Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 20

1 Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înţelept. - 1 Un ocarator este vinul, un zurbagiu bautura imbatatoare si oricine se lasa ademenit nu este intelept.
2 Frica pe care o insuflă împăratul este ca răcnetul unui leu, cine îl supără, păcătuieşte împotriva sa însuşi. - 2 Groaza pe care o insufla regele este ca racnetul leului; cel ce il intarata pacatuieste impotriva sa insusi.
3 Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpânit de aprindere. - 3 Este o mare insusire pentru om sa se stapaneasca de la cearta si tot nebunul se intarata.
4 Toamna, leneşul nu ară; la secerat, ar vrea să strângă roade, dar nu este nimic! - 4 Toamna lenesul nu lucreaza, iar cand vine sa culeaga rodul la seceris, nimic nu afla.
5 Sfaturile în inima omului sunt ca nişte ape adânci, dar omul priceput ştie să scoată din ele. - 5 O apa adanca este sfatul in inima omului, iar omul destept stie s-o scoata.
6 Mulţi oameni îşi trâmbiţează bunătatea; dar cine poate găsi un om credincios? - 6 Multi oameni se lauda cu marinimia, dar un prieten adevarat cine-l afla?
7 Cel neprihănit umblă în neprihănirea lui; ferice de copiii lui după el! - 7 Omul drept umbla pe calea lui fara prihana; fericiti sunt copiii care vin dupa el!
8 Împăratul, care şade pe scaunul de domnie al dreptăţii, risipeşte orice rău cu privirea lui. - 8 Un rege care sta pe scaunul de judecata deosebeste cu ochii lui orice fapta rea.
9 Cine poate zice: "Mi-am curăţat inima, sunt curat de păcatul meu"? - 9 Cine poate spune: Curatit-am inima mea; sunt curat de pacat?
10 Două feluri de greutăţi şi două feluri de măsuri sunt o scârbă înaintea Domnului. - 10 Doua feluri de greutati de cantarit si de masurat sunt uraciune inaintea Domnului.
11 Copilul lasă să se vadă încă din faptele lui dacă purtarea lui va fi curată şi fără prihană. - 11 Copilul se da pe fata din lucrarile lui, daca purtarea lui este fara prihana si dreapta.
12 Urechea care aude şi ochiul care vede, şi pe una şi pe celălalt, Domnul le-a făcut. - 12 Urechea care aude si ochiul care vede, pe amandoua le-a zidit Domnul.
13 Nu iubi somnul, căci vei ajunge sărac; deschide ochii şi te vei sătura de pâine. - 13 Nu iubi somnul, ca sa nu ajungi sarac; tine ochii deschisi, numai asa vei fi indestulat de paine.
14 "Rău! Rău!" zice cumpărătorul, şi plecând, se fericeşte. - 14 "Rau, rau!", zice cumparatorul, iar dupa ce pleaca se lauda.
15 Este aur şi sunt multe mărgăritare; dar buzele înţelepte sunt un lucru scump. - 15 Chiar daca ai aur si pietre pretioase, dar o podoaba fara seaman sunt buzele chibzuite.
16 Ia-i haina, căci s-a pus chezaş pentru altul; şi ţine-l zălog pentru alţii. - 16 Ia-i haina si fiindca s-a pus chezas pentru altul in locul celor straini, ia-l zalog.
17 Pâinea minciunii este dulce omului, dar mai pe urmă gura îi este plină de pietriş. - 17 Buna e la gust painea agonisita cu inselaciune, dar dupa aceea gura se umple de pietricele.
18 Planurile se pun la cale prin sfat! Fă războiul cu chibzuinţă. - 18 Planurile se intaresc prin sfaturi; lupta-te cu luare aminte.
19 Cine umblă cu bârfe dă pe faţă lucrurile ascunse; şi cu cel ce nu-şi poate ţine gura să nu te amesteci. - 19 Cine tradeaza taina umbla ca un defaimator si nu te intovarasi cu cel ce are mereu buzele deschise.
20 Dacă cineva blestemă pe tatăl său şi pe mama sa, i se va stinge lumina în mijlocul întunericului. - 20 Cel ce blesteama pe tatal sau si pe mama sa stinge sfesnicul in mijlocul intunericului.
21 O moştenire repede câştigată de la început, nu va fi binecuvântată la sfârşit. - 21 O mostenire repede castigata de la inceput, la urma va fi fara binecuvantare.
22 Nu zice: "Îi voi întoarce eu răul!" Nădăjduieşte în Domnul, şi El te va ajuta. - 22 Nu spune: "Vreau sa rasplatesc cu rau!" Nadajduieste in Domnul si El iti va veni in ajutor.
23 Domnul urăşte două feluri de greutăţi, şi cântarul mincinos nu este un lucru bun. - 23 Greutatile nedrepte pentru cantarire sunt uraciune inaintea Domnului si cantarele inselatoare nu sunt decat un lucru rau.
24 Domnul îndreaptă paşii omului, dar ce înţelege omul din calea sa? 24 De Domnul sunt hotarati pasii omului, caci cum ar putea omul sa priceapa calea lui?
25 Este o cursă pentru om să facă în pripă o făgăduinţă sfântă, şi abia după ce a făcut juruinţa să se gândească. - 25 O cursa este pentru om sa afieroseasca Domnului ceva in graba si dupa ce a fagaduit sa-i para rau.
26 Un împărat înţelept vântură pe cei răi şi trece cu roata peste ei. - 26 Un rege intelept simte pe cei fara de lege si lasa sa treaca roata peste ei.
27 Suflarea omului este o lumină a Domnului, care pătrunde până în fundul măruntaielor. - 27 Sufletul omului este un sfesnic de la Domnul; el cerceteaza toate camarile trupului.
28 Bunătatea şi credincioşia păzesc pe împărat, şi el îşi întăreşte scaunul de domnie prin bunătate. - 28 Iubirea si credinta pazesc pe rege si prin iubire isi sprijina tronul sau.
29 Slava tinerilor este tăria, dar podoaba bătrânilor sunt perii albi. - 29 Faima celor tineri este puterea lor si podoaba celor batrani parul lor carunt.
30 Mijloacele de vindecare pentru cel rău sunt bătăile şi vânătăile până la rană. - 30 Ranile sangeroase sunt un leac pentru cel raufacator si lovituri care patrund pana inlauntrul trupului.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***