Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 22

1 Copiii lui Israel au pornit şi au tăbărât în şesurile Moabului, dincolo de Iordan, în faţa Ierihonului. 1 Purcezand apoi de acolo, fiii lui Israel au tabarat in sesurile Moabului, langa Iordan, in fata Ierihonului.
2 Balac, fiul lui Ţipor, a văzut tot ce făcuse Israel, amoriţilor. 2 Iar Balac, fiul lui Sefor, vazand toate cate facuse Israel Amoreilor,
3 Şi Moab a rămas foarte îngrozit în faţa unui popor atât de mare la număr; l-a apucat groaza în faţa copiilor lui Israel. 3 S-a infricosat foarte tare de poporul acesta, pentru ca era mult la numar, si s-au inspaimantat Moabitii de fiii lui Israel
4 Moab a zis bătrânilor lui Madian: "Mulţimea aceasta are să înghită tot ce este în jurul nostru, cum paşte boul verdeaţa de pe câmp." Balac, fiul lui Ţipor, era pe atunci împărat al Moabului. 4 Si au zis catre capeteniile Madianitilor: "Poporul acesta mananca acum totul imprejurul nostru, cum mananca boul iarba campului". Balac insa, feciorul lui Sefor, era atunci regele Moabitilor.
5 El a trimis soli la Balaam, fiul lui Beor, la Petor pe Râu, în ţara fiilor poporului său, ca să-l cheme şi să-i spună: "Iată, un popor a ieşit din Egipt, acoperă faţa pământului şi s-a aşezat în faţa mea. 5 Deci a trimis acesta soli la Valaam, fiul lui Beor, in Petor, care e asezat langa raul Eufrat, in pamantul fiilor poporului sau, ca sa-l cheme si sa-i spuna: "Iata a iesit un popor din Egipt si a acoperit fata pamantului si traieste langa mine.
6 Vino, te rog, să-mi blestemi pe poporul acesta, căci este mai puternic decât mine; poate că aşa îl voi putea bate şi-l voi izgoni din ţară, căci ştiu că pe cine binecuvântezi tu este binecuvântat şi pe cine blestemi tu este blestemat." 6 Vino deci si-mi blesteama poporul acesta, ca este mai tare decat mine, si atunci poate voi fi in stare sa-l bat si sa-l alung din tara. Eu stiu ca pe cine binecuvantezi tu acela este binecuvantat, si pe cine blestemi este blestemat".
7 Bătrânii lui Moab şi bătrânii lui Madian au plecat, având cu ei daruri pentru ghicitor. Au ajuns la Balaam şi i-au spus cuvintele lui Balac. 7 S-au dus deci batranii Moabitilor si batranii Madianitilor cu mainile pline de daruri pentru vraji; si ajungand la Valaam, i-au spus vorbele lui Balac.
8 Balaam le-a zis: "Rămâneţi aici peste noapte şi vă voi da răspuns, după cum îmi va spune Domnul." Şi căpeteniile Moabului au rămas la Balaam. 8 Iar el le-a zis: "Ramaneti aici peste noapte si va voi da raspuns cum imi va spune Domnul". Si au ramas capeteniile lui Moab la Valaam.
9 Dumnezeu a venit la Balaam şi a zis: "Cine sunt oamenii aceştia pe care-i ai la tine?" 9 Atunci a venit Dumnezeu la Valaam si a zis: "Cine sunt oamenii aceia de la tine?"
10 Balaam a răspuns lui Dumnezeu: "Balac, fiul lui Ţipor, împăratul Moabului, i-a trimis să-mi spună: 10 Iar Valaam a zis catre Dumnezeu: "Balac, fiul lui Sefor, regele Moabului, i-a trimis la mine sa-mi spuna:
11 "Iată, un popor a ieşit din Egipt şi acoperă faţa pământului; vino, dar, şi blestemă-l; poate că aşa îl voi putea bate şi-l voi izgoni." 11 Iata a iesit din Egipt un popor si a acoperit fata pamantului si locuieste langa mine; vino dar de mi-l blesteama, doar l-as putea birui si alunga din tara".
12 Dumnezeu a zis lui Balaam: "Să nu te duci cu ei; şi nici să nu blestemi poporul acela, căci este binecuvântat." 12 Dumnezeu insa a zis catre Valaam: "Sa nu te duci cu ei si sa nu blestemi pe poporul acela, ca este binecuvantat".
13 Balaam s-a sculat dimineaţa şi a zis căpeteniilor lui Balac: "Duceţi-vă înapoi în ţara voastră, căci Domnul nu vrea să mă lase să merg cu voi." 13 Dimineata s-a sculat Valaam si a zis catre batranii lui Balac: "Duceti-va la stapanul vostru, ca nu ma lasa Dumnezeu sa merg cu voi".
