Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 22

1 Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare, şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul. - 1 Un nume (bun) este mai de pret decat bogatia; cinstea este mai pretioasa decat argintul si decat aurul.
2 Bogatul şi săracul se întâlnesc: Domnul i-a făcut şi pe unul şi pe altul. 2 Bogatul si saracul se intalnesc unul cu altul; dar Cine i-a facut este Domnul.
3 Omul chibzuit vede nenorocirea şi se ascunde, dar cei proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi. - 3 Cel iscusit vede nenorocirea si se ascunde, cei simpli trec mai departe si sufera.
4 Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăţia, slava şi viaţa. - 4 Rodul umilintei si a temerii de Dumnezeu sunt: bogatia, marirea si viata.
5 Spini şi curse sunt pe calea omului stricat: cel ce-şi păzeşte sufletul se depărtează de ele. - 5 Maracini si curse sunt in calea celui viclean; cel ce isi fereste sufletul lui sa da la o parte de ele.
6 Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. - 6 Deprinde pe tanar cu purtarea pe care trebuie s-o aiba; chiar cand va imbatrani nu se va abate de la ea.
7 Bogatul stăpâneşte peste cei săraci, şi cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut. - 7 Bogatul stapaneste pe cei saraci, si cel ce imprumuta este slujitor celui de la care se imprumuta.
8 Cine seamănă nelegiuire, nelegiuire va secera, şi nuiaua nelegiuirii lui este gata. - 8 Cel ce seamana nedreptatea secera nenorocire, iar toiagul maniei lui il va bate pe el.
9 Omul milostiv va fi binecuvântat, pentru că dă săracului din pâinea lui. - 9 Omul bland va fi binecuvantat, caci din painea ui da celui sarac.
10 Izgoneşte pe batjocoritor, şi cearta se va sfârşi, neînţelegerile şi ocările vor înceta. - 10 Alunga pe cel batjocoritor si cearta va lua sfarsit si pricina si defaimarea vor inceta.
11 Cine iubeşte curăţia inimii şi are bunăvoinţa pe buze, este prieten cu împăratul. - 11 Cel ce iubeste curatia inimii si ale carui buze sunt ( pline) de vorbe alese are de prieten pe conducator.
12 Ochii Domnului păzesc pe cel ce are ştiinţă, dar înfruntă cuvintele celui stricat. - 12 Ochii Domnului pazesc stiinta si darama cuvintele celui fara de lege.
13 Leneşul zice: "Afară este un leu, care m-ar putea ucide pe uliţă!" - 13 Cel lenes pune pricini si zice: "Afara este un leu, as putea sa fiu sugrumat in mijlocul ulitelor".
14 Gura curvelor este o groapă adâncă; pe cine vrea să-l pedepsească Domnul, acela cade în ea. - 14 O groapa fara fund este gura femeilor straine; cel ce este lovit de mania Domnului cade in ea.
15 Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va dezlipi de el. - 15 Daca nebunia se pripaseste in inima celui tanar, numai varga certarii o va indeparta de el.
16 Cine asupreşte pe sărac ca să-şi mărească avuţia, va trebui să dea şi el altuia mai bogat şi va duce lipsă. - 16 Daca impilezi pe un sarac, iti inmultesti averea, daca dai unui bogat saracesti.
17 Pleacă-ţi urechea şi ascultă cuvintele înţelepţilor, şi ia învăţătura mea în inimă. - 17 Pleaca urechea ta si asculta cuvintele celor iscusiti si inima ta indreapt-o spre stiinta mea.
18 Căci este bine să le păstrezi înăuntrul tău şi să-ţi fie toate deodată pe buze. - 18 Este placut daca tu le pastrezi inlauntrul tau. O, de-ar sta toate pe buzele tale!
19 Pentru ca să-ţi pui încrederea în Domnul, vreau să te învăţ eu astăzi, da, pe tine. - 19 Pentru a-ti pune nadejdea in Domnul, vreau sa-ti dau invatatura astazi.
20 N-am aşternut eu oare în scris pentru tine sfaturi şi cugetări, 20 Oare nu ti-am asezat in scris in nenumarate randuri sfaturi si invataturi,
21 ca să te învăţ lucruri temeinice, cuvinte adevărate, ca să răspunzi cu vorbe adevărate celui ce te trimite? - 21 Ca sa-ti fac cunoscut credinciosia cuvintelor adevarate si sa raspunzi prin cuvinte de buna credinta, celor ce te intreaba?
22 Nu despuia pe sărac, pentru că este sărac, şi nu asupri pe nenorocitul care stă la poartă! 22 Nu jefui pe sarac, pentru ca el e sarac si nu asupri pe cel nenorocit la poarta (cetatii),
23 Căci Domnul le va apăra pricina lor şi va despuia viaţa celor ce-i despoaie. - 23 Caci Domnul va apara pricina lor si va ridica viata celor care ii vor fi jefuit.
24 Nu te împrieteni cu omul mânios şi nu te însoţi cu omul iute la mânie, 24 Nu te intovarasi cu omul manios si cu cel infierbantat de furie sa n-ai nici un amestec,
25 ca nu cumva să te deprinzi cu cărările lui şi să-ţi ajungă o cursă pentru suflet. - 25 Ca sa nu te deprinzi pe calea lui si sa-ti intinzi o cursa pentru viata ta.
26 Nu fi printre cei ce pun chezăşii, printre cei ce dau zălog pentru datorii. 26 Nu fi dintre aceia care dau mana, care se pun chezasi pentru datorii.
27 Căci dacă n-ai cu ce să plăteşti, pentru ce ai voi să ţi se ia patul de sub tine? - 27 Daca nu ai cu ce plati, pentru ce te invoiesti ca sa ti se ia si patul de sub tine?
28 Nu muta hotarul cel vechi, pe care l-au aşezat părinţii tăi. - 28 Nu muta hotarul stravechi pe care l-au insemnat parintii tai.
29 Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând. 29 Vezi tu un om dibaci la lucrul lui? El va sta inaintea conducatorilor si nu inaintea oamenilor de rand.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***