Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 16

1 Planurile pe care le face inima atârnă de om, dar răspunsul pe care-l dă gura vine de la Domnul. - 1 In putere sta omului sa plasmuiasca planuri in inima, dar raspunsul limbii vine de la Domnul.
2 Toate căile omului sunt curate în ochii lui, dar cel ce cercetează duhurile este Domnul. - 2 Toate caile omului sunt curate in ochii lui, dar numai Domnul este Cel ce cerceteaza duhul.
3 Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului şi îţi vor izbuti planurile. - 3 Infatiseaza Domnului lucrarile tale si gandurile tale vor izbuti.
4 Domnul a făcut toate pentru o ţintă, chiar şi pe cel rău pentru ziua nenorocirii. - 4 Pe toate le-a facut Domnul fiecare cu telul sau, la fel si pe nelegiuit pentru ziua nenorocirii.
5 Orice inimă trufaşă este o scârbă înaintea Domnului; hotărât, ea nu va rămâne nepedepsită. - 5 Toata inima semeata este uraciune inaintea Domnului; hotarat, ea nu va ramane nepedepsita.
6 Prin dragoste şi credincioşie omul ispăşeşte nelegiuirea, şi prin frica de Domnul se abate de la rău. - 6 Prin iubire si credinta se ispaseste pacatul si prin frica de Dumnezeu te feresti de rele.
7 Când sunt plăcute Domnului căile cuiva, îi face prieteni chiar şi pe vrăjmaşii lui. - 7 Cand caile omului sunt placute inaintea Domnului, chiar si pe vrajmasii lui ii sileste la pace.
8 Mai bine puţin, cu dreptate, decât mari venituri, cu strâmbătate. - 8 Mai degraba putin si cu dreptate, decat agoniseala multa cu strambatate.
9 Inima omului se gândeşte pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă paşii. - 9 Inima omului gandeste la calea lui, dar numai Domnul poarta pasii lui.
10 Hotărâri dumnezeieşti sunt pe buzele împăratului, gura lui nu trebuie să facă greşeli când judecă. - 10 Hotarari dumnezeiesti sunt pe buzele imparatului; la darea hotararii sa nu se insele gura lui!
11 Cântarul şi cumpăna dreaptă vin de la Domnul; toate greutăţile de cântărit sunt lucrarea Lui. - 11 Cantarul si cumpana dreapta sunt de la Domnul; toate greutatile de cantarit sunt lucrarea Lui.
12 Împăraţilor le este scârbă să facă rău, căci prin neprihănire se întăreşte un scaun de domnie. - 12 Uraciune sunt regii care faptuiesc faradelegea, fiindca numai intru dreptate se intareste tronul.
13 Buzele neprihănite sunt plăcute împăraţilor, şi ei iubesc pe cel ce vorbeşte cu neprihănire. - 13 Buzele graitoare de dreptate sunt placute regilor si iubesc pe cel ce spune drept.
14 Mânia împăratului este un vestitor al morţii, dar un om înţelept trebuie s-o potolească. - 14 Intaratarea regelui este ca vestitorii mortii, dar omul intelept o domoleste.
15 Seninătatea feţei împăratului este viaţa, şi bunăvoinţa lui este ca o ploaie de primăvară. 15 Seninatatea fetei regelui da viata si bunavointa lui este ca un nor de ploaie de primavara.
16 Cu cât mai mult face câştigarea înţelepciunii decât a aurului! Cu cât este mai de dorit câştigarea priceperii decât a argintului! - 16 Dobandirea intelepciunii este mai buna decat aurul, iar castigarea priceperii este mai de pret decat argintul.
17 Calea oamenilor fără prihană este să se ferească de rău; acela îşi păzeşte sufletul, care veghează asupra căii sale. - 17 Calea celor drepti este ferirea de rau; numai acela care ia aminte la mersul lui isi pazeste sufletul sau.
18 Mândria merge înaintea pieirii, şi trufia merge înaintea căderii. - 18 Inaintea prabusirii merge trufia si semetia inaintea caderii.
19 Mai bine să fii smerit cu cei smeriţi, decât să împarţi prada cu cei mândri. - 19 Mai bine sa fii smerit cu cei smeriti decat sa imparti prada cu cei mandri.
20 Cine cugetă la Cuvântul Domnului găseşte fericirea, şi cine se încrede în Domnul este fericit. - 20 Cel care ia aminte la cuvant afla fericirea, iar cel ce se increde in Domnul este fericit.
21 Cine are o inimă înţeleaptă este numit priceput, dar dulceaţa buzelor măreşte ştiinţa. - 21 Cel ce este intelept se cheama priceput; dulceata cuvintelor de pe buzele lui inmulteste stiinta.
22 Înţelepciunea este un izvor de viaţă pentru cine o are; dar pedeapsa nebunilor este nebunia lor. - 22 Intelepciunea este un izvor de viata pentru cine o are; pedeapsa celui nebun e nebunia.
23 Cine are o inimă înţeleaptă îşi arată înţelepciunea când vorbeşte şi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui. - 23 Inima celui intelept da intelepciune gurii lui si pe buzele sale sporeste stiinta.
24 Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase. - 24 Cuvintele frumoase sunt un fagure de miere, dulceata pentru suflet si tamaduire pentru oase.
25 Multe căi i se par bune omului, dar la urmă duc la moarte. - 25 Multe cai i se par bune omului, dar la capatul lor incep caile mortii.
26 Cine munceşte, pentru el munceşte, căci foamea lui îl îndeamnă la lucru. - 26 Foamea indeamna pe lucrator la munca, fiindca gura lui il sileste.
27 Omul stricat pregăteşte nenorocirea, şi pe buzele lui este ca un foc aprins. 27 Omul viclean pregateste nenorocirea si pe buzele lui este ca un foc arzator.
28 Omul neastâmpărat stârneşte certuri, şi pârâtorul dezbină pe cei mai buni prieteni. - 28 Omul cu gand rau atata cearta si defaimatorul desparte pt prieteni.
29 Omul asupritor amăgeşte pe aproapele său şi-l duce pe o cale care nu este bună. - 29 Omul asupritor amageste pe prietenul sau si il indreapta pe un drum care nu este bun.
30 Cine închide ochii ca să se dedea la gânduri stricate, cine-şi muşcă buzele, a şi săvârşit răul. - 30 Cel care inchide din ochi urzeste viclenii; cine isi musca buzele a si savarsit raul.
31 Perii albi sunt o cunună de cinste, ea se găseşte pe calea neprihănirii. - 31 Batranetea este o cununa stralucita; ea se afla mergand pe calea cuviosiei.
32 Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz, şi cine este stăpân pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi. - 32 Cel incet la manie e mai de pret decat un viteaz, iar cel ce isi stapaneste duhul este mai gretuit decat cuceritorul unei cetati.
33 Se aruncă sorţul în poala hainei, dar orice hotărâre vine de la Domnul. 33 Se arunca sortii in pulpana hainei, dar hotararea toata vine de la Domnul.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***