14 Şi mai marii Moabului s-au sculat, s-au întors la Balac şi i-au spus: "Balaam n-a vrut să vină cu noi." 14 Sculandu-se deci, capeteniile Moabului au venit la Balac si i-au spus: "Valaam n-a vrut sa vina cu noi".
15 Balac a trimis din nou mai multe căpetenii mai cu vază decât cele dinainte. 15 Atunci Balac a trimis alti soli mai multi si mai insemnati decat aceia.
16 Au ajuns la Balaam şi i-au zis: "Aşa vorbeşte Balac, fiul lui Ţipor: "Nu mai pune piedici, şi vino la mine; 16 Si venind acestia la Valaam, i-au zis: "Asa graieste Balac al lui Sefor: Nu te lepada a veni pana la mine;
17 căci îţi voi da multă cinste şi voi face tot ce-mi vei spune; numai vino, te rog, şi blestemă-mi poporul acesta!" 17 Ca iti voi da cinste mare si-ti voi face toate cate-mi vei zice; vino insa si-mi blesteama poporul acesta".
18 Balaam a răspuns şi a zis slujitorilor lui Balac: "Să-mi dea Balac chiar şi casa lui plină de argint şi de aur, şi tot n-aş putea să fac niciun lucru, fie mic, fie mare, împotriva poruncii Domnului Dumnezeului meu. 18 Iar Valaam a raspuns si a zis catre capeteniile lui Balac: "Chiar de mi-ar da Balac casa sa plina de argint si de aur, nu pot sa calc porunca Domnului Dumnezeului meu si sa fac ceva mic sau mare dupa placul meu.
19 Totuşi, vă rog, rămâneţi aici la noapte, şi voi vedea ce-mi va mai spune Domnul." 19 Ramaneti insa acum si voi aici peste noapte si voi vedea ce-mi va mai spune Domnul".
20 Dumnezeu a venit la Balaam în timpul nopţii şi i-a zis: "Fiindcă oamenii aceştia au venit să te cheme, scoală-te şi du-te cu ei; dar să faci numai ce-ţi voi spune." 20 Atunci a venit Dumnezeu la Valaam noaptea si i-a zis: "Daca oamenii acestia au venit sa te cheme, scoala si te du cu ei; dar sa faci ceea ce-ti voi zice Eu!"
21 Balaam s-a sculat dimineaţa, a pus şaua pe măgăriţă şi a plecat cu căpeteniile lui Moab. 21 A doua zi s-a sculat Valaam, si-a pus samarul pe asina sa si s-a dus cu capeteniile Moabului.
22 Dumnezeu S-a aprins de mânie pentru că plecase. Şi Îngerul Domnului S-a aşezat în drum, ca să i Se împotrivească. Balaam era călare pe măgăriţa lui, şi cei doi slujitori ai lui erau cu el. 22 Dar se aprinsese mania lui Dumnezeu pentru ca s-a dus, iar ingerul Domnului s-a sculat, ca sa-l mustre pe cale.
23 Măgăriţa a văzut pe Îngerul Domnului stând în drum cu sabia scoasă din teacă în mână, s-a abătut din drum şi a luat-o pe câmp. Balaam şi-a bătut măgăriţa ca s-o aducă la drum. 23 Cum sedea el pe asina sa, insotit de doua slugi ale sale, a vazut asina pe ingerul Domnului, care statea in drum cu sabia ridicata in mana, si s-a abatut din drum pe camp; iar Valaam a batut asina cu toiagul sau, ca sa o intoarca la drum.
24 Îngerul Domnului S-a aşezat într-o cărare dintre vii, şi de fiecare parte a cărării era câte un zid. 24 Dar ingerul Domnului a stat in drumul ingust intre vii, unde de o parte si de alta era zid;
25 Măgăriţa a văzut pe Îngerul Domnului; s-a strâns spre zid şi a strâns piciorul lui Balaam de zid. Balaam a bătut-o din nou. 25 Si asina, vazand ingerul Domnului, s-a tras catre zid si a strans piciorul lui Valaam in zid, si acesta iar a inceput s-o bata.
26 Îngerul Domnului a trecut mai departe şi S-a aşezat într-un loc unde nu era chip să te întorci nici la dreapta, nici la stânga. 26 Ingerul Domnului insa a trecut iar si a stat la loc stramt, unde nu era chip sa te abati nici la dreapta, nici la stanga.
27 Măgăriţa a văzut pe Îngerul Domnului şi s-a culcat sub Balaam. Balaam s-a aprins de mânie şi a bătut măgăriţa cu un băţ. 27 Iar asina, vazand pe ingerul Domnului, s-a culcat sub Valaam. Atunci s-a maniat Valaam si a inceput sa bata asina cu toiagul.
28 Domnul a deschis gura măgăriţei, şi ea a zis lui Balaam: "Ce ţi-am făcut, de mai bătut de trei ori?" 28 Dar Domnul a deschis gura asinei si aceasta a zis catre Valaam: "Ce ti-am facut eu, de ma bati acum pentru a treia oara?"
29 Balaam a răspuns măgăriţei: "Pentru că ţi-ai bătut joc de mine; dacă aş avea o sabie în mână, te-aş ucide pe loc." 29 Si Valaam a zis catre asina: "Pentru ca ti-ai ras de mine; de as fi avut in mana o sabie, te-as fi ucis aici pe loc".
30 Măgăriţa a zis lui Balaam: "Nu sunt eu oare măgăriţa ta pe care ai călărit în tot timpul până în ziua de azi? Am eu oare obicei să-ţi fac aşa?" Şi el a răspuns: "Nu." 30 Raspuns-a asina lui Valaam: "Au nu sunt eu asina ta, pe care ai umblat din tineretile tale si pana in ziua aceasta? Avut-am oare deprinderea de a ma purta asa cu tine?" Si el a zis: "Nu!"
31 Domnul a deschis ochii lui Balaam, şi Balaam a văzut pe Îngerul Domnului stând în drum, cu sabia scoasă în mână. Şi s-a plecat şi s-a aruncat cu faţa la pământ. 31 Atunci a deschis Domnul ochii lui Valaam si acesta a vazut pe ingerul Domnului, care statea in mijlocul drumului cu sabia ridicata in mana, si s-a inchinat si a cazut cu fata la pamant.
32 Îngerul Domnului i-a zis: "Pentru ce ţi-ai bătut măgăriţa de trei ori? Iată, Eu am ieşit ca să-ţi stau împotrivă, căci drumul pe care mergi este un drum care duce la pierzare, înaintea Mea. 32 Iar ingerul Domnului i-a zis: "De ce ai batut asina ta de trei ori? Eu am iesit sa te impiedic, deoarece calea ta nu este dreapta inaintea mea;
33 Măgăriţa M-a văzut şi s-a abătut de trei ori dinaintea Mea; dacă nu s-ar fi abătut dinaintea Mea, pe tine te-aş fi omorât, iar pe ea aş fi lăsat-o vie." 33 Si asina, vazandu-ma pe mine, s-a intors de la mine de trei ori pana acum; daca ea nu s-ar fi intors de Ia mine, eu te-as fi ucis pe tine, iar pe ea as fi lasat-o vie".
34 Balaam a zis Îngerului Domnului: "Am păcătuit, căci nu ştiam că Te-ai aşezat înaintea mea în drum; şi acum, dacă nu găseşti că e bine ce fac eu, mă voi întoarce." 34 Zis-a Valaam catre ingerul Domnului: "Am pacatuit, pentru ca n-am stiut ca stai tu in drum inaintea mea. Deci, daca aceasta nu este placut in ochii tai, atunci ma voi intoarce".
35 Îngerul Domnului a zis lui Balaam: "Du-te cu oamenii aceştia; dar să spui numai cuvintele pe care ţi le voi spune Eu." Şi Balaam a plecat înainte cu căpeteniile lui Balac. 35 Iar ingerul Domnului a zis catre Valaam: "Du-te cu oamenii acestia, dar sa graiesti ceea ce-ti voi spune eu!" si s-a dus Valaam cu capeteniile lui Balac.
36 Balac a auzit că vine Balaam şi i-a ieşit înainte până la cetatea Moabului, care este la hotarul Arnonului, la hotarul cel mai depărtat. 36 Cand a auzit Balac ca vine Valaam, a iesit in intampinarea lui in orasul moabit, care este langa hotarul de la Arnon, chiar la hotar.
37 Balac a zis lui Balaam: "N-am trimis eu oare la tine să te cheme? Pentru ce n-ai venit la mine? Cum, nu pot eu oare să-ţi dau cinste?" 37 Si a zis Valaam catre Balac: "Iata acum am venit la tine. Dar pot eu, oare, sa-ti spun ceva?
38 Balaam a răspuns lui Balac: "Iată că am venit la tine; acum, îmi va fi oare îngăduit să spun ceva? Voi spune cuvintele pe care mi le va pune Dumnezeu în gură." 38 Ce-mi va pune Dumnezeu in gura, aceea iti voi grai!"
39 Balaam a mers cu Balac şi au ajuns la Chiriat-Huţot. 39 Apoi s-a dus Valaam cu Balac si au mers la Kiriat-Hutot.
40 Balac a jertfit boi şi oi şi a trimis din ei lui Balaam şi căpeteniilor care erau cu el. 40 Atunci a junghiat Balac oi si boi si a trimis lui Valaam si capeteniilor ce erau cu el.
41 Dimineaţa, Balac a luat pe Balaam şi l-a suit pe Bamot-Baal, de unde Balaam putea să vadă o parte din popor. 41 Iar a doua zi de dimineata, a luat Balac pe Valaam si l-a suit pe inaltimile lui Baal, ca sa-i arate de acolo o parte din popor.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***