Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Matei 27

1 Când s-a făcut ziuă, toţi preoţii cei mai de seamă şi bătrânii norodului au ţinut sfat împotriva lui Isus, ca să-L omoare. 1 Iar facandu-se dimineata, toti arhiereii si batranii poporului au tinut sfat impotriva lui Iisus, ca sa-L omoare.
2 După ce L-au legat, L-au dus şi L-au dat în mâna dregătorului Pilat din Pont. 2 Si, legandu-L, L-au dus si L-au predat dregatorului Pontiu Pilat.
3 Atunci Iuda, vânzătorul, când a văzut că Isus a fost osândit la moarte, s-a căit, a dus înapoi cei treizeci de arginţi, i-a dat preoţilor celor mai de seamă şi bătrânilor 3 Atunci Iuda, cel ce L-a vandut, vazand ca a fost osandit, s-a cait si a adus inapoi arhiereilor si batranilor cei treizeci de arginti,
4 şi a zis: "Am păcătuit, căci am vândut sânge nevinovat." "Ce ne pasă nouă?", i-au răspuns ei. "Treaba ta." 4 Zicand: Am gresit vanzand sange nevinovat. Ei i-au zis: Ce ne priveste pe noi? Tu vei vedea.
5 Iuda a aruncat arginţii în Templu şi s-a dus de s-a spânzurat. 5 Si el, aruncand argintii in templu, a plecat si, ducandu-se, s-a spanzurat.
6 Preoţii cei mai de seamă au strâns arginţii şi au zis: "Nu este îngăduit să-i punem în vistieria Templului, fiindcă sunt preţ de sânge." 6 Iar arhiereii, luand banii, au zis: Nu se cuvine sa-i punem in vistieria templului, deoarece sunt pret de sange.
7 Şi după ce s-au sfătuit, au cumpărat cu banii aceia "Ţarina olarului" ca loc pentru îngroparea străinilor. 7 Si tinand ei sfat, au cumparat cu ei Tarina Olarului, pentru ingroparea strainilor.
8 Iată de ce ţarina aceea a fost numită până în ziua de azi: "Ţarina sângelui." 8 Pentru aceea s-a numit tarina aceea Tarina Sangelui, pana in ziua de astazi.
9 Atunci s-a împlinit ce fusese vestit prin prorocul Ieremia, care zice: "Au luat cei treizeci de arginţi, preţul Celui preţuit, pe care L-au preţuit unii din fiii lui Israel; 9 Atunci s-a implinit cuvantul spus de Ieremia proorocul, care zice: "Si au luat cei treizeci de arginti, pretul celui pretuit, pe care l-au pretuit fiii lui Israel,
10 şi i-au dat pe "Ţarina olarului", după cum îmi poruncise Domnul." 10 Si i-au dat pe Tarina Olarului dupa cum mi-a spus mie Domnul".
11 Isus S-a înfăţişat înaintea dregătorului. Dregătorul L-a întrebat: "Eşti Tu "Împăratul iudeilor"?" "Da", i-a răspuns Isus, "sunt." 11 Iar Iisus statea inaintea dregatorului. Si L-a intrebat dregatorul, zicand: Tu esti regele iudeilor? Iar Iisus i-a raspuns: Tu zici.
12 Dar n-a răspuns nimic la învinuirile preoţilor celor mai de seamă şi bătrânilor. 12 Si la invinuirile aduse Lui de catre arhierei si batrani, nu raspundea nimic.
13 Atunci Pilat I-a zis: "N-auzi de câte lucruri Te învinuiesc ei?" 13 Atunci I-a zis Pilat: Nu auzi cate marturisesc ei impotriva Ta?
14 Isus nu i-a răspuns la niciun cuvânt, aşa că se mira foarte mult dregătorul. 14 Si nu i-a raspuns lui nici un cuvant, incat dregatorul se mira foarte.
15 La fiecare praznic al Paştilor, dregătorul avea obicei să sloboadă norodului un întemniţat pe care-l voiau ei. 15 La sarbatoarea Pastilor, dregatorul avea obiceiul sa elibereze multimii un intemnitat pe care-l voiau.
16 Pe atunci aveau un întemniţat vestit, numit Baraba. 16 Si aveau atunci un vinovat vestit, care se numea Baraba.
17 Când erau adunaţi la un loc, Pilat le-a zis: "Pe care voiţi să vi-l slobod? Pe Baraba sau pe Isus, care Se numeşte Hristos?" 17 Deci adunati fiind ei, Pilat le-a zis: Pe cine voiti sa vi-l eliberez, pe Baraba sau pe Iisus, care se zice Hristos?
