Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 25

1 Iată încă vreo câteva din Pildele lui Solomon, strânse de oamenii lui Ezechia, împăratul lui Iuda. - 1 Si acestea sunt pildele lui Solomon, pe care le-au adunat oamenii lui Iezechia, regele lui Iuda.
2 Slava lui Dumnezeu stă în ascunderea lucrurilor, dar slava împăraţilor stă în cercetarea lucrurilor. - 2 Slava lui Dumnezeu este sa ascunda lucrurile, iar marirea regilor e sa le cerceteze cu de-amanuntul.
3 Înălţimea cerurilor, adâncimea pământului şi inima împăraţilor sunt nepătrunse. - 3 Precum inaltimea cerului si adancul pamantului sunt lucruri nepatrunse, tot asa si inima regilor.
4 Scoate zgura din argint, şi argintarul va face din el un vas ales. 4 Curata argintul de zgura si turnatorul va face din el un vas ales.
5 Scoate şi pe cel rău dinaintea împăratului, şi scaunul lui de domnie se va întări prin neprihănire. - 5 Da la o parte pe cel fara de lege din fata mai-marelui si tronul lui se va intari prin dreptate.
6 Nu te făli înaintea împăratului şi nu lua locul celor mari; 6 Nu te fali inaintea carmuitorului si nu sta in locul hotarat pentru cei mari,
7 căci este mai bine să ţi se zică: "Suie-te mai sus!" decât să fii coborât înaintea voievodului pe care ţi-l văd ochii. - 7 Caci mai degraba sa ti se zica: "Suie aici!" decat sa te umileasca in fata stapanului. Ceea ce au vazut ochii tai,
8 Nu te grăbi să te iei la ceartă, ca nu cumva la urmă să nu ştii ce să faci, când te va lua la ocări aproapele tău. - 8 Nu aduce grabnic spre disputa, caci ce ai sa faci dupa aceea cand aproapele tau te va da de rusine?
9 Apără-ţi pricina împotriva aproapelui tău, dar nu da pe faţă taina altuia, 9 Cearta-te cu aproapele tau, dar taina altuia sa nu o dai pe fata,
10 ca nu cumva, aflând-o cineva, să te umple de ruşine şi să-ţi iasă nume rău care să nu se mai şteargă. 10 Ca nu cumva cel ce o aude sa nu te defaime si sa nu darame (pentru totdeauna) faima ta.
11 Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint. - 11 Ca merele de aur pe politi de argint, asa este cuvantul spus la locul lui.
12 Ca o verigă de aur şi o podoabă de aur curat, aşa este înţeleptul care mustră, pentru o ureche ascultătoare. - 12 Inel de aur si podoabe de aur de mult pret este povatuitorul intelept la urechea ascultatoare.
13 Ca răcoarea zăpezii pe vremea secerişului, aşa este un sol credincios pentru cel ce-l trimite: el înviorează sufletul stăpânului său. 13 Precum este racoarea zapezii in vremea secerisului, asa este solul credincios pentru cei ce-l trimit; el bucura sufletul stapanului sau.
14 Ca norii şi vântul fără ploaie, aşa este un om care se laudă pe nedrept cu dărniciile lui. - 14 Precum sunt norii si vantul fara ploaie, asa este omul care se lauda cu darul pe care niciodata nu-l da.
15 Prin răbdare se înduplecă un voievod, şi o limbă dulce poate zdrobi oase. 15 Prin rabdare se poate indupleca un om manios si o limba dulce inmoaie oase.
16 Dacă dai peste miere, nu mânca decât atât cât îţi ajunge, ca să nu ţi se scârbească şi s-o verşi din gură. - 16 Daca ai gasit miere, mananca atat cit iti trebuie, ca nu cumva sa te saturi si s-o versi.
17 Calcă rar în casa aproapelui tău, ca să nu se sature de tine şi să te urască. - 17 Pune rar piciorul in casa prietenului tau, ca nu cumva sa se sature de tine si sa te urasca.
18 Ca un buzdugan, ca o sabie şi ca o săgeată ascuţită, aşa este un om care face o mărturisire mincinoasă împotriva aproapelui său. - 18 Un ciocan, o sabie si o sageata ascutita este omul care da marturie mincinoasa impotriva aproapelui sau.
19 Ca un dinte stricat şi ca un picior care şchioapătă, aşa este încrederea într-un stricat la ziua necazului. 19 Dinte rau si picior sovaitor este cel fara credinta in vreme de nevoie.
20 Ca unul care îşi scoate haina pe o zi rece, sau varsă oţet pe silitră, aşa este cine cântă cântece unei inimi în nenorocire. - 20 Ca atunci cand dezbraci haina ne vreme friguroasa, sau torni otet pe silitra, asa este cantarea pentru o inima intristata.
21 Dacă este flămând vrăjmaşul tău, dă-i pâine să mănânce, dacă-i este sete, dă-i apă să bea. 21 De flamanzeste vrajmasul tau, da-i sa manance paine si daca inseteaza, adapa-l eu apa,
22 Căci, făcând aşa, aduni cărbuni aprinşi pe capul lui, şi Domnul îţi va răsplăti. - 22 Ca numai asa ii ingramadesti carbuni aprinsi pe capul lui si Domnul iti v a rasplati tie.
23 Vântul de miazănoapte aduce ploaia, şi limba clevetitoare aduce o faţă mâhnită. - 23 Vantul de la miazanoapte aduce ploaie si limba clevetitoare aduce o fata mahnita.
24 Mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş, decât să locuieşti într-o casă mare cu o nevastă gâlcevitoare. - 24 Mai bine sa salasluiesti intr-un colt de acoperis, decat sa traiesti cu o femeie certareata intr-o casa mare.
25 Ca apa proaspătă pentru un om obosit, aşa este o veste bună venită dintr-o ţară depărtată. - 25 Precum e apa rece pentru un suflet insetat, asa e vestea buna dintr-o tara departata.
26 Ca o fântână tulbure şi ca un izvor stricat, aşa este cel neprihănit care se clatină înaintea celui rău. - 26 Ca un izvor tulbure si stricat, asa este dreptul care sovaie in fata celui nelegiuit.
27 Nu este bine să mănânci multă miere: tot aşa, nu este o cinste să alergi după slava ta însuţi. - 27 Precum celui care mananca multa miere nu-i merge bine, tot asa si celui care se lasa coplesit de cuvinte de lauda.
28 Omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată şi fără ziduri. 28 Asemenea unei cetati cu o spartura si fara zid, asa este omul caruia ii lipseste stapanirea de sine.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***