Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123
Capitolul urmator

Naum 1

1 Prorocie despre Ninive. Cartea prorociei lui Naum din Elcoş. 1 Proorocie despre Ninive. Cartea vedeniei lui Naum cel din Elcos.
2 Domnul este un Dumnezeu gelos şi răzbunător; Domnul Se răzbună şi este plin de mânie; Domnul Se răzbună pe potrivnicii Lui şi ţine mânie pe vrăjmaşii Lui. 2 Domnul este un Dumnezeu zelos, Domnul se razbuna, El cunoaste mania. Domnul se razbuna pe potrivnicii Sai si impotriva dusmanilor Sai sta neinduplecat.
3 Domnul este îndelung răbdător, dar de o mare tărie; şi nu lasă nepedepsit pe cel rău. Domnul umblă în furtună şi în vârtej, şi norii sunt praful picioarelor Lui. 3 Domnul este indelung-rabdator si mult-milostiv, dar nepedepsit nimic nu lasa. In vifor si in furtuna Isi face loc, norii sunt pulberea de sub picioarele Lui.
4 El mustră marea şi o usucă, face să sece toate râurile; Basanul şi Carmelul tânjesc, şi floarea Libanului se veştejeşte. 4 El cearta marea si o desarta si toate raurile cele mari le seaca; Vasanul si Carmelul se ofilesc si floarea Libanului se vestejeste;
5 Se clatină munţii înaintea Lui, şi dealurile se topesc; se cutremură pământul înaintea Lui, lumea şi toţi locuitorii ei. 5 Muntii se cutremura inaintea Lui si calinele se fac una cu pamantul; pamantul se zbuciuma in fata Lui, lumea si toti cei ce locuiesc in ea.
6 Cine poate sta înaintea urgiei Lui? Şi cine poate ţine piept mâniei Lui aprinse? Urgia Lui se varsă ca focul, şi se prăbuşesc stâncile înaintea Lui. 6 Impotriva furiei Lui cine sta si cine poate sa stavileasca iutimea urgiei Lui? Vapaia maniei Lui se varsa ca focul si stancile se pravalesc in fata Lui!
7 Domnul este bun; El este un loc de scăpare în ziua necazului; şi cunoaşte pe cei ce se încred în El. 7 Bun este Domnul; loc de scapare in zi de stramtorare, si pe cei ce se incred in El ii stie!
8 Dar cu nişte valuri ce se varsă peste mal va nimici cetatea Ninive şi va urmări pe vrăjmaşii Lui până în întuneric. 8 Dar, printr-o revarsare de ape, va nimici locul Ninivei si pe vrajmasii Lui pana in intuneric ii va urmari.
9 Ce planuri faceţi voi împotriva Domnului? El le zădărniceşte! Nenorocirea nu va veni de două ori. 9 Ce puneti la cale impotriva Domnului? El ii va starpi cu totul, fiindca urgia nu vine de doua ori.
10 Căci vor fi ca nişte mănunchiuri de spini încâlciţi, şi, tocmai când vor fi beţi de vinul lor, vor fi mistuiţi de foc ca o mirişte de tot uscată. 10 Caci se incalcesc unii intr-altii ca maracinii, cand se imbata la ospetele lor; pentru aceasta mistuiti vor fi ca paiele uscate.
11 Din tine, Ninive, a ieşit cel ce urzea rele împotriva Domnului, cel ce făcea planuri răutăcioase. 11 Din tine a iesit urzitorul de rele impotriva Domnului si cel ce sfatuieste fapte ticaloase.
12 Aşa vorbeşte Domnul: "Oricât de mulţi şi puternici vor fi, toţi vor fi seceraţi şi vor pieri. Chiar dacă te-am întristat, Ierusalime, nu te voi mai întrista… 12 Asa graieste Domnul: "Vor fi pierduti si secerati, oricat ar fi de viteji si de multi!"
13 Ci îi voi sfărâma jugul acum de pe tine şi-ţi voi rupe legăturile…" 13 Si te-am smerit, dar nu te voi mai smeri. Voi sfarama jugul de pe grumazul tau si voi rupe lanturile tale!
14 Iată ce a poruncit însă Domnul împotriva ta, Asur: "Nu vei mai avea urmaşi care să-ţi poarte numele; voi ridica din casa dumnezeului tău chipurile cioplite sau turnate; îţi voi pregăti mormântul, căci te-ai aflat prea uşor." 14 Si iata ce a poruncit Domnul pentru tine: "Nu vor mai fi urmasi cu numele tau; din casa dumnezeilor tai voi sfarama chipurile cioplite si turnate si mormantul tau il voi pregati, caci de putin pret ai fost!"
15 Iată pe munţi picioarele solului care vesteşte pacea! Prăznuieşte-ţi sărbătorile, Iudo, împlineşte-ţi juruinţele! Căci cel rău nu va mai trece prin mijlocul tău, este nimicit cu desăvârşire… 15 Iata ca pe munti sunt picioarele celui ce binevesteste, ale celui ce vesteste pacea! Praznuieste, Iuda, sarbatorile tale, implineste fagaduintele tale, ca nu va mai trece pe la tine dusmanul cel inversunat! El este cu totul pierdut!
Capitolul urmator
pixel
***