Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 21

1 Inima împăratului este ca un râu de apă în mâna Domnului, pe care îl îndreaptă încotro vrea. - 1 Asemenea unui curs de apa este inima regelui in mana Domnului, pe care il indreapta incotro vrea.
2 Omul socoteşte că toate căile lui sunt fără prihană, dar Cel ce cercetează inimile este Domnul. 2 Toata calea omului este dreapta in ochii lui, dar numai Domnul cantareste inimile.
3 A face dreptate şi judecată, este mai plăcut Domnului decât jertfele. 3 Faptuirea dreptatii si a judecatii este mai de pret pentru Domnul decat jertfa sangeroasa.
4 Privirile trufaşe şi inima îngâmfată, această candelă a celor răi, nu este decât păcat. - 4 Ochii semeti si inima ingamfata sunt sfesnicul pacatosilor. Aceasta nu este decat pacat.
5 Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. - 5 Chibzuiala omului silitor duce numai la castig, iar cel ce se zoreste ajunge la paguba.
6 Comorile câştigate cu o limbă mincinoasă sunt o deşertăciune care fuge, şi ele duc la moarte. - 6 Comorile dobandite cu limba mincinoasa sunt desertaciune trecatoare si laturi ale mortii.
7 Silnicia celor răi îi mătură, pentru că nu vor să facă ce este drept. - 7 Silnicia celor fara de lege se tine dupa ei, caci nu voiesc sa infaptuiasca dreptatea.
8 Cel vinovat merge pe căi sucite, dar cel nevinovat face ce este bine. 8 Calea celui raufacator e sucita; cel nevinovat lucreaza drept.
9 Mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş, decât cu o nevastă gâlcevitoare într-o casă mare. - 9 Mai degraba sa locuiesti intr-un colt pe acoperis, decat cu o femeie certareata si intr-o casa mare.
10 Sufletul celui rău doreşte răul, semenul lui n-are nicio trecere înaintea lui. - 10 Sufletul celui fara de lege pofteste rautatea, iar aproapele lui nu afla mila in ochii lui.
11 Când este pedepsit batjocoritorul, prostul se face înţelept, şi când se dă învăţătură celui înţelept, el capătă ştiinţa. - 11 Cand cel batjocoritor e pedepsit, cel fara minte se intelepteste si cand cel intelept este dojenit, el castiga in stiinta.
12 Cel neprihănit se uită la casa celui rău şi vede ce repede sunt aruncaţi cei răi în nenorocire. - 12 Dreptul ia aminte la casa celui nelegiuit. Dumnezeu prabuseste pe cei fara de lege in nenorocire.
13 Cine îşi astupă urechea la strigătul săracului, nici el nu va căpăta răspuns când va striga. - 13 Cine isi astupa urechea la strigatul celui sarman si el, cand va striga, nu i se va raspunde.
14 Un dar făcut în taină potoleşte mânia, şi o mită dată pe ascuns potoleşte cea mai puternică mânie. - 14 Un dar facut intr-ascuns potoleste mania si un plocon scos din san, o manie puternica.
15 Este o bucurie pentru cel neprihănit să facă ce este bine, dar pentru cei ce fac răul este o groază. - 15 Dreptul tresalta de bucurie cand poate sa puna in fapta dreptatea, iar spaima e pentru cei ce savarsesc faradelegea.
16 Omul care se abate de la calea înţelepciunii se va odihni în adunarea celor morţi. - 16 Un om care rataceste de pe drumul intelepciunii, se va odihni curand in adunarea celor morti.
17 Cine iubeşte petrecerile va duce lipsă, şi cine iubeşte vinul şi untdelemnul dresurilor nu se îmbogăţeşte. - 17 Cel ce iubeste veselia va duce lipsa; cel caruia ii place vinul si miresmele nu se imbogateste.
18 Cel rău slujeşte ca preţ de răscumpărare pentru cel neprihănit, şi cel stricat, pentru oamenii fără prihană. - 18 Nelegiuitul slujeste ca pret de rascumparare pentru cel drept si vicleanul pentru cel fara prihana.
19 Mai bine să locuieşti într-un pământ pustiu, decât cu o nevastă gâlcevitoare şi supărăcioasă. - 19 Mai bine sa locuiesti in pustiu decat cu o femeie certareata si suparacioasa.
20 Comori de preţ şi untdelemn sunt în locuinţa celui înţelept, dar omul fără minte le risipeşte. - 20 Comori de pret si untdelemn (se gasesc) in casa celui intelept, dar omul cel nebun le risipeste.
21 Cine urmăreşte neprihănirea şi bunătatea, găseşte viaţă, neprihănire şi slavă. - 21 Cel ce umbla in calea dreptatii si a milei afla viata, dreptate si marire.
22 Înţeleptul cucereşte cetatea vitejilor şi doboară puterea în care se încredeau. - 22 Inteleptul ia cu lupta crunta cetatea vitejilor si rastoarna intariturile in care ei isi puneau nadejdea.
23 Cine îşi păzeşte gura şi limba, îşi scuteşte sufletul de multe necazuri. - 23 Cel ce-si pazeste gura si limba lui isi pazeste sufletul lui de primejdie.
24 Cel mândru şi trufaş se cheamă batjocoritor: el lucrează cu aprinderea îngâmfării. 24 Cine este semet si ingamfat se cheama batjocoritor; acela se poarta cu prisos de trufie.
25 Poftele leneşului îl omoară, pentru că nu vrea să lucreze cu mâinile. - 25 Pofta celui lenes il omoara, caci mainile nu voiesc sa lucreze.
26 Toată ziua o duce numai în pofte: dar cel neprihănit dă fără zgârcenie. - 26 Mereu cel fara de lege pofteste, iar cel drept da si nu se zgarceste.
27 Jertfa celor răi este o scârbă înaintea Domnului, cu cât mai mult când o aduc cu gânduri nelegiuite. - 27 Jertfa celor nelegiuiti este uraciune pentru Domnul, mai cu seama cand o aduc pentru o fapta rusinoasa.
28 Martorul mincinos va pieri, dar omul care ascultă bine va vorbi totdeauna cu izbândă. - 28 Martorul mincinos va pieri, iar omul care asculta va putea vorbi totdeauna.
29 Cel rău ia o înfăţişare neruşinată, dar omul fără prihană îşi îmbunătăţeşte calea. - 29 Raufacatorul are o privire nerusinata, iar omul cel drept isi ia aminte la purtarea lui.
30 Nici înţelepciunea, nici priceperea, nici sfatul n-ajută împotriva Domnului. - 30 Nu este nici intelepciune, nici pricepere si nici sfat care sa aiba putere inaintea Domnului.
31 Calul este pregătit pentru ziua bătăliei, dar biruinţa este a Domnului. - 31 Calul este gata pentru ziua de razboi, insa biruinta vine de la Domnul.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***