Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Neemia 8

1 Când a venit luna a şaptea, copiii lui Israel erau în cetăţile lor. Atunci tot poporul s-a strâns ca un singur om pe locul deschis dinaintea porţii apelor. Au zis cărturarului Ezra să se ducă să ia cartea Legii lui Moise dată de Domnul lui Israel. 1 Atunci s-a adunat tot poporul ca un singur om in piata cea din fata Portii Apelor si a zis lui Ezdra carturarul sa aduca el cartea legii lui Moise pe care a dat-o Domnul lui Israel.
2 Şi preotul Ezra a adus Legea înaintea adunării, alcătuită din bărbaţi şi femei şi din toţi cei ce erau în stare s-o înţeleagă. Era întâia zi a lunii a şaptea. 2 Si carturarul Ezdra a adus legea inaintea adunarii, care era alcatuita din barbati si din femei si din toti acei ce erau in stare sa inteleaga. Aceasta s-a facut in ziua intai a lunii a saptea.
3 Ezra a citit în carte de dimineaţă până la amiază, pe locul deschis dinaintea porţii apelor, în faţa bărbaţilor şi femeilor şi în faţa celor ce erau în stare s-o înţeleagă. Tot poporul a fost cu luare aminte la citirea cărţii Legii. 3 Si a citit Ezdra din carte de dimineata pana la amiaza in piata cea de dinaintea Portii Apelor, inaintea barbatilor si femeilor si a celor ce erau in stare sa priceapa si tot poporul a fost cu luare-aminte la citirea cartii legii.
4 Cărturarul Ezra stătea pe un scaun de lemn ridicat cu prilejul acesta. Lângă el, la dreapta, stăteau: Matitia, Şema, Anaia, Urie, Hilchia şi Maaseia, şi la stânga: Pedaia, Mişael, Malchia, Haşum, Haşbadana, Zaharia şi Meşulam. 4 Ezdra carturarul statea sus pe un podet de lemn, facut anume pentru acest prilej. Alaturi de el, la dreapta lui, stateau Matitia, Sema, Anaia, Urie, Hilchia si Maaseia; iar la stanga lui se aflau Pedaia, Misael, Malchia, Hasum, Hasbadana, Zaharia si Mesulam.
5 Ezra a deschis cartea înaintea întregului popor, căci stătea mai sus decât tot poporul. Şi când a deschis-o, tot poporul s-a sculat. 5 Si a deschis Ezdra cartea inaintea ochilor a tot poporul, caci el se afla mai sus decat tot poporul si cand a deschis el cartea, tot poporul statea in picioare in piata.
6 Ezra a binecuvântat pe Domnul Dumnezeul cel mare, şi tot poporul a răspuns ridicând mâinile: "Amin! Amin!" Şi s-au plecat, şi s-au închinat înaintea Domnului cu faţa la pământ. 6 Mai intai Ezdra a binecuvantat pe Domnul, marele Dumnezeu si tot poporul, ridicandu-si mainile, a raspuns: Amin, Amin! Si plecandu-se, s-a inchinat inaintea Domnului pana la pamant.
7 Iosua, Bani, Şerebia, Iamin, Acub, Şabetai, Hodia, Maaseia, Chelita, Azaria, Iozabad, Hanan, Pelaia şi leviţii lămureau poporului Legea, şi fiecare stătea la locul lui. 7 Apoi Iosua, Bani, Serebia, Iamin, Acub, Sabetai, Hodia, Maaseia, Chelita, Azaria, Iozabad, Hanan, Pelaia, si levitii au talcuit poporului legea, stand fiecare la locul lui.
8 Ei citeau desluşit în cartea Legii lui Dumnezeu şi-i arătau înţelesul, ca să-i facă să înţeleagă ce citiseră. 8 Ei citeau lamurit bucati din cartea legii lui Dumnezeu, iar bucatile citite le lamureau si poporul intelegea cele ce se citeau.
9 Dregătorul Neemia, preotul şi cărturarul Ezra şi leviţii care învăţau pe popor au zis întregului popor: "Ziua aceasta este închinată Domnului Dumnezeului vostru; să nu vă bociţi şi să nu plângeţi!" Căci tot poporul plângea când a auzit cuvintele Legii. 9 Atunci Neemia, guvernatorul, Ezdra preotul si carturarul, si levitii care invatau poporul au zis catre tot poporul: "Ziua aceasta este inchinata Domnului Dumnezeului vostru, sa nu fiti tristi, nici sa plangeti! Caci tot poporul plangea, auzind cuvintele legii.
