Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 24

1 Nu pizmui pe oamenii cei răi şi nu dori să fii cu ei; 1 Nu ravni la oamenii rai si nu pofti sa fii in tovarasia lor,
2 căci inima lor se gândeşte la prăpăd, şi buzele lor vorbesc nelegiuiri. - 2 Caci inima lor pune la cale lucruri silnice si buzele lor graiesc cele nelegiuite.
3 Prin înţelepciune se înalţă o casă, şi prin pricepere se întăreşte; 3 Prin intelepciune se ridica o casa, prin buna chibzuiala se intareste
4 prin ştiinţă se umplu cămările ei de toate bunătăţile de preţ şi plăcute. 4 Si prin stiinta se umplu camarile ei de tot felul de avutie scumpa si placuta.
5 Un om înţelept este plin de putere, şi cel priceput îşi oţeleşte vlaga. 5 Mai puternic este un intelept decat un voinic si cel priceput decat unul plin de putere.
6 Căci prin măsuri chibzuite câştigi bătălia, şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţa. - 6 Cu oricata dibacie te vei razboi, biruinta se dobandeste cu multi sfatuitori.
7 Înţelepciunea este prea înaltă pentru cel nebun: el nu va deschide gura la judecată. - 7 Peste masura de inalta este intelepciunea pentru omul nebun; cand sta la poarta (cetatii) el nu deschide gura.
8 Cine se gândeşte să facă rău se cheamă un om plin de răutate. - 8 Cel ce-si pune in gand sa faca rau se cheama un mare raufacator.
9 Gândul celui nebun nu este decât păcat, şi batjocoritorul este o scârbă pentru oameni. - 9 Gandul celui nebun nu este decat pacat; batjocoritorul este urgia oamenilor.
10 Dacă slăbeşti în ziua necazului, mică îţi este puterea. - 10 Daca te arati slab in ziua stramtorarii, puterea ta nu este decat slabiciune.
11 Izbăveşte pe cei târâţi la moarte şi scapă pe cei ce sunt aproape să fie înjunghiaţi. - 11 Izbaveste pe cei ce sunt tarati la moarte si pe cei ce se duc clatinandu-se la junghiere scapa-i!
12 Dacă zici: "Ah! N-am ştiut!"… Crezi că nu vede Cel ce cântăreşte inimile şi Cel ce veghează asupra sufletului tău? Şi nu va răsplăti El fiecăruia după faptele lui? - 12 Daca vrei sa spui: "Iata n-am stiut nimic!", oare Cel ce cantareste inimile nu patrunde cu privirea si Cel ce vegheaza peste sufletul tau nu stie si nu va rasplati omului dupa faptele lui?
13 Fiule, mănâncă miere, căci este bună, şi fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. 13 Fiul meu, mananca miere, caci e buna si un fagure de miere este dulce gurii tale.
14 Tot aşa, şi înţelepciunea este bună pentru sufletul tău: dacă o vei găsi, ai un viitor şi nu ţi se va tăia nădejdea. - 14 Sa stii ca intelepciunea este la fel pentru sufletul tau; daca o dobandesti, ai un viitor, iar nadejdea ta nu este pierduta.
15 Nu întinde curse, nelegiuitule, la locuinţa celui neprihănit şi nu-i tulbura odihna. 15 Nu pandi, nelegiuitule, casa celui drept si nu tulbura locasul lui,
16 Căci cel neprihănit de şapte ori cade, şi se ridică, dar cei răi se prăbuşesc în nenorocire. 16 Caci daca cel drept cade de sapte ori si tot se scoala, cei fara de lege se poticnesc in nenorocire.
17 Nu te bucura de căderea vrăjmaşului tău şi să nu ţi se înveselească inima când se poticneşte el, 17 Nu te bucura cand cade vrajmasul tau si, cand se poticneste, sa nu se veseleasca inima ta,
18 ca nu cumva Domnul să vadă, să nu-I placă şi să-Şi întoarcă mânia de la el. - 18 Ca nu cumva sa vada Domnul si sa fie neplacut in ochii Lui si sa nu intoarca mania Sa de la el (spre tine).
19 Nu te mânia din pricina celor ce fac rău şi nu pizmui pe cei răi! 19 Nu te aprinde impotriva raufacatorului si nu-ti intarata ravna impotriva celor fara de lege.
20 Căci cel ce face răul n-are niciun viitor, şi lumina celor răi se stinge. - 20 Caci cel ce face rau nu propaseste, si sfesnicul celor nelegiuiti se va stinge.
21 Fiule, teme-te de Domnul şi de împăratul; şi să nu te amesteci cu cei neastâmpăraţi! 21 Fiul meu, teme-te de Domnul si de rege si cu cei ce se razvratesc nu lega prietenie,
22 Căci deodată le va veni pieirea, şi cine poate şti sfârşitul amândurora! - 22 Ca fara de veste va veni nenorocirea si cine poate sa cunoasca sfarsitul lor naprasnic?
23 Iată ce mai spun înţelepţii: "Nu este bine să ai în vedere faţa oamenilor în judecăţi." - 23 Si aceste (proverbe) sunt ale inteleptilor: Nu e bine ca la judecata sa cauti la fata oamenilor.
24 Pe cine zice celui rău: "Tu eşti bun!" îl blestemă popoarele şi-l urăsc neamurile. 24 Pe cel ce zice celui fara de lege: "Tu esti drept!", popoarele il blesteama si neamurile il afurisesc;
25 Dar celor ce judecă drept le merge bine, şi o mare binecuvântare vine peste ei. - 25 Dar celor care il cearta Cum se cuvine le merge bine si peste ei vine binecuvantarea si fericirea.
26 Un răspuns bun este ca un sărut pe buze. 26 Buzele saruta pe cei ce dau raspunsuri drepte.
27 Vezi-ţi întâi de treburi afară, îngrijeşte de lucrul câmpului, şi apoi apucă-te să-ţi zideşti casa. - 27 Randuieste-ti lucrul tau afara si adu-l la indeplinire pe campul tau, apoi iti vei ridica o casa.
28 Nu vorbi în chip uşuratic împotriva aproapelui tău; ori ai vrea să înşeli cu buzele tale? - 28 Nu fi martor mincinos impotriva prietenului tau si nu fi pricina (unei hotarari nedrepte), cu buzele tale.
29 Nu zice: "Cum mi-a făcut el aşa am să-i fac şi eu, îi voi răsplăti după faptele lui!" - 29 Nu spune: "Precum mi-a facut asa ii voi face si eu lui; voi rasplati omului dupa faptele lui".
30 Am trecut pe lângă ogorul unui leneş şi pe lângă via unui om fără minte. 30 Am trecut pe ogorul unui lenes si pe la via unui om lipsit de minte,
31 Şi era numai spini, acoperit de mărăcini, şi zidul de piatră era prăbuşit. 31 Si iata spinii cresteau in toate locurile, maracinii o acopereau cu totul, iar zidul de pietre se prabusise.
32 M-am uitat bine şi cu luare aminte, şi am tras învăţătură din ce am văzut. 32 Atunci m-am uitat Si m-am framantat in inima mea, am privit cu luare aminte si am tras o invatatura:
33 "Să mai dorm puţin, să mai aţipesc puţin, să mai încrucişez mâinile puţin ca să mă odihnesc!"… 33 "Inca putin somn, inca putina atipeala, inca putin sa mai stau cu mainile in san ca sa dorm..."
34 Şi sărăcia vine peste tine pe neaşteptate, ca un hoţ, şi lipsa, ca un om înarmat. 34 Si saracia va veni peste tine ca un calator si lipsa ca un om inarmat.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***