Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 12

1 Cine iubeşte certarea, iubeşte ştiinţa; dar cine urăşte mustrarea este prost. - 1 Cel ce iubeste invatatura iubeste stiinta, iar cel ce uraste certarea este nebun.
2 Omul de bine capătă bunăvoinţa Domnului, dar Domnul osândeşte pe cel plin de răutate. 2 Cel bun dobandeste har de la Domnul, iar pe omul viclean il osandeste Domnul.
3 Omul nu se întăreşte prin răutate, dar rădăcina celor neprihăniţi nu se va clătina. - 3 Omul nu se intareste intru faradelegea lui; radacina celor drepti nu se va clatina niciodata.
4 O femeie cinstită este cununa bărbatului ei, dar cea care-i face ruşine este ca putregaiul în oasele lui. - 4 Femeia virtuoasa este o cununa pentru barbatul ei, iar femeia fara cinste este un cariu in oasele lui.
5 Gândurile celor neprihăniţi nu sunt decât dreptate, dar sfaturile celor răi nu sunt decât înşelăciune. - 5 Socotelile celor drepti sunt dreptatea, iar punerile la cale ale celor nelegiuiti inselaciunea.
6 Cuvintele celor răi sunt nişte curse ca să verse sânge, dar gura celor fără prihană îi izbăveşte. - 6 Graiurile celor nelegiuiti sunt curse de moarte, iar gura celor drepti ii scapa pe ei din primejdie.
7 Cei răi sunt răsturnaţi şi nu mai sunt, dar casa celor neprihăniţi rămâne în picioare! 7 Cei fara de lege numai cat se intorc si nu mai sunt, dar casa dreptilor dainuieste de-a pururi.
8 Un om este preţuit după măsura priceperii lui, dar cel cu inima stricată este dispreţuit. - 8 Omul aste pretuit dupa priceperea lui, iar cel nepriceput este urgisit.
9 Mai bine să fii într-o stare smerită şi să ai o slugă, decât să faci pe fudulul şi să n-ai ce mânca. - 9 Mai mult pretuieste un om smerit dar harnic, decat unul mandru dar lipsit de paine.
10 Cel neprihănit se îndură de vite, dar inima celui rău este fără milă. 10 Cel drept are mila de vite, iar inima celui rau este fara indurare.
11 Cine-şi lucrează ogorul va avea belşug de pâine, dar cine umblă după lucruri de nimic este fără minte. - 11 Cel ce munceste ogorul sau se satura de paine, iar cel ce umbla dupa desertaciuni este om lipsit de minte.
12 Cel rău pofteşte prada celor nelegiuiţi, dar rădăcina celor neprihăniţi rodeşte. - 12 Nelegiuitul pofteste prada celor rai, dar radacina celor drepti da rodul sau.
13 În păcătuirea cu buzele este o cursă primejdioasă, dar cel neprihănit scapă din bucluc. - 13 Prin pacatul buzelor se prinde in lat pacatosul, iar dreptul (prin dreptatea lui) scapa din stramtorare.
14 Prin rodul gurii te saturi de bunătăţi, şi fiecare primeşte după lucrul mâinilor lui. - 14 Din rodul gurii sale se satur; de cele bune omul, si fiecaruia i se rasplateste dupa faptele lui.
15 Calea nebunului este fără prihană în ochii lui, dar înţeleptul ascultă sfaturile. - 15 Calea celui nebun este dreapta in ochii lui, iar cel intelept asculta de sfat.
16 Nebunul îndată îşi dă pe faţă mânia, dar înţeleptul ascunde ocara. - 16 Nebunul da pe fata indata mania lui, iar omul prevazator isi ascunde ocara.
17 Cine spune adevărul face o mărturisire dreaptă, dar martorul mincinos vorbeşte înşelăciune. - 17 Cel ce spune adevarul vesteste dreptatea, iar martorul mincinos umbla cu inselaciunea.
18 Cine vorbeşte în chip uşuratic, răneşte ca străpungerea unei săbii, dar limba înţelepţilor aduce vindecare. - 18 Cei nechibzuiti la vorba sunt ca impunsaturile de sabie, pe cand limba celor intelepti aduce tamaduire.
19 Buza care spune adevărul este întărită pe vecie, dar limba mincinoasă nu stă decât o clipă. - 19 Buzele care spun adevarul vor dainui totdeauna, iar limba graitoare de minciuna numai pentru o clipa.
20 Înşelătoria este în inima celor ce cugetă răul, dar bucuria este pentru cei ce sfătuiesc la pace. - 20 Inselaciunea este in inima celor ce gandesc rau, iar bucuria pentru cei ce dau sfaturi de pace.
21 Nicio nenorocire nu se întâmplă celui neprihănit, dar cei răi sunt năpădiţi de rele. - 21 Nici o nenorocire nu se intampla celui drept, pe cand cei nelegiuiti sunt covarsiti de rele.
22 Buzele mincinoase sunt urâte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr Îi sunt plăcuţi. - 22 Buzele cele graitoare de minciuna sunt uraciune inaintea Domnului, iar cei ce faptuiesc dupa adevar sunt placerea Lui.
23 Omul înţelept îşi ascunde ştiinţa, dar inima nebunilor vesteşte nebunia. - 23 Omul intelept isi ascunde stiinta, pe cand inima celor nebuni propovaduieste nebunia.
24 Mâna celor harnici va stăpâni, dar mâna leneşă va plăti bir. - 24 Mana celor silitori va stapani, iar cea lasatoare va fi birnica.
25 Neliniştea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveseleşte. - 25 Supararea se abate asupra omului, dar numai un cuvant bun il bucura.
26 Cel neprihănit arată prietenului său calea cea bună, dar calea celor răi îi duce în rătăcire. - 26 Dreptul cerceteaza cu de-amanuntul pe prietenul sau; calea celor nelegiuiti duce la ratacire.
27 Leneşul nu-şi frige vânatul, dar comoara de preţ a unui om este munca. - 27 Lenesul nu-si frige nici vanatul lui; cea mai scumpa comoara pentru om este munca.
28 Pe cărarea neprihănirii este viaţa, şi pe drumul însemnat de ea nu este moarte. - 28 Pe cararea dreptatii este viata si pe calea pe care ea o insemneaza; nemurirea, iar calea nebuniei duce la moarte.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***