18 Căci ştia că din pizmă dăduseră pe Isus în mâinile lui. 18 Ca stia ca din invidie L-au dat in mana lui.
19 Pe când stătea Pilat pe scaun la judecată, nevasta sa a trimis să-i spună: "Să n-ai nimic a face cu Neprihănitul acesta; căci azi am suferit mult în vis din pricina Lui." 19 Si pe cand statea Pilat in scaunul de judecata, femeia lui i-a trimis acest cuvant: Nimic sa nu-I faci Dreptului acestuia, ca mult am suferit azi, in vis, pentru El.
20 Preoţii cei mai de seamă şi bătrânii au înduplecat noroadele să ceară pe Baraba, iar pe Isus să-L omoare. 20 Insa arhiereii si batranii au atatat multimile ca sa ceara pe Baraba, iar pe Iisus sa-L piarda.
21 Dregătorul a luat cuvântul şi le-a zis: "Pe care din amândoi voiţi să vi-l slobod?" "Pe Baraba", au răspuns ei. 21 Iar dregatorul, raspunzand, le-a zis: Pe cine din cei doi voiti sa va eliberez? Iar ei au raspuns: Pe Baraba.
22 Pilat le-a zis: "Dar ce să fac cu Isus, care Se numeşte Hristos?" "Să fie răstignit!", i-au răspuns cu toţii. 22 Si Pilat le-a zis: Dar ce voi face cu Iisus, ce se cheama Hristos? Toti au raspuns: Sa fie rastignit!
23 Dregătorul a zis: "Dar ce rău a făcut?" Ei au început să strige şi mai tare: "Să fie răstignit!" 23 A zis iarasi Pilat: Dar ce rau a facut? Ei insa mai tare strigau si ziceau: Sa fie rastignit!
24 Când a văzut Pilat că n-ajunge la nimic, ci că se face mai multă zarvă, a luat apă, şi-a spălat mâinile înaintea norodului şi a zis: "Eu sunt nevinovat de sângele Neprihănitului acestuia. Treaba voastră!" 24 Si vazand Pilat ca nimic nu foloseste, ci mai mare tulburare se face, luand apa si-a spalat mainile inaintea multimii, zicand: Nevinovat sunt de sangele Dreptului acestuia. Voi veti vedea.
25 Şi tot norodul a răspuns: "Sângele Lui să fie asupra noastră şi asupra copiilor noştri." 25 Iar tot poporul a raspuns si a zis: Sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri!
26 Atunci Pilat le-a slobozit pe Baraba; iar pe Isus, după ce a pus să-L bată cu nuiele, L-a dat în mâinile lor, ca să fie răstignit. 26 Atunci le-a eliberat pe Baraba, iar pe Iisus L-a biciuit si L-a dat sa fie rastignit.
27 Ostaşii dregătorului au dus pe Isus în pretoriu şi au adunat în jurul Lui toată ceata ostaşilor. 27 Atunci ostasii dregatorului, ducand ei pe Iisus in pretoriu, au adunat in jurul Lui toata cohorta,
28 L-au dezbrăcat de hainele Lui şi L-au îmbrăcat cu o haină stacojie. 28 Si dezbracandu-L de toate hainele Lui, I-au pus o hlamida rosie.
29 Au împletit o cunună de spini, pe care I-au pus-o pe cap, şi I-au pus o trestie în mâna dreaptă. Apoi îngenuncheau înaintea Lui, îşi băteau joc de El şi ziceau: "Plecăciune, Împăratul iudeilor!" 29 Si impletind o cununa de spini, I-au pus-o pe cap si in mana Lui cea dreapta trestie; si, ingenunchind inaintea lui isi bateau joc de El, zicand: Bucura-Te, regele iudeilor!
30 Şi scuipau asupra Lui şi luau trestia şi-L băteau în cap. 30 Si scuipand asupra Lui, au luat trestia si-L bateau peste cap.
31 După ce şi-au bătut astfel joc de El, L-au dezbrăcat de haina stacojie, L-au îmbrăcat cu hainele Lui şi L-au dus să-L răstignească. 31 Iar dupa ce L-au batjocorit, L-au dezbracat de hlamida, L-au imbracat cu hainele Lui si L-au dus sa-L rastigneasca.
