Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Neemia 4

1 Când a auzit Sanbalat că zidim iarăşi zidul, s-a mâniat şi s-a supărat foarte tare. Şi-a bătut joc de iudei 1 "Cand a auzit Sanbalat, ca noi refacem zidurile Ierusalimului, s-a maniat si s-a tulburat tare si a batjocorit pe Iudei;
2 şi a zis înaintea fraţilor săi şi înaintea ostaşilor Samariei: "La ce lucrează aceşti iudei neputincioşi? Oare vor fi lăsaţi să lucreze? Oare vor jertfi? Oare vor isprăvi? Oare vor da ei viaţă unor pietre înmormântate sub mormane de praf şi arse de foc?" 2 Si de fata cu fratii sai si de fata cu ostasii samarineni a zis: "Ce fac acesti Iudei neputinciosi? Se poate oare sa li se ingaduie aceasta? Se poate oare sa aduca jertfe? Se poate oare sa li se ingaduie aceasta? Se poate oare sa dezgroape pietrele din movilele de moloz si inca arse?"
3 Tobia, amonitul, era lângă el şi a zis: "Să zidească numai! Dacă se va sui o vulpe, le va dărâma zidul lor de piatră." 3 Iar Tobie Amonitul de langa el a zis: "Lasa-i sa zideasca, fiindca are sa vina o vulpe si are sa le strice zidul lor cel de piatra!"
4 "Ascultă, Dumnezeul nostru, cum suntem batjocoriţi! Fă să cadă ocările lor asupra capului lor şi dă-i pradă pe un pământ unde să fie robi. 4 Auzi, Dumnezeul nostru, in ce dispret suntem noi si intoarce ocara lor asupra copiilor lor si da-i dispretului in tara robiei.
5 Nu le ierta fărădelegea, şi păcatul lor să nu fie şters dinaintea Ta; căci au necăjit pe cei ce zidesc." 5 Si nelegiuirile lor sa nu le acoperi, nici pacatul lor sa nu se stearga inaintea fetei Tale, pentru ca au amarat pe cei ce zideau!
6 Am zidit zidul, care a fost isprăvit pretutindeni până la jumătate din înălţimea lui. Şi poporul lucra cu inimă. 6 Si noi totusi am lucrat inainte la zid si l-am incheiat peste tot pana la jumatate; si poporului nu-i lipsea ravna de a lucra.
7 Dar Sanbalat, Tobia, arabii, amoniţii şi asdodienii s-au supărat foarte tare când au auzit că dregerea zidurilor înainta şi că spărturile începeau să se astupe. 7 Dar Sanbalat, Tobie, Arabii, Amonitii si cei din Asdod, auzind ca se inalta zidurile Ierusalimului, ca sparturile lui au inceput sa se astupe, s-au maniat foarte tare;
8 S-au unit toţi împreună ca să vină împotriva Ierusalimului şi să-i facă stricăciuni. 8 Si s-au sfatuit impreuna sa vina cu razboi si sa darame Ierusalimul.
9 Ne-am rugat Dumnezeului nostru şi am pus o strajă zi şi noapte ca să ne apere împotriva loviturilor lor. 9 Atunci noi ne-am rugat Dumnezeului nostru si am pus straja, ca sa ne pazeasca de ei ziua si noaptea.
10 Însă Iuda zicea: "Puterile celor ce duc poverile slăbesc, şi dărâmăturile sunt multe; nu vom putea să zidim zidul." 10 Iudeii insa au zis: "Puterile salahorilor au slabit si moloz e foarte mult; noi nu mai suntem in stare sa facem zidul".
11 Şi vrăjmaşii noştri ziceau: "Nu vor şti şi nu vor vedea nimic până vom ajunge în mijlocul lor; îi vom ucide şi vom face astfel să înceteze lucrarea." 11 Iar dusmanii nostri graiau: "Nici n-au sa afle, nici n-au sa vada nimic pana cand vom ajunge in mijlocul lor; ii vom ucide si vom face sa inceteze lucrul".
