Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 26

1 Cum nu se potrivesc zăpada vara şi ploaia în timpul secerişului, aşa nu se potriveşte slava pentru un nebun. 1 Precum este zapada in timpul verii si ploaia la seceris, asa nu-i place celui nebun cinstea.
2 Cum sare vrabia încoace şi încolo şi cum zboară rândunica, aşa nu nimereşte blestemul neîntemeiat. - 2 Precum vrabia zboara si randunica se inalta in vazduh, tot asa blestemul fara pricina nu nimereste.
3 Biciul este pentru cal, frâul pentru măgar, şi nuiaua pentru spinarea nebunilor. 3 Biciul este bun pentru cal, fraul pentru magar, iar varga pentru spatele celor nebuni.
4 Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. - 4 Nu raspunde nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu te asemeni si tu cu el.
5 Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept. - 5 Raspunde nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu se creada intelept in ochii lui.
6 Cel ce trimite o solie printr-un nebun îşi taie singur picioarele şi bea nedreptatea. - 6 Cel ce incredinteaza solia in mana celui nebun isi taie picioarele si bea nedreptate.
7 Cum sunt picioarele ologului, aşa este şi o vorbă înţeleaptă în gura unor nebuni. - 7 Precum nu poate sa se foloseasca slabanogul de picioarele sale, tot asa nici cei nebuni de cuvintele cele intelepte.
8 Cum ai pune o piatră în praştie, aşa este când dai mărire unui nebun. - 8 Ca si cand pui o piatra in prastie, asa este cel ce da cinste unui nebun.
9 Ca un spin care vine în mâna unui om beat, aşa este o vorbă înţeleaptă în gura nebunilor. - 9 Precum un ghimpe intra in mana unui betiv, tot asa sunt cuvintele intelepte in gura celor pacatosi.
10 Ca un arcaş care răneşte pe toată lumea, aşa este cel ce tocmeşte pe nebuni şi pe întâii veniţi. - 10 Ca un arcas care raneste pe toti, asa este cel ce se pune chezas pentru cel nebun si pentru cei ce trec pe cale.
11 Cum se întoarce câinele la ce a vărsat, aşa se întoarce nebunul la nebunia lui. - 11 Ca un caine care se intoarce unde a varsat, asa este omul nebun care se intoarce la nebunia lui.
12 Dacă vezi un om care se crede înţelept, poţi să ai mai multă nădejde pentru un nebun decât pentru el. - 12 Daca vezi un om care se crede intelept in ochii lui, sa nadajduiesti mai mult de la un nebun decat de la el.
13 Leneşul zice: "Afară este un leu, pe uliţe este un leu!" 13 Lenesul zice: "Pe drum trece un leu, un leu pe ulite!"
14 Cum se învârteşte uşa pe ţâţânile ei, aşa se învârteşte leneşul în patul lui. 14 Precum usa se suceste in tatana, tot asa si lenesul in patul lui.
15 Leneşul îşi vâră mâna în blid, şi-i vine greu s-o ducă iarăşi la gură. - 15 Lenesul baga mana in blid, dar cu mare greutate o duce la gura.
16 Leneşul se crede mai înţelept decât şapte oameni care răspund cu judecată. 16 Lenesul se crede intelept in ochii lui, mai mult decat sapte sfetnici intelepti.
17 Un trecător care se amestecă într-o ceartă care nu-l priveşte este ca unul care apucă un câine de urechi. 17 Ca cel ce prinde un caine de urechi, asa este cel ce se vara intr-o cearta in care nu este amestecat.
18 Ca nebunul care aruncă săgeţi aprinse şi ucigătoare, 18 Ca unul care arunca sageti arzatoare, lanci, sageti si moarte,
19 aşa este omul care înşală pe aproapele său, şi apoi zice: "Am vrut doar să glumesc!" - 19 Asa e omul care insala pe prietenul sau si zice: "Da, am glumit!"
20 Când nu mai sunt lemne, focul se stinge; şi când nu mai este niciun clevetitor, cearta se potoleşte. 20 Cand nu mai sunt lemne se stinge focul si daca nu mai este nici un defaimator se potoleste cearta.
21 După cum cărbunele face jăratic şi lemnul foc, tot aşa şi omul gâlcevitor aprinde cearta. 21 Carbunii slujesc pentru caldura, lemnele pentru foc, iar omul certaret pentru a atata cearta.
22 Cuvintele clevetitorului sunt ca nişte prăjituri, alunecă până în fundul măruntaielor. - 22 Vorbele celui defaimator sunt ca bucatele gustoase; ele se duc in adancul maruntaielor.
23 Ca zgura de argint pusă pe un ciob de pământ, aşa sunt buzele aprinse şi o inimă rea. 23 Spoiala de argint care imbraca un vas de lut, asa sunt buzele mieroase si o inima rea.
24 Cel ce urăşte se preface cu buzele lui, şi înăuntrul lui pregăteşte înşelăciunea. 24 Cu buzele sale se preface cel ce uraste, iar inlauntrul lui nutreste inselaciune;
25 Când îţi vorbeşte cu glas dulce, nu-l crede, căci şapte urâciuni sunt în inima lui. 25 Cand isi schimba glasul, sa nu-l crezi, caci sapte uraciuni sunt in inima lui.
26 Chiar dacă-şi ascunde ura în prefăcătorie, totuşi răutatea lui se va descoperi în adunare. - 26 Cineva poate sa-si ascunda ura lui prin prefacatorie, dar in adunare rautatea lui se da pe fata.
27 Cine sapă groapa altuia cade el în ea, şi piatra se întoarce peste cel ce o prăvăleşte. 27 Cine sapa groapa (altuia) cade singur in ea si cel ce rostogoleste o piatra se pravaleste (tot) peste el.
28 Limba mincinoasă urăşte pe cei pe care-i doboară ea, şi gura linguşitoare pregăteşte pieirea. - 28 Limba mincinoasa uraste adevarul si gura lingusitorilor pricinuieste prabusirea.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***