Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Neemia 5

1 Din partea oamenilor din popor şi din partea nevestelor lor s-au ridicat mari plângeri împotriva fraţilor lor iudei. 1 Atunci s-a facut murmur mare in popor si intre femei impotriva fratilor lor Iudei.
2 Unii ziceau: "Noi, fiii noştri şi fetele noastre suntem mulţi; să ni se dea grâu ca să mâncăm şi să trăim." 2 Erau unii care ziceau: "Noi cu fiii si cu fiicele noastre suntem multi, sa ni se dea paine sa ne hranim si sa traim".
3 Alţii ziceau: "Punem zălog ogoarele, viile şi casele noastre, ca să avem grâu în timpul foametei." 3 Altii ziceau: "Ne-am pus zalog viile si ogoarele si casele noastre, ca sa ne luam paine sa ne astamparam foamea".
4 Alţii ziceau: "Am împrumutat argint punând zălog ogoarele şi viile noastre pentru birul împăratului. 4 Iar altii ziceau: "Noi luam bani cu camata ca sa platim bir regelui, zalogindu-ne viile si ogoarele noastre.
5 Şi totuşi carnea noastră este ca şi carnea fraţilor noştri, copiii noştri sunt ca şi copiii lor; şi iată, supunem la robie pe fiii noştri şi pe fetele noastre, şi multe din fetele noastre au şi fost supuse la robie; suntem fără putere, căci ogoarele şi viile noastre sunt ale altora." 5 Si noi avem acelasi trup ca si fratii vostri si fiii vostri sunt tot asa cum sunt si fiii lor; dar iata ca noi suntem nevoiti sa ne dam fiii si fiicele robi, ba unele din fiicele noastre se si afla in robie. N-avem la indemana nici un mijloc de rascumparare. Si viile noastre si ogoarele noastre sunt in stapanirea altora".
6 M-am supărat foarte tare când le-am auzit plângerile şi cuvintele acestea. 6 Cand am auzit eu murmurul lor si astfel de vorbe m-am maniat foarte tare.
7 Am hotărât să mustru pe cei mari şi pe dregători, şi le-am zis: "Ce! Voi împrumutaţi cu camătă fraţilor voştri?" Şi am strâns în jurul meu o mare mulţime 7 Inima mea s-a tulburat si am dojenit aspru pe cei mai insemnati si pe capetenii. "Voi luati mita de la fratii vostri", le-am zis eu. Si am facut impotriva lor o adunare mare,
8 şi le-am zis: "Noi am răscumpărat, după puterea noastră, pe fraţii noştri iudei vânduţi neamurilor; şi voi să vindeţi pe fraţii voştri? Şi încă nouă să ne fie vânduţi?" Ei au tăcut, neavând ce să răspundă. 8 Si le-am zis: "Noi, pe cat ne-au ajutat puterile, am rascumparat frati de ai nostri, Iudei, care fusesera vanduti paganilor; iar voi vindeti pe fratii vostri". Ei insa taceau si nu gaseau raspuns.
9 Apoi am zis: "Ce faceţi voi nu este bine. N-ar trebui să umblaţi în frica Dumnezeului nostru, ca să nu fiţi de ocara neamurilor vrăjmaşe nouă? 9 "Nu faceti bine - am zis eu mai departe. Nu vi se cuvine oare sa umblati in frica lui Dumnezeu, ca sa inlaturati ocara neamurilor vrajmase noua?
10 Şi eu, şi fraţii mei, şi slujitorii mei le-am împrumutat argint şi grâu. Să le lăsăm, dar, datoria aceasta! 10 Si eu, fratii mei si slujitorii mei, le-am dat imprumut si argint si paine, dar n-am mai cerut inapoi.
11 Daţi-le înapoi astăzi ogoarele, viile, măslinii şi casele, şi a suta parte din argintul, din grâul, din mustul şi din untdelemnul pe care l-aţi cerut de la ei ca dobândă." 11 Intoarceti-le dar chiar acum ogoarele, viile, maslinii si casele lor si dobanda argintului, painii, vinului si untdelemnului, pentru care le-ati dat imprumut".