32 Pe când ieşeau afară din cetate, au întâlnit pe un om din Cirene, numit Simon, şi l-au silit să ducă crucea lui Isus. 32 Si iesind, au gasit pe un om din Cirene, cu numele Simon; pe acesta l-au silit sa duca crucea Lui.
33 Când au ajuns la un loc numit Golgota, care înseamnă: "Locul căpăţânii", 33 Si venind la locul numit Golgota, care inseamna: Locul Capatanii,
34 I-au dat să bea vin amestecat cu fiere; dar, când l-a gustat, n-a vrut să bea. 34 I-au dat sa bea vin amestecat cu fiere; si, gustand, nu a voit sa bea.
35 După ce L-au răstignit, I-au împărţit hainele între ei, trăgând la sorţi, pentru ca să se împlinească ce fusese vestit prin prorocul care zice: "Şi-au împărţit hainele Mele între ei, şi pentru cămaşa Mea au tras la sorţi." 35 Iar dupa ce L-au rastignit, au impartit hainele Lui, aruncand sorti, ca sa se implineasca ceea ce s-a zis de proorocul: "Impartit-au hainele Mele intre ei, iar pentru camasa Mea au aruncat sorti".
36 Apoi au şezut jos şi-L păzeau. 36 Si ostasii, sezand, Il pazeau acolo.
37 Şi I-au scris deasupra capului vina: "Acesta este Isus, Împăratul iudeilor." 37 Si deasupra capului au pus vina Lui scrisa: Acesta este Iisus, regele iudeilor.
38 Împreună cu El au fost răstigniţi doi tâlhari: unul la dreapta, şi celălalt la stânga Lui. 38 Atunci au fost rastigniti impreuna cu El doi talhari, unul de-a dreapta si altul de-a stanga.
39 Trecătorii îşi băteau joc de El, dădeau din cap 39 Iar trecatorii Il huleau, clatinandu-si capetele,
40 şi ziceau: "Tu, care strici Templul şi-l zideşti la loc în trei zile, mântuieşte-Te pe Tine însuţi! Dacă eşti Tu Fiul lui Dumnezeu, coboară-Te de pe cruce!" 40 Si zicand: Tu, Cel ce darami templul si in trei zile il zidesti, mantuieste-Te pe Tine Insuti! Daca esti Fiul lui Dumnezeu, coboara-Te de pe cruce!
41 Preoţii cei mai de seamă, împreună cu cărturarii şi bătrânii, îşi băteau şi ei joc de El şi ziceau: 41 Asemenea si arhiereii, batandu-si joc de El, cu carturarii si cu batranii, ziceau:
42 "Pe alţii i-a mântuit, iar pe Sine nu Se poate mântui! Dacă este El Împăratul lui Israel, să Se coboare acum de pe cruce, şi vom crede în El! 42 Pe altii i-a mantuit, iar pe Sine nu poate sa Se mantuiasca! Daca este regele lui Israel, sa Se coboare acum de pe cruce, si vom crede in El.
43 S-a încrezut în Dumnezeu: să-L scape acum Dumnezeu, dacă-L iubeşte. Căci a zis: "Eu sunt Fiul lui Dumnezeu!" 43 S-a increzut in Dumnezeu: Sa-L scape acum, daca-L vrea pe El! Caci a zis: Sunt Fiul lui Dumnezeu.
44 Tâlharii care erau răstigniţi împreună cu El, Îi aruncau aceleaşi cuvinte de batjocură. 44 In acelasi chip Il ocarau si talharii cei impreuna-rastigniti cu El.
45 De la ceasul al şaselea până la ceasul al nouălea s-a făcut întuneric peste toată ţara. 45 Iar de la ceasul al saselea, s-a facut intuneric peste tot pamantul, pana la ceasul al noualea.
46 Şi pe la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: "Eli, Eli, lama sabactani?", adică: "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?" 46 Iar in ceasul al noualea a strigat Iisus cu glas mare, zicand: Eli, Eli, lama sabahtani? adica: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?
47 Unii din cei ce stăteau acolo, când au auzit aceste vorbe, au zis: "Strigă pe Ilie!" 47 Iar unii dintre cei ce stateau acolo, auzind ziceau: Pe Ilie il striga Acesta.
48 Şi îndată, unul din ei a alergat de a luat un burete, l-a umplut cu oţet, l-a pus într-o trestie şi I-a dat să bea. 48 Si unul dintre ei, alergand indata si luand un burete, si umplandu-l de otet si punandu-l intr-o trestie, Ii da sa bea.
