Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul precedent

Neemia 13

1 În vremea aceea, s-a citit în faţa poporului în cartea lui Moise şi s-a găsit scris că amonitul şi moabitul nu trebuiau să intre niciodată în adunarea lui Dumnezeu, 1 In acea zi s-a citit din cartea lui Moise in auzul poporului si s-a gasit scris in ea ca Amonitul si Moabitul nu pot fi primiti niciodata in adunarea lui Dumnezeu,
2 pentru că nu veniseră înaintea copiilor lui Israel cu pâine şi apă şi pentru că tocmiseră împotriva lor cu preţ de argint pe Balaam ca să-i blesteme. Dar Dumnezeul nostru a prefăcut blestemul în binecuvântare. 2 Pentru ca ei n-au intampinat pe fiii lui Israel cu paine si apa si pentru ca au tocmit impotriva lor pe Valaam, ca sa-i blesteme, dar Dumnezeul nostru a schimbat blestemul in binecuvantare.
3 Când au auzit Legea, au deosebit din Israel pe toţi străinii. 3 Si auzind aceasta lege, a despartit Israel tot ce era strain.
4 Înainte de aceasta, preotul Eliaşib, care era pus peste cămările Casei Dumnezeului nostru şi rudă cu Tobia, 4 Dar inainte de aceasta, preotul Eliasib, mai-marele peste camarile templului Dumnezeului nostru, si ruda cu Tobie,
5 pregătise pentru el o cămară mare, unde puneau mai înainte darurile de mâncare, tămâia, uneltele, zeciuiala din grâu, din must şi din untdelemn, părţile rânduite pentru leviţi, cântăreţi şi uşieri şi darurile ridicate pentru preoţi. 5 Randuise pentru acesta o odaie mare, unde mai inainte se puneau prinoasele, tamaia, vasele sfinte, zeciuiala de paine, de vin si de untdelemn, ce era hotarata pentru leviti, cantareti, portari, si ceea ce se cuvenea preotilor.
6 Eu nu eram la Ierusalim când s-au petrecut toate acestea, căci mă întorsesem la împărat în al treizeci şi doilea an al lui Artaxerxe, împăratul Babilonului. La sfârşitul anului am căpătat de la împărat învoire 6 Eu nu eram la Ierusalim cand s-au facut toate acestea, pentru ca ma intorsesem la rege, in anul al treizeci si doilea al domniei lui Artaxerxe, regele Babilonului.
7 să mă întorc la Ierusalim, şi am văzut răul pe care-l făcuse Eliaşib, pregătind o cămară pentru Tobia în curţile Casei lui Dumnezeu. 7 Si la sfarsitul acestui an, am capatat de la rege invoirea de a veni la Ierusalim, si am aflat de raul ce a facut Eliasib, dand lui Tobie o camara in curtea templului lui Dumnezeu.
8 Mi-a părut foarte rău şi am aruncat afară din cămară toate lucrurile lui Tobia. 8 Si mi-a parut foarte rau de acestea si am aruncat afara din camara toate lucrurile care erau ale lui Tobie, dand porunca sa fie sfintite camarile.
9 Apoi am poruncit să se cureţe odăile şi am pus iarăşi în ele uneltele Casei lui Dumnezeu, darurile de mâncare şi tămâia. 9 Si am pus din nou lucrurile templului lui Dumnezeu, prinoasele si tamaia.
10 Am auzit de asemenea că părţile leviţilor nu li se dăduseră şi că leviţii şi cântăreţii însărcinaţi cu slujba fugiseră fiecare în ţinutul lui. 10 Am mai inteles de asemenea ca partile ce se cuveneau levitilor nu le fusesera date si ca levitii si cantaretii, insarcinati sa faca slujba, fugisera pe la tarinile lor.
11 Am mustrat pe dregători şi am zis: "Pentru ce a fost părăsită Casa lui Dumnezeu?" Şi am strâns pe leviţi şi pe cântăreţi, şi i-am pus iarăşi în slujba lor. 11 De aceea am mustrat pe capetenii si am zis: "Pentru ce a fost parasit templul lui Dumnezeu?" Si i-am adunat pe leviti si pe cantareti si i-am pus la locurile lor.
