Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Neemia 6

1 Nu pusesem încă uşile porţilor, când Sanbalat, Tobia, Gheşem, arabul, şi ceilalţi vrăjmaşi ai noştri au auzit că zidisem zidul şi că n-a mai rămas nicio spărtură. 1 Canaturile portilor inca nu le pusesem, cand a auzit Sanbalat, Tobie, Ghesem Arabul si ceilalti dusmani ai nostri ca eu am reparat zidul si nu a mai ramas nici o spartura in el.
2 Atunci Sanbalat şi Gheşem au trimis să-mi spună: "Vino şi să ne întâlnim în satele din valea Ono." Îşi puseseră de gând să-mi facă rău. 2 Atunci au trimis Sanbalat si Ghesem la mine sa mi se spuna: "Vino sa ne intalnim impreuna intr-unul din satele din Valea Ono!" Caci ei pusesera la cale sa-mi faca rau.
3 Le-am trimis soli cu următorul răspuns: "Am o mare lucrare de făcut şi nu pot să mă cobor; cât timp l-aş lăsa ca să vin la voi, lucrul ar înceta." 3 Dar eu am trimis la ei robi sa le spuna: "Am de facut un lucru mare si nu pot sa vin, caci lucrul ar inceta, daca l-as lasa si as veni la voi".
4 Mi-au făcut în patru rânduri aceeaşi cerere, şi le-am dat acelaşi răspuns. 4 De patru ori au trimis ei la mine cu aceeasi poftire si eu le-am raspuns la fel.
5 Sanbalat mi-a trimis solia aceasta a cincea oară prin slujitorul său, care ţinea în mână o scrisoare deschisă. 5 Atunci a trimis la mine Sanbalat a cincea oara pe slujitorul sau care avea in mana sa o scrisoare deschisa.
6 În ea era scris: "Se răspândeşte zvonul printre popoare, şi Gaşmu spune că tu şi iudeii aveţi de gând să vă răsculaţi şi că în acest scop zideşti zidul. Se zice că tu vei ajunge împăratul lor 6 In ea se scria: "Umbla zvonul printre popoare si spune si Ghesem, cum ca tu si Iudeii v-ati gandit sa va rasculati, pentru care scop si zidesti zidul si vrei sa fii regele lor, dupa aceleasi zvonuri;
7 şi că ai pus chiar proroci ca să te numească la Ierusalim împărat al lui Iuda. Şi acum lucrurile acestea vor ajunge la cunoştinţa împăratului. Vino, dar, şi să ne sfătuim împreună." 7 Si ai fi pus si prooroci, ca sa te vesteasca in Ierusalim si sa-ti zica regele Iudei, si astfel de zvonuri vor ajunge pana la rege. Vino deci sa ne sfatuim impreuna".
8 Am trimis următorul răspuns lui Sanbalat: "Ce ai spus tu în scrisoare nu este; tu de la tine le născoceşti!" 8 Eu insa am trimis sa i se spuna: "Nimic de felul celor ce spui tu n-a fost. Acestea le-ai nascocit tu din capul tau".
9 Toţi oamenii aceştia voiau să ne înfricoşeze şi îşi ziceau: "Li se va muia inima, şi lucrarea nu se va face." Acum, Dumnezeule, întăreşte-mă! 9 Caci toti ne infricoseaza socotind ca ne vom lasa de lucru si zidul nu se va mai face. Dar eu inca si mai mult ma incurajam la lucru si ziceam: "Intareste-ma si acum, Dumnezeule!"
10 M-am dus la Şemaia, fiul lui Delaia, fiul lui Mehetabeel. El se închisese şi a zis: "Haidem împreună în Casa lui Dumnezeu, în mijlocul Templului, şi să închidem uşile Templului: căci vin să te omoare şi au să vină noaptea să te omoare." 10 Si am mers eu in casa lui Semaia, fiul lui Delaia, fiul lui Mehetabeel, si el, incuindu-se, a zis: "Sa ne adunam in templul lui Dumnezeu, in mijlocul lui, si sa incuiem usile, caci au sa vina sa te ucida, si au sa vina noaptea sa te ucida".
11 Eu am răspuns: "Un om ca mine să fugă? Şi care om ca mine ar putea să intre în Templu şi să trăiască? Nu voi intra!" 11 "Se poate oare sa fuga un astfel de om, ca mine? - am raspuns eu. Se poate oare ca unul ca mine sa intre in templu, pentru a ramane cu viata? Nu merg! "
12 Şi am cunoscut că nu Dumnezeu îl trimitea. Ci a prorocit aşa pentru mine, fiindcă Sanbalat şi Tobia îi dăduseră argint. 12 Si am cunoscut ca nu Dumnezeu il trimisese, ci el graia ca un prooroc impotriva mea, pentru ca il cumparasera Tobie si Sanbalat.
13 Şi, câştigându-l astfel, nădăjduiau că am să mă tem şi că am să urmez sfaturile lui, şi să fac un păcat. Ei s-ar fi folosit de această atingere a bunului meu nume, ca să mă umple de ocară. 13 Si fusese cumparat ca eu sa ma sperii si sa fac asa Si sa gresesc, ca apoi sa aiba lumea parere urata despre mine, si sa fiu prigonit pentru aceasta scadere.
14 Adu-Ţi aminte, Dumnezeule, de Tobia şi de Sanbalat şi de faptele lor! Adu-Ţi aminte şi de Noadia, prorociţa, şi de ceilalţi proroci care căutau să mă sperie! 14 Pomeneste, Dumnezeul meu, pe Tobie si pe Sanbalat dupa aceste fapte ale lor; de asemenea si pe proorocita Noadia si pe ceilalti prooroci care au vrut sa ma sperie!
15 Zidul a fost isprăvit în a douăzeci şi cincea zi a lunii Elul, în cincizeci şi două de zile. 15 Zidul a fost ispravit in ziua a douazeci si cincea a lunii Elul, adica in cincizeci si doua de zile.
16 Când au auzit toţi vrăjmaşii noştri, s-au temut toate popoarele dimprejurul nostru; s-au smerit foarte mult şi au cunoscut că lucrarea se făcuse prin voia Dumnezeului nostru. 16 Cand au auzit de aceasta toti dusmanii nostri si au vazut aceasta toate popoarele cele dimprejurul nostru, s-au smerit foarte mult si au cunoscut ca acest lucru a fost facut de Dumnezeul nostru.
17 În vremea aceea erau unii fruntaşi din Iudeea, care trimiteau deseori scrisori lui Tobia şi primeau şi ei scrisori de la el. 17 Pe langa aceasta, in zilele acelea, cei mai de seama ai Iudei au scris multe scrisori, pe care le-au trimis la Tobie, iar ei primeau scrisori de-ale lui Tobie;
18 Căci mulţi din Iuda erau legaţi cu el prin jurământ, pentru că era ginerele lui Şecania, fiul lui Arah, şi fiul său Iohanan luase pe fata lui Meşulam, fiul lui Berechia. 18 Caci multi din Iuda erau cu el in legatura intarita prin juramant, caci el era ginerele lui Secania, fiul lui Arah, iar fiul sau Iohanan luase de nevasta pe fiica lui Mesulam, fiul lui Berechia.
19 Vorbeau bine de el chiar în faţa mea şi-i spuneau cuvintele mele. Tobia trimitea scrisori ca să mă înfricoşeze. 19 Ba imi vorbeau ei si de bunatatea lui si vorbele mele ajungeau la el. Si Tobie trimitea scrisori, ca sa ma sperie.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***