Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 23

1 Dacă stai la masă la unul din cei mari, ia seama ce ai înainte: 1 Cand stai la masa cu un dregator, ia seama pe cine ai inaintea ta;
2 pune-ţi un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom. 2 Pune-ti un cutit la gat, daca tu esti lacom.
3 Nu pofti mâncărurile lui alese, căci sunt o hrană înşelătoare. 3 Nu pofti bucatele lui, caci sunt mancari inselatoare.
4 Nu te chinui ca să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în aceasta. 4 Nu te osteni sa ajungi bogat; nu-ti pune iscusinta ta in aceasta.
5 Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea şi nu mai este; căci bogăţia îşi face aripi şi, ca vulturul, îşi ia zborul spre ceruri. 5 Oare vrei sa te uiti cu ochii cum ea se risipeste? Caci bogatia face aripi ca un vultur care se inalta catre cer.
6 Nu mânca pâinea celui pizmaş şi nu pofti mâncărurile lui alese, 6 Nu manca painea celui ce se uita cu ochi rai si nu pofti bucatele lui,
7 căci el este ca unul care îşi face socotelile în suflet. "Mănâncă şi bea," îţi va zice el; dar inima lui nu este cu tine. 7 Caci el iti numara bucatile din gura. "Mananca si bea!", iti va spune, dar inima lui nu e pentru tine.
8 Bucata pe care ai mâncat-o, o vei vărsa, şi cuvintele plăcute pe care le vei spune, sunt pierdute. 8 Bucata pe care ai mancat-o o vei da afara din tine, iar tu ti-ai risipit (zadarnic) vorbele tale alese.
9 Nu vorbi la urechea celui nebun, căci el nesocoteşte cuvintele tale înţelepte. 9 Nu grai la urechea celui nebun, caci el nu va baga de seama iscusinta graiurilor tale.
10 Nu muta hotarul văduvei şi nu intra în ogorul orfanilor, 10 Nu muta hotarul vaduvei si nu incalca ogorul celor orfani,
11 căci răzbunătorul lor este puternic: El le va apăra pricina împotriva ta. 11 Caci Ocrotitorul lor e tare si El va apara pricina lor impotriva ta.
12 Deschide-ţi inima la învăţătură, şi urechile la cuvintele ştiinţei. 12 Sileste la invatatura inima ta si urechea ta la cuvinte iscusite.
13 Nu cruţa copilul de mustrare, căci dacă-l vei lovi cu nuiaua nu va muri. 13 Nu cruta pe feciorul tau de pedeapsa; chiar daca il lovesti cu varga, nu moare.
14 Lovindu-l cu nuiaua, îi scoţi sufletul din Locuinţa morţilor. 14 Tu il bati cu toiagul, dar scapi sufletul lui din imparatia mortii.
15 Fiule, dacă-ţi va fi inima înţeleaptă, inima mea se va bucura, 15 Fiul meu, daca inima ta e plina de intelepciune si inima mea se va bucura.
16 şi lăuntrul meu se va înveseli, când buzele tale vor spune ce este bine. 16 Rarunchii mei vor tresari de bucurie, cand buzele tale vor grai ceea ce este drept.
17 Să nu-ţi pizmuiască inima pe cei păcătoşi, ci să aibă totdeauna frică de Domnul; 17 Sa nu ravneasca inima ta la cei pacatosi, ci totdeauna sa ramana la frica de Domnul,
18 căci este o răsplată, şi nu ţi se va tăia nădejdea. 18 Caci daca o vei pazi pe ea, mai ai si tu un viitor si nadejdea ta nu se va pierde.
19 Ascultă, fiule, şi fii înţelept; îndreaptă-ţi inima pe calea cea dreaptă. 19 Asculta fiul meu, si te intelepteste si indreapta inima ta pe calea cea dreapta.
20 Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se îmbuibă cu carne. 20 Nu fi printre cei ce se imbata de vin si printre cei ce isi desfraneaza trupul lor,
21 Căci beţivul şi cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc, şi aţipirea te face să porţi zdrenţe. 21 Caci betivul si desfranatul saracesc, iar dormitul mereu te face sa porti zdrente.
22 Ascultă pe tatăl tău, care te-a născut, şi nu nesocoti pe mama ta, când a îmbătrânit. 22 Asculta pe tatal tau care te-a nascut si nu dispretui pe mama ta cand ea a ajuns batrana.
23 Cumpără adevărul şi nu-l vinde, înţelepciunea, învăţătura şi priceperea. 23 Aduna adevar si nu-l vinde, intelepciune si invatatura si buna chibzuiala.
24 Tatăl celui neprihănit se înveseleşte, şi cel ce dă naştere unui înţelept se bucură. 24 Tatal celui drept tresalta de bucurie si cel ce a dat nastere unui intelept se bucura de el.
25 Să se bucure tatăl tău şi mama ta, să se înveselească cea care te-a născut. 25 Sa se bucure tatal si mama ta si sa salte de veselie cea care te-a nascut!
26 Fiule, dă-mi inima ta şi să găsească plăcere ochii tăi în căile mele. 26 Da-mi, fiule, mie inima ta, si ochii tai sa simta placere pentru caile mele,
27 Căci curva este o groapă adâncă, şi străina o fântână strâmtă. 27 Caci femeia desfranata este o groapa adanca si cea straina un put stramt.
28 Ea pândeşte ca un hoţ şi măreşte între oameni numărul celor stricaţi. 28 Pentru aceasta ea sta ca un hot la panda si sporeste printre oameni numarul celor inselati de ea.
29 Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftările? Ale cui sunt neînţelegerile? Ale cui sunt plângerile? Ale cui sunt rănirile fără pricină? Ai cui sunt ochii roşii? 29 Pentru cine sunt suspinele, pentru cine vaicarelile, pentru cine galcevile, pentru cine plansetele, pentru cine ranile fara pricina, pentru cine ochii intristati?
30 Ale celor ce întârzie la vin şi se duc să golească paharul cu vin amestecat. 30 Pentru cei ce zabovesc pe langa vin, pentru cei ce vin sa guste bauturi cu mirodenii.
31 Nu te uita la vin când curge roşu şi face mărgăritare în pahar; el alunecă uşor, 31 Nu te uita la vin cum este el de rosu, cum scanteiaza in cupa si cum aluneca pe gat,
32 dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilic. 32 Caci la urma el ca un sarpe musca si ca o vipera improasca venin.
33 Ochii ţi se vor uita după femeile altora, şi inima îţi va vorbi prostii. 33 Daca ochii tai vor privi la femei straine si gura ta va grai lucruri mestesugite,
34 Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării, ca un om culcat pe vârful unui catarg. 34 Vei fi ca unul care sta culcat in mijlocul marii, ca unul care a adormit pe varful unui catarg.
35 "M-a lovit… dar nu mă doare!… M-a bătut… dar nu simt nimic! Când mă voi trezi? Mai vreau vin!" 35 "M-au lovit... Nu m-a durut! M-au batut... Nu stiu nimic! Cand ma voi destepta din somn, voi cere iarasi vin".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***