12 Atunci tot Iuda a adus în cămări zeciuiala din grâu, din must şi din untdelemn. 12 Atunci toti Iudeii au inceput a aduce la camara zeciuiala de paine, de vin si de untdelemn;
13 Am dat cămările în grija preotului Şelemia, cărturarului Ţadoc şi lui Pedaia, unul din leviţi, şi le-am adăugat şi pe Hanan, fiul lui Zacur, fiul lui Matania, căci le mergea numele că sunt credincioşi. Ei au fost însărcinaţi să facă împărţirile cuvenite fraţilor lor. 13 Si eu am incredintat supravegherea camarilor lui Selemia preotul si lui Tadoc carturarul, si lui Pedaia, unul dintre leviti, si le-am dat ca ajutor pe Hanan, fiul lui Zacur, fiul lui Matania, caci acestia se bucurau de mare cinste. Si tot ei au fost imputerniciti sa faca impartire fratilor lor.
14 Adu-Ţi aminte de mine, Dumnezeule, pentru aceste lucruri şi nu uita faptele mele evlavioase făcute pentru Casa Dumnezeului meu şi pentru lucrurile care trebuie păzite în ea! 14 Pomeneste-ma, Dumnezeul meu, pentru aceasta si nu uita faptele mele evlavioase facute pentru templul Dumnezeului meu si pentru slujbele din el!
15 Pe vremea aceasta am văzut în Iuda nişte oameni călcând la teasc în ziua Sabatului, aducând snopi, încărcând măgarii cu vin, struguri şi smochine, şi cu tot felul de lucruri şi aducându-le la Ierusalim în ziua Sabatului. Şi i-am mustrat chiar în ziua când îşi vindeau mărfurile. 15 In zilele acelea am vazut in Iuda oameni care calcau in teascuri in ziua odihnei, aduceau snopi si incarcau pe asini vin, struguri, smochine si tot felul de greutati si le duceau in ziua odihnei la Ierusalim. Si le-am facut mustrare aspra chiar atunci, cand vindeau lucruri de mancare.
16 Mai erau şi nişte tirieni, aşezaţi în Ierusalim, care aduceau peşte şi tot felul de mărfuri şi le vindeau fiilor lui Iuda în ziua Sabatului şi în Ierusalim. 16 De asemenea se aflau Tirieni, asezati in Ierusalim, care aduceau peste si tot felul de marfuri si le vindeau, in ziua odihnei, Iudeilor in Ierusalim.
17 Am mustrat pe mai marii lui Iuda şi le-am zis: "Ce înseamnă această faptă rea pe care o faceţi, pângărind ziua Sabatului? 17 Si am mustrat pe mai-marii Iudeilor si le-am zis: "Ce inseamna aceste fapte urate, pe care le faceti voi, pangarind ziua odihnei?
18 Oare n-au lucrat aşa părinţii voştri, şi nu din pricina aceasta a trimis Dumnezeul nostru toate aceste nenorociri peste noi şi peste cetatea aceasta? Şi voi aduceţi din nou mânia Lui împotriva lui Israel, pângărind Sabatul!" 18 Oare nu asa au facut parintii vostri si nu din pricina aceasta a adus Dumnezeul nostru aceste necazuri asupra voastra si asupra acestei cetati? Si voi atrageti din nou mania Lui asupra lui Israel, necinstind ziua odihnei!"
19 Apoi am poruncit să se închidă porţile Ierusalimului înainte de Sabat, de îndată ce le va ajunge umbra, şi să nu se deschidă decât după Sabat. Şi am pus câţiva din slujitorii mei la porţi să oprească intrarea sarcinilor de mărfuri în ziua Sabatului. 19 Apoi am poruncit sa se inchida toate portile Ierusalimului in ajunul zilei de odihna, cand incepe a se intuneca, si sa nu se mai deschida decat dupa ea. Si am pus cate unul din slujitorii mei la porti, ca sa impiedice intrarea de marfuri in ziua odihnei.
20 Şi aşa negustorii şi vânzătorii de tot felul de lucruri au petrecut noaptea o dată şi de două ori afară din Ierusalim. 20 Atunci negutatori si vanzatori de tot felul de lucruri au ramas cateodata sau de doua ori afara din Ierusalim.