10 Ei le-au zis: "Duceţi-vă de mâncaţi cărnuri grase şi beţi băuturi dulci şi trimiteţi câte o parte şi celor ce n-au nimic pregătit, căci ziua aceasta este închinată Domnului nostru; nu vă mâhniţi, căci bucuria Domnului va fi tăria voastră." 10 Ci mergeti de mancati carne grasa si beti vin dulce - adaugara ei - si trimiteti parte si celor ce n-au nimic gatit, caci ziua aceasta este sfintita Domnului nostru. Nu fiti tristi, caci bucuria Domnului va fi puterea voastra".
11 Leviţii potoleau pe tot poporul, zicând: "Tăceţi, căci ziua aceasta este sfântă; nu vă mâhniţi!" 11 Si au linistit levitii tot poporul, zicand: "Taceti, caci ziua aceasta este sfanta. Nu fiti tristi!"
12 Şi tot poporul s-a dus să mănânce şi să bea. Şi au trimis câte o parte şi altora, şi s-au înveselit mult. Căci înţeleseseră cuvintele care li se tâlcuiseră. 12 Si tot poporul s-a dus sa manance si sa bea si sa trimita parti celor ce nu aveau si sa faca veselie mare; caci intelesesera ei cuvintele ce li se talcuisera.
13 A doua zi, capii de familie din tot poporul, preoţii şi leviţii s-au strâns la cărturarul Ezra ca să audă tâlcuirea cuvintelor Legii. 13 A doua zi, capii familiilor din tot poporul, preotii si levitii se stransesera imprejurul lui Ezdra carturarul, ca sa asculte talmacirea cuvintelor legii.
14 Şi au găsit scris în Lege că Domnul poruncise prin Moise că fiii lui Israel trebuie să locuiască în corturi în timpul sărbătorii lunii a şaptea. 14 Si au gasit ei scris in legea pe care Domnul a dat-o lui Moise, ca fiii lui Israel in timpul sarbatorilor din luna a saptea trebuie sa locuiasca in corturi.
15 Atunci au trimis să răspândească vestea aceasta în toate cetăţile lor şi la Ierusalim: "Duceţi-vă la munte şi aduceţi ramuri de măslin, ramuri de măslin sălbatic, ramuri de mirt, ramuri de finic şi ramuri de copaci stufoşi, ca să faceţi corturi, cum este scris." 15 Si au vestit aceasta in toate cetatile lor si in Ierusalim, zicand: "Duceti-va de cautati, in munte, crengi de maslin salbatic, de mirt, de finici si de tufari si faceti corturi cum este scris".
16 Atunci poporul s-a dus şi a adus ramuri şi au făcut corturi pe acoperişul caselor lor, în curţile lor, în curţile Casei lui Dumnezeu, pe locul deschis dinaintea porţii apelor şi pe locul deschis de la poarta lui Efraim. 16 Atunci poporul s-a dus sa caute crengi si a facut fiecare cort pe acoperisul casei lor, in curtea sa, in curtea templului Domnului si in piata de dinaintea Portii Apelor si in piata de dinaintea Portii lui Efraim.
17 Toată adunarea celor ce se întorseseră din robie a făcut corturi şi au locuit în aceste corturi. Din vremea lui Iosua, fiul lui Nun, până în ziua aceasta nu mai făcuseră copiii lui Israel aşa ceva. Şi a fost foarte mare veselie. 17 Toata obstea celor ce se intorsesera din robie si-a facut corturi si a stat in ele. Din zilele lui Iosua, fiul lui Navi, pana in ziua aceasta, fiii lui Israel nu mai fusesera asa. Si a fost bucurie foarte mare.
18 Au citit în cartea Legii lui Dumnezeu în fiecare zi, din cea dintâi zi până la cea din urmă. Au prăznuit sărbătoarea şapte zile şi a fost o adunare de sărbătoare în ziua a opta, cum este poruncit. 18 Si s-a citit din cartea legii Domnului in fiecare zi, din cea dintai zi pana la cea din urma. Si au tinut sarbatoarea sapte zile iar a opta zi au facut o adunare sarbatoreasca, dupa randuiala.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***