti oile tale si ia seama la turma ta,
24 Căci nicio bogăţie nu ţine veşnic şi nici cununa nu rămâne pe vecie. - 24 Ca bunastarea nu dainuieste de-a pururi si nici bogatia din neam in neam.
25 După ce se ridică fânul, se arată verdeaţa nouă, şi ierburile de pe munţi sunt strânse. - 25 Cand iarba s-a trecut si pasunea s-a ispravit si finul de pe dealuri s-a strans,
26 Mieii sunt pentru îmbrăcăminte, şi ţapii pentru plata ogorului; 26 Tu ai miei pentru imbracamintea ta si tapi ea sa platesti pasunea;
27 laptele caprelor ţi-ajunge pentru hrana ta, a casei tale, şi pentru întreţinerea slujnicelor tale. 27 Si laptele de capra il ai cu indestulare, pentru hrana casei, si merinde pentru slujnicele tale.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***