21 I-am mustrat şi le-am zis: "Pentru ce staţi noaptea înaintea zidului? Dacă veţi mai face încă o dată lucrul acesta, voi pune mâna pe voi." Din clipa aceea, n-au mai venit în timpul Sabatului. 21 Dar eu i-am mustrat aspru, zicandu-le: "pentru ce petreceti voi noaptea inaintea zidurilor? De veti mai face aceasta, voi pune mana pe voi!" De atunci ei n-au mai venit in ziua odihnei.
22 Am poruncit şi leviţilor să se cureţe şi să vină să păzească porţile, ca să sfinţească ziua Sabatului. Adu-Ţi aminte de mine, Dumnezeule, şi pentru aceste lucruri şi ocroteşte-mă după marea Ta îndurare! 22 Si am mai poruncit eu levitilor sa se curete si sa vina sa pazeasca portile, ca sa sfinteasca ziua odihnei. Adu-ti aminte de mine, Dumnezeul meu, pentru acestea si ma ocroteste dupa mare mila Ta!
23 Tot pe vremea aceea, am văzut pe nişte iudei, care îşi luaseră neveste asdodiene, amonite şi moabite. 23 Tot atunci am vazut eu Iudei, luandu-si femei asdodiene, amonite si moabite.
24 Jumătate din fiii lor vorbeau limba asdodiană şi nu ştiau să vorbească limba evreiască; nu cunoşteau decât limba cutărui sau cutărui popor. 24 Jumatate din copiii lor vorbeau limba asdodiana si nu stiau sa vorbeasca evreieste; nu stiau decat limba unuia sau altuia din acele popoare.
25 I-am mustrat şi i-am blestemat; am lovit pe unii din ei, le-am smuls părul şi i-am pus să jure în Numele lui Dumnezeu, zicând: "Să nu vă daţi fetele după fiii lor şi să nu luaţi fetele lor de neveste nici pentru fiii voştri, nici pentru voi. 25 Eu i-am mustrat aspru si pe acestia si i-am blestemat; ba pe unii i-am lovit, le-am smuls parul si i-am jurat pe numele lui Dumnezeu, zicand: "Sa nu va dati fetele dupa feciorii lor si sa nu luati pe fetele lor, nici pentru fiii vostri, nici pentru voi.
26 Oare nu în aceasta a păcătuit Solomon, împăratul lui Israel? Nu era alt împărat ca el în mulţimea popoarelor; el era iubit de Dumnezeul lui, şi Dumnezeu îl pusese împărat peste tot Israelul. Totuşi femeile străine l-au târât şi pe el în păcat. 26 Oare nu asa a pacatuit Solomon, regele lui Israel? Nu se afla rege ca el la nici un popor si el era iubit de Dumnezeu si Domnul il pusese rege peste tot Israelul; dar femeile cele de alt neam l-au atras si pe el in pacat.
27 Şi acum trebuie să auzim despre voi că săvârşiţi o nelegiuire atât de mare şi că păcătuiţi împotriva Dumnezeului nostru luând neveste străine?" 27 Se poate oare sa aud eu de voi ca faceti acest rau mare si pacatuiti inaintea lui Dumnezeu, luandu-va femei de alt neam?"
28 Unul din fiii lui Ioiada, fiul marelui preot, Eliaşib, era ginerele lui Sanbalat, horonitul. L-am izgonit de la mine. 28 Unul din fiii lui Ioiada, fiul lui Eliasib, preotul cel mare, era ginerele lui Sanbalat Horonitul; dar eu l-am alungat de la mine.
29 Adu-Ţi aminte de ei, Dumnezeule, căci au spurcat preoţia şi legământul încheiat de preoţi şi leviţi. 29 Adu-Ti aminte de ei, Dumnezeul meu, caci au spurcat preotia si legamantul preotesc si levit!
30 I-am curăţat de orice străin şi am pus rânduială în tot ce trebuiau să păzească preoţii şi leviţii, fiecare în slujba lui, 30 Astfel i-am curatit eu de toti strainii si am pus randuiala preotilor si levitilor, fiecaruia dupa slujba lui,
31 în ce privea atât darul lemnelor la vremuri hotărâte, cât şi cele dintâi roade. Adu-Ţi aminte de mine spre bine, Dumnezeule! 31 Si deasemenea pentru aducerea lemnelor la vremea hotarata, precum si a prinoaselor de parga. Adu-Ti aminte de mine, Dumnezeul meu, spre binele meu!
Capitolul precedent
pixel
***