Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345
Capitolul precedent

Plangerile lui Ieremia 5

1 Adu-ţi aminte, Doamne, de ce ni s-a întâmplat! Uită-Te şi vezi-ne ocara! 1 Adu-ti aminte, Doamne, de cele intamplate, si vezi ocara noastra!
2 Moştenirea noastră a trecut la nişte străini, casele noastre, la cei din alte ţări! 2 Mostenirea si casele noastre au cazut in mana celor straini, de alt neam.
3 Am rămas orfani, fără tată; mamele noastre sunt ca nişte văduve. 3 Am ajuns orfani, fara de tata, mamele noastre sunt vaduve.
4 Apa noastră o bem pe bani, şi lemnele noastre trebuie să le plătim. 4 Bem apa noastra cu bani, lemnele noastre le primim cu plata.
5 Prigonitorii ne urmăresc cu îndârjire şi, când obosim, nu ne dau odihnă. 5 Pe grumajii nostri stau prigonitorii si, desi n-avem puteri, nu ne dau ragaz.
6 Am întins mâna spre Egipt, spre Asiria, ca să ne săturăm de pâine. 6 Intindem mana catre Egipt si Asiria ca sa ne sature de paine.
7 Părinţii noştri care au păcătuit nu mai sunt, iar noi le purtăm păcatele. 7 Parintii nostri au gresit si nu mai sunt, dar noi purtam faradelegile lor.
8 Robii ne stăpânesc, şi nimeni nu ne izbăveşte din mâinile lor. 8 Slugi ne stapanesc si nimeni nu vine sa ne scoata din mina lor.
9 Ne căutăm pâinea cu primejdia vieţii noastre, căci ne ameninţă sabia în pustiu. 9 Cu primejdia vietii noastre ne agonisim painea, in fata sabiei care ne ameninta in pustiu.
10 Ne arde pielea ca un cuptor de frigurile foamei. 10 Pielea noastra s-a innegrit ca un cuptor de vapaia foametei.
11 Au necinstit pe femei în Sion, pe fecioare, în cetăţile lui Iuda. 11 Ei au batjocorit femeile in Sion, fecioarele din cetatile lui Iuda.
12 Mai marii noştri au fost spânzuraţi de mâinile lor; bătrânilor nu le-a dat nicio cinste. 12 Capeteniile au fost spanzurate de mana lor, fetele batranilor nu au mai fost luate in seama.
13 Tinerii au fost puşi să râşnească, şi copiii cădeau sub poverile de lemn. 13 Flacaii au invartit la rasnita si tinerii s-au poticnit carand lemne.
14 Bătrânii nu se mai duc la poartă, şi tinerii au încetat să mai cânte. 14 Batranii nu mai stau la poarta, cei tineri nu mai canta din alaute.
15 S-a dus bucuria din inimile noastre, şi jalea a luat locul jocurilor noastre. 15 S-a dus veselia inimii noastre, jocul nostru s-a schimbat in plans.
16 A căzut cununa de pe capul nostru! Vai de noi, căci am păcătuit! 16 Cazut-a cununa de pe capul nostru; vai noua, ca am pacatuit!
17 Dacă ne doare inima, dacă ni s-au întunecat ochii, 17 Pentru aceasta inima noastra tanjeste si ochii s-au intunecat.
18 este din pricină că muntele Sionului este pustiit, din pricină că se plimbă şacalii prin el. 18 Muntele Sionului a ramas pustiu si pe el se plimba vulpile.
19 Dar Tu, Doamne, împărăţeşti pe vecie; scaunul Tău de domnie dăinuie din neam în neam! 19 Tu, Doamne, imparatesti in veci si scaunul Tau in neam de neam!
20 Pentru ce să ne uiţi pe vecie şi să ne părăseşti pentru multă vreme? 20 Pentru ce vrei sa ne uiti, sa ne parasesti atat de multa vreme?
21 Întoarce-ne la Tine, Doamne, şi ne vom întoarce! Dă-ne iarăşi zile ca cele de odinioară! 21 Intoarce-Te catre noi si ne vom intoarce; innoieste zilele noastre ca in vremea cea de demult!
22 Să ne fi lepădat Tu de tot oare şi să Te fi mâniat Tu pe noi peste măsură de mult? 22 Sau Tu ne-ai urgisit si Te-ai maniat pe noi, fara masura?
Capitolul precedent
pixel
***