Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 19

1 Mai mult preţuieşte săracul care umblă în neprihănirea lui, decât un bogat cu buze stricate şi nebun. - 1 Mai de pret este saracul care umbla intru neprihanirea lui, decat un bogat cu buze viclene si nebun.
2 Lipsa de ştiinţă este o pagubă pentru cineva, şi cine aleargă neghiobeşte înainte o nimereşte rău. - 2 Nestiinta sufletului nu este buna iar cel ce umbla repede da gres.
3 Nebunia omului îi suceşte calea, şi apoi cârteşte împotriva Domnului cu inima lui. - 3 Nebunia omului darama calea lui si inima lui se manie impotriva Domnului.
4 Bogăţia aduce un mare număr de prieteni, dar săracul este părăsit de prietenul lui. - 4 Bogatia strange prieteni fara de numar, iar saracul se desparte chiar de prietenul sau.
5 Martorul mincinos nu rămâne nepedepsit, şi cel ce spune minciuni nu va scăpa. - 5 Martorul mincinos nu va ramane nepedepsit si cel ce spune lucruri neadevarate nu va scapa.
6 Omul darnic are mulţi linguşitori şi toţi sunt prieteni cu cel ce dă daruri. - 6 Multi sunt cei ce lingusesc pe un om darnic si toti sunt prieteni ai celui ce da daruri.
7 Toţi fraţii săracului îl urăsc; cu cât mai mult se depărtează prietenii lui de el! El se îndreaptă spre ei cu vorbe rugătoare, dar ei se fac nevăzuţi. - 7 Toti fratii celui sarac il urasc; cat de mult prietenii lui se departeaza de el! El cauta vorbe (mangaietoare), dar nu le afla.
8 Cine capătă înţelepciune, îşi iubeşte sufletul; cine păstrează priceperea, găseşte fericirea. - 8 Cel ce dobandeste intelepciune iubeste sufletul sau si cel ce tine cu tarie la pricepere afla fericirea.
9 Martorul mincinos nu rămâne nepedepsit, şi cel ce spune minciuni va pieri. - 9 Martorul mincinos nu ramane nepedepsit si cel ce spune lucruri neadevarate se va prabusi.
10 Unui nebun nu-i şade bine să trăiască în desfătări, cu atât mai puţin unui rob să stăpânească peste voievozi. - 10 Nu-i sta bine celui fara de minte sa traiasca in desfatari, cu atat mai putin unui rob sa conduca peste capetenii.
11 Înţelepciunea face pe om răbdător şi este o cinste pentru el să uite greşelile. - 11 Intelepciunea domoleste mania omului si faima lui este iertarea greselilor.
12 Mânia împăratului este ca răcnetul unui leu, şi bunăvoinţa lui este ca roua pe iarbă. - 12 Furia unui rege e ca racnetul unui leu, iar bunavointa lui este ca roua pe iarba.
13 Un fiu nebun este o nenorocire pentru tatăl său, şi o nevastă gâlcevitoare este ca o streaşină de pe care picură întruna. - 13 Un fiu neascultator este nenorocirea tatalui lui, iar certurile unei femei un jgheab care curge intruna.
14 Casa şi averea le moştenim de la părinţi, dar o nevastă pricepută este un dar de la Domnul. - 14 O casa si o avere sunt mostenire de la parinti, iar o femeie inteleapta este un dar de la Dumnezeu.
15 Lenea te cufundă într-un somn adânc, şi sufletul molatic suferă de foame." 15 Lenea te face sa cazi in toropeala; sufletului trandav ii va fi foame.
16 Cine păzeşte porunca, îşi păzeşte sufletul; cine nu veghează asupra căii sale, va muri. - 16 Cel ce ia seama la porunca isi pastreaza sufletul sau, iar cel ce dispretuieste cuvantul (Domnului) va muri.
17 Cine are milă de sărac, împrumută pe Domnul, şi El îi va răsplăti binefacerea. - 17 Cel ce are mila de sarman imprumuta Domnului si El ii va rasplati fapta lui cea buna.
18 Pedepseşte-ţi fiul, căci tot mai este nădejde, dar nu dori să-l omori. - 18 Pedepseste pe feciorul tau, cat mai este nadejde (de indreptare), dar nu ajunge pana acolo ca sa-l omori.
19 Cel pe care-l apucă mânia trebuie să-şi ia pedeapsa; căci, dacă-l scoţi din ea, va trebui să mai faci o dată lucrul acesta. - 19 Omul aprig la manie trebuie sa fie pedepsit; daca il cruti o data, trebuie sa incepi din nou.
20 Ascultă sfaturile şi primeşte învăţătura ca să fii înţelept pe viitor! - 20 Asculta sfatul si primeste invatatura, ca sa fii intelept toata viata ta.
21 Omul face multe planuri în inima lui, dar hotărârea Domnului, aceea se împlineşte. - 21 Multe puneri la cale framanta inima omului, dar numai sfatul Domnului se implineste.
22 Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui; şi mai mult preţuieşte un sărac decât un mincinos. - 22 Omul se face placut prin marinimia lui; mai de pret este un sarac bun decat un om mincinos.
23 Frica de Domnul duce la viaţă, şi cel ce o are petrece noaptea sătul, fără să fie cercetat de nenorocire. - 23 Frica de Dumnezeu duce la viata si ne indestulam fara sa fim loviti de nenorocire.
24 Leneşul îşi vâră mâna în strachină şi n-o duce înapoi la gură. - 24 Lenesul intinde mana in blid si nu are putere s-o duca la gura.
25 Loveşte pe batjocoritor, şi prostul se va face înţelept; mustră pe omul priceput, şi va înţelege ştiinţa. - 25 Loveste pe cel ce batjocoreste si cel fara de minte va deveni intelept; mustra pe cel intelept si el va pricepe stiinta.
26 Cine jefuieşte pe tatăl său şi izgoneşte pe mama sa, este un fiu care aduce ruşine şi ocară. - 26 Cel ce se poarta rau cu tatal sau si alunga (din casa) pe mama sa, este fiu aducator de ocara si de rusine.
27 Încetează, fiule, să mai asculţi învăţătura, dacă ea te depărtează de învăţăturile înţelepte. - 27 Inceteaza, fiul meu, sa asculti ademenirea si sa te lasi indepartat de invataturile intelepte.
28 Un martor stricat îşi bate joc de dreptate, şi gura celor răi înghite nelegiuirea. - 28 Martorul de nimic isi bate joc de dreptate si gura celor fara de lege inghite nelegiuirea.
29 Pedepsele sunt pregătite pentru batjocoritori, şi loviturile pentru spinările nebunilor. - 29 Pentru batjocoritori sunt gata toiege; loviturile sunt pentru spinarea celor nebuni.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***