Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 18

1 Cel ursuz caută ce-i place lui, se supără de orice lucru bun. - 1 Cel ce se rine deoparte cauta sa-si multumeasca pornirea patimasa; impotriva oricarui sfat intelept se porneste.
2 Nebunului nu-i este de învăţătură, ci vrea să arate ce ştie el. - 2 Celui nebun nu-i place intelepciunea, ci darea pe fata a gandurilor lui.
3 Când vine cel rău, vine şi dispreţul; şi odată cu ruşinea, vine şi ocara. - 3 Cand vine cel nelegiuit, vine si defaimarea si o data cu rusinea si batjocura.
4 Cuvintele gurii unui om sunt ca nişte ape adânci; izvorul înţelepciunii este ca un şuvoi care curge întruna. - 4 Vorbele (iesite) din gura omului sunt ape fara fund; izvorul intelepciunii este un suvoi care da peste maluri.
5 Nu este bine să ai încredere în faţa celui rău, ca să nedreptăţeşti pe cel neprihănit la judecată. - 5 Nu este bine sa cauti la fata celui fara de lege si sa nu faci dreptate celui drept la judecata.
6 Vorbele nebunului aduc ceartă, şi gura lui înjură până stârneşte lovituri. - 6 Buzele celui nebun duc la cearta si gura lui da nastere la ocari!
7 Gura nebunului îi aduce pieirea, şi buzele îi sunt o cursă pentru suflet. - 7 Gura celui nebun este prabusirea lui si buzele lui sunt un lat pentru sufletul lui.
8 Cuvintele bârfitorului sunt ca prăjiturile: alunecă până în fundul măruntaielor. - 8 Vorbele defaimatorului sunt ca niste mancari alese; ele coboara in camarile pantecelui.
9 Cine se leneveşte în lucrul lui este frate cu cel ce nimiceşte. - 9 Omul lasator pentru lucrul lui e frate cu cel care darama.
10 Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el şi stă la adăpost. - 10 Turn puternic este numele Domnului; cel drept la el isi afla scaparea si este la adapost.
11 Averea este o cetate întărită, pentru cel bogat; în închipuirea lui, ea este un zid înalt. - 11 Averea celui bogat este o cetate tare pentru el, iar in inchipuirea lui ca un zid inalt.
12 Înainte de pieire, inima omului se îngâmfă, dar smerenia merge înaintea slavei. - 12 Inaintea prabusirii vine trufia inimii, iar inaintea maririi merge umilinta.
13 Cine răspunde fără să fi ascultat, face o prostie şi îşi trage ruşinea. - 13 Cel ce raspunde la vorba inainte de a fi ascultat-o este nebun si incurcat la minte.
14 Duhul omului îl sprijină la boală; dar duhul doborât de întristare, cine-l va ridica? - 14 Curajul omului il intareste in vreme de suferinta, iar pe un om lipsit de barbatie, cine-l va ridica?
15 O inimă pricepută dobândeşte ştiinţa, şi urechea celor înţelepţi caută ştiinţa. - 15 O inima priceputa dobandeste stiinta si urechea celor intelepti umbla dupa iscusinta.
16 Darurile unui om îi fac loc şi-i deschid intrarea înaintea celor mari. - 16 Darul adus de un om ii largeste (calea lui) si-l poarta inaintea celor mari.
17 Cel care vorbeşte întâi în pricina lui, pare că are dreptate, dar vine celălalt şi-l ia la cercetare. - 17 Paratul pare ca are dreptate in pricina sa, iar cand vine parasul, atunci se ia la cercetare.
18 Sorţul pune capăt neînţelegerilor şi hotărăşte între cei puternici. 18 Sortul face sa inceteze sfada si hotaraste intre cei puternici.
19 Fraţii nedreptăţiţi sunt mai greu de câştigat decât o cetate întărită, şi certurile lor sunt tot aşa de greu de înlăturat ca zăvoarele unei case împărăteşti. - 19 Frate ajutat de frate este ca o cetate tare si inalta si are putere ca o imparatie intemeiata.
20 Din rodul gurii lui îşi satură omul trupul, din venitul buzelor lui se satură. 20 Din rodul gurii omului se satura pantecele lui; din ceea ce da buzele lui se indestuleaza.
21 Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubeşte, îi va mânca roadele. - 21 In puterea limbii este viata si moartea si cei ce o iubesc mananca din rodul ei.
22 Cine găseşte o nevastă bună găseşte fericirea; este un har pe care-l capătă de la Domnul. - 22 Cel ce gaseste o femeie buna afla un lucru de mare pret si dobandeste dar de la Dumnezeu.
23 Săracul vorbeşte rugându-se, dar bogatul răspunde cu asprime. - 23 Saracul vorbeste rugator, iar cel bogat raspunde cu indrazneala.
24 Cine îşi face mulţi prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate. - 24 Sunt prieteni aducatori de nenorocire; dar este si cate un prieten mai apropiat decat un frate.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***