Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Plangerile lui Ieremia 3

1 Eu sunt omul care a văzut suferinţa sub nuiaua urgiei Lui. 1 Eu sunt omul care am vazut nenorocirea sub varga aprinderii Lui.
2 El m-a dus, m-a mânat în întuneric, şi nu în lumină. 2 El m-a purtat si m-a dus in intuneric si in bezna.
3 Numai împotriva mea Îşi întinde şi Îşi întoarce mâna, toată ziua. 3 Da, impotriva mea intoarce si iar intoarce in toata vremea mana Sa.
4 Mi-a prăpădit carnea şi pielea şi mi-a zdrobit oasele. 4 Mistuit-a trupul meu si pielea mea, zdrobit-a oasele mele;
5 A făcut zid împrejurul meu şi m-a înconjurat cu otravă şi durere. 5 A ridicat zid impotriva mea si m-a inconjurat de venin si de zbucium,
6 Mă aşază în întuneric ca pe cei morţi pentru totdeauna. 6 Mutandu-ma in imparatia morii, ca pe mortii cei din veac.
7 M-a înconjurat cu un zid, ca să nu ies; m-a pus în lanţuri grele. 7 M-a imprejmuit cu zid si n-am pe unde sa ies, ingreuiat-a lanturile mele;
8 Să tot strig şi să tot cer ajutor, căci El tot nu-mi primeşte rugăciunea. 8 Chiar cand strig si racnesc, rugaciunea mea nu se aude;
9 Mi-a astupat calea cu pietre cioplite şi mi-a strâmbat cărările. 9 El a astupat cararile mele cu piatra si a intortochiat potecile mele.
10 Mă pândeşte ca un urs şi ca un leu într-un loc ascuns. 10 El a ajuns pentru mine ca un urs la panda, ca un leu in ascunzatoare.
11 Mi-a abătut căile, şi apoi S-a aruncat pe mine şi m-a pustiit. 11 Ratacit-a caile mele, m-a sfasiat si m-a pustiit;
12 Şi-a încordat arcul şi m-a pus ţintă săgeţii Lui. 12 A incordat arcul Sau si m-a asezat ca tinta sagetii Sale,
13 În rinichi mi-a înfipt săgeţile din tolba Lui. 13 Trimitand in rarunchii mei pe fiii tolbei Sale.
14 Am ajuns de râsul poporului meu şi toată ziua sunt pus în cântece de batjocură de ei. 14 Facutu-m-am de ras fata de poporul meu, cantecul lor de batjocura in fiecare zi.
15 M-a săturat de amărăciune, m-a îmbătat cu pelin. 15 El m-a saturat de amaraciuni, adapatu-m-a cu pelin.
16 Mi-a sfărâmat dinţii cu pietre, m-a acoperit cu cenuşă. 16 A zdrobit de piatra dintii mei si m-a afundat in cenusa.
17 Mi-ai luat pacea, şi nu mai cunosc fericirea. 17 Tu ai rapit pacea sufletului meu, uitat-am fericirea
18 Şi am zis: "S-a dus puterea mea de viaţă şi nu mai am nicio nădejde în Domnul." - 18 ti am zis: "S-a dus puterea vietii mele si nadejdea mea in Domnul".
19 Gândeşte-Te la necazul şi suferinţa mea, la pelin şi la otravă! 19 Adu-ti aminte de nevoia si necazul meu, de pelin si otrava!
20 Când îşi aduce aminte sufletul meu de ele, este mâhnit în mine. 20 Sa-ti aduci aminte ca impovarat este in mine sufletul meu.
21 Iată ce mai gândesc în inima mea şi iată ce mă face să mai trag nădejde: 21 Aceasta voi pune-o la inima, de aceea voi nadajdui:
22 bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit, îndurările Lui nu sunt la capăt, 22 Milele Domnului nu s-au sfarsit, milostivirile Lui nu inceteaza.
23 ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă. Şi credincioşia Ta este atât de mare! - 23 In fiecare dimineata sunt altele, credinciosia Ta este mare!
24 "Domnul este partea mea de moştenire", zice sufletul meu; de aceea nădăjduiesc în El. 24 "Partea mea este Domnul, a zis sufletul meu, de aceea voi nadajdui in El".
25 Domnul este bun cu cine nădăjduieşte în El, cu sufletul care-L caută. 25 Bun este Domnul cu cei ce se incred in El, pentru omul care Il cauta.
26 Bine este să aştepţi în tăcere ajutorul Domnului. 26 Bine este sa astepti in tacere ajutorul Domnului.
27 Este bine pentru om să poarte un jug în tinereţea lui. 27 Bine este omului sa poarte un jug din tineretile lui.
28 Să stea singur şi să tacă, pentru că Domnul i l-a pus pe grumaz; 28 Sa stea la o parte in tacere, daca Domnul ii da porunca!
29 să-şi umple gura cu ţărână şi să nu-şi piardă nădejdea; 29 Sa atinga pulberea cu buzele lui; poate mai este nadejde!
30 să dea obrazul celui ce-l loveşte şi să se sature de ocări. 30 Sa dea obrazul lui spre lovire si sa se sature de ocara!
31 Căci Domnul nu leapădă pentru totdeauna. 31 Caci Domnul nu arunca pe oameni pentru totdeauna;
32 Ci, când mâhneşte pe cineva, Se îndură iarăşi de el, după îndurarea Lui cea mare: 32 Ci El pedepseste si are mila dupa multimea milelor Lui.
33 căci El nu necăjeşte cu plăcere, nici nu mâhneşte bucuros pe copiii oamenilor. 33 Ca nu de buna voie umileste si pedepseste pe fiii oamenilor.
