Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 14

1 Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa, iar femeia nebună o dărâmă cu înseşi mâinile ei. - 1 Femeile intelepte zidesc casa, iar cele nebune o darama cu mana lor.
2 Cine umblă cu neprihănire, se teme de Domnul, dar cine apucă pe căi strâmbe, Îl nesocoteşte. - 2 Cel ce umbla intru dreptate se teme de Domnul, iar cel ce umbla pe cai strambe il dispretuieste.
3 În gura nebunului este o nuia pentru mândria lui, dar pe înţelepţi îi păzesc buzele lor. - 3 In gura celui nebun este varga mandriei lui; buzele pe cei intelepti ii pazesc.
4 Unde nu sunt boi, ieslea rămâne goală, dar puterea boilor aduce belşug de roade. - 4 Unde nu sunt boi, staulul este gol, insa puterea boilor aduce mult folos.
5 Un martor credincios nu minte, dar un martor mincinos spune minciuni. - 5 Martorul care graieste adevarul nu minte, iar martorul mincinos spune numai minciuni.
6 Batjocoritorul caută înţelepciunea şi n-o găseşte, dar pentru omul priceput ştiinţa este lucru uşor. - 6 Batjocoritorul cauta intelepciunea si nu o gaseste, iar pentru cel priceput stiinta este usoara.
7 Depărtează-te de nebun, căci nu pe buzele lui vei găsi ştiinţa. - 7 Fugi dinaintea omului fara de minte, caci tu stii ca nu este nici o stiinta pe buzele lui.
8 Înţelepciunea omului chibzuit îl face să vadă pe ce cale să meargă, dar nebunia celor nesocotiţi îi înşală pe ei înşişi. - 8 Intelepciunea omului chibzuit este de a-si intelege calea lui; iar nebunia celor neintelepti este inselaciune.
9 Cei nesocotiţi glumesc cu păcatul, dar între cei fără prihană este bunăvoinţă. - 9 Nebunul isi bate joc de jertfa pentru pacat, insa intre oamenii drepti este buna intelegere.
10 Inima îşi cunoaşte necazurile şi niciun străin nu se poate amesteca în bucuria ei. - 10 Inima cunoaste amaraciunile sale, iar un strain nu poate imparti bucuriile ei.
11 Casa celor răi va fi nimicită, dar cortul celor fără prihană va înflori. - 11 Casa celor fara de lege va fi distrusa, iar cortul celor drepti va inflori.
12 Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte. - 12 Unele cai par drepte in ochii omului, dar sfarsitul lor sunt caile mortii.
13 De multe ori chiar în mijlocul râsului inima poate fi mâhnită, şi bucuria poate sfârşi prin necaz. - 13 Chiar cand radem, inima se intristeaza; bucuria se sfarseste prin plangere.
14 Cel cu inima rătăcită se satură de căile lui, şi omul de bine se satură şi el de ce este în el. - 14 Nelegiuitul se va satura de caile sale si omul bun de roadele sale.
15 Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge. - 15 Omul simplu crede toate vorbele; omul intelept vegheaza pasii sai.
16 Înţeleptul se teme şi se abate de la rău, dar nesocotitul este îngâmfat şi fără frică. - 16 Inteleptul se teme si se fereste de rau, iar cel fara de minte isi iese din fire si se simte la adapost.
17 Cine este iute la mânie face prostii, şi omul plin de răutate se face urât. - 17 Cel iute la manie savarseste nebunii, iar cel cumpanit se stapaneste.
18 Cei proşti au parte de nebunie, dar oamenii chibzuiţi sunt încununaţi cu ştiinţă. - 18 Cei nepriceputi au parte de nebunie, pe cand cei intelepti sunt incununati cu stiinta.
19 Cei răi se pleacă înaintea celor buni, şi cei nelegiuiţi înaintea porţilor celui neprihănit. - 19 Cei rai se pleaca inaintea celor buni si cei nelegiuiti stau la portile celor drepti.
20 Săracul este urât chiar şi de prietenul său, dar bogatul are foarte mulţi prieteni. - 20 Saracul este dispretuit chiar si de prietenul lui, pe cand prietenii celui bogat sunt fara de numar.
21 Cine dispreţuieşte pe aproapele său face un păcat, dar ferice de cine are milă de cei nenorociţi. - 21 Cel care nu baga in seama pe prietenul sau savarseste un pacat; iar cel ce se indura de sarmani e fericit.
22 În adevăr, cei ce gândesc rău se rătăcesc, dar cei ce gândesc binele lucrează cu bunătate şi credincioşie. 22 Cu adevarat ratacesc cei ce planuiesc faradelegea, iar cei ce cugeta la lucruri bune au parte de milostivire si de adevar.
23 Oriunde se munceşte este şi câştig, dar oriunde numai se vorbeşte, este lipsă. - 23 Orice osteneala duce la indestulare, iar cuvintele fara rost la lipsa.
24 Bogăţia este o cunună pentru cei înţelepţi, dar cei nesocotiţi n-au altceva decât nebunie. - 24 Bogatia este o cununa pentru cei intelepti; iar coroana color nebuni este nebunia.
25 Martorul care spune adevărul scapă suflete, dar cel înşelător spune minciuni. - 25 Martorul drept scapa suflete, iar cel viclean spune numai minciuni.
26 Cine se teme de Domnul are un sprijin tare în El, şi copiii lui au un loc de adăpost la El. - 26 Intru frica lui Dumnezeu este nadejdea celui tare; fiii lui afla-vor (acolo) un liman.
27 Frica de Domnul este un izvor de viaţă, ea ne fereşte de cursele morţii. - 27 Frica de Dumnezeu este un izvor de viata, ca sa putem scapa de cursele mortii.
28 Mulţimea poporului este slava împăratului, lipsa poporului este pieirea voievodului. - 28 Stralucirea unui rege se sprijina pe multimea poporului, iar lipsa de supusi este pieirea printului.
29 Cine este încet la mânie are multă pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii. - 29 Cel incet la manie este bogat in intelepciune, iar cel ce se manie degraba isi da pe fata nebunia.
30 O inimă liniştită este viaţa trupului, dar pizma este putrezirea oaselor. - 30 O inima fara patima este viata trupului, pe cand pornirea patimasa este ca un cariu in oase.
31 Cine asupreşte pe sărac, batjocoreşte pe Ziditorul său, dar cine are milă de cel lipsit, cinsteşte pe Ziditorul său. - 31 Cel care apasa pe cel sarman defaima pe Ziditorul lui, dar cel ce are mila de sarac Il cinsteste.
32 Cel rău este doborât de răutatea lui, dar cel neprihănit chiar şi la moarte trage nădejde. - 32 Cel fara de lege este rasturnat de rautatea lui, iar cel drept gaseste scapare in neprihanirea lui.
33 Înţelepciunea se odihneşte într-o inimă pricepută, dar în mijlocul celor nesocotiţi ea se dă de gol. - 33 Intelepciunea salasluieste in inima celui intelept, iar in inima celor nebuni nu se arata.
34 Neprihănirea înalţă pe un popor, dar păcatul este ruşinea popoarelor. - 34 Dreptatea inalta un popor, in vreme ce pacatul este ocara popoarelor.
35 Un împărat are plăcere de un slujitor chibzuit, dar pe cel de ocară îl atinge mânia lui. 35 Bunavointa regelui este pentru sluga inteleapta, iar mania lui pentru cel ce ii face rusine.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***