Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123
Capitolul precedent

Naum 3

1 Vai de cetatea vărsătoare de sânge, plină de minciună, plină de silnicie şi care nu încetează să se dedea la răpire!… 1 Vai de cetatea cea varsatoare de sange, plina de minciuna si de silnicie, din care nu se mai curma jaful!
2 Auziţi pocnetul biciului, uruitul roţilor, tropăitul cailor şi durduitul carelor! 2 Pocnet de bici, duruit cutremurator de roti, cai in galop, care de razboi care zdruncina pamantul;
3 Se aruncă năvalnici călăreţii, scânteiază sabia, fulgeră suliţa… O mulţime de răniţi!… Grămezi de trupuri moarte!… Morţi fără număr!… Cei vii se împiedică de cei morţi!… 3 Calareti care se avanta, sclipiri de sabie, scaparari de lance, multime de raniti, gramezi de cadavre, lesuri fara de sfarsit, hoituri, care stau in cale!
4 Din pricina multelor curvii ale curvei plină de farmec, fermecătoare iscusită, care vindea neamurile prin curviile ei şi popoarele prin vrăjitoriile ei. 4 Numai din pricina multelor desfranari ale celei desfranate, frumoasa la chip si mestera in farmece, care duce in robie neamurile prin desfranarile ei si popoarele prin fermecatoriile ei!
5 "Iată, am necaz pe tine, zice Domnul oştirilor, îţi voi ridica poalele peste cap ca să-ţi vadă neamurile goliciunea, şi împărăţiile, ruşinea. 5 "Sunt impotriva ta!", zice Domnul. "Voi smulge vesmantul tau, sa arat neamurilor goliciunea si regatelor ocara ta;
6 Voi azvârli cu murdării peste tine, te voi înjosi şi te voi face de ocară. 6 Voi arunca asupra ta cu spurcaciuni, te voi batjocori, priveliste te voi face
7 Toţi cei ce te vor vedea vor fugi de tine şi vor zice: "Ninive este nimicită! Cine o va plânge? Unde să-ţi caut mângâietori? 7 Si oricine te va vedea va intoarce capul de la tine, zicand: "Pierit-a Ninive! Cine o va jeli si de unde ii voi cauta mangaietori?"
8 Eşti tu mai bună decât No-Amon, cetatea care şedea între râuri, înconjurată de ape, având ca zid de apărare marea, ca ziduri marea? 8 Oare tu esti mai bine intarita decat No-Amon, cea asezata pe malurile Nilului, inconjurata de apa, a carei intaritura era marea si ziduri erau apele?
9 Etiopia şi egiptenii fără număr erau tăria ei, Put şi libienii erau ajutoarele ei. 9 Etiopia impreuna cu Egiptul erau nesfarsita ei putere. Put si Libienii, ajutoarele ei de lupta!
10 Şi totuşi a trebuit să plece şi ea în surghiun, s-a dus în robie; şi pruncii ei au fost zdrobiţi în toate colţurile uliţelor; au aruncat sorţul asupra fruntaşilor ei, şi toţi mai marii ei au fost aruncaţi în lanţuri. 10 Dar si ea a fost surghiunita si dusa in robie! Si tot asa pruncii ei au fost zdrobiti la raspantiile tuturor ulitelor; asupra celor de vita buna au aruncat sorti si toti fruntasii ei au fost ferecati in lanturi.
11 Şi tu te vei îmbăta, te vei ascunde; şi tu vei căuta un loc de adăpost împotriva vrăjmaşului! 11 Tu te vei imbata de sichera maniei Mele si fara vlaga vei ajunge; tot asa vei cere si tu ajutor de la dusmanii tai.
12 Toate cetăţuile tale sunt nişte smochini cu cele dintâi roade; când îi scuturi, smochinele cad în gura cui vrea să le mănânce. 12 Toate intariturile tale sunt smochini cu parga in ei; daca le scutura cineva parga, cade in gura celui ce vrea sa o manance.
13 Iată, poporul tău este ca femeile în mijlocul tău; porţile ţării tale se deschid înaintea vrăjmaşilor tăi; focul îţi mistuie zăvoarele! 13 Iata poporul tau este ca femeile inauntrul tau! Portile tarii tale se vor deschide in fata vrajmasilor tai si focul va mistui zavoarele tale!
14 Scoate-ţi apă pentru împresurare! Drege-ţi întăriturile! Calcă pământul, frământă lutul şi găteşte cuptorul de cărămidă! 14 Adu-ti apa pentru vremuri de impresurare, repara-ti intariturile, framanta lutul, calca pamantul cel clisos si fa caramida tare!
15 Acolo te va mânca focul, te va nimici sabia cu desăvârşire, te va mistui ca nişte lăcuste, căci te-ai înmulţit ca forfecarul, te-ai îngrămădit ca lăcustele! 15 Dar si atunci te va mistui focul si sabia te va starpi si te va prapadi ca lacusta, chiar daca ai fi fara de numar ca lacustele si ca stolurile lor.
16 Negustorii tăi sunt mai mulţi decât stelele cerului, s-au îngrămădit ca puii de lăcustă care îşi întind aripile şi zboară. 16 Inmultitu-ti-ai negutatorii tai mai mult decat stelele de pe cer. Ei sunt ca lacusta care intinde aripile si zboara!
17 Voievozii tăi sunt ca lăcustele, mai marii tăi ca o ceată de lăcuste care tăbărăsc în dumbrăvi pe răcoarea zilei: când răsare soarele, zboară, şi nu se mai cunoaşte locul unde erau. 17 Capeteniile tale sunt ca lacustele fara numar, iar dregatorii tai, ca stolurile de lacuste care se asaza pe ziduri in vreme friguroasa si, dupa ce rasare soarele, zboara si nu se mai cunoaste locul unde au fost.
18 În timp ce păstorii tăi dorm, împărate al Asiriei, şi vitejii tăi se odihnesc, poporul tău este risipit pe munţi, şi nimeni nu-l mai strânge. 18 Pastorii tai dorm, rege al Asiriei! Vitejii dormiteaza; poporul s-a imprastiat in munti si nu este cine sa-l adune!
19 Rana ta nu se alină prin nimic, rana ta este fără leac! Toţi cei ce vor auzi de tine vor bate din palme, căci cine este acela pe care să nu-l fi atins răutatea ta?" 19 Prabusirea ta este fara leac, si napraznic prapadul tau! Toti cei care vor auzi aceasta veste despre tine vor bate din palme, ca peste cine nu s-a abatut necontenit rautatea ta?
Capitolul precedent
pixel
***