34 Când se calcă în picioare toţi prinşii de război ai unei ţări, 34 Cand calcam in picioare pe toti robii pamantului,
35 când se calcă dreptatea omenească în faţa Celui Preaînalt, 35 Cand calcam dreptatea omului inaintea fetei Celui Preainalt,
36 când este nedreptăţit un om în pricina lui, nu vede Domnul? 36 Cand nu dam dreptate cuiva in pricina lui, oare Stapanul a toate nu vede?
37 Cine a spus, şi s-a întâmplat ceva fără porunca Domnului? 37 Cine este Cel ce a grait si s-a facut, fara numai Domnul, Care a poruncit?
38 Nu iese din gura Celui Preaînalt răul şi binele? 38 Nu iese oare din gura Celui Preainalt binele si raul?
39 De ce să se plângă omul cât trăieşte? Fiecare să se plângă mai bine de păcatele lui! 39 De ce suspina omul toata viata, fiecare pentru pacatul lui?
40 Să luăm seama la umbletele noastre, să le cercetăm şi să ne întoarcem la Domnul. 40 Sa cercetam caile noastre, luand aminte si intorcandu-ne la Domnul!
41 Să ne înălţăm inimile cu mâinile spre Dumnezeu din cer, zicând: 41 Sa ridicam inimile si mainile noastre la Domnul din cer!
42 "Am păcătuit, am fost îndărătnici, şi nu ne-ai iertat! 42 Noi am pacatuit si ne-am razvratit si Tu ne-ai iertat.
43 În mânia Ta, Te-ai ascuns şi ne-ai urmărit, ai ucis fără milă. 43 Tu Te-ai invesmantat cu manie si ne-ai urmarit; Tu ai ucis fara mila;
44 Te-ai învăluit într-un nor, ca să nu străbată la Tine rugăciunea noastră. 44 Tu Te-ai ascuns in nori, ca sa nu strabata rugaciunea la Tine;
45 Ne-ai făcut de batjocură şi de ocară printre popoare. 45 Tu ai facut din mine o maturatura si un gunoi, in mijlocul popoarelor.
46 Toţi vrăjmaşii noştri deschid gura împotriva noastră. 46 Toti dusmanii nostri au deschis gura impotriva noastra;
47 De groază şi de groapă am avut parte, de prăpăd şi pustiire." 47 De spaima si de groapa am avut parte, de pustiire si de ruina.
48 Şuvoaie de apă îmi curg din ochi din pricina prăpădului fiicei poporului meu. 48 Suvoaie de apa lacrimeaza ochiul meu, din pricina prapadului fiicei poporului meu.
49 Mi se topeşte ochiul în lacrimi, necurmat şi fără răgaz, 49 Ochiul meu varsa lacrimi fara incetare, caci nu este usurare,
50 până ce Domnul va privi din cer şi va vedea. 50 Pana sa se uite in jos si sa priveasca Domnul din ceruri.
51 Mă doare ochiul de plâns pentru toate fiicele cetăţii mele. 51 Ochiul meu ma doare din pricina fiicelor cetatii mele.
52 Cei ce mă urăsc fără temei m-au gonit ca pe o pasăre. 52 Ca pe o pasare m-au vanat fara cuvant vrajmasii mei,
53 Voiau să-mi nimicească viaţa într-o groapă şi au aruncat cu pietre în mine. 53 Au vrut sa nimiceasca in groapa viata mea, si au aruncat cu pietre in mine.
54 Mi-au năvălit apele peste cap, şi ziceam: "Sunt pierdut!" 54 Ape navaleau peste capul meu si cugetam: "Sunt pierdut!"
55 Dar am chemat Numele Tău, Doamne, din fundul gropii. 55 Chemat-am numele Tau, Doamne, din groapa cea mai dedesubt.
56 Tu mi-ai auzit glasul: "Nu-Ţi astupa urechea la suspinele şi strigătele mele." 56 Tu ai auzit glasul meu: "Nu astupa urechea la suspinul si strigatul meu".
57 În ziua când Te-am chemat, Te-ai apropiat şi ai zis: "Nu te teme!" 57 Tu erai aproape in ziua cand Te-am strigat si ai zis: "Nu-ti fie frica!"
58 Doamne, Tu ai apărat pricina sufletului meu, mi-ai răscumpărat viaţa! 58 O, Doamne, Tu ai judecat pricina mea, Tu ai izbavit viata mea!
59 Doamne, ai văzut apăsarea mea: fă-mi dreptate. 59 Vazut-ai, Doamne, apasarea mea, ajuta-mi si-mi fa dreptate!
60 Ai văzut toate răzbunările lor, toate uneltirile lor împotriva mea. 60 Tu ai vazut toata razbunarea lor, toate uneltirile lor impotriva mea;
61 Doamne, le-ai auzit ocările, toate uneltirile împotriva mea, 61 O, Doamne, Tu ai auzit ocarile lor, toate chibzuielile lor impotriva mea,
62 cuvântările potrivnicilor mei şi planurile pe care le urzeau în fiecare zi împotriva mea. 62 Graiurile potrivnicilor mei si gandul lor ascuns impotriva mea.
63 Uită-Te când stau ei jos sau când se scoală. Eu sunt cântecul lor de batjocură. 63 Priveste: de stau sau de se scoala, eu sunt de rasul lor!
64 Răsplăteşte-le, Doamne, după faptele mâinilor lor! 64 Rasplateste-le, Doamne, dupa faptele mainilor lor,
65 Împietreşte-le inima şi aruncă blestemul Tău împotriva lor! 65 Da-le invartosare inimii, blestemul Tau sa fie pentru ei!
66 Urmăreşte-i în mânia Ta şi şterge-i de sub ceruri, Doamne!" 66 Urmareste-i cu manie si nimiceste-i sub cerurile Tale, Doamne!
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***