49 Dar ceilalţi ziceau: "Lasă să vedem dacă va veni Ilie să-L mântuiască." 49 Iar ceilalti ziceau: Lasa, sa vedem daca vine Ilie sa-L mantuiasca.
50 Isus a strigat iarăşi cu glas tare şi Şi-a dat duhul. 50 Iar Iisus, strigand iarasi cu glas mare, Si-a dat duhul.
51 Şi îndată perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în două, de sus până jos, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat, 51 Si iata, catapeteasma templului s-a sfasiat in doua de sus pana jos, si pamantul s-a cutremurat si pietrele s-au despicat;
52 mormintele s-au deschis, şi multe trupuri ale sfinţilor care muriseră au înviat. 52 Mormintele s-au deschis si multe trupuri ale sfintilor adormiti s-au sculat.
53 Ei au ieşit din morminte, după învierea Lui, au intrat în sfânta cetate şi s-au arătat multora. 53 Si iesind din morminte, dupa invierea Lui, au intrat in cetatea sfanta si s-au aratat multora.
54 Sutaşul şi cei ce păzeau pe Isus împreună cu el, când au văzut cutremurul de pământ şi cele întâmplate, s-au înfricoşat foarte tare şi au zis: "Cu adevărat, Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu!" 54 Iar sutasul si cei ce impreuna cu el pazeau pe Iisus, vazand cutremurul si cele intamplate, s-au infricosat foarte, zicand: Cu adevarat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta!
55 Acolo erau şi multe femei care priveau de departe; ele urmaseră pe Isus din Galileea, ca să-I slujească. 55 Si erau acolo multe femei, privind de departe, care urmasera din Galileea pe Iisus, slujindu-I,
56 Între ele era Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov şi a lui Iose, şi mama fiilor lui Zebedei. 56 Intre care era Maria Magdalena si Maria, mama lui Iacov si a lui Iosi, si mama fiilor lui Zevedeu.
57 Spre seară, a venit un om bogat din Arimateea, numit Iosif, care era şi el ucenic al lui Isus. 57 Iar facandu-se seara, a venit un om bogat din Arimateea, cu numele Iosif, care si el era un ucenic al lui Iisus.
58 El s-a dus la Pilat şi a cerut trupul lui Isus. Pilat a poruncit să i-L dea. 58 Acesta, ducandu-se la Pilat, a cerut trupul lui Iisus. Atunci Pilat a poruncit sa i se dea.
59 Iosif a luat trupul, L-a înfăşurat într-o pânză curată de in 59 Si Iosif, luand trupul, l-a infasurat in giulgiu curat de in,
60 şi L-a pus într-un mormânt nou, al lui însuşi, pe care-l săpase în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră mare la uşa mormântului şi a plecat. 60 Si l-a pus in mormantul nou al sau, pe care-l sapase in stanca, si, pravalind o piatra mare la usa mormantului, s-a dus.
61 Maria Magdalena şi cealaltă Marie erau acolo şi şedeau în faţa mormântului. 61 Iar acolo era Maria Magdalena si cealalta Marie, sezand in fata mormantului.
62 A doua zi, care vine după ziua Pregătirii, preoţii cei mai de seamă şi fariseii s-au dus împreună la Pilat 62 Iar a doua zi, care este dupa vineri, s-au adunat arhiereii si fariseii la Pilat,
63 şi i-au zis: "Doamne, ne-am adus aminte că înşelătorul acela, pe când era încă în viaţă, a zis: "După trei zile voi învia." 63 Zicand: Doamne, ne-am adus aminte ca amagitorul Acela a spus, fiind inca in viata: Dupa trei zile Ma voi scula.
64 Dă poruncă, dar, ca mormântul să fie păzit bine până a treia zi, ca nu cumva să vină ucenicii Lui noaptea să-I fure trupul şi să spună norodului: "A înviat din morţi!" Atunci înşelăciunea aceasta din urmă ar fi mai rea decât cea dintâi." 64 Deci, porunceste ca mormantul sa fie pazit pana a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui sa vina si sa-L fure si sa spuna poporului: S-a sculat din morti. Si va fi ratacirea de pe urma mai rea decat cea dintai.
65 Pilat le-a zis: "Aveţi o strajă; duceţi-vă de păziţi cum puteţi." 65 Pilat le-a zis: Aveti straja; mergeti si intariti cum stiti.
66 Ei au plecat şi au întărit mormântul, pecetluind piatra şi punând strajă." 66 Iar ei, ducandu-se, au intarit mormantul cu straja, pecetluind piatra.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***