12 Şi iudeii care locuiau lângă ei, au venit de zece ori şi ne-au înştiinţat despre toate locurile pe unde veneau la noi. 12 Si dupa ce au venit Iudeii care locuiau langa ei si ne-au spus de vreo zece ori, din toate partile, ca dusmanii nostri au sa navaleasca asupra noastra,
13 De aceea am pus în locurile cele mai de jos dinapoia zidului şi în locurile tari poporul, pe familii, i-am aşezat pe toţi cu săbiile, suliţele şi arcurile lor. 13 Atunci in partile de jos ale cetatii, dupa ziduri, am asezat poporul dupa semintii, cu sabii si cu lanci si cu arcuri.
14 M-am uitat şi, sculându-mă, am zis mai marilor, dregătorilor şi celuilalt popor: "Nu vă temeţi de ei! Aduceţi-vă aminte de Domnul cel mare şi înfricoşat şi luptaţi pentru fraţii voştri, pentru fiii voştri şi fetele voastre, pentru nevestele voastre şi pentru casele voastre!" 14 Apoi am cercetat toate si, sculandu-ma, am zis celor mai de seama si capeteniilor si celuilalt popor: "Nu va temeti de ei! Aduceti-va aminte de Domnul cel mare si infricosator si luptati-va pentru fratii vostri, pentru fiii vostri, pentru fiicele voastre, pentru femeile voastre si pentru casele voastre!"
15 Când au auzit vrăjmaşii noştri că am fost înştiinţaţi, Dumnezeu le-a nimicit planul, şi ne-am întors cu toţii la zid, fiecare la lucrarea lui. 15 Cand au auzit dusmanii nostri ca ne este cunoscut gandul lor, atunci Dumnezeu a risipit planul lor; iar noi ne-am intors cu totii la ziduri, apucandu-ne fiecare de lucrul nostru.
16 Din ziua aceea, jumătate din oamenii mei lucrau, iar cealaltă jumătate era înarmată cu suliţe, cu scuturi, cu arcuri şi cu platoşe. Căpeteniile erau înapoia întregii case a lui Iuda. 16 Din acea zi jumatate din tinerii mei se indeletniceau cu lucrul, iar jumatate din ei stateau gata de aparare cu lanci, cu scuturi, cu arcuri si cu platose, iar indaratul lor se aflau capeteniile a toata casa lui Iuda.
17 Cei ce zideau zidul şi cei ce duceau sau încărcau poverile, cu o mână lucrau, iar cu alta ţineau arma. 17 Cei ce lucrau la zid si cei ce carau, cu o mana lucrau, iar cu cealalta tineau lancea.
18 Fiecare din ei, când lucra, îşi avea sabia încinsă la mijloc. Cel ce suna din trâmbiţă stătea lângă mine. 18 Fiecare din cei ce zideau erau incinsi peste coapsele lor cu sabia si asa lucrau; iar langa mine se afla cel ce suna din trambita.
19 Am zis mai marilor, dregătorilor şi celuilalt popor: "Lucrarea este mare şi întinsă, şi noi suntem risipiţi pe zid, departe unii de alţii. 19 Si eu am zis celor mai insemnati si capeteniilor si poporului de rand: "Lucrul este mult si greu si noi suntem risipiti pe ziduri si departati unii de altii.
20 La sunetul trâmbiţei să vă strângeţi la noi, spre locul de unde o veţi auzi. Dumnezeul nostru va lupta pentru noi." 20 De aceea sa alergati la mine acolo unde veti auzi sunetul trambitei si Dumnezeul nostru se va lupta pentru noi".
21 Aşa făceam lucrarea: jumătate din noi stând cu suliţa în mână din zorii zilei până la ivirea stelelor. 21 Si asa am lucrat noi, iar jumatate statea cu lancea in mana de la rasaritul soarelui pana seara la iesirea stelelor.
22 În acelaşi timp, am mai zis poporului: "Fiecare să petreacă noaptea în Ierusalim cu slujitorul lui; noaptea să facem de strajă, iar ziua să lucrăm." 22 Afara de aceasta, tot atunci am mai zis poporului sa ramana toti in Ierusalim cu robii lor, strajuind in timpul noptii, iar in timpul zilei lucrand.
23 Şi nu ne-am dezbrăcat de haine, nici eu, nici fraţii mei, nici slujitorii mei, nici oamenii de strajă care erau sub porunca mea. Fiecare se ducea cu armele la apă. 23 Si nici eu, nici fratii mei, nici slugile mele, nici strajerii care ma insotisera, nu s-au dezbracat de haine si fiecare pana si la apa mergea cu sabia in mana".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***