Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 17

1 Mai bine o bucată de pâine uscată, cu pace, decât o casă plină de cărnuri, cu ceartă! - 1 Mai buna este o bucata de paine uscata in pace, decat o casa plina cu carne de jertfe, dar cu vrajba.
2 Un argat cu minte stăpâneşte peste fiul care face ruşine şi va împărţi moştenirea cu fraţii lui. 2 Un slujitor intelept e mai presus decat un fiu aducator de rusine; acela va imparti mostenirea eu fratii.
3 Tigaia lămureşte argintul, şi cuptorul lămureşte aurul; dar Cel ce încearcă inimile este Domnul. - 3 in topitoare se lamureste argintul si in cuptor aurul, dar cel ce incearca inimile este Domnul.
4 Cel rău ascultă cu luare aminte la buza nelegiuită, şi mincinosul pleacă urechea la limba nimicitoare. - 4 Facatorul de rele ia aminte la buzele nedrepte, mincinosul pleaca urechea la limba cea rea.
5 Cine îşi bate joc de sărac, îşi bate joc de Cel ce l-a făcut; cine se bucură de o nenorocire, nu va rămâne nepedepsit. - 5 Cel ce isi bate joc de sarac defaima pe Ziditorul lui; cel ce se bucura de o nenorocire nu va ramane nepedepsit.
6 Copiii copiilor sunt cununa bătrânilor, şi părinţii sunt slava copiilor lor. - 6 Cununa batranilor sunt nepotii, iar marirea fiilor sunt parintii lor.
7 Cuvintele alese nu se potrivesc în gura unui nebun; cu cât mai puţin cuvintele mincinoase în gura unui om de viţă aleasă! - 7 Nebunului nu-i sunt dragi cuvintele alese, cu atat mai mult unui om de seama vorbele mincinoase.
8 Darurile par o piatră scumpă în ochii celor ce le primesc: oriîncotro se întorc, izbândesc. - 8 Piatra nestemata este darul in ochii celui ce-l are; oriunde se intoarce (totul) ii merge in plin.
9 Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni. - 9 Cel ce acopera un pacat cauta prietenie, iar cine scoate la iveala un lucru (uitat) desparte pe prieteni.
10 O mustrare pătrunde mai mult pe omul priceput, decât o sută de lovituri pe cel nebun. - 10 Certarea inraureste mai adanc pe omul intelept, decat o suta de lovituri pe cel nebun.
11 Cel rău nu caută decât răscoală, dar un sol fără milă va fi trimis împotriva lui. - 11 Omul rau atata razvratirea; pentru aceasta un sol aprig va fi trimis impotriva lui.
12 Mai bine să întâlneşti o ursoaică jefuită de puii ei, decât un nebun în timpul nebuniei lui. - 12 Mai degraba sa intalnesti o ursoaica lipsita de puii ei, decat un nebun in nebunia lui.
13 Celui ce întoarce rău pentru bine, nu-i va părăsi răul casa. - 13 Cel ce rasplateste cu rau pentru bine nu va vedea departandu-se nenorocirea din casa lui.
14 Începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curmă cearta înainte de a se înteţi. - 14 Inceputul unei certe e ca slobozirea apei (dintr-un iezer); inainte de a se aprinde, da-te la o parte!
15 Cel ce iartă pe vinovat şi osândeşte pe cel nevinovat, sunt amândoi o scârbă înaintea Domnului. - 15 Cel care achita pe cel vinovat si cel ce osandeste pe cel drept, amandoi sunt uraciune inaintea Domnului.
16 La ce slujeşte argintul în mâna nebunului? Să cumpere înţelepciunea?… Dar n-are minte. - 16 Ce folos aduc banii in mana celui nebun? Ar putea dobandi intelepciune, dar nu are pricepere.
17 Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi în nenorocire ajunge ca un frate. - 17 Prietenul iubeste in orice vreme, iar in nenorocire el e ca un frate.
18 Omul fără minte dă chezăşie, se pune chezaş pentru aproapele său. - 18 Omul fara pricepere se prinde prin darnicia mainii lui; el se pune chezas pentru aproapele lui.
19 Cine iubeşte certurile iubeşte păcatul, şi cine-şi zideşte poarta prea înaltă, îşi caută pieirea. - 19 Cine iubeste certurile iubeste pacatul; cel ce ridica glasul isi iubeste ruina.
20 Cel cu inimă prefăcută nu găseşte fericirea, şi cel cu limba stricată cade în nenorocire. - 20 Cel ce are o inima vicleana nu afla fericirea si cel ce are o limba sireata da peste necaz.
21 Cine dă naştere unui nebun va avea întristare, şi tatăl unui nebun nu poate să se bucure. - 21 Cel ce da nastere unui nebun va avea o mare suparare si parintele nu are nici o bucurie pentru un fiu sarit din minte.
22 O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele. - 22 O inima vesela este un leac minunat, pe cand un duh fara curaj usuca oasele.
23 Cel rău primeşte daruri pe ascuns ca să sucească şi căile dreptăţii. - 23 Nelegiuitul primeste daruri scoase (pe ascuns) din san, ca sa abata cararile dreptatii.
24 Înţelepciunea este în faţa omului priceput, dar ochii nebunului o caută la capătul pământului. - 24 Omul priceput are inaintea ochilor lui intelepciunea, iar ochii celui nebun se uita la capatul pamantului.
25 Un fiu nebun aduce necaz tatălui său şi amărăciune celei ce l-a născut. - 25 Feciorul nebun este necaz pentru tatal lui si amaraciune pentru maica lui.
26 Nu este bine să osândeşti pe cel neprihănit la o gloabă, nici să loveşti pe cei de neam ales din pricina neprihănirii lor. - 26 Nu se cuvine sa pui la plata pe omul drept, nici sa osandesti pe cei nevinovati din pricina ca umbla drept.
27 Cine îşi înfrânează vorbele, cunoaşte ştiinţa, şi cine are duhul potolit este un om priceput. - 27 Cel ce isi stapaneste cuvintele sale are stiinta si cel ce isi tine cumpatul este un om priceput.
28 Chiar şi un prost ar trece de înţelept dacă ar tăcea, şi de priceput dacă şi-ar ţine gura. - 28 Chiar si nebunul, cand tace, trece drept intelept; cand inchide gura este asemenea unui om cuminte.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***