12 Ei au răspuns: "Le vom da înapoi şi nu le vom cere nimic, vom face cum ai zis." Atunci am chemat pe preoţi, înaintea cărora i-am pus să jure că îşi vor ţine cuvântul. 12 "Se vor intoarce si nu vom mai cere de la ei - zisera ei. Vom face asa cum zici tu". Atunci am chemat preotii si le-am poruncit sa le ia juramant ca vor face asa.
13 Şi mi-am scuturat mantaua, zicând: "Aşa să scuture Dumnezeu afară din Casa Lui şi de averile lui pe orice om care nu-şi va ţine cuvântul, şi aşa să fie scuturat omul acela, şi lăsat cu mâinile goale!" Toată adunarea a zis: "Amin." Şi au lăudat pe Domnul. Şi poporul s-a ţinut de cuvânt. 13 Iar eu mi-am scuturat haina si am zis: "Asa sa scuture Dumnezeu si de casa si de avere pe fiecare om care nu-si va tine cuvantul sau si asa sa fie el scuturat si gol. "Amin" - zise toata adunarea. Atunci am preaslavit pe Dumnezeu si poporul si-a implinit cuvantul.
14 Din ziua când m-a pus împăratul dregător peste ei în ţara lui Iuda, de la al douăzecilea an până la al treizeci şi doilea an al împăratului Artaxerxe, timp de doisprezece ani, nici eu, nici fraţii mei n-am trăit din veniturile cuvenite dregătorului. 14 si din ziua aceea in care eu am fost numit guvernator al lor in tara lui Iuda, din anul al douazecilea pana in anul al treizeci si doilea al regelui Artaxerxe, timp de doisprezece ani eu si fratii mei n-am mancat painea de conducator.
15 Înainte de mine, cei dintâi dregători împovărau poporul şi luau de la el pâine şi vin, afară de cei patruzeci de sicli de argint; chiar şi slujitorii lor apăsau poporul. Eu n-am făcut aşa, din frică de Dumnezeu. 15 Iar conducatorii de mai inainte, apasau poporul si luau de la el paine si vin, pe langa cei patruzeci de sicli de argint; ba pana si slugile lor apasau poporul. Eu insa n-am facut asa, pentru ca ma temeam de Dumnezeu.
16 Ba, mai mult, am lucrat la dregerea zidului acestuia, n-am cumpărat niciun ogor, şi toţi slujitorii mei erau la lucru. 16 in vremea aceasta eu am mers inainte cu lucrul la zidurile acestea si nici o tarina n-am cumparat si toti slujbasii mei se adunau acolo la lucru.
17 Aveam la masă o sută cincizeci de oameni, iudei şi dregători, afară de cei ce veneau la noi din neamurile dimprejur. 17 Eu aveam la masa mea pana la o suta cincizeci de oameni, Iudei si capetenii, afara de cei ce veneau la noi de pe la popoarele dimprejur.
18 Mi se pregătea în fiecare zi un bou, şase berbeci aleşi şi păsări, şi la fiecare zece zile se pregătea din belşug tot vinul care era de trebuinţă. Cu toate acestea, n-am cerut veniturile cuvenite dregătorului, pentru că lucrările apăsau greu asupra poporului acestuia. 18 Si iata ce se gatea in fiecare zi: un bou, sase oi ingrasate si pasari; si la fiecare zece zile se consuma multime de vin de tot felul. Cu toate acestea painea de conducator n-am cerut-o, deoarece poporul acesta avea de dus o munca grea.
19 Adu-Ţi aminte de mine, spre bine, Dumnezeule, pentru tot ce am făcut pentru poporul acesta! 19 Dumnezeu sa primeasca tot ce am facut eu spre binele poporului acestuia".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***