Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Pildele sau Proverbele lui Solomon 10

1 Pildele lui Solomon. Un fiu înţelept este bucuria tatălui, dar un fiu nebun este mâhnirea mamei sale. 1 Pildele lui Solomon. Fiul intelept inveseleste pe tatal sau, iar cel nebun este supararea maicii lui.
2 Comorile câştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte de la moarte. 2 Nu sunt de nici un folos comorile dobandite prin faradelege; numai dreptatea scapa de la moarte.
3 Domnul nu lasă pe cel neprihănit să sufere de foame, dar îndepărtează pofta celor răi. 3 Domnul nu lasa sa piara de foame sufletul celui drept; insa el respinge lacomia celor fara de lege.
4 Cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte, dar mâna celor harnici îmbogăţeşte. 4 Mana lenesilor pricinuieste saracie, iar mana celor intelepti aduna avutii.
5 Cine strânge vara este un om chibzuit, cine doarme în timpul seceratului este un om care face ruşine. 5 Cel ce aduna in timpul verii este un om prevazator, iar cel care doarme in vremea secerisului este de ocara.
6 Pe capul celui neprihănit sunt binecuvântări, dar gura celor răi ascunde silnicie. 6 Binecuvantarea Domnului vine pe capul celui drept, iar ocara acopera fata celor fara de lege.
7 Pomenirea celui neprihănit este binecuvântată, dar numele celor răi putrezeşte. - 7 Pomenirea celui drept este spre binecuvantare, iar numele celor nelegiuiti va fi blestemat.
8 Cine are o inimă înţeleaptă primeşte învăţăturile, dar cine are o gură nesocotită se prăpădeşte singur. - 8 Cel cu inima inteleapta primeste sfaturile, iar cel nebun graieste vorbe spre pieirea lui.
9 Cine umblă fără prihană, umblă fără teamă, dar cine apucă pe căi strâmbe se dă singur de gol. - 9 Cel ce umbla intru neprihanire umbla pe cale sigura, iar cel ce umbla pe cai laturalnice va fi dat de gol.
10 Cine clipeşte din ochi este o pricină de întristare, şi cine are o gură nesocotită se prăpădeşte singur. - 10 Cel ce clipeste din ochi va fi pricina de suparare; iar cel care cearta cu inima buna asaza pacea.
11 Gura celui neprihănit este un izvor de viaţă, dar gura celor răi ascunde silnicie. - 11 Izvor de viata este gura celui drept, dar gura celor fara de lege, izvor de nedreptate.
12 Ura stârneşte certuri, dar dragostea acoperă toate greşelile. - 12 Ura aduce cearta, iar dragostea acopere toate cusururile.
13 Pe buzele omului priceput se află înţelepciunea, dar nuiaua este pentru spatele celui fără minte. - 13 Pe buzele omului priceput se afla intelepciunea; toiagul este pentru spatele celui lipsit de chibzuinta.
14 Înţelepţii păstrează ştiinţa, dar gura nebunului este o pieire apropiată. - 14 Cei intelepti ascund stiinta, iar gura celui fara de socotinta este o nenorocire apropiata.
15 Averea este o cetate întărită pentru cel bogat; dar prăpădirea celor nenorociţi este sărăcia lor. - 15 Avutia este pentru cel bogat o cetate intarita; nenorocirea celor sarmani este saracia lor.
16 Cel neprihănit îşi întrebuinţează câştigul pentru viaţă, iar cel rău îşi întrebuinţează venitul pentru păcat. - 16 Agonisita celui drept este spre viata; roadele celui fara de lege spre pacat;
17 Cine îşi aduce aminte de certare apucă pe calea vieţii; dar cel ce uită mustrarea apucă pe căi greşite. - 17 Cel ce pazeste invatatura apuca pe calea vietii, iar cel ce leapada certarea rataceste.
18 Cine ascunde ura, are buze mincinoase, şi cine răspândeşte bârfele este un nebun. - 18 Cel care ascunde ura are buze mincinoase; cel ce raspandeste defaimarea este un nebun.
19 Cine vorbeşte mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-şi ţine buzele, este un om chibzuit. - 19 Multimea cuvintelor nu scuteste de pacatuire, iar cel ce-si tine buzele lui este un om intelept.
20 Limba celui neprihănit este argint ales; inima celor răi este puţin lucru. - 20 Limba omului drept este argint curat, dar inima celor fara de lege este lucru de putin pret.
21 Buzele celui neprihănit înviorează pe mulţi oameni, dar nebunii mor fiindcă n-au judecată. - 21 Buzele celui drept calauzesc pe multi oameni, iar cei nebuni mor din pricina ca nu sunt priceputi.
22 Binecuvântarea Domnului îmbogăţeşte şi El nu lasă să fie urmată de niciun necaz. - 22 Numai binecuvantarea Domnului imbogateste, iar truda zadarnica nu aduce spor.
23 Pentru cel nebun este o plăcere să facă răul, dar pentru cel înţelept este o plăcere să lucreze cu pricepere. - 23 Ca o pricina de bucurie este pentru nebun savarsirea unei fapte rusinoase; la fel este cu intelepciunea pentru omul priceput.
24 Celui rău de ce se teme aceea i se întâmplă, dar celor neprihăniţi li se împlineşte dorinţa. - 24 De ceea ce se teme cel nelegiuit nu scapa, iar cererea celor drepti (Dumnezeu) o implineste.
25 Cum trece vârtejul, aşa piere cel rău; dar cel neprihănit are temelii veşnice. - 25 Precum trece furtuna, asa piere si cel fara de lege, iar dreptul este ca o temelie neclintita.
26 Cum este oţetul pentru dinţi şi fumul pentru ochi, aşa este leneşul pentru cel ce-l trimite. - 26 Precum este otetul pentru dinti si fumul pentru ochi, asa este omul lenes pentru cei ce-l pun la treaba.
27 Frica de Domnul lungeşte zilele, dar anii celui rău sunt scurtaţi. - 27 Frica de Dumnezeu lungeste zilele (omului), iar anii celor fara de lege sunt putini.
28 Aşteptarea celor neprihăniţi nu va fi decât bucurie, dar nădejdea celor răi va pieri. - 28 Nadejdea celor drepti este numai bucurie, iar nadejdea celor pacatosi sfarseste in rau.
29 Calea Domnului este un zid de apărare pentru cel nevinovat, dar este o topenie pentru cei ce fac răul. - 29 Calea Domnului este o intaritura pentru cel desavarsit si o prabusire pentru cei ce savarsesc faradelegi.
30 Cel neprihănit nu se va clătina niciodată, dar cei răi nu vor locui în ţară. - 30 Niciodata cel drept nu se va clatina, iar cei nelegiuiti nu vor locui pamantul.
31 Gura celui neprihănit scoate înţelepciune, dar limba stricată va fi nimicită. - 31 Gura celui drept rodeste intelepciune, iar limba urzitoare de rele aduce pierzare.
32 Buzele celui neprihănit ştiu să vorbească lucruri plăcute, dar gura celor răi spune răutăţi. 32 Buzele celui drept cunosc bunavoirea, iar gura pacatosilor strambatatea.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***