Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 13

1 Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: 1 Acolo a grait Domnul cu Moise si i-a zis:
2 "Trimite nişte oameni să iscodească ţara Canaanului, pe care o dau copiilor lui Israel. Să trimiţi câte un om pentru fiecare din seminţiile părinţilor lor, toţi să fie dintre fruntaşii lor." 2 "Trimite din partea ta oameni ca sa iscodeasca pamantul Canaanului pe care am sa-l dau Eu fiilor lui Israel spre mostenire; cate un om de fiecare semintie sa trimiti; insa acestia sa fie toti capetenii intre ei".
3 Moise i-a trimis din pustiul Paran, după porunca Domnului; toţi oamenii aceştia erau căpetenii ale copiilor lui Israel. 3 Si i-a trimis pe acestia Moise din pustiul Paran, dupa porunca Domnului, si erau toti capetenii.
4 Iată numele lor: pentru seminţia lui Ruben: Şamua, fiul lui Zacur; 4 Iata acum si numele lor: Sammua, fiul lui Zahur, din semintia lui Ruben.
5 pentru seminţia lui Simeon: Şafat, fiul lui Hori; 5 Safat, fiul lui Hori, din semintia lui Simeon;
6 pentru seminţia lui Iuda: Caleb, fiul lui Iefune; 6 Caleb, fiul lui Iefone, din semintia lui Iuda;
7 pentru seminţia lui Isahar: Igual, fiul lui Iosif; 7 Igal, fiul lui Iosif, din semintia lui Isahar;
8 pentru seminţia lui Efraim: Hosea, fiul lui Nun; 8 Osia, fiul lui Navi, din semintia lui Efraim;
9 pentru seminţia lui Beniamin: Palti, fiul lui Rafu; 9 Falti, fiul lui Rafu, din semintia lui Veniamin;
10 pentru seminţia lui Zabulon: Gadiel, fiul lui Sodi; 10 Gadiel, fiul lui Sodi, din semintia lui Zabulon;
11 pentru seminţia lui Iosif, seminţia lui Manase: Gadi, fiul lui Susi; 11 Gadi, fiul lui Susi, din Manase, semintia lui Iosif;
12 pentru seminţia lui Dan: Amiel, fiul lui Ghemali; 12 Amiel, fiul lui Ghemali, din semintia lui Dan;
13 pentru seminţia lui Aşer: Setur, fiul lui Micael; 13 Setur, fiul lui Mihael, din semintia lui Aser;
14 pentru seminţia lui Neftali: Nahbi, fiul lui Vofsi; 14 Nahbi, fiul lui Vofsi, din semintia lui Neftali;
15 pentru seminţia lui Gad: Gheuel, fiul lui Machi. 15 Gheuel, fiul lui Machi, din semintia lui Gad.
16 Acestea sunt numele bărbaţilor pe care i-a trimis Moise să iscodească ţara. Lui Hosea, fiul lui Nun, Moise i-a pus numele Iosua. 16 Acestea sunt numele barbatilor pe care i-a trimis Moise sa iscodeasca tara. Insa pe Osia, fiul lui Navi, Moise l-a numit Iosua.
17 Moise i-a trimis să iscodească ţara Canaanului. El le-a zis: "Mergeţi de aici spre miazăzi, şi apoi să vă suiţi pe munte. 17 Trimitandu-i pe acestia din pustiul Paran ca sa iscodeasca pamantul Canaanului, Moise le-a zis:
18 Vedeţi ţara, vedeţi cum este ea, cum este poporul care o locuieşte, dacă este tare sau slab, dacă este mic sau mare la număr; 18 "Suiti-va din pustiul acesta si va urcati pe munte si cercetati ce pamant este si ce popor locuieste in el; de este tare sau slab, mult la numar sau putin;
19 vedeţi cum este ţara în care locuieşte: dacă este bună sau rea; cum sunt cetăţile în care locuieşte: dacă sunt deschise sau întărite; 19 Cum este tara pe care o locuieste: buna sau rea, cum sunt orasele in care traieste el: cu ziduri sau fara ziduri;
20 cum este pământul: dacă este gras sau sterp, dacă sunt sau nu copaci pe el. Fiţi cu inimă şi luaţi cu voi roade din ţară." Era pe vremea când încep să se coacă strugurii. 20 Cum este pamantul: gras sau slab, de sunt pe el copaci sau nu. Fiti curajosi si luati din roadele pamantului aceluia". Aceasta se petrecea pe vremea coacerii strugurilor.
21 Ei s-au suit şi au iscodit ţara, de la pustiul Ţin până la Rehob, pe drumul care duce la Hamat. 21 Si s-au dus ei si au cercetat pamantul de la pustiul Tin pana la Rehob, care vine langa Hamat.
22 S-au suit pe la miazăzi şi au mers până la Hebron, unde se aflau Ahiman, Şeşai şi Talmai, copiii lui Anac. Hebronul fusese zidit cu şapte ani înainte de cetatea Ţoan din Egipt. 22 De acolo au trecut in partea de miazazi a Canaanului si au mers pana la Hebron, unde traiau Ahiman, Sesai, si Talmai, copiii lui Enac. Hebronul fusese zidit cu sapte ani inaintea orasului egiptean Toan.
23 Au ajuns până la valea Eşcol; acolo au tăiat o ramură de viţă cu un strugure şi l-au dus câte doi cu ajutorul unei prăjini, au luat şi rodii şi smochine. 23 Apoi au venit pana in valea Escol, au cercetat-o si au taiat de acolo o vita de vie cu un strugure de poama si au dus-o doi pe parghie. Au mai luat de asemenea rodii si smochine.
24 Locul acela l-au numit valea Eşcol din pricina strugurelui pe care l-au tăiat de acolo copiii lui Israel. 24 Locul acesta l-au numit ei valea Escol, adica valea strugurelui, de la strugurele de poama pe care l-au taiat de acolo fiii lui Israel.
25 S-au întors de la iscodirea ţării după patruzeci de zile împlinite. 25 Si dupa ce au cercetat ei pamantul, s-au intors dupa patruzeci de zile
26 Au plecat şi au ajuns la Moise şi la Aaron şi la toată adunarea copiilor lui Israel, la Cades, în pustiul Paran. Le-au adus ştiri, lor şi întregii adunări, şi le-au arătat roadele ţării. 26 Si, mergand, au venit la Moise si la Aaron si la toata obstea fiilor lui Israel, la Cades, in pustiul Paran, si le-au adus lor si intregii obsti vita si le-au aratat roadele pamantului aceluia.
27 Iată ce au istorisit lui Moise: "Ne-am dus în ţara în care ne-ai trimis. Cu adevărat, este o ţară în care curge lapte şi miere şi iată-i roadele. 27 Apoi le-au povestit si au zis: "Am fost in pamantul in care ne-ai trimis, pamantul in care curge miere si lapte si iata roadele lui.
28 Dar poporul care locuieşte în ţara aceasta este puternic, cetăţile sunt întărite şi foarte mari. Ba încă am văzut acolo şi pe fiii lui Anac. 28 Dar poporul care locuieste in el, este indraznet si orasele sunt intarite si foarte mari, ba si pe fiii lui Enac i-am vazut acolo.
29 Amaleciţii locuiesc ţinutul de la miazăzi; iebusiţii şi amoriţii locuiesc muntele; şi canaaniţii şi hetiţii locuiesc lângă mare şi de-a lungul Iordanului." 29 Amalec locuieste in partea de miazazi a tarii; Heteii, Heveii, Iebuseii si Amoreii locuiesc in munti, iar Canaaneii locuiesc pe langa mare si pe langa raul Iordanului".
30 Caleb a potolit poporul care cârtea împotriva lui Moise. El a zis: "Haidem să ne suim şi să punem mâna pe ţară, căci vom fi biruitori!" 30 Caleb insa a linistit poporul inaintea lui Moise, zicand: "Nu, ci sa mergem si sa-l cuprindem, pentru ca il vom putea birui!"
31 Dar bărbaţii care fuseseră împreună cu el au zis: "Nu putem să ne suim împotriva poporului acestuia, căci este mai tare decât noi." 31 Iar oamenii cei ce fusesera cu el au zis: "Nu putem sa mergem impotriva poporului aceluia, pentru ca e mult mai puternic decat noi".
32 Şi au înnegrit înaintea copiilor lui Israel ţara pe care o iscodiseră. Ei au zis: "Ţara pe care am străbătut-o, ca s-o iscodim, este o ţară care mănâncă pe locuitorii ei; toţi aceia pe care i-am văzut acolo sunt oameni de statură înaltă. 32 Si au imprastiat printre fiii lui Israel zvonuri rele despre pamantul pe care-l cercetasera, zicand: "Pamantul pe care l-am strabatut noi, ca sa-l vedem, este un pamant care mananca pe cei ce locuiesc in el si tot poporul, pe care l-am vazut acolo, sunt oameni foarte mari.
33 Apoi am mai văzut în ea pe uriaşi, pe copiii lui Anac, care se trag din neamul uriaşilor: înaintea noastră, şi faţă de ei parcă eram nişte lăcuste." 33 Acolo am vazut noi si uriasi, pe fiii lui Enac, din neamul uriasilor; si noua ni se parea ca suntem fata de ei ca niste lacuste si tot asa le paream